Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD připravuje 2,6GHz Opterony

AMD Opteron logo

Skoro by se mohlo zdát, že jako reakci na zlevňování Intelových Celeronů v únoru příštího roku zlevní AMD také své procesory. K tomu však prý dojde už 10. ledna, takže si možná vyrovnání cen po předvánoční slevě ani nevšimnete. V únoru však hodlá zlevňovat AMD také, ovšem na poli Opteronů. Důvodem bude uvedení nové řady Opteronů x52 (152, 252 a 852), které poběží na frekvenci 2,6 GHz (zdroj sice píše 2,5 GHz, to je ale dosti nepravděpodobné, protože odvozené Athlony 64 FX běhají na stejných frekvencích, jako jejich příbuzné Opterony). K tomu má dojít 14. února a tím pádem ostatní Opterony s cenou klesnou na úroveň procesoru „o jedna nižšího“.

Další otázkou je, zda budou založeny na 90nm jádrech Venus, Troy a Athens (jako nejnovější Opterony) nebo to bude stále 130nm SledgeHammer. Vzhledem k plánům AMD bych však s ledovým klidem očekával právě nová 90nm jádra, aby se nemusely x52 Opterony dělat se spotřebou 104 W, jakou má 130nm Athlon FX-55, který také běží na 2,6 GHz. Trochu tomu také nasvědčuje do Opteronů chystaná technologie PowerNow!.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD připravuje 2,6GHz Opterony

Sobota, 18 Prosinec 2004 - 18:35 | Martin Bartoň | wwwFMGsk: Je mi líto kolego. S tou tvou reklamou...

Zobrazit diskusi