Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon R9 290 - skvělý výkon i cena, jen chladič vyměňte

Kartu ste nedostali?
Mna by zaujimalo kolko spotrebiteov ked kupi novu kartu za cca 12 659 CZK s DPH si meni chladic?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tu cenu jsi sebral jako kde? Ja jen ze dle dostupnych informaci je totalne mimo realitu, karta by mela byt za cca 9-10 tisic kc vcetne dph...Popr. si muzes pockat na nereferencni verzi, ktera bude mit o dost lepsi chladic a bude o neco malo drazsi....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No keďže mám hneď pod nosom jeden z najznámejších štvorpísmenkových e-schopov a..a.sk kde GIGABYTE R929D5-4GD-B je za 488,50 EUR s DPH (Na objednávku do 4 pracovných dní) a jeho česká verzia a..a.cz predáva GIGABYTE R929D5-4GD-B za 12 659,- CZK s DPH (Na objednávku do 4 pracovních dnů).

Je pravda, že Váš trojpísmenkový c.c.cz má GIGABYTE R9 290 Gaming VGA 4GB za 12 223 Kč včetně DPH a všech poplatků. Takže tak!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za tyhle prachy nabízí CZC Radeon R9 290X, což NENÍ R9 290!!!!

http://www.czc.cz/gigabyte-r9-290x-gaming-vga-4gb/140075/produkt?q-categ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

R9 290 nemá ani czc v nabídce jsem zapomněl dopsat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire, na cestě http://www.czc.cz/sapphire-r9-290-4gb-gddr5/140743/produkt?q-c-1-f_20274...

Tu Gigabajtku 290X někdo blbě zařadil do kategorie jak czc tak u zelenýho skřeta :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako nevim, ale na czc je Sapphire r9 290 za 9089 kc s DPH, takze jak rikam, tu cenu, co uvadis je absolutne mimo realitu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by kupovali za 12659,-, když můžou koupit za $400 ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z globálního hlediska těžko říct, podle reakcí na fórech nadpoloviční většina těch, kteří kupují hardware s referenčními chladiči. Bude to podobné jako u procesorů - málokterý koncový zákazník kupující procesor za 5k+ na něm nechává boxový chladič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to prirovnani s CPU je podle me tak "trochu" mimo misu - mel jsem za to, ze u CPU se nejdriv osadi na desku CPU, pak se na nej celkem jednoduchym zpusobem montuje chladic...takze tady bych to z hlediska relativni jednoduchosti montaze bral. Ale srovnavat to s grafikou, ktera je prodavana jiz s chladicem "na sobe" a vymena chladice na VGA je rozhodne vetsi orech, nez vymena na CPU. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

<p>Znám řadu lidí, kteří mají problém vyměnit zadřený chladič na procesoru, znám řadu lidí, kteří nemají problém vyměnit hlučný chladič na grafice, ale ještě jsem nepoznal nikoho, kdo by zvládl vyměnit chladič na procesoru, ale chladič na grafice mu dělal problém. Ono v podstatě jediný skill, který je k tomu třeba navíc, spočívá v umění točit šroubovákem doleva. Asi to nebude takový problém, nedávno jsem se přesvědčil, že to zvládá i moje neteř, která si výměnu chladiče provedla sama.</p>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>ale ještě jsem nepoznal nikoho, kdo by zvládl vyměnit chladič na procesoru, ale chladič na grafice mu nedělal problém.

Co tak dodelat tu editaci vlastnich komentaru? :)

Jinak ja jsem jeden z tech komu nedela problem chladic CPU, ale grafika ano. Tak nejak se do grafiky nechci poustet, protoze netusim jak je to s "polstarky" mezi chladicem a soucastkami. Ale to je spis moje lenost to jednou skusit. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono na tom reálně nic moc extra není, člověk jen musí být opatrný ale jinak.... většinou pohoda, na paměti bývají samostatné hliníkové pasivky, na napájecí kaskádu větší a pak už jen samotný chladič na jádro.... kolikrát chladič na CPU se cpe hůř než chladič na grafiku, tu si člověk v klidu rozebere na stole, ale cpát CPU chladič na desku v case, to bývá zábava...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože chladič na cpu (v případě velkých chladičů deska k chladiči) se cpe venku a ne vevnitř když je deska v bedně. Ale je zajímavé, že u vga volíte postup, kdy kartu vidíte, vidíte závity na backplate atd. Navíc ne každá bedna má vyraženou dírupro přístup k zadní desce/backplate. Vlastně ona by montáž Ninjy na AMDčko byť i s dírou musela bejt docela sranda :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U alternativních chladičů bývá většinou velmi podrobný (často i malovaný) návod :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ze je to srovnatelne jednoduche - urcite tomu odpovidaji i statistiky "pocty montazi CPU chladice vers. pocty montazi VGA chladice"... :-)

V podstate jsou vsechny komponenty, vcetne VGA, DoDo (Dodelej Doma...)... :-)

Osobne jsem byl jen jednou nucen vymenit chladic, a to kdysi davno na 1950XTX, od te doby mam VGA s kvalitnimi chladici...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zo svojho byť veľmi subjektívneho pohľadu sa musím priznať, že aj keď mi prešlo rukami xyzž ks hardwaru (grafických kariet nie zas tak veľa) teda s x86 platformou sa stretávam od začiatku 90-tych rokov (pred tým Comodore 64) tak nikdy, ale naozaj nikdy som na akejkoľvek grafickej karte nemenil chladenie či už referenčné alebo nereferenčné. Ale naozaj je to veľmi subjektívne.

Preto som sa len tak zamyslel, že čo potom úplné PC lamy (BFU), ktoré dozaista uznáme je prevažná väčšina spotrebiteľov. Veľká väčšina z nich dokonca PC skriňu nikdy ani neotvorí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vymena chladice na cpu ovsem na rozdil od gpu neznamena ztratu zaruky. A v neposledni rade cpu na stock frekvenci nepotrebuji chladice za 1500+
Tahle karta je slusnej joke, anand ji nameril o vic jak 6dBa vic jak GTX480. Nevsim jsem si, ze byste tenkrat hajili 480ku stylem "skvela karta, ale kupte si k ni jinej chladic".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle byl dobrej vtip :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam jsi taky obet noveho pojmenovani 290X vsersus nonX. Tohle me ted ceka objasnovat u nekolika lidi z okoli do konce roku. :(

Jinak pockat 3 tydny (mesic) na nereferencni model je jednoznacna volba. Uz jen kvuli tomu co ted vypadne z Nvidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidne stacilo zustat na kombinaci 1xDVI-D + HDMI + 2x DSp jako u modelu HD 7970(non-GHz), nepochopim naco to vede 2xDVI-D a tym primo brani plosnejsimu vyhnani tepleho vzduchu, co za magora tohle reseni zvolil bych ho kopal do ryti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neni nahodou 2xDVI-D nutne kvuli pouziti pro proklamovane 4k? Treba postarsi Barco LC-5621 melo zrejme jen 2xDVI-D vstup.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zas ak v AMD staví/zákazníkum vraví že Radeon série R9 konkrétně modely 290 a 290X s 64ROP jednotkama sou přímo stavěné/určené na UltraHD(4K) měli by zákonite nést i port HDMI 2.0 co by potřebu mít 2xDVI-D zákonite vylučovalo. Pravdepodobně ale nenesou co je dobrá pitomost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá, tahle grafika k X6 1090T je asi řádný overkill, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anti-aliasing by pak byl v mnoha hrách skoro bez ztráty výkonu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pretoc ho z 3,2 GHz na 3,5-3,6 GHz :) S najkvalitnejsim vzduchom to nemoze byt absolutne ziadny problem. Vlastnim tiez X6 1090T odkedy vysiel a permanentne ho mam postekleny z 3,2 GHz na 3,4 GHz (na vzduchu za 35 €), t.j. este o 100 MHz viac ako X6 1100T. A vo full load vsetkych 6 jadier sa nedostane v zime cez 50-52 C a v lete cez 55 C. Pravda je, skrina je dobre vetrana. V idle ma asi 28-30 C, t.j. takmer izbova teplota.

Toz Ph II X6 1090T/1100T zlate to diamanty K10 ery ...

Uz asi 3 roky nemam v ramci AMD na co upgradovat :(
Cakam na 5-6 modulovy, 10-12 kvazijadrovy CPU a vykonom na jadro a na takt ako K10. A stale nic. Pilledriver si vykon oproti Bulldozeru polepsil, ale kvoli 15-20 % (kumulativneho vykonu vsetkych jadier) predsa nebudem menit celu platformu ... To ako keby niekto pred 12 rokmi menil Duron 700 MHz za Duron 800 MHz, pricom zmena vyzadovala zmenu celej platformy. To nikto nerobil. Nejaky 75 až 200 MHz procak z ery Intel PentiaI ci AMD K5 - tam je to pochopitelne a narast po vymene za Duron 800 MHz je aj viac ako 10-nasobny. Ale aby som zdoraznil analogiu s dnesnym stavom, menil Duron 700 za 800 je stelesnena blbost kvoli par percentam vykonu. Rovnako dnes zahadzovat Ph II X6 1090T/1100T... A tych par novych instrukcnych sad ozaj, fakt este nevyuzivam ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

;-) já ho taky vyhazovat nebudu, kupovat new CPU/desku atd se mi fakt nějak nechce ;-) ale.... co se týče přetočení, to se mi moc nechce, myslím že při pokusech dříve jsem nakonec zjistil že to není až tak stabilní.... a nárust spotřeby pro mé využití není až tak ospravedlnitelný...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu TomsHardware - Oni tam vyzdvihli to že něvěří stálosti výkonu. Vypichovali tam konkrétně velkou kusovost která se naměřila u R9 290X mezi uživateli. Pokud člověk koupí dvě R9 290X a jedna má horší kus a vyšší leakage a pak v Crysis 3 běží na 760Mhz a druhá na 920Mhz tak je to sakra rozdíl. Proto to tam takhle uvedli.

Je to inu pravda, další věc je že výkon karty bude hodně ovlivňovat case a zanášení prachem, atd.

Nicméně, něco takového mohli vypíchnout už v dobách prvních Keplerů protože tam je to to samý. Taky jsou kusy co boostujou i nad teoretickj boost a kusy co skoro vůbec.

AMD ale nezadala žádnej baseclock takže je to opravdu kusovka a o štěstí a naměřené výsledky se mohou +- 15% lišit což je dost. Nicméěn, jak jsem již řekl, tuhle kritiku si zasloužily už Keplery za boost. U Hawaii je to jenom ještě výraznější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Porovnání R9 290 s GTX 770 co se týče ceny je teď trochu zcestné, když nvidia 770 zlevnila na $329, ostatně jak jste před pár dny psali:
http://diit.cz/clanek/nvidia-geforce-gtx-780-770-slevy
Reálně se 770 dá koupit od cca 7300 Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad poslední odstavec (anandtechu):
A co by bránilo tomu samému zákazníkovi udělat to samé naopak , kdyby karta jela ze základu na použitelných 40%? Tedy zvýšit na 47%, pokud mu hluk nevadí. Takhle AMD vydala ukázkově nepoužitelný referenční model.
To by samozřejmě nebránilo OEM vytvářet své vlastní modely s lepším chlazením a tím i lepším výkonem a ty potom hodnotit v recenzích opravdu kladně proti referenčnímu řešení. Ale samozřejmě už by musely být porovnávány s nereferenčními modely konkurence.
Upřímně doufám, že tento podvod na zákazníky v příští generaci zmizí a že se toho nechytne nvidia (to už by jen tak nezmizel). Živě si dovedu představit postup "kupte si to na základě benchmarků z módu "vysavač" a potom jděte s výkonem tak dlouho dolů, až vám to přestane trhat uši".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>kupte si to na základě benchmarků

Ale to stejne mas uz ted. Jen s CPU. Viz treba grafy tady na DIIT, kde pri testech 290X nejen ze pretaktovali CPU (Delaji to tak vsichni, proc ne tedy i my? Koho by zajimali testy na referecni frekvenci...), ale navic ho pretaktovali i vice nez u ostatnich testu grafik (4.7GHz versus 4.5GHz).

Takze realne si koupis grafiku a CPU z testu, ale vysledky dostanes uplne jine i ted.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.