Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje v serverovém segmentu padají, pouze AMD stoupne prodej i podíl Epyců

Kdo by taky kupoval do serverů procesory s bezpečnostní chybou, když nutně nemusí?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

já třeba musel :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3950X za 749 USD, takze nakonec docela palka. Mne je to jedno, ja na nic takoveho nepomyslim, ale reakce fanousku zatim velmi zklamane, co jsem videl. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to docela dost, nicmene... konkurence ma AFAICT nejblizsi 9960X za dvounasobnou cenu a s TDP vyssim o 50% :)

AM4 desku v ktere by to fungovalo uz mam, pameti mam, takze jedine co by bylo potreba zaplatit, je procak :) zatim nemam projekt kde bych to potreboval, takze nespecham, a za rok-dva to bude mozne koupit za lepsi cenu. Ja jsem spokojenej - vyhledove docela slusny upgrade z 1700X. Ale je pravda ze vic by mi daval smysl model s TDP 125W a nemuseli by tam byt vyberove kousky kremiku (a tak vysoke turbo).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Abych rekl, tyhle procaky jdou zcela mimo me. Ja jen, ze jsem tu meli debatu a nakonec je to drazsi. Ale pokud se v tom vyznas, tak pro zajimavost, jak je to u toho 9960X s meltou, spektrou, spoilerem, falloutem, ridlem a zombielandem? Je to tam take? Pak by nemelo smysl vubec o konkurenci mluvit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skylake-X v 9. generaci má spectre a meltdown opravované v hardwaru ale zbytek si stále hoví v návrhu... Hlavně ty poslední dvě chyby z těch už opravených stejně udělaly dětskou srandu, když jsou mnohem horší jednak svou jednodušší zneužitelností (spustit .js na pozadí na web stránce WTF?) a větším dopadem protože umí skákat a číst i zapisovat mezi jádry cokoliv. Intel si teď kupovat je blbost, z bezpečnostního hlediska je to horší jak zalepovat díru do lodi ementálem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> jak je to u toho 9960X s meltou, spektrou, spoilerem, falloutem, ridlem a zombielandem?

Spatne, jako prakticky u vsech Intelu momentalne. 9960X ma fakticky asi vyhodu jen v AVX-512.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono riešenie, ktoré skomplikuje explot spectre = mať každé pole adresované hodnotou poľa typu char/byte resp. čo najmenšieho. Lebo vtedy, keď sa trafíte indexom do riadku o dĺžke 8 byte-ov, neviete hodnotu pole, ktoré adresovalo, viete len, že je to jedna z 8 možných hodnôt. Ak by to pole mala 2 byte, bola by to jedna z 4 hodnôt a ak to má násobok čísla 8 byte-ov tak viete hodnotu adresujúceho poľa presne. Ale keď to nie je presne násobok 8, tak má x86 jedno "svinstvo" "nezarovnané dátové typy"
a s tým sa niečo robí..

Detecting and handling split locks
[LWN subscriber-only content]

June 7, 2019

This article was contributed by Marta Rybczyńska

The Intel architecture allows misaligned memory access in situations where other architectures (such as ARM or RISC-V) do not. One such situation is atomic operations on memory that is split across two cache lines. This feature is largely unknown, but its impact is even less so. It turns out that the performance and security impact can be significant, breaking realtime applications or allowing a rogue application to slow the system as a whole.

Keď bude free za cca. 14 dní po vydaní platí aj link. Subscriber link(predplatiteľ na seba zoberie link na prístup zadarmo pre svojho priateľa) môžem dať (podľa pravidiel predpolatného) iba konkrétnym osobám nie do diskusie

https://lwn.net/Articles/790464/

je to narážka na

https://www.youtube.com/watch?v=mIKSXv0Cgjg&t=544
a je to podobný problém ako
https://www.youtube.com/watch?v=mIKSXv0Cgjg&t=1688

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pálka? Co tak asi kdo čekal když se spolehlivě jedná o nejvýkonnější CPU v dané kategorii co snadno šlape na paty i "luxusním" a "profi" modelům :-)? TR 2950X stojí 899 $ a je obecně pomalejší tak co lidi ještě chcete...
AMD není dobročinný spolek šlechtičen ale stejná továrna na peníze jako Intel. Za o 17% nižší cenu oproti vyššímu modelu mít obecný výkon vyšší spolu s o půl až 3/4 levnější deskou mi nepřijde jako zase tak špatný obchod. Intel chce za svoje přímotopné osmijádro v consumer kategorii 580 $ to je 77% ceny ale jen asi 53% výkonu tohoto kousku, tam by se měly lidem kroutit ksichtíky, hlavně když se podíváte na výběhové ceny ryzenů 1700/1800X a 2700X, kdo nemá u AMD ještě fyzické osmijádro tak si ho teď může velice levně pořídit :-).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Najvyšší model nezvykne byť drahší o toľko o koľko má viac jadier ako ten pod ním. Plus aj 12c je fajn a dokonca za cenu 8c u Intelu (a to radšej nespomínam jeho štartovaciu cenu). A 16c je lacnejší ako 12c u Intelu. Nemáme sa na čo sťažovať. Aj tak má AMD fajn ceny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je to v podstatě serverový procesor... Já vím, tady na DIITu to asi tak 80% uživatelů využije naplno a nemám se ptát na co, ale mě opravdu moc nenapadá, k čemu by to dnes mohlo v destopu mohlo být. Na kryptoměny je to blbost, na hraní to bude dělat nějaký rozdíl tak za pět let - a to budou ekvivalentní procesory na poloviční spotřebě, na PS / GIMP je to taky zatím blbost, ty jsou navíc akcelerované na grafice, přehrávání videa zvládne i Atom... Napadá mě jedině encoding videa.

Naopak do serveru je to velmi pěkný procesor, utáhne v pohodě bez zadýchání pěkných pár (desítek) virtuálních strojů, spotřeba těžce v pohodě, umí to tuším i ECC, cena za pusu, do 1U v tomto výkonu / spotřebě / ceně těžko hledat něco, co by se aspoň přibližovalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

CCPU je jen cast platformy, Ecc to umi ale jen unbuffered - ok stejne jako "mala" server platfrma od Intelu. Jenze je smutne, ze jsem zatim nevidel severovou desku s AM4, zatimco server desky s 1151 jsou bezne k dostani...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK o tehle desce jsme nevidel amo s IPMI 2.0 to lze dnes skutecne povazovat za servrovou desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny no, jako ohlasili to zhruba dva tri mesice zpatky, tak pokud s tim zacal teprve ted ASrock, tak verim, ze ostatni vyrobci teprve prijdou, pokud bude poptavka.

Pro liny lidi jeste ofiko specs: https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=X470D4U#Speci...

PS. Doporucuju proklikat zbytek jejich AMD portfolia, maji tam i barbone servery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také meno by som nepoužíval, predsa len, keby to bolo reálne, tam máte na krku políciu mim za pargraf 316 a v čase ohrozenia (Andrej "Bureš" ho de facto vyhlásil) tak aj paragraf 316

Trestné činy proti bezpečnosti České republiky, cizího státu a mezinárodní organizace

§ 316
Vyzvědačství

(1) Kdo vyzvídá informaci utajovanou podle jiného právního předpisu, jejíž zneužití může vážným způsobem ohrozit nebo poškodit ústavní zřízení, svrchovanost, územní celistvost, obranu a bezpečnost České republiky nebo jiného státu anebo obranu a bezpečnost mezinárodní organizace, k ochraně jejichž zájmů v uvedených oblastech se Česká republika zavázala, s cílem vyzradit ji cizí moci,
kdo s takovým cílem sbírá údaje obsahující utajovanou informaci, nebo
kdo takovou utajovanou informaci cizí moci úmyslně vyzradí,
bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let.

319
Spolupráce s nepřítelem

(1) Kdo za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu opatřuje nepříteli prospěch nebo ho jakkoli podporuje, bude potrestán, nejde-li o čin přísněji trestný, odnětím svobody na jeden rok až deset let.

(2) Příprava je trestná.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Národní klan výrobců dýní bude těmito zprávami vážně zarmoucen.
Nejlepší kuřivo vypěstuješ doma.
Nepřátele kroť vodním dělem :))
Nasaď klobouk, vejdi dál :D
Žaluj mne za to

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie som prokurátor (u Vás Státní zástupce), takže
1. Nemôžem to urobiť
2. Nechcem to urobiť, len upozorňujem, že Tomio, Andrej, Miloš a im podobní, by mohli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A môžeš mi alespoň objasnit myšlenkové pochody stojící za údajným naplněním "vyzvědačství"?
Snad to nebylo státní tajemství, že ASrock bude mít server-grade základní desky pro AM4 :D

Btw. Já myslel právě, že "Zeman Bureš Tomio" jsou ta "proruská klika" co mne katapultuje do funkce jakmile to tu převezmou Ruskem vycvičený lachtani

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ale mě opravdu moc nenapadá, k čemu by to dnes mohlo v destopu mohlo být

Na vyvoj software, kuprikladu. Jiste, lze to delat i na ctyrjadru, ale produktivita je zcela jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Využít se to dá na všechny věci pracující s hodně daty a které se dají vhodně paralelizovat nebo spustit naráz na více jádrech. Tedy kupř. enkoding videa, distribuované výpočty, práce s archivy, kompilace programů, a obecně běh mnoha aplikací naráz, třeba převod videa a hraní her naráz...

Serverový procesor to ale určitě není, to bude z této generace až Epyc Rome :-). Jednak ta podpora ECC je víceméně teoretická a celkově je to hrozně omezené množstvím instalovatelné RAM. Až Threadripper má oficiální podporu ECC a jen čistokrevně serverový Epyc umí ECC REG v obřích objemech o 128GB na kanál. Epyc výhledově by mohl umět i 256GB na DIMM když to AMD zvalidují. Ovšem 256GB RAM moduly se zatím snad neprodávají i když už existují (Samsung). Cena za ně bude ale kosmická, jeden 128 GB modul stojí v USA 3300$ a ptřebuješ jich 8 :-). V lepších serverech se ale s novou generací už začne pomalu počítat RAM v TB, tomu desktopové CPU a desky nemají šanci konkurovat.

Bude to taky uškrcené propustností RAM, přeci jen 2 kanály i když nadstandardně rychlé budou muset krmit 16 jader a 32 vláken. Tedy aplikace co vyžadují hodně přístupů do paměti s tímto CPU mohou ve finále dosahovat o dost horšího výsledku při použití všech jader oproti použití jen jejich části stejně jako se děje u 9900K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

enkodovani HEVC se doporucuje kvuli kvalite na 8 threadech, takze ani to enkodovani ne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To ses dočetl kde, takovou blbost? V letáčku Intelu "proč kupovat naše 8jádro bez HT?"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve specifikaci HEVC prirozene. Dobry jak mi blbci, co nikdy k tomu nic necetli dali uz 5 minusu.

8 vlaken ma nejvyssi efektivitu, pak uz klesa a 16 vlaken se povazuje za maximum pouzitelneho. Tudiz pokud enkodujes jen jedno video soucasne, tak nic vic nez 8/16 nevyuzijes.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Amdahlův zákon se okecat nedá a do nekonečna zvyšovat počet vláken nejde. Ale pořád je tu cesta - když si to jedno video rozdělíš na úseky, můžeš opět postupovat s více jádry a přitom pořád efektivně. nastoupí paralelizace samotné paralelizace. Tedy existují cesty jak pořád efektivně násobit výkon a tak bych věty ve stylu "nic víc než 8/16 nevyužiješ" z úst nevypouštěl protože když něco "nejde," obvykle se pak objeví někdo kdo o tom neví že to nejde a tu neexistující cestu jako na potvoru nalezne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx tenhle nesmysl opakuje uz roky. Opakovane mu to bylo rozporovano a je to marny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opakovane mi bylo vnucovano, ze mam vyhradit pro jedno enkodovani videa 8 jader a pro druhe enkodovani druhych 8 jader.
Ja se opakovane snazim vysvetlit, ze vic jak jedno video nemam a neenkoduju jich vic soucasne, protoze neni co, ale mi oponenti to stale pomiji jak blbi.
Uz nevim, jak vam to mam vysvetlit vic polopate. Ja preci nikdy netvrdil, ze 16/32 nema smysl pro profiky, kteri jedou enkodovani 24/7, ale ja tu mluvim o domacich uzivatelich, kteri proste enkoduji sem tam nejake to video z dovolene, sem tak si ripnou nejaky ten BluRay a maximalne sem tam neco natoci nejaky ten gameplay na youtube.
A proto jen mohu opakovat to, na co se ptal uz xvasek, dejte nejaky priklad vyuziti mimo profesionalni sferu, kde si uzivatelu kdyz uz tak koupi ty TRippery a vyuziji i 4 kanalovou pamet!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ti co enkoduji sem tam jedno video zas napotřebují kvůli tomu kupovat 16 jader..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amdahlov zákon bol upravený Gustafsonom
https://en.wikipedia.org/wiki/Gustafson%27s_law

A v prípade AMD

AMD Hires John Gustafson as Chief Graphics Product Architect

Aug 28, 2012 (Marketwire via COMTEX) -- AMD (NYSE: AMD) announced today that the visionary behind Gustafson's Law, John Gustafson, has joined the company as senior fellow and chief product architect, Graphics Business Unit
http://quarterlyearnings.amd.com/news-releases/news-release-details/amd-...

https://diit.cz/clanek/amd-cto-john-gustafson-intel-labs

Aj ke'd to bola krátka epizóda bola užitočná..
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Gustafson_(scientist)

A on v podstate zdokonalil GCN do VEGA a založil vývoji RDNA resp. hybridu GCNa RDNA s názvom NAVI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemam s tim problem a souhlasim, jakmile mi VidCoder (Handbrake) bude umet paralelizovat paralelizaci :-), tak kupuju okamzite 16/32, ale do ty doby mi staci i 6/12.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fur melies blbosti... Mam 8/16 a ci uz v Handbrake, alebo Davinci Resolve, atd pri exporte ide vsetkych 16 vlakien na 100%. Lenze polovica vlakien je len HT. Cize kupou 16 core Ryzden 9 3950x budem na to vyuzivat plnohodnotne jadra, nie HT, plus 2x tak rychle AVX2 oproti predoslym Zenom. Sice si asi pockam, kym cena mierne spadne, ale urcite pojdem do toho. Taky deal tu este nebol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A on tě někdo nutí enkodovat jen jedno video naraz??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prušak využíva 32 vlákno naplno a to má k tomu RTX 2080 Ti a 64 GB RAM a ešte k tomu len h 264 (4K). Keby encodoval do h265, aj ten 1950X je mu málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Renderovani vizualizací, CAD obecně.... Prostě práce...... Bezte už s tím pitomym hraním někam:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také si připadám jak debil, když jsme schněl použitelnou klávesnici na práci, tedy chtěl jsem silent MX red spinače,, nechtěl černou a chtěl Double Shot nic jsme nenašel, tak jsem ze zoufalosti musel koupit K70 LUX RGB Mechanical Gaming Keyboard , která je debilně černá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na co je ti pro práci důležitá barva klávesnice?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nedělá se tady toto spíš přes ty OpenCL ovladače na grafikách? Nevím, ptám se, přijde mi to jako vektorové výpočty - minimálně ten rendering, tam musí mít přece grafika násobně vyšší výkon, než procesor. Aspoň co chodím do jedné firmy - kde teda dělám úplně jiný software - tam nakupují na CADy takové ty drahé Radeon PRO karty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, proč by ne.....renderuje se pomocí CPU, GPU a taky CPU+GPU.....čím kterej software chce.
To nebyla úplně podstata mého výkřiku do tmy.... Proboha vím že porno+3d hraní+filmovej průmysl táhne často inovace dopředu významěji, než ostatní. Tady bych občas čekal trochu širší pohled na věc, než jen to furt omílané ,,na kolik fps která pitomá střílečka poběží"....PC je úžasnej nástroj na práci.....bože to si všichni jen hrajou???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ona i drtivá většina lidí, kteří na PC pracují, jako že opravdu, by to měli k prdu stejně nebo ještě víc, než hráči. Třeba já jsem víceméně taky programátor a stačí mi k tomu 15W čtyřjádro, při přechodu z notebooku na PC nepociťuji u sebe žádný výkonostní rozdíl. (Ale mám u PC větší monitor se 4K, to se počítá mnohem víc.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela se divím, v době, kdy snad každý potřebuje představit cloudové hraní....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nestačím se divit tomu, co tu čtu v diskuzi. Kdo neví, k čemu lze využít 16jádrový procesor, sem přece nemusí psát, že on ho nepotřebuje a že mu to přijde drahý. Lidi, co to použijí, nejen že existují, ale pro ně to může být zajímavá alternativa k dražšímu workstation HW.

Sám bych se v podstatě obával jen k poměru propustnosti paměti na jádro. Na složitější simulace a další činnosti je propustnost paměti docela zásadní parametr. Už se před časem přešlo ze čtyř paměťových kanálů na šest a v některých případech to stejně nestačí... z toho důvodu, se pak pořizují kolikrát raději dva procesory s polovičním počtem jader (ale zas třeba možností vyšší frekvence) v jednom systému. Jak si povede 16jádro s pouhými dvěma paměťovými kanály, to je otázkou.

Viděl bych to asi jako řešení někam třeba do střihového počítače. Tam by to mohlo fungovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.