Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Recenze Fury Nano překvapují, je rychlejší než GeForce GTX 980 a Radeon R9 390X

Osobně tu cenu naprosto chápu a očekával jsem ji - je to opravdu až nebetyčně luxusní produkt, který konkurence jednoduše nemá. Pokud totéž dělá nVidia, a její obdivovatelé to obhajují "faktem" že se např. v případě Titanů jedná o "to nejlepší," nevidím důvod aby podobně vydělávala i AMD, obzvláště je-li výroba těchto karet a pamětí ještě stále celkem problematická.

Navíc Fury IMHO ukazuje cestu, jako ji svým způsobem ukázaly 8800GT(X) nebo relativně nedávno HD4770.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jop. Jak sem rikal, ta cena byla jasna uz v momentu kdy oznamili ze tam bude Fury - 600mm2 chip jaksi nelze magicky prodavat za 300 usd/eur. Jestli ma smysl nebo ne je jina debata...

Jinak IMHO Titan mel/ma takovou cenovku hlavne kvuli tomu, aby nekoho ze zajemcu o Teslu nahodou nenapadlo doprat si DP vykon za zlomek ceny... co si budem povidat, Tesla je nejlepsi dojni krava nvidie...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

300usd je sice blbost, nicméně stejnou cenu jako plnotučnou fury x asi čekal málokdo. přece jen, ten vodník stojí odhadem 2x tolik co mini vzducháček na nano.... a nakonec to stojí 19 klacků, přičemž to má +- výkon jako GTX980... Jako kdyby to bylo o něco dražší, ok, ale 5 litrů rozdíl oproti nejlevnějším 980tkám... to tu kartu z jakékoli koupě prostě diskvalifikuje....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten vodnik stoji 2x tolik, cimz si v absolutnich cislech usetril tak 30 tolaru... jo a taky usetris nesmirne prachy na dvou chybejicich VRM a 6cm PCB, asi tak dva tolary...

O diskvalifikaci se muzem bavit az mi ukazes 980ku v mini ITX, ktera bude spotrebou + vykonem + hlucnosti rovna Nano...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odhaduju, že tak 90% zájemců je ITX u prdele. proč by to mělo zajímat mě?Většinu lidí beztak zajímala kombinace spotřeba/výkon... malé rozměry? jen bonus, nic co bych preferoval.
Jasně, je to inzerované jako ITX trhač asfaltu, ale ne každého to prostě zajímá, že se rozhodli tomu nasadit kdovíjakou cenovku a omlouvají to tím, že to je to nej pro ITX.....
Co se týče 980tky, dle článku +- podobná spotřeba i výkon, asi jen ta velikost nesedí. stále v tom nevidim problém, diskvalifikace se pro většinu předchozích zájemců i tak koná.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A právě těch 10% zájemců, co ITX naopak zajímá, tu kartu budou chtít, takže se nebojím, že za 650 doláčů si své kupce nenajde - naopak jich bude opět nedostatek

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To je dost možné. A vzhledem k tomu, kolik těch karet asi bude, aby jich vůbec měli dost...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Titan neni o a nebyl o DP, z tech asi 30 kousku co znam jejich majitele nikdo z nich nevyuziva DP, naopak vyuzivaj tu pamet co Titan ma, byli i studia co Titany brali po vicero kusech, proste jim slouzili na GPU-RT v softech jako Arion a dalsich

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja s vami souhlasim, a rikam ze PRAVE PROTO je/byla cena takova jaka je - aby si nahodou nekdo touzici po DP nerozmyslel Teslu.... takze zcela logicky nenajdete moc lidi kupujicich Titan kvuli DP...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je v tom, že Fury Nano neaspiruje na to být to nejlepší z nejlepšího a tedy takto nelze obhajovat vysokou cenu. To nejlepší co lze o Fury Nano říct je, že se jedná o highend v malém a to je kompenzováno vysokou cenou.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

V případě, že stavíš nějakou pěknou "herní krabičku od bot", pak Nano zcela nepochybně je nejlepší z nejlepších. Jediná ITX konkurence je nyní pouze GTX970ITX, a ta je po čertech pomalejší.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

... a stoji polovinu. Ja si vzpominam, jak vsichni rvali jak je Titan cenove nahovno, i kdyz je to nejlepsi karta vubec. Najednou je to vsechno naopak. Zabavne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem nadával (nebo se smál, už nevím) na Titan, nadávám i na tohle. Taky mi to přijde vtipné, jak to lidi brání, jako kdyby si to všichni honem běželi koupit...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Je pomalejší o 20-30% (v závislosti na rozlišení) a stojí méně než polovinu. Lidi co stavěj ITX krychli tam většinou nemívaj I7 extreme + GPU za 650 doláčů, tzn tipuji že se jich prodá 10x méně než ITX970tek, tohle je prostě hodně úzkoporfilovej produkt, tzn nejrychlejší ITX karta bez ohledů na cenu.

Další fakt co se ITX case týče, ty u kterejch se počítá se silnou GPU/aiflow a pod, většinou maj místo na grafiku klasické velikosti, dokonce mívaj perforaci udělanou tak aby její radiální fan měl přístup k čerstvýmu vzduchu, pro nano budeš tedy muset vybírat i case, ala co nejmenší, ne ten kde padne ITX deska ale je podlouhlej aby se tam vlezla klasická GPU.

Jinak jako produkt je nano hodně podařenej. Pěknej výkon/watt, chlazení taky pozitivně překvapilo. Jediné mínus je absence HDMI 2.0 (což u karty která se směřuje jako high end HTPC poněkud překáží), a většina recenzí bohužel reportuje silné pískání cívekVRM, což sráží jinak pěknej akustickej projev karty.

V praxi to bude mít minimální prodeje, je to prostě úzkoprofilovka. Nelze obejít ten fakt že pokud nestavíš ITX, tak za stejnou cenu můžeš mít GTX980TI, která je rychljší, má HDMI 2.0, má více paměti, má lepší OC potenciál, atd. A pokud stavíš ITX a nechceš to honit do 4K máš zde 970 mini co ti dá dvojnásobnejpoměr cena/výkon.

Jaké jsou typické ITX HTPC? Polovina jich má desku za 1500 a celerona, protože na net a filmy to stačí. Dnes bude mít taky slušná část ňáké to APU, ala jedna z mála oblastí kde APU fakt dávaj smysl. A pokud se někdo chce vyšvihnout dá tam low-woltage I5tku a 960tku, pokud se chce fakt protáhnout a mít to jako svůj hlavní herní stroj tak tu 970mini. Prodeje tohodle budou asi takové jak prodeje ITX LGA2011 desek. Ano existujou... a je to v danné velikosti to nejsilnější ale.....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že pro člověka, kterej si pořídí kartu za 20 tisíc, bude problém pár stovek za DP->HDMI 2.0 redukci?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Muzes pls nahodit odkaz na DP1.2->HDMI2.0 redukci co umi 4k@60Hz za par stovek (tedy cca 200kc) v ceskych obchodech?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, dej mi jí, nebo řekni kde se dá koupit (dle AMD slibů z prezentací Nana už měly bejt na trhu). Budou stejně funkční jak DP na VGA převodníky se shit ramdacy (a kvalitní neexistujou) nebo stejně problémové (kor na AMD ale často i na Intelu) DP na DVI-DL), ono víš, kolikrát jsi zapojoval 4K HDMI 2.0 zobrazovalo Noxi? Neni to jako za časů co jsi vychvaloval R600 a jakej to bude produkt budoucnosti a v kompu měl Radeon X1650?

HDMI 2.0 neni žádná sranda, je to dost oser. Na počet drátů je tam příliš vysokej pixelclock, tzn musí se použít ne moc dlouhé a hodně drahé kabely. S představou "vyndam svého 3M 150kč belkian ze šuplete zapojim a jedu" jako to bylo u 1080p daleko nedojdeš. Jsi si jistej že signál generovanej tim adaptérem bude dost dobrej aby to fungovalo když i tahání z GPU je boj? Kdyby to bylo tak easy, už by to bylo na trhu ne? Dále maj ještě problém vyrobit externí HDCP 2.2 DP ti HDMI 2.0 převodník. HDMI 2.0 je dost mizerná forma připojení, kéž by tam byly DP, ale to říkej výrobcům TV. Krom asi 2 high end modelů Panasonicu vše má jen HDMI.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

„dle AMD slibů z prezentací Nana už měly bejt na trhu“

Prosím o link na to, kdy a kde AMD slíbila konkrétní datum pro dostupnost HDMI 2.0 redukcí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/clanek/aktivni-redukce-displayport-1-2-na-hdmi-2-0

Prej letos v lete psalo se na nejakym blogu :) Tak aby to do 23. zari stihli :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Z toho tvého popisu by člověk i nabyl dojmu, že HDMI 2.0 nestojí za nic. ;-)
V takovém případě je snad i výhodnější ten převodník DP->HDMI2.0 strkat rovnou do telky a kabel řešit jako ověřený a spolehlivý DP. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky stojí za nic, je porod to rozchodit. A typická kvalita těchto převodníků mi značí že s nimi to bude ještě horror 2x větší. Problém je že TV nic jiného nemaj. A to ani ty poslední SUHD Samsungy což jsou nádherné stroje. Wide-gamut VA panel s quantum dots, žádné edge led ale full led podsvícení, dobrej úhle zakřivení, inputlag dostali pod 20ms, je to nádhera. Ale jen HDMI 2.0, žádnej DP nikde.

Taky zmínim tu Vizio co umí v 1080p 120hz input. Ale ta nemá wide-gamut, je to jen 8-bit panel a aní memá YBCR 4:4:4, jen 4:2:2. Já beru první co bude mít QD (tomu odpovídající gamut) + VA(tomu odpovídající kontrast) + nízkej inputlag a 4K 60hz 1080p 120hz input. Obávám se ale, že tento stroj nebude vybaven DP, budu to muset hrotit přes HDMI. Stejně ale do té doby tu budou 16nm karty takže nepanikařim, ale kdybych bral dnes, Fury vzít nemůžu nemam jí technikcy jak připojit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak říká kdejaký (i zelený klasik), i hiendu se na cenu nehraje, a pokud na něj nemáš, není pro tebe.

Já sám mám HTPC postaveno už pár let na 3jádrovém FM1 APU a je to naprosto boží - nicméně jsou lidi, co mají HTPC jako vysoce výkonnou náhradu za herní konzoli a pro 4K gaming.

O objemu prodejů je asi zbytečné mluvit, těch čipů (a karet) je i tak málo a prodá se vše co se vyrobí. Tedy ze zákonu poptávky a nabídky je jasné, že cena je a bude zatím vysoká. AMD se tak aspoň trochu zaplatí nejspíše astronomické náklady na vývoj celého řešení HBM. Alespoň to bychom jim mohli přát, ne? ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

po 2 letech zase mam duvod utratit nejaky ten peniz za kartu AMD :)

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Já ji chci dát do 8,5 litrové Lian-li PC-Q21 spolu s nejlepším 35W Skylakem i7-6700T a vytvořit tak asi nejlepší sestavu s poměrem výkon/spotřeba/velikost. Zdroj bude goldový 500w sfx chieftec. Bohužel nic krom zdroje a desky se nedá zatím koupit. Nano už je alespoň v ceníku v alze. Skylake, ani to ne.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

na podobnej stroj mam pripravenou FT03-MINI, jen u me pujde o CPU z vrcholu i7 a zdroj jen 450w od Silverstone ST45SF-G ktery jiz nejaky patek pouzivam

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

FT 03mini je parádní, je už ale větší, mě šlo ještě o menší rozměry :). FT03 mini ti dovoluje osadit jeden slim výměník dolů do pozice ventilátoru. Jak to máš, chladíš CPU vodou? Pokud ano, tak Nano bych tam nepořizoval. Pozice na grafiku je tam dost dlouhá abys mohl osadit 980ku, takže ušetříš. A pokud chladíš CPU vzduchem, tak běž raději do stejně drahé FuryX, pozici pro výměník použij pro ni a získáš větší výkon. Pak je ale otázka jestli to utáhne zdroj.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

nene vodu jsem zrusil, vse jedu dnes ciste "beznym" chlazenim

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Wow, to bude pěkná krasotinka.. :-)

Co plánuješ jako chladič CPU (do těch cca 6 cm výšky)? Já mám velmi dobré zkušenosti se Scythe big shuriken.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, big shuriken je moc fajn, ale je tak velký, že by mohl kolidovat s něčím dalším na desce, dokonce i s grafikou. Myslím že ani nevyjde do těch 6cm. Menší shuriken má 64mn i s ventilátorem, takže též nepůjde osadit. Uvažoval jsem proto o Kozuti. Je malý, ale CPU bude mít jen 35w takže se nebojím. Líbí se mi na něm taky, že má ventilátor vespod, takže se nestane, aby v těsném buildu padaly kabely do ventilátoru

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Big shuriken má 58mm, takže na výšku se vejde..

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

AMD se trefilo do mezery, to konkurence zkrátka neodhadla. Přetahovačky o nej kartu se zřejmě vrátí a budeme svědky grafické zabijačky. Dlouhou dobu bylo celkem mrtvo AMD byla tichá a čekala na správný okamžik. Proto se to povedlo. Nano je jasným důkazem toho, že GK nemusí být top 1 v krabici od banánů, ale může být top v penálu na pastelky. Pro AMD pochvala dvojnásobná( protože by si to nikdo před pár měsíci nepředstavil). Doufám že tato praktika pomůže se vrátit AMD nebo jak rád uvádím 4TI do sedla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Nano za 20 tisic do sedla nevrati vubec nic :) To je jako tvrdit, ze nvidia dosahla 82% podilu na trhu diky Titanu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

AMD si taketo predrazene hovadiny nemoze proste dovolit. Tu kartu si kupi 1% potencionalnych zakaznikov. Keby cenu dali na uroven 970 tak by predali milion krat viacej.

Trapne nvdiacke maniere. AMD nema okrem 380 co ponuknut, vsetko su to stare kravy, a vyrobi takyto paradny produkt a rozhodne sa to predavat za 750€. Retardacia.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Oni to nemuzou davat levne, uz pred launchem se rikalo, ze dokazou vyrobit 30 tisic jader tenhle rok. To je samozrejme strasne malo i pro tenhle drahej segment, kdyz jen Titanu Z se prodalo 200 tisic.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ked ich vedia vyrobit len 30 000 tak aj keby predali vsetky tak sa nema sancu zaplatit vyvoj tej karty. Tak naco to vyrabali teda?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zase si to nekdo predstavuje jak rohliky :/ Vyvoj trval osm let a vznikla cela platforma, ne jen dva produkty z jednoho cipu. Z te platformy budou vychazet dalsi produkty od highendu po lowend, nasledujici roky vcetne profi, a mozna i budoucich konzoli. Bude se to splacet mozna dalsich osm let. Myslis ze Titan zaplatil vyvoj Maxwellu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Az uvidim Fury nano extra mini za 200-300 €, ktore budu lepsie ako 960/970 dam ti za pravdu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.