Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD podle Mindfactory aktuálně prodává 2× více procesorů než Intel

Já preferuji správně otočenou verzi: https://pbs.twimg.com/media/D34_lKhXkAEK_r7.jpg

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to celkem logické, tenhle stav v retailu je důsledkem toho, že Intel v podstatě retail obětoval, aby mohl plnit OEM smlouvy. Pokud bychom se podívali na podíl retail CPU + CPU v hotových mašinách, bude to číslo naprosto jiné (retail CPU mají na celkových dodávkách CPU jen malý podíl)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivas na dostupnost CPU Intelu, tak jsou normalne dostupne. Alespon co se tyce i3-i9 rady. Takze to spis bude horsi pomer vykon/cena + typicke Intelovske klacky typu 'nekomatibility', ktere dneska hrajou do rukou AMD.
Intel v OEM drzi vicemene ciste "herni" TOP CPU..pro lidi co potrebuj honit co nejvyssi FPS.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Loni na podzim Intel procesory nebyly a v tu chvíli vyletěla jejich cena nahoru. Sice pak klesla ale úplně zpátky se už nevrátila. Tj poptávka je záměrně tlumená vysokou cenou, proto jsou dostupné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt, cena je castecne vyssi, nez byla v dobe, pred Intelovskou krizi. Ale zase neni to tolik. Pokud vezmes treba 8400, tak pred krizi byla cena nekde na 160 Eurech, v Breznu se drzela okolo 190+Euro.. Je to cca 20% vyssi cena, ale zase neni o tolik vyssi.
Pak tu mas ale treba 9400f, ktery byl v breznu za cenu okolo 160 Ecek..a moc se taky neprodaval. 2600 ho prejela na plne care. Vyapda to spis ua na trochu trend. ze AMD si postupne 'podmanuje' nizsi a stredni mainstream.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice AMD překonalo v retailové prodejnosti intel, to po tom jak se vyvíjely ceny není překvapení, ale třeba na konci roku i když byly intely "nedostatkové" a drahé, tak se jich prodávalo výrazně více než na začátku roku.

V tom grafu jde ale také vidět důvod proč Intel nestíhá, poptávka po CPU výrazně rostla skoro celý rok a samo vrcholila předvánoční špičkou. Zvýšená poptávka navíc stále trvá. Takže i když se poměr prodejů z cca 60:40 obrátil na 30:70 tak v celkovém objemu ztratil Intel meziročně jen cca 20% v retailu, počítám že trh OEM rostl stejně jako retail a v OEM jednoznačně dominuje Intel. Snížení prodejů v retailu mu bohatě nahrazuje zvýšení poptávky v OEM.

Další fakt z toho grafu je, že nejprodávanější CPU jsou 6 jádra a o vícejádrové CPU už trh zdaleka tolik nestojí, takže navyšování jader v mainstramu je okrajová záležitost. Díky tomu se zdají některé dřívější spekulace o cenách nových Ryzenů absurdní, aby 6 jádra šly cenou do lowend segmentu, protože by to znamenalo obrovský finanční výpadek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Další fakt z toho grafu je, že nejprodávanější CPU jsou 6 jádra a o vícejádrové CPU už trh zdaleka tolik nestojí, takže navyšování jader v mainstramu je okrajová záležitost. "
.. takove kecy uz tady byly nekolikrat ala "4jadro staci" atd. Vyuziti vice jader je otazka SW do urcite miry. Si pamatuji ty debaty, ktere tvrdili, ze ve hrach se neda vyuzit vic jak 4jadro, HT snizuje vykon ve hrach, atd.. Dneska se to posunulo na uroven 6jadra..kde jsou ti chytraci, co tvrdili ze 6jader je na nic? Stejni chytraci jako jsi ty..
Zkus chvili taky premyslet trochu jinak..pokud se mainstream posune na 8 jadro..lidi budou kupovat 8jadra, stejne jako ted kupuji 6jadra. To ze to tobe nedocvakne, je jina vec :))
Co bude po 8 jadrech, je dalsi vec..

ps: jinak skvela dedukce..poptavka po CPU vrcholi koncem roku...no, kdo by to byl rekl ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se to v čase vyvíjí.
Kdysi dávno bylo prakticky zbytečné víc než jedno jádro, protože programy byly jednovláknové a OS neuměl multitasking, takže mohl běžet jen jeden.
Později bylo prakticky zbytečné mít víc než 2 jádra, v jednom vláknu program se kterým pracujete a druhé jádro na OS a věci na pozadí.
(To ostatně v některých případech funguje dodnes.)

S tím, jak aplikace dokáží efektivně použít víc vláken, dává smysl postupně smysl víc jader.

Nicméně podle mě ten počet jader není prvořadý, že by „6 jader stačilo všem“.
Je to dané cenou, prostě 6-jádrové procesory se dostaly do „mainstreamového“ cenového rozpětí.

Podle mě nejde o to, že by běžný uživatel 8-jádrový procesor nevyužil, ale že ho nezaplatí.
Respektive nevidí důvod koupit 8-jádrový procesor za 6 500 Kč, když může mít 6-jádrový za 4 500 Kč.

Až do mainstreamu zlevní 8-jádra, budou nejprodávanější 8-jádra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Až do mainstreamu zlevní 8-jádra, budou nejprodávanější 8-jádra."
..presne tak :)
IMHO pokud prijde ted Rizek 3xxx s 8 jadrem jako mainstream, tak nez se to posune jeste nekam dal, tak asi nejakou dobu bude trvat. Ten vyvoj vyuziti SW v beznem desktopu tahnou vicmene hry +streaming a prohlizec. Uprava videi, fotek, atd..to je spis uz pro nadsence a tam neni problem uzit vic jader nez tech 8.
U her se ten vyvoj nejspis zabrzdi na 8C/16T z duvodu toho, ze nove konzole vic podporovat nebudou. I tak to bude slusny skok. Co bude za 5-10 let je asi zbytecne ted odhadovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zapomněl jsi na jeden důležitý fakt a to že v oem segmentu se jede s minimální marží takže ikdyž ti malinko stoupne prodej tak na tom defakto nic nevyděláš a tudíž ve výsledku tratíš + intel musel jít s cenou ještě níže protože nestíhal nasmlouvané dodávky = intel nynější stav docela dost bolí a to v době kdy je ekonomika dá se říci na vrcholu a mělo by se investovat do budoucna což oni nedělají páč musí lepit díry v produkci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Je to cca 20% vyssi cena, ale zase neni o tolik vyssi.“

Mně to teda přijde docela hodně, ještě navíc když ten procesor mezitím morálně zastarává.
Ale spíš podstatnější je, že za podobné peníze se dá koupit o třídu vyšší Ryzen.

A ještě víc to je vidět u Core i3, kde u některých se za ty peníze dá koupit Core i5 a Ryzen 7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tu vyssi cenu myslel spis v kontextu toho, ze drive by to nebyl argument ten Intel nekoupit. Dneska ma AMD ve stredni tride a vyssi stredni dobrou nabidku, proto je min lidi ochotno za Intel priplacet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Přestože tedy prodeje Intelu klesají, celkový obrat na prodejích procesorů Intel se drží a není výrazně nižší než obrat na prodejích procesorů AMD, jehož nabídka zahrnuje low-end a mainstream, který de facto převzala od Intelu."

Zajímavost z "jiného" zdroje:
"Ačkoli AMD prodává více než dvojnásobek procesorů u tohoto německého prodejce, tvoří finančně “jen” 54 %. Průměrná cena prodaného procesoru Intel je tak znatelně vyšší (o cca 90 %)."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad poslední odstavec, však to samé je zmíněno i tady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně jo, ale ta čísla mi přišla zajímavá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jste se dočkali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čeho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mistra Crhy.. od vcerejska jsem nespal, jak jsem se tesil na jeho prvni rani post.. (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Že konečně AMD drtí intel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To už cca třičtvrtě roku, článek je o tom, že ta situace pořád trvá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A přes toto všechno tu budou na podzim 2019 nářky jak AMD má málo peněz na vývoj, 2020 zase, .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kazdopadne jich ma podstatne mene nez Intel i NV.. to ze si to nekdo pak bere jako omluvenku je druha vec.
Nicmene je to fakt, ktery muze zpochybnvat jen opravdu blbec :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

intel a nvidia mají na vývoj podstatně více, ale nějak mi za poslední roky uniká nějaký pokrok z jejich strany, takže když se to vezme racionálně tak AMD předvádí hodně muziky za málo peněz a to se počítá :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba u NVIDIA se za 4 roky zvedl výkon o +- 100%, Pascal přidal cca 70% výkonu navíc nad Maxwel, Turing 30% nad Pascal... chápu že to pro někoho není pokrok, ale budiž, stejně tak se rozšířily možnosti karet, teď třeba RTX, dřív například SMP a vůbec celý ekosystém kolem nových generací karet.

U CPU taky vidím pokrok ale aktuálně je to už více či méně jen o jádrech navíc, takže o ničem. AMD mělo s Ryzenem slušný skok ale také díky tomu že tu roky neměli nic čím by mohli oslovit. Oslovují jen cenou a to je i důvod proč se to tak prodává, neprodává se to protože je to tak dobré, ale protože je to dobrý poměr cena/výkon. Když přišly první ryzeny, tak se zdaleka tak dobře neprodávaly a to z důvodu že byly drahé, až když ceny klesly se začaly výrazněji prodávat.

A ano hodně muziky za málo peněz, pamatuji když šéf stáje Minardi někdy v roce 2003/4 říkal. Ano máme jen 10% rozpočtu nejrychlejší stáje, ale máme 97%jejich výkonu..... I když to jsou to jen 3% za desetinásobně nižší náklady, tak jim to GP natož titul nevyhraje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD na obou frontach tezce zaostavalo.

Krivka miry inovaci a zdroje do ni vlozene neni linearni. Drive ci pozdeji se zacne narazet na limity a kazdy dalsi krok je mnohem bolestivejsi, nakladnejsi a trva delsi dobu ho zrealizovat.

AMD dotahlo, ale jeste neprekonalo Intel co se tyce beznych IPC. Posledni dobou se zda, ze ten naskok, co si Intel vybudoval byl na ukor bezpecnosti (Spectre, atp.). Ale rozhodne bych jeste nebyl tak optimisticky co se tyce AMD a jeji muziky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IPC Intelu / CFL a Zen+ je poměrně vyrovnané. V čem AMD Intel zatím nedotáhlo, jsou frekvence, i když je třeba říct, že je Intel ždímá částečně na úkor vyšší spotřeby.

Core i9-9900K má all-core boost 4,7 GHz, což je o 10,5 % víc než má AMD single-core boost u top modelu Ryzen 7 2700X (4,25 GHz). Core i9 je v průměru o nějakých ~20 % rychlejší, přitom má o 18% vyšší single-core boost a o 21 % vyšší typický all-core boost. Takže IPC bude tak nějak stejné, plus mínus procento nebo dvě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sak pisu, ze AMD tak nejak dorovnalo, ale neprekonalo :)

Nekteri lidi si mysli, ze AMD ted bude opakovat ty ~40% skoky v narustu IPC, ale to je nerealne. Testy ktere zatim byly videt pro ZEN2, tak jsou treba mix AVX, kde AMD ztracelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, tlak AMD musí být mnohem drtivější, protože jestli během příštích několika let neobsadí velkou část trhu, tak Intel se stihne vzpamatovat, opravit zásadní chyby současných Core jader a postupně AMD vytlačí zpět do nicoty. Takže i když to teď vypadá hezky, musí ještě přidat a neuchlácholit se zdánlivým úspěchem. Hlavně potřebují drtivě přidat a zatlačit Intel v serverové oblasti, protože tam se generují největší zisky, na rozdíl od retailu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemusi obsadit velkou cast trhu ale cast trhu dostatocnu na to aby to nebola okrajova platforma ale realna konkurencia(tak 20-30%, kazde % navyse bude plus). Dolezite bude potom nestratit krok s Intelom, lebo ten trh znovu stratia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý úvodní obrázek :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Prudce originalni a velice vtipnej, jako ostatne 90% obsahu DIITu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.