Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD opravdu postaví novou továrnu

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
Jak jsem již informoval ve středu, AMD opravdu hodlá postavit novou továrnu a jako místo určení si vybrala Drážďany, kde již svou jednu továrnu má. Prostor pro novou fabriku je, protože před stavbou současné Fab30 pořídila dostatečně velký pozemek na to, aby se tam vešla ještě jedna. Ta ponese označení Fab36 a jak možná víte, u AMD číslují fabriky podle toho, kolik let po vzniku AMD byla tato továrna otevřena. Mělo by se tak tedy stát v roce 2006 a zaměstnaných by v nové továrně mělo být zhruba 1000 lidí.

Původní informace o ceny nové továrny se ukázaly silně podhodnocené, protože nyní se mluví o 2,4 miliardě dolarů. AMD si její financování představuje tak, že získá 700 milionu dolarů půjčky od konsorcia bank s tím, že 80 % (560 milionu) bude garantováno Německem a Saskem. Dalších 500 milionu dolarů získá ve formě příspěvků a podpor od německé vlády (to ještě bude vyžadovat schválení evropskou komisí) a zhruba 320 milionu od Saska a skupiny evropských investorů pod vedením M+W Zader. Zbylých téměř 900 milionu bude financovat AMD a další případní partneři.

Jistě vás zajímá, jak a co v této továrně AMD bude vyrábět. Předpokládá se, že počáteční výroba bude využívat 65nm výrobní technologii a budou produkovány 300mm křemíkové pláty. Produkce bude začínat na 13 000 plátech měsíčně, ale měla by narůst až na 20 000 plátů za měsíc. 65nm výrobní proces bude téměř identický tomu, který bude používat IBM v továrně umístěné v East Fishkill v New Yorku. Ono je to celkem logické, protože AMD a IBM spolupracují na vývoji 65nm technologie.

Jenže to má další důsledek. AMD se nechala slyšet, že pokud nebude mít zaplněny výrobní kapacity svými chipy, pak je ochotna vyrábět i pro jiné firmy. Nejjednodušší by v tom případě bylo, kdyby vypomáhala IBM při výrobě pro její zákazníky, mezi které se řadí například i nVidia. Není tedy vyloučené, že nVidia chipy v budoucnu bude vyrábět právě AMD.

Továrna jako taková má být dokončena zhruba za 12 měsíců, tedy koncem příštího roku. Ještě před koncem roku pak začne instalace výrobního zařízení a ke konci první poloviny 2005 by měla začít kvalifikace. Výsledkem by mělo být, že Fab36 bude připravena k výrobě v roce 2006.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD opravdu postaví novou továrnu

Neděle, 23 Listopad 2003 - 11:36 | Anonym | totoba: smysl je jasny, slovencina nevadi, ale...
Pátek, 21 Listopad 2003 - 15:52 | Peter Fodreknickfotob | >AMD si její financování představuje tak...

Zobrazit diskusi