Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD připouští spolupráci s ARM

jestli se prvni arm produkty amd objevi nejdrive v roce 2014 (nejspis jeste pozdeji, kdyz s tim amd zacina az ted), tak jim vlak uz davno ujel ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a k čemu ty ARM produkty dnes budou? Pro velké androidí tablety, kterých se prodá směšných pár kusů (protože jejich reálné využití mimo IT geeky je téměř rovno nule)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu. Taky nechapu tu posedlost tablety. Vsude se o nich pise, ale krome takovych tech hracicku, co musi mit kazdou novou blbost aby byli IN, si je nikdo nekupuje. Uz davno neni in byt in.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No uvidíme. Divím se, že do toho AMD nešlo už dřív. Se svými grafikami snadno mohli dělat konkurenci NVidii a její Tegře. Podobně jako dělají APU s x86 jádrem, mohou dělat APU s ARM jádrem. Pravda ARM se obvykle dělá jako SoC, tedy nejenom CPU + GPU, ale i včetně jakoby čipsetu a VV rozhraní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na druhou stranu, ARM, právě proto, že to jsou jednočipy, jsou mířeny do "levného" segmentu s malými maržemi (zato s velkou produkcí) - typicky do mobilů.

Tak nějak mi to nesedí s ohledem na výrobní kapacity AMD, vyrábět další produktové řady, tříštit síly na vývoj celkem nevýkonných, levných CPU, které díky velmi volným/levným licencím vyrábí každý jouda (tudíž velká konkurence). Smysl by to mělo jen v případě něčeho jako ARMového APU, ale tam si zase nedokážu představit důvod takového vývoje. Dle mého Win8 nebudou přelomové (naopak očekávám, že budou mít osud jehoVisty), a tedy je jakékoli očekávání zisků od platformy Win8 on ARM zcela bezpředmětné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že Win8 nemusejí být úspěšné, ale vydáním Win8 to nekončí a svět jde dál. Výrobci ARM čipů sice nepůjdou rovnou do výkoných procesorů pro high-end PC sestavy, ale různá média centra, mini PC atp. by mohli začít vcelku úspěšně okupovat. Tam sice zatím AMD má co nabídnout, ale i tak by mu začali ukusovat nižší cenou - v okamžiku, kdy ten šváb zvládne přehrát full-hd, nepotřebujou výrobci těchto low-end řešení nic lepšího/dražšího.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já si netroufám tvrdit tak či onak. Ale vím, že jakmile se jedná o "jednoúčelové" zařízení bez OS nebo s nějakou proprietární (skoro)hrůzou, tak je téměř jedno, jaký tam je procesor (popř. jaký má výkon).

IMHO jediná šance jak by se ARM mohl masivněji etablovat mimo obvyklý (mobilní) SoC svět je úspěch Win/ARM platformy (a tím nejsou myšlena samotná Windows, ale celý jejich ekosystém).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na vetsine tech jednoucelovych zarizenich uz dneska neni proprietarni system ale linux nebo BSD upravene stylem "aby se nereklo ze jsme na to nesahli".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jisté segmenty tu jsou,
- né všude jsou díky ČTU chvostem vývoje televizního trhu,začínají nastupovat TV se skutečným vysokým rozlišením 4K a podobně, tam je místo pro CPU s velkým grafickým výkonem
- naprosto nedotčený je trh se skutečně low power domácími servery, pokud někdo nabídne domácí víceučelový server se spotřebou do 5W prodá toho při slušné ceně miliony. Eletřina je drahá a každý W stojí ročně řádově 2-4Eura podle toho v jak moc nenažraném státě žijete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad Čumítka - nevím, mně na toto použití připadne jednodušší použít nějaký, ještě levnější, mediačip. Nemyslím si, že by ARM sám o sobě dokázal dekódovat takový objem dat. Navíc, kdo máte zkušenosti s "internetem v TV" (což by byl důvod pro nasazení ARMu), tak víte, že to je "nehratelné" (a to nejen kvůli pomalosti, ale hlavně z důvodu tristní ovladatelnosti)

ad servery - při vší úctě - domácí NASy nejsou nějaký extrémní artikl, navíc ty levnější zvládne opět prastarý MIPS z routerů dnes doslova za pár korun s příkonem 2-3W max., na ty výkonnější (vícediskové) bych zase řekl už skoro nestačí ani Atom, který s tou spotřebou na tom není taky extra špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

add tv : sám o sobě určitě ne, ale s GPU by to zvládl
add víceúčelový server : NAS bych teda za více účelový nepovažoval a ty domácí NAS jsou často na hranici (ne)použitelnosti i v tom co mají dělat, o nějakém víceúčelovém furt běžícím pc pro sledování emailu, čtení webu, přehrávání musiky a videí, ... ani nemluvě. Low-power PC tu sice jsou, ale jsou paradoxně dost drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano ale tadrahota primárně souvisí s tím, že se jich prodá pět a půl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je docela dobrý paradox, vzhledem k tomu že se neprodávají kvuli té ceně ;-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nejen kvuli cene. Kdyby cena byla i mnohem mensi, prodalo by se jich nekolikanasobne vic. Ale masovka by se z toho ani nahodou nestala. Takze v podstate i v pripade nekolikanasobne vetsiho prodeje by ta cena nemohla jit dolu. Jinymi slovy: 10x nula je furt nula.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to není paradox, to je běžný stav novinek na trhu (dnes v IT např. SSD), kdy nejsou vyladěny dětské nemoci a technologie, kdy je cena vysoko a kdy všichni čekají na okamžik, ve kterém obě výše zmíněné překážky padnou.

Stačí se podívat na typickou křivku prodejnosti úspěšného výrobku v rámci jeho "product life-cycle" - většinou je náběh pomalý, pak přijde exploze prodejů a následně povlovný útlum (samozřejmě vše je ovlivněno technologickým vývojem v tržním segmentu, konkurencí, hospodářskými cykly apod.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k té TV s internetem, ono je pravda ovládat to nevím čím je opravdu na prd, ale stačilo by aby někoho napadlo hodit televizím BT klávesnici s touchpadem myslím že by to bylo rovnou trochu na jiném levlu.... na druhou stranu zde již je otázka jestli to spíš není all in one PC s televizním tunerem.... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu prehanis s tou cenou elektriny. V CR jsou ceny dost vysoke, ale nejsou to ani cely dve Eura, me to vychazi 1.75 Eura.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To rozliseni 4k, o tom se ti asi zdalo dnes v noci, ne? Kde nastupuje TV vysilani 4k ?? Necham se poucit. Nehlede na to, ze jeste na to ani nejsou zobrazovadla, a kdyz jsou, tak extremne draha. Nesmis taky podcenovat lidi, nejsou blby a nebudou si priplacet za 4k rozliseni, kdyz jim staci FullHD. Pro detaily zapatrej v pameti, jak rychle se asi rozsiril BluRay format? Jako hlavni duvod nerozsireni je to, ze lidem DVD s normalnim rozlisenim celkem staci. Tim nerikam, ze tam neni obrovsky kvalitativni skok (mezi DVD kvalitou a FullHD), ale presto se Bluray nejak nerozsiril. Takze nevidim duvod, proc by se rozsiril 4k format, at uz zpusob distribuce bude jakykoliv - opticka media asi ne, ale ani v pripade nejake online distribuce to nepofrci. Tam takovy kvalitativni skok nebude. Nehlede na to, ze az lide pochopi, ze 3D (spravne stereoskopie) je vlastne podvod, tak se ani do nejakeho 4k nepozenou, budou chytrejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Né všude si honí p... u MPEG2, 4k2k vysílíní ve zkušebním režimu běží ve 4 největších Japonských městech, pokusné neveřejné vysílání jede i na satelitech Astra. Letošní olympiada se má celá točit právě v tomto rozlišení i když japonci se snaží prosadit dokonce 8k na které již také mají první realně existující TV.
Ikdyž AMD koupí licenci tak první reálné produkty budou za 2 roky, tedy 2014, to již bude tako vysílat Jižní Korea, SAE a dalši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.