Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD rozběhla velkokapacitní výrobu 6nm APU Rembrandt

kooonecne, ted uz jen aby byla fajn i cena

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EUV, RDNA2, DDR5? obavam se, ze tohle "sale of the year" za pusu nebude. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o tom, že by AMD používala na púzdrenie továreň v Číne. Na to sú továrne v Singapure a Malajzii a továrne TSMC na neznámom mieste. Pričom tie posledné sa používajú len na vrstvenie ako V-Cache...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 1000 - „Made in China“: https://diit.cz/sites/default/files/ryzen_7_1800x.jpg
Ryzen 2000 - „Made in China“: https://diit.cz/sites/default/files/amd_ryzen_7_2700x.jpg
Ryzen 3000 - „Made in China“: https://tpucdn.com/cpu-specs/images/chips/2129-front.jpg
Ryzen 4000 - „Made in China“: https://gadgetversus.com/img/AMD_Ryzen_7_4700G.jpg
Ryzen 5000 - „Made in China“: https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-5800x/images/title.jpg

„Made in Malaysia“ existují, ale jsou silně v menšině.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Preto som písal , že využívajú aj púzdrenie TSMC, ktorý môže byť inde. Akurát slovo len tam nemalo byť.

To je moja chyba..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tchajwan je Čínská republika. Můžou si klidně psát Made in China taky. Pevninská Čína tam dost často má Made in PRC (People's Republic of China).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, na procesorech s čiplety vyrobenými na Tchaj-wanu (TSMC) je „Diffused in Taiwan“. Ono si stačí rozkliknout ty obrázky, co jsem nalinkoval a není potřeba spekulovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Můžou si klidně psát Made in China

Mohli by... kdyby byli totalni idioti. Kdyz se je Cina snazi anexovat a duvod uvadi ze jsou "soucast Ciny", psat na svoje vyrobky "made in china" by bylo retardus maximus. No nic, dost politiky, tohle je IT portal..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale niekedy tam je

1.Made in RoC (Republic of China) pre Tajvan
2.Made in PRoC (People's Republic of China) pre "pevninskú" Činu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na krabiciah od bicyklov máme Made in Taiwan ROC (republic of China)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni nam hovoria len časť pravdy, ano vyraba sa tam aj mobilny čip, len už nedopovedali že po pri nom sa vyraba všetko :) AMD na 6nm procese bude nielen vyrabať všetke svoje CPU ale aj GPU + aj Intel na 6nm vyraba svoje GPU.
Momentalne s liniek 6nm schadza rovnaky počet waferov ako s liniek 7nm, to je na predstavu akych obrovskych objemoch sa momentalne vyraba na 6nm a určite to niesu len mobilne čipi:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> bude nielen vyrabať všetke svoje CPU ale aj GPU

Nein.

Dlouho po vydani 2/3 generace Ryzenu vyrabeli low-endy na 14/12nm procesu, protoze proste se nevyplati vyrabet low-end na drahem procesu je blbost. A to nove APU nebude zadny low-end (cenove urcite). Taky pochybuji ze budou prevadet low-end GPU na novy proces, spis zrecykluji soucasne 6600XT do dalsi generace.

Jo a zapominate ze maji nasmlouvano u Sony / MS miliony cipu do konzol. Ty konzole budou vyrabet 5+ let, a mozna za 2-3 roky vydaji nejakou "slim" edici s cipem vyrobenem na lepsim procesu, ale rozhodne to nebudou ted prehazovat na 6nm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chystá se lepší Xbox Series S, Series X Pro a Playstation 5 Pro => http://diit.cz/clanek/chysta-se-lepsi-xbox-series-s-series-x-pro-playsta...

"Vylepšený Xbox Series S

Dva roky od vydání „eSka“, tedy koncem roku 2022, by mohl dorazit inovovaný model. Jeho SoC bude vyráběné na 6nm (tzn. EUV) procesu TSMC (namísto současného imerzního 7nm)."

"Vylepšený Xbox Series X

Nástupce současného „iXka“ máme očekávat později, v roce 2023. Prozatím nejsou známé žádné další informace, ale v závislosti na tom, zda bude cílem snížený výrobních nákladů nebo zvýšení výkonu, může být nasazen buďto 6nm nebo 5nm proces."

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo být hodně dobré...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jelikož u Samsungu na 7nm nebo novějších linkách žádný výrobce z PC světa rovněž nic nevyrábí a ani Intel EUV nevyužívá"

Na 7nm Samsungu vyrabi IBM svuj novy procesor Telum

https://www.anandtech.com/show/16901/hot-chips-2021-day-1-section-1-cpus...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„z PC světa“

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj Commodore 64 bolo PC. Asi myslíte IBM PC a kompatibilné (nahrádzajúce)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, když píšu PC, myslím PC. PC = personal computer = osobní počítač. Telum je pro enterprise segment, tedy výpočetní řešení / servery:
https://images.anandtech.com/doci/16901/409357375.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tam vidím Enterprise workloads- firemné úlohy. =Tie sa robia aj na PC aj na serveroch...

Ale OK. Primárne určenie je iné ako PC

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Commodore 64 a ostatní kompaktní počítače se jako PC nikdy běžně neoznačovaly (i když pojem osobní počítač je silně univerzální). Obecně se spíš používalo označení mikropočítače (tj. že celý stroj včetně logiky je v pouzdře s klávesnicí), či již zmíněné označení kompaktní. Zkratka MC se ale nepoužívala (protože by kolidovala s dlouho používanou zkratkou pro audiokazetu). Obecně ale když se podíváte, tak dobové materiály prostě říkají - počítač/computer.

Označení PC se vyprofilovalo jako označení následovatelů koncepce IBM (a už dávno, i když je možné, že ze začátku to splývalo, narodil jsem se později, tak osobní zážitky nemám). Každopádně bych pod zkratku PC všechny Commodory, Atárka, Didaktiky, Sinclairy atd. nezahrnoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pevne dúfam, že sa začne objavovať viac a viac notebookov osadených Ryzenmi. Už od 4000-kovej rady to dáva zmysel, 5000ka je jasná voľba a 6000ka by mala presvedčiť a dotlačiť do výroby kvalitných NTB aj Dell, tak snáď sa budúci rok dočkáme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to o dom dellu je doměnka nebo informace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tým Dellom je len zbožné prianie, aby mal človek šancu aj v robote dostať niečo postavené na AMD, keďže väčšina firiem preferuje práve Dell.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

DELL ve firemní řadě bude mít INTEL navěky :D - smlouva s Intelem musí být fantastická - fantasticky nelegální přímo

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, u DELLu je to (z velké části) tím, že Michael prostě AMD totálně nesnáší. Takže když už něco s AMD, tak to zabijou debilním displejem, jednokanálovým zapojením pamětí, mizerným časováním a baterií s nižší kapacitou. Latitude a OptiPlex nebudou nikdy s AMD, to vím jistě, znám se s několika lidmi a nikdo s tím prostě nic neudělá. Se divím že aspoň pár serverů s EPYCem mají...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pokiaľ bude fungovať rovnica, že intel dodá konkurencieschopné CPU (rozumej aspoň 90% výkonu AMD) za rovnaké, alebo pre Dell oveľa lepšie ceny ako AMD, tak sa zrejme nič nezmení, lebo to tak či tak predajú. Zmena by nastala jedine, keby bol handicap Intelu voči AMD oveľa väčší a zákazníci by začali odchádzať ku konkurencii. Takže keď sa Alder vyrovná Ryzenu, tak pôjde všetko po starom...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Se divím že aspoň pár serverů s EPYCem mají...

Tipuju, ze to bude tim, ze serverovy zakaznici umi pocitat vykon / spotrebu, a na rozdil od desktopu pro zamestnance, ktere stejne idluji 90% casu, kdyz mas tech serveru 10/100-tisice tak na tom docela zalezi. Takze jim nekdo rekl, ze bud ty servery s AMD udelaji nebo svoji zakazku za par mega vemou jinde.

Jinak nedavno jsem videl review jedno z tech Dell PC co prodavaji plebsu / firmam, je hezke videt ze je to stejna desiva sracka jako pred 15 lety. Proprietarni konektory temer vsude, vsechno nevymenitelne, vsechno ojebano na maximum aby se usetrilo (zadny chladic na VRM, chladic CPU horsi nez ty intelacke pribalene, ... atd). Kdyz cokoliv chcipne po zaruce, celej PC rovnou do elektroodpadu. Ale jo celkem rozumim, kdyz to chcipne tak to firma vymeni, nebudem se prece srat s ekologii, v oceanu je mista dost a Dell musi taky z neceho zit :) a Lenovo a HP nejsou o nic lepsi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>Tipuju, ze to bude tim, ze serverovy zakaznici umi pocitat vykon / spotrebu,

Nie za to môže Forest

Forrest Norrod is senior vice president and general manager of the Datacenter and Embedded Solutions Business Group at AMD.

Norrod most recently was vice president and general manager of the Server Business at Dell from December 2009 to October 2014, driving the business to market share leadership in several key geographies and markets while delivering consistent revenue and profitability growt
https://www.amd.com/en/corporate/leadership-forrest-norrod

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nie je celkom tak isté

Prvý Dell s AMD prišiel vtedy(2) keď bol v AMD na vysokom poste v predstavenstve človek, čo bol pred tým u Dell-a (1) a tento zase AMD získalo šéfa projektu Sputnik = Dell PC a pracovné stanice
s predinštalovaným GNU/Linux

Zdroje:
(1) Former Dell exec takes spot on AMD board

Chipmaker appoints Mort Topfer to its board, leading some to wonder whether AMD is cozying up to Dell.
February 7, 2005
https://www.zdnet.com/article/former-dell-exec-takes-spot-on-amd-board/

(2) When Dell acquired Alienware early in 2006, some Alienware systems had AMD chips. On August 17, 2006, a Dell press release[18] stated that starting in September, Dell Dimension desktop computers would have AMD processor
https://www.zdnet.com/article/former-dell-exec-takes-spot-on-amd-board/

(3)A Prominent, Longtime Dell Linux Engineer Recently Joined AMD's Linux Team
AMD on 28 August 2021

Mario is a longtime Linux engineer at Dell since ~2008 that was involved with "Project Sputnik" and their other Linux-enablement work at Dell. In particular, heavily involved with Dell's efforts around Ubuntu preloads across a range of consumer laptops/desktops over the year

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Dell-Mario-On-AMD-Li...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzeny 5000 jsou v notebocích dostupné v docela dost modelech a nejsou vždy zabité displejem a ramkou. To spíš radeonky jsou pár měsíců po vydání v laptopech k vidění jako lochneska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Alder Lake v NB pre mna osobne asi ee, hoci vykon uz vyzera lakavo - nepacia sa mi tie odberove spicky, ktore Intely maju.. to proste do NB nepatri, ventilator sa moze z toho aj zblaznit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, už dlouho čekám na to, kdy budou k dispozici Ryzeny 5900 (bez "x") - alespoň z neoficiálních zdrojů a pořád nikde nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja by som bol rad aj za :
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-5800
tiez neviem, kde a ako sa k takym cpuckam dostat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, 5800 jsem parkrat vidět na íbeji z USA, ale dosti předražené (pochopitelně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 5900 je OEM produkt a nikdy nebylo avizováno, že bude dostupný v retailu. Alternativou je Ryzen 9 5900X s nastaveným ECO mode (65W TDP).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"alespoň z neoficiálních zdrojů"

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Alternativou je Ryzen 9 5900X s nastaveným ECO mode (65W TDP)."

Prosím, přestaňte s tímhle bohapustým nesmyslem. Alternativou to samozřejmě NENÍ, neb bych 5900 rád primárně provozoval na 35W TDP v ECO módu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spousta OEM AMD Ryzenů se dá s trochou štěstí sehnat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké info o SLC nebo infinity cache u Rembrandtu?
Chápu že s propustností DDR5 pohnou a že jednotek grafiky nebude hromada, ale z technologického pohledu bych z toho byl nadšený ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nečeká se SLC až s Phoenix? Rembrandt dostane DDR5, takže se datová propustnost mezigeneračně posune o 50 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rembrandt tedy bude mít NAVI2 bez infinity cache? To snad ne!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co jsem videl, tak 1) RDNA2, 2) ma mit o 50% vic CU, takze i kdyby RDNA2 byla jen o par procent rychlejsi, 50% vic CU a 50% rychlejsi DDR by dost pravdepodobne zvysili vykon o tech 50%. Mozna si nechavaji SLC na dalsi generaci protoze pocitaji s tim ze na intel tech 50% bude stacit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je HSP? Je to i v diagramu XBOX konzole a APU to má mít taky.
Aaaaa, už to mám ...
"The Hardware Security Processor (HSP) enables root of trust as well as all cryptographic functions, such as secure hardware crypto keys. The HSP is also part of Microsoft’s Pluton architecture, which we will see come to modern CPUs that use Windows over the next couple of years."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS backdoor přímo v procesoru, pecka

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za mě dostane APU super boost
- iGPU s DDR5
- SSD na Gen4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.