Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD nevsadila vše na HBM, počítá i s GDDR6

Podle informaci od tajneho zdroje u konkurence pise OBR, ze Vega se odklada, uvedeni bude jen papirove a realne produkty nebudou, duvodem je, ze nejsou HBM2 v produkcnim nasazeni a AMD nema jak cipy osadit pametma.
Naopak NVidia finisuje s VOLTA a GTX2080(2070) budou nejspis venku jeste pred koncem roku, takze to vypada na primy souboj VEGA x VOLTA.

Tato zprava muze byt onim potvrzenim, proc nahle AMD narychlo vyviji radic na GDDR6, jednoduse by jinak nestihli ani souboj s VOLTA, pokud budou donekonecna cekat na HBM2.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

1. Zajímal by mě zdroj informace, že se GDDR6 řadič vyvíjí náhle nebo narychlo, když to má Jun v popisu práce už rok a devět a měsíců.

2. „What we did announce at our analyst day was that the first shipping Vega will be the Frontier Edition which will ship with 16GB of memory and will ship towards the latter half of June. You will see the enthusiast gaming platform, the machine learning platform, the professional graphics platform very soon thereafter. And so we will be launching Vega across all of the market segments over the next couple of months.“

Líbí se mi, když někdo vezme oficiální vyjádření, vytrhne poslední větu z kontextu, začne na základě toho tvrdit něco o odkladu a ohánět se anonymním zdrojem.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime, me je to jedno, stejne je letni uvedeni nesmyslne, pokud to nestihnou jeste pred letem, coz asi ne, tak nekdy v srpnu to nema cenu (aspon teda tady u nas v CR, kdyz je slunicko a nikdo u PC nesedi). Naopak jestli kompletni portfolie VEGA karet bude zari, rijen a VOLTA bude uz v listopadu, tak nas ceka krasnej podzim. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nie celkom 30.6 je vysvecenie a do 14.7. sa kupuju darceky za dobre vysvedcenie..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

u nás - v zemích kolem nás a různě po světě je jim náš školní rok uplně u ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jejich cílem není vydání před létem, jako spíš stihnout back to school, což znamená mít karty dostupné do přelomu července / srpna, spíše dříve.

Snažil jsem se poukázat na dvě fakta, která jsou myslím docela podstatná:

1. Upřednostněním Frontier Edition chtěla podle mě AMD zavřít ústa těm, kteří tvrdili, že AMD nemůže s dostupnými HBM vydat víc než 8GB model. Podle těchto názorů měl být HBCC jen marketingovým pokusem o jakousi kompenzaci toho, že nemají víc než 8GB model. Pro AMD bylo důležitější tenhle nesmysl vyvrátit před vydání herního modelu, jinak by tomu někteří věřili i nadále, což by pro Vegu bylo podstatné stigma.

2. Jak může někdo uvěřit tomu, že kvůli nedostatku HBM pamětí odkládá 4GB a 8GB herní modely, když reálně plánuje během léta vydat čtyři profesionální 16GB modely Vegy? Pokud by na informacích o nedostatku HBM bylo co pravdy, je logické, že by se první vydávaly karty s nižší kapacitou, na které je spotřeba pamětí poloviční nebo čtvrtinová. Případně by se odložil jeden profesionální 16GB model a paměti rezervované pro něj by stačily na výrobu dvakrát až čtyřikrát vyššího množství herních karet.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi bude, kdyz si pockame. To co pises dava smysl, ale na druhou stranu uz sam priznavas, ze to AMD planuje na zarijove nakupy, jenze cely jaro se tu tvrdilo, ze to planuje mit venku pro hrace pred prazdninama, coz proste nevyslo (nevyjde).

Jak pisu, mne je to jedno, ale kdyby se to tak nenatahovalo, tak to AMD melo plne ve svych rukou, ted to vypada, ze posledni slovo bude mit zase NVidia. AMD vyda karty postupne v prubehu podzimu a krome par fanousku uz si lidi pockaji na karty konkurence, ktere budou opozdnene mozna jen o nekolik tydnu. Pak uz to bude jen o tom, ze AMD nabidne nejaky vykon bez ohledu na to, jestli ten vykon bude famozni nebo ne a bude cekat, jestli si o par tydnu pozdeji na nich NVidia smlsne nebo je pouze dorovna nebo se nebude chytat.

Je to upne opacna situace nez u procesoru, kdy Intel vydal nove procaky a AMD si na nich o par tydnu pozdeji radne smlslo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„To co pises dava smysl, ale na druhou stranu uz sam priznavas, ze to AMD planuje na zarijove nakupy“

To jsem nikde nenapsal. BTS je sezóna začínající polovinou července.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2. zde nesouhlasím. Pokud je pamětí málo, je lepší vydat profesionální model se 16 GB za 4000 USD, než herní s 8GB za 1000 USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco nasvědčuje tomu, že FE bude stát $4000?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

FE Bůh ví, Instict by se měl tak pohybovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá cenu řešit jestli bude stát tolik nebo více...
Profesionální modely mají největší marži a prodá se jich menší počet. Pokud je nedostatek paměti, pak je nejlogičtější uspokojit nejdříve nejvýnosnější modely - profi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Nemá cenu řešit jestli bude stát tolik nebo více...“

Nejen, že to má cenu řešit, ale je to nutné řešit, protože na tom stojí a padá teorie o vyšších maržích.

„Pokud je nedostatek paměti, pak je nejlogičtější uspokojit nejdříve nejvýnosnější modely - profi.“

To ano, ovšem ne v případě modelů, na jejichž výrobu se těch pamětí spotřebuje několikanásobně vyšší množství. Vyšší marže jsou mi v okamžiku, kdy nemám co prodávat, vcelku k ničemu.

Můžeme tvrdit, že AMD víc vydělá na prodeji 1 GPU s 16GB pamětí než na prodeji 4 GPU se 4GB pamětí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokial AMD ma skladom nakupenu celu produkciu 8GB HBM2 modulov, tak ich na inu kartu ako 16GB s Vegou dat nemoze, ked Vega ma mat vzdy dvojkanalove zapojenie pamate
ak by aj na Vegu mohli dat iba jeden 8GB modul, bude datova priepustnost polovica z tych ~500GB, co je slabota
a rozdelit ten modul medzi dve karty uz nemozu urcite
sam na Vegu cakam par mesiacov, predal som Nvidiu 970 a som teraz bez grafiky (s Radeonom 280x v zalohe), ale po AMD financial analyst day som strail kus optimizmu, po redditovej diskusii zase dalsiu a objednal si 1080ti
ak 31. povedia nieco zmysluplne, vykon aj dodacie doby, tak by som mozno este pockal, ale ked bude cez leto viac volna z prace, chcem mat pc opat kompletne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„pokial AMD ma skladom nakupenu celu produkciu 8GB HBM2 modulov“

Předně si musíme říct, že pokud má AMD plné sklady HBM pamětí, pak logicky všechny hypotézy o nedostatku HBM padají a tahle diskuse ztrácí smysl. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nie pokial ma nakupene 8GB moduly
a nepovedal som plne sklady, ale celu produkciu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"„Pokud je nedostatek paměti, pak je nejlogičtější uspokojit nejdříve nejvýnosnější modely - profi.“
To ano, ovšem ne v případě modelů, na jejichž výrobu se těch pamětí spotřebuje několikanásobně vyšší množství. Vyšší marže jsou mi v okamžiku, kdy nemám co prodávat, vcelku k ničemu."

Ještě jsem napsal:
"Profesionální modely mají největší marži a prodá se jich menší počet."

Tím, že je po nich menší poptávka je možné ji snadněji uspokojit a alespoň něco ukázat. To jako by mělo být lepší nechat všechny čekat další měsíce, aby měli dost herních karet než něco předvedou?
Stále je pro AMD (i ostatní) IMHO nejdůležitější předvést, že mají profi karty. Profi segment je dost konzervativní a zatímco hráči nainstalují hru a o ostatní se postará výrobce ovladačem, tak v profi to nebude tak jednoduché.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate áno, ide o obchod.
Problém je, že to stále nejako korešponduje s OSS ovládačom pre Linux.

Včera a predvčerom došlo k zásadným zmenám: Ak má herný SteamOS na Vega-e a polarise so zvukom musí byť v aktuálnom jadre Linux AMD DC. Lebo do toho mementu funguje VEGA
len s out of tree (nedostatočne kvalitný, resp. neotestovaný) kernel driver s DAL, čo asi Valve nebude riskovať , hybridný ovládač, ale ten nebude v novom SteamOS, alebo karta bude len počítať a zobrazovať bude iná karta, alebo to bude compute only karta. Ale v postatate len to hybrid CrossfireX dáva aký-taký zmysel pre SteamOS. Ak sa bude skotočne čakať na DC v mainline tak to nebude pred 28.8. alebo 10.9.2017.

Najväčším problémom AMD DC (ex DAL) je to, že má 93 tisíc riadkov.

Radeon VegaFrontier Edition
Radeon PROVega SSG
ani Radeon Instinct MI25
http://diit.cz/clanek/prehled-grafickych-karet-s-gpu-vega

reálne DC nepotrebujú, sú tam rádovo vyššie marže a pokiaľ je záujem trhu o tieto karty a výťažnosť ako pri Ryzene, tak nie je dôvod predávať consummer karty masovo.

AMD si chválí výtěžnost, 80 % Ryzenů je plně funkčních
před 2 dny http://diit.cz/clanek/amd-si-chvali-vyteznost-ryzenu

31 More AMDGPU DC/DAL Patches Enter The Queue
Written by Michael Larabel in Desktop on 23 May 2017

These 31 patches add just over one thousand lines of code while removing two thousand.

Hopefully DC will be ready for Linux 4.13, but it has yet to be seen... Currently the DC patches aren't in Alex's 4.13 WIP branch and the DC code will almost surely need to go through another round of public review on the mailing list. If it's to make the 4.13 merge window and the DRM-Next cut off closing early, that public review process of the DC patches will likely need to get underway within the next week or two.
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-DC-31-More

SteamOS 2.115 Switches From AMDGPU-PRO To AMDGPU+RadeonSI
Written by Michael Larabel in Valve on 22 May 2017
Valve has pushed out a long-awaited update to SteamOS Brewmaster and in this latest beta update have switched away from the AMDGPU-PRO hybrid driver in favor of Mesa.
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=SteamOS-2.115-Released

Linux 4.12-rc2 Kernel Released
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 22 May 2017
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.12-rc2-Released

okolo 28.5.2017 rc3
okolo 4.6.2017 rc4
okolo 11.6.2017 rc5
okolo 18.6.2017 rc6
okolo 25.6.2017 rc7
okolo 2.7.2017 kernel 4.12 final alebo rc8
okolo 9.7.2017 kernel 4.12 sk bude rc8

a k tomu (max. posivie)

9.7.2017 kernel 4.13 rc1 s DAL
16.7.2017 kerenn 4.13 rc2 s DAL
23.7.2017 kernel 4.13 rc3 s DAL
30.7.2017 kernel 4.13 rc4 s DAL
6.8.2017 kernel 4.13 rc5 s DAL
13.8.2017 kernel 4.13 rc6 s DAL
20.8.2017 kernel 4.13 rc7 s DAL
28.8.2017 kernel 4.13 final s DAL

max. posunutie o dva týždne neskôr, čo je 10.9.2017

It Looks Like AMDGPU DC (DAL) Will Not Be Accepted In The Linux Kernel
Written by Michael Larabel in Radeon on 8 December 2016

While being hopeful that it would land soon as it's a blocker for future hardware support and the lack of HDMI/DP audio, among other features can be frustrating to some users, it's now clear that it's not going to be accepted yet.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-DC-DRM-No

Vega 10 & Other AMDGPU Updates Land In DRM-Next, 398k+ L.O.C.
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 31 March 2017

As noted yesterday, there isn't any DC (DAL) support though that's ready for Linux 4.12. John Bridgman has confirmed that will mean no Vega display support until DC lands. He explained, " Without DC there would be no support for physically connected displays but most compute & server configurations run the dGPUs headless anyways.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Vega10-Linux-4.12-DR...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je někdo "z prstů cucák", tak je mu jendo, čím argumentujete - to už je snad z podstaty věci evidentní.
Mě už jako malému vždycky říkali jedno pořekadlo o "kdyby rybách". Ale to není slušné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak by nemusely být rybníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že HighEnd Volta bude HBM2 také.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten bude az pristi rok, NVidia letos predstavi jen "mainstream" GTX1070 a 1080. Ano, jiste to zase bude mainstream za highendove ceny, ledaze by se AMD s Vegou poradne okotilo a NVidia musela s cenama dolu. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsi 2070 a 2080. Jenže vzhledem k tomu,. že Volta je sice dobrý čip, ale žádný zázrak, viz V100, tak by to nemělo na HighEnd Vegu stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jste měl v rukou herní Voltu? Pokud ne, z čeho usuzujete, že to není žádný zázrak?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

maxwell refresh pokus 2 ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že na AMD tyhle tzv. "refreše" stačí... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z parametrů V100 oproti P100. Samozřejmě se to odhaduje pro hry dost špatně, ale hrubou představu to dát může.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, sorry 2070 a 2080.

vubec netusim, Volta muze byt skvela ale i nemusi, Vega muze byt skvela ale i nemusi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, i kdyby Vegu třeba zase odložili, věřte a čekejte dál ;) ... nebude lépe počkat na přímé srovnání?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však Volta už HBM2 má.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ne , zatim nema .. pouze nvidia tvrdi ze bude mit ...nebo jste uz na pulte videl nejakou grafiku s voltou a hbm2 ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to ve stejné pozici jako Vega, také se o ní tvrdí, že bude mít HBM2. Nebo jste už na pultě viděl nějakou grafiku s Vegou a HBM2? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A čo tak iná možnosť, mám tipy (de facto podtypy, že to nesúvisí s Vegou)

1. HBM v čipe GPU a prídavná GDDR6 -máme inteligentný radič, out of core, ted pres=uvania dáat medzi operačnou pmaäťou a HBM, pred je predpoladaným použitím..

2. Bod jedna le nie pre GPU, ale CPU a APU. Napr, Ryzen Threadripper v MCP APU by to využil,

3. A toto bz už bola divočina L4 cache by bola realizovaná HBM alebo GDDR6 a prípadna L5 cache by bola GDDR6 samorejme s pridaným TLB, predsa lenje to lacnejšie ako SRAM a môže byť konfigurovateľná výrobcom dosky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co tam ještě přidat L7 cache ve formě eDRAM k té SRAM jako L6. A taky L8 cache, nějaké SSD třeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tým SSD, to už existuje rok. , aj keď tam má bzť TiB nie TB.
http://wolfprojects.altervista.org/articles/binary-and-decimal-prefixes/

27. 7. 2016
Když je třeba více paměti, než kolik mohou nabídnout GDDR5, dojde na HBM. Co dělat, pokud ani jejich kapacita nestačí? AMD profesionální Radeon pro zpracování 4k UHD videa vybavila 1TB NAND flash.
http://diit.cz/clanek/radeon-pro-ssg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sa už riadne zamotáva :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HBM II budou urcene vyhradne pro vykonnejsi Vegu 10 a GDDR6 zas pro Vegu 11 ktera bude tvorit novou stredne vyssi, stredni a zakladni radu Radeon RX 600.

Dnes je trh obsazen rekvasem v podobe RX 500 ktery podava lepsi TDP pri stejnem vykonu jako rada RX 400 a dal prinesl snizeni to energetickych naroku pri zhlizeni FullHD videa z portalu Youtube a pri pripojeni 2-3 monitoru.

AMD musi nutne svou stredni tridu v budoucnu vic oprasit protoze majitele R9 200/300 nebudou mit na co upgradnout a mohla by jim do cesty vyjit jiz zajimava Geforce generace Volta, k prikladu GTX 2060 s konecne prokopanou architekturou splnujici celkove zadane pozadavky api DirectX 12/Vulkan 1.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na "celkove zadane pozadavky api DirectX 12/Vulkan 1.0" kadí hafan, důležitý je/bude skutečný výkon ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ze sem zase pletu vec mimo tema, ale jak je na tom ovladac Polarisu pro linux?

A este jedna vec, jak to vypada s AMD VCE?

Dalo by se pres Polaris enkodovat pod linuxem priblizne ve stejne kvalite jako pres procesor HEVC medium kvality dvoupruchodove?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ovladac polarisu pro linux ? Ktery ? OSS ktery funguje lepe nez jakykoliv jiiny OSS ovladac pro grafiku na trhu a nebo AMDGPU-PRO ktere taky jede bez problemu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ffmpeg myslím v linuxu AMD VCE podporuje, ale ve Windows ne.

Pokud chcete GPU encoding tak jedině NVIDIA NVENC případně Intel QuickSync. Nicméně tím ztrácíte trochu kvalitu toho média, zase je to alespoň hotové rychle.

Přes CPU je to bez ztráty kvality, ale trvá to déle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave, NVENC i QuickSync mam odzkousene a nevyhovuje, kdyby mi nekdo potvrdil, ze VCE da kvalitu jak pres procesor, tak to beru, ze je to jen na linuxu mi nevadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit že pro Polaris AMD stále nevydalo SDK pro použití HEVC encoderu. Hledal jsem to asi před půl rokem a do teď jsem žádný pokrok nezaznamenal. Pokud někdo víte o encoderu který umí použít AMD VCE, rád si ho prověřím.
Jinak jsem zkoušel IntelSync i NVENC a rychlost je super, kvalita je ale použitelná jen pro streaming. Kvalitní HEVC dělám stále přes CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom uplne stejne, mam na linuxovem PC grafiku od NVidie GTX650Ti 1GB a zvazil bych nakup nove GK, jinak nemam na PC nic co bych potreboval upgradovat.
Samozrejme mi jde o to VCE, jestli by to melo smysl. Jinak zustanu dal na stavajici konfiguraci a budu to hnat pres procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Mám pocit že pro Polaris AMD stále nevydalo SDK

neni to nahodou tohle: http://gpuopen.com/gaming-product/advanced-media-framework/

"Version 1.4 includes support for the H.265 encoder(HEVC) and bug fixes."
"Update of AMF SDK for RX 480, 470, 460"

kazdopadne je samozrejme potreba software ktery to umi pouzit (netusim jestli existuje).

EDIT: aha sem slepej, primo v githubu maji ffmpeg. Jak koukam maji tam i nejake jednoduche cmdline aplikace na konverzi do HEVC. Mozna by to stalo za zkousku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono uz to ma aj VEGA

Radeon VCN Video Decode Support Lands In Mesa
Written by Michael Larabel in Radeon on 25 May 2017 at 12:10 PM EDT

MD developers have landed their work on supporting VCN video decoding in Mesa. VCN is the new video decode engine with the upcoming Raven Ridge APUs (Zen CPU + Vega Graphics) that apparently succeeds the UVD video decoding block.

Applications can then make us
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=VCN-Video-Decoding-Mesae of this VCN video acceleration via Gallium3D's state trackers like VA-API and VDPAU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co GDDR5X? ty jsou nVidia exclusive?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.