Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD se vyjádřila k Intelem sponzorované recenzi Coffee Lake-refresh

Požadavky hezké, ale v praxi těžko aplikovatelné. Už to využití nejvýkonnějších podporovaných pamětí je na palici, když to může celou platformu prodražit o několik tisíc. Referenční nastavení... hm, to se dělá dost těžko, když žádná referenční nastavení (resp. popis toho, jak má vypadat referenční chování turba) nedává k dispozici ani AMD, ani Intel. A u většiny desek je default stav vlastně přetaktování kvůli těm enhanced turbům. Zapnout XMP profil (de facto přetaktování), ale hlídat, jestli se tím zároveň nezaplo něco, kvůli čemu CPU překračuje TDP? Hm... a že by teda pro začátek oba výrobci aspoň jasně napsali, co tím TDP vlastně myslí a jaké má být?

Vždyť oni sami si v těch požadavcích protiřečí.

Dotáhli to s pomocí výrobců desek do takového stavu, kdy by člověk musel testovat každý procesor čtrnáct dní při čtyřech různých scénářích, přičemž minimálně pro dva z nich oni sami nedávají dostatečné podklady.

A speciálně v případě AMD to ještě co pár měsíců přetestovávat kvůli updatům.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ono taky dá strašnou práci vymyslet pokaždé jiný důvod proč udělit zlato (nebo stříbro s dodatkem subjektivního zlata), že?

Ale v případě CPU tu je skvělý nástroj na testování výkonu - DOSbox...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Se asi nikdy nedočkám něčeho lepšího, než je argument ad hominem, co?

Tak dobře, povedeme debatu na stejné úrovni. Ty seš taky vůl, no.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze priznavas, ze Obrmajer je vol?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo není dokonalý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, ked je plateny za to, aby bol volom, preco nie :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obrmajer opravdu neni dokanaly..Obrmajer je pacient, ktery by mel delat tak akorat OC testy..Ty mu jdou a tam se mozna dokaze od sve poruchy i odpoutat. Dobre si pamatuji jeho demagogicke lzi, kdyz publikoval clanek z Comuterbase o Skylake-X a snazil se na nem dokazat, ze Skylake-X jsou doporucene procesory i pro hrace i presto, ze v textu toho clanku byl napsany pravy opak. A jeste mel tu drzost a ubohost do clanku dopsat vetu, ze ti co na to poukazali lzou, protoze on "umi" nemecky. protoze "bydli" nekde v zapadakove za hranici.
Obrmajer je pacient a demagog..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ty seš taky pacient když furt mluvíš o práškách.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty v tom komentari nejake vidis? Hele nemivas ty bile mysky? :))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi zapomněl na své ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

... a nebo doktor ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší by bylo hodit Obra a DD do jedné jámy s bahnem a sledovat boj na život a na smrt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, obroň je dokonalý. Dokonalý příklad zaslepenosti značkou a toho, jak přesně recenze na odborném webu nemají vypadat. Měl by si založit stránky IntelFAN a tam psát ty svoje bludy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Dokonalý příklad zaslepenosti? Tak to jsi ještě nikdy nebyl na DeDe webě.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tam nechodím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O je sice fakt, ale znova a znova musím připomínat, že DD jede na svoje triko, je to jeho web, takže jklidně to může dělat jako fanoušek, ovšem Obr je ZAMĚSTNANEC poměrně velkého nakladatelství, které se prohlašuje za profesionální a objektivní.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, je to jeho web, v podstate blog s testy. A i tam se daji najit zajimave veci. Kdyby trochu krotil ty svoje do nekonecna opakujici se komentare a netvrdil, ze nekdo kdo si koupi drazsi CPU je blbec nebo ze AMD nedela TOP vykonove karty, protoze lidi jsou blbi a budu kupovat stejne NV, tak by to byl i ok web...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

na druhu stranu ja to beriem ako protivahu. v case ked malo amd aj lepsie grafiky a aj lepsie procesory, tak sa nepredavali adekvatne... a nielen preto, ze konkurecne firmy pozuivali nekale praktiky, ale aj koli zotrvacnosti trhu/nepochopeniu zo strany zakaznikov ..trh naozaj nefunguje tak, ze ludia kupuju to najlepsie/najvyhodnejsie

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"a nielen preto, ze konkurecne firmy pozuivali nekale praktiky, ale aj koli zotrvacnosti trhu/nepochopeniu zo strany zakaznikov" .. to je dan za to, kdyz se ti zkazi renome. Nebo mas mizerny marketing. AMD se to stalo. Chce to cas a kontinualne delsi obdobi mit dobre produkty a efekt se dostavi. Ryzen je toho dukazem, byt se vlastne stale jeste rozjizdi. Jak nekdo uz poznamenal, top HW ma velkou marketingovou silu taky, protoze spousta lidi si to pak koupit i k vuli tomu, protoze to je ta "lepsi" firma.
Chce to cas a trpelivost a nepsat kraviny, ze AMD z toho duvodu nebude vyrabet TOP HW...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak v opacnom garde: na druhu stranu by sa dali uviest priklady, ako marketing a reklama pomohli predavat !@#$!$% .. cize dobry marketing moze naopak sposobit, ze trh(zakaznici) nekupuje najlepsie/najvyhodnejsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxní je, že pro Obra je to spíš koníček (a není zaměstnanec, ale je externista, který se živí něčím jiným, jako prakticky všichni na PCT), zatímco pro Stacha je (předpokládám) DDworld hlavní zdroj obživy, a paradoxní je i to, že zatímco pod větším vydavatelstvím bývá inzertní oddělení oddělené od redakce, na DDWorldu je to přímo on, kdo vybírá prachy za inzerci od výrobců, jejichž produkty recenzuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale taky to znamena, ze ma se svymi clanky nejakou zodpovednost si udrzet jejich spolupraci a pokud mozno neublizovat produktu, ktere se oni snazi zviditelnit a udat. Kdyz to teda podle mnohych dela ddw az tak strasne spatne a zaujate, tak proc s nim ti vyrobci vlastne spolupracuji?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak kteří, že. Zrovna v jeho případě jsou výrobci, kteří s ním spolupracují, ale i výrobci, kteří s ním nespolupracují. A zrovna u něj je myslím celkem dobře poznat, kteří jsou kteří, neznám snad jiný web, na kterém by to bylo vidět líp. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak minimalne od "velke trojky" asus, gigabyte a msi se tam tusim recenzuje vsechno. U nas (cz) jsou to celkem jednoznacne nejvyrazneji pusobici vyrobci ruznorodeho hw - podle tebe tedy tito, da se rict nejvetsi hraci, maji zajem spolupracovat se zaujatym webem, ktery tedy potom vlastne poskozuje atraktivitu jejich vlastniho portfolia a jeste mu za to plati (vsichni zmineni vyrabi a prodavaji ve vetsi mire prave hw, kteremu by se tam zrejme tedy melo krivdit)?
Jo, kazda redakce to podava po svem a dle meho se v kazde recenzi aspon trochu zrdcadli preference autora, byt to neni na miste. Vasi redakci czhw scena ma ve vetsine zase za druhy extrem a presto mnozi ctou oboji (aby si z toho vseho vycucli tu svoji informaci nekde mezi). Myslim, ze on to ma mnohem tezsi nez jine weby s financne krytym zadkem a povazuji za obdivuhodne jestli takhle dokaze sam uzivit tak "zaujaty" projekt. Ja nevim, mozna ze mu ostatni zavidi, ze se tim dokaze i uzivit na vlastni triko?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, spolupracují... jak s čím. Když jde o nové Radeony, tak u nich není problém mu to poslat už na launch. Když jde o recenze GeForce, tak do těch se taky zrovna dvakrát nehrnou, že...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslis, ze nvidia ma dosah na to, ci mu msi posle nejaku rtx 20xx gaming alebo armor? nemali by mat dosah tak maximalne na FE edicie kariet?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi narazka na nove RTX modely. Ja tedy nedokazu rict, jak to je ve skutecnosti. Nicmene od zacatku tvrdi, ze jejich recenze vyda az bude realne otestovatelny raytracing a jeho dopad. Jestlize je to podle samotne nvidie natolik klicova funkce, ze ji stalo za to kvuli ni sve karty po dlouhych letech i prejmenovat, tak to ma neco do sebe. U starsich nvidi 9xx a 10xx serie sem si tedy nevsimnul, ze by tam jejich recenze nevysly. Aktualni RTXkove modely se svyma cenovkama pokladam za docela nezajimave karty pro velkou vetsinu uzivatelu. Ja do toho nevidim, treba je dostane az po vas, stejne jako jste vy dostali nove Threadrippery az po nem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zkuste si sednout, zavřít oči... a představit si, že existují nové GeForce, které nemají lepší poměr cena/výkon než ty starší, existuje i top model, který je suverénně nejdražší herní grafikou v historii, a hlavní funkce karty, za které se připlácí, nejde zatím nijak využít. A že Stach jako jediný recenzent na světě neudělá ani preview a čeká s recenzí na to, až ty karty o něco zlevní a vyjde nový Battlefield, aby mohl nějak otestovat raytracing. Nezní to až absurdně?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sám si to napsal "nemají lepší poměr cena/výkon než ty starší", tak proč se vzrušovat ? Určitě jsou lepší než ty starší, ale jsou také dražší, čím se výrazně zmenšuje okruh laických uživatelů. Jestli nové funkce/vlastnosti víc pomohou např. v AI, tak potom je okruh uživatelů definován. A recenze v (jakékoliv) hře není podstatná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže TyNyt svojí slušnou reakcí bez invektiv s poukázáním na známou věc (každej normální člověk vidí, že testovat moderní PC DosBoxem je slušně řečeno kravina) je okamžitě označen za vola? Dobře, v tom případě jsem taky vůl a pogratulujte si s odchodem jednoho pravidelného návštěvníka stránek, protože už mám toho vašeho chování a kravin co plácáte na webu tak akorát. Nazdar.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak to jo. Já bych v této diskuzi při téhle příležitosti rád poukázal na to, že Zeman zase v přímém přenosu na veřejnoprávním rozhlase mluvil sprostě. A to se rozhodně nemá dělat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsme na politickém webu? A já myslel na IT, to jsem netušil, že Zeman fušuje i do tohodle řemesla...no nic, s vámi nemá cenu jakkoli diskutovat. Kdokoli má jiný názor je vůl nebo AMD fans, a když už nemáte argument, tak do diskuze taháte Zemana. Intel je svatý, AMD je nanic...tohle nemá cenu komentovat. Díky za ujištění, že návštěva vašeho webu je již zcela zbytečná, protože tam nenajdu žádné relevantní informace. Neříkám, že DIIT je svatý, tak zase člověk vidí tendenčnost k AMD, ale pořád je to v rozumných mezích, a dá se to v hlavě odfiltrovat. To co předvádíte vy už tyto meze přeskočilo obloukem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem něco takového řekl? Já jen napsal, že AMD si samo ve svých návrzích protiřečí, a jako argument jsem dostal odpověď, že obr testuje v dosboxu. No, tak super, to je fakt smysluplná diskuze. :D

Tak jsem jen to ad hominem dotáhl... ad absurdum.

A vy zase mlátíte černochy! Neznáte? https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že ses poznal, i když jsem nikoho nejmenoval. Roli vola přijímám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S oceněním je problém. Nemáme žádné ocenění typu je to luxusní produkt, ale je předražený jak kráva, takže to koupí jen vůl (na EHW na takové produkty bylo "We want it!“), nemáme žádné ocenění typu „má to vykradené pcb i chladič, výrobce šetřil, kde mohl, takže to vedle normálních nebo hignendových produktů stojí za starou belu, má to nižší výkon, ale zase je to levné, takže to má dobrý poměr cena/výkon („smart buy“ anebo „dobrá koupě“)“, a nemáme žádné ocenění typu „no tak otestovali jsme to, zhruba to funguje, jak by mělo, ale sám bych radši koupil něco jiného (takové to blablaba recomended award)“, a nemáme ani žádné ocenění typu „na konkurenci to výkonem nestačí, víc to žere, je to hlučnější, má to i horší poměr cena/výkon, ale zase je to to nejlepší, co se s takovým materiálem dá udělat, takže pro některé je to nejlepší možnost“.
Obecně doporučuju ocenění spíš ignorovat a dívat se na slovní hodnocení a hlavně na výsledky, většina webů dává ocenění spíš kvůli výrobcům než kvůli čtenářům (mj. proto, že spoustu výrobců na celé recenzi zajímá hlavně to ocenění, které si pak můžou nalepit někam na krabici).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

We want it! pro snob-end je pěkný název, přiléhavých grafických znázornění je hafo (http://www.luxuo.com/tag/russian-luxury). Smart buy taky ujde (https://knowyourmeme.com/memes/recorded-with-a-potato) a Blabla recommended award taky (https://knowyourmeme.com/photos/724811-meh). Poslední ocenění (https://knowyourmeme.com/memes/im-helping) by se mohlo jmenovat třeba kapřík.

Proč to nemáme?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„A speciálně v případě AMD to ještě co pár měsíců přetestovávat kvůli updatům“

no hezky jaks obratne vynechal spectre a meltdown, kvuli kterejm nektery redakce pretestovavaly intely co ctrnact dnu, protoze co update, to jinej vykon.. a ted se to ma zmenit zas.. ((:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Která redakce co čtrnáct dnů přetestovávala všechny procesory Intelu?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

On myslí ty testy, kde opravou spcetre jsi měl místo 65FPS 64,5.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A to byly které?
Právě jste si je vymyslel, nebo nám na ně dáte odkaz?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte to nějaké popletené. Přetestovávat by jste dnes měl spíš Intel kvůli opravám děr v jejich CPU. Navíc Intel testuje výkon svých CPU bez těchto oprav. On by ten výsledek totiž s těma záplatama nevypadal tak super.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ani ne, obr na pctuningu to testoval a v hrubom priemere vychadza vykonnostny malus v radoch percenta, t.j. ak mas nezaplatany system, mas vykonnostny bonus v radoch jedneho percenta - proste ziadne prepady o 10-20% sa nekonaju

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To co uvádíš je klasické uvedení v omyl "vhodným" výběrem testů. Protože Obr netestoval s rychlým NVMe x4 SSD diskem u kterého jsou propady po záplatování zdaleka největší. Takže pokud si myslíš že člověk který koupí drahý Intel CPU si už nekoupí rychlé SSD, tak je pro tebe vše v pořádku, ale nepouštěj tyhle polo-informace nikam dál.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale hrac co jen hraje nestreamuje nedela zadnou postprodukci atd. a venuje se misto hrani hernim benchmarkum preci nemuze poznat rozdil !!! :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to ze HEDT, ktery Zlobr testoval je urcen primarne na praci... A i 6jadrove Kafe spousta lidi na praci diky vyssim taktum pouziva.
Je to klasicky demagog a lhar Obrmajer, vynecha co se mu nehodi..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pana Obermaiera neznám osobně, ale vykazuje přinejmenším známky narcismu. A to se ještě držím zpátky. Spíš je blíže k psychopatovi, což se s narcismem nevylučuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já koupil 8700k a k tomu si řekl že dám NVMe... NVMe nijak nepoznám a litoval jsem že jsem měl koupit sata s dvojnásobnou kapacitou, což by pro mě mělo aspoň viditelný vliv. Záplaty ani netuším zda mám, pravděpodobně ano protože to byla i nová deska a win pravidelně aktualizuji, ale neřeším to, stejně tak to neřeši většina uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokid nepoznas rozdil mezi NVMe s rychlosti cteni 2000-3500 oproti 600 u SSD, tak jak muzes poznat, ze je tam zaplata co snizuje vykon :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si úplně jistý, jestli není rozdíl mezi 2500 a 600MB/s pro běžného uživatele mimo rozlišovací schopnosti, leč osobně tu zkušenost nemám. Ale u her ten rozdíl bude minimální, v desktopu většinou při "obyč" SSD dioda disku spíše bliká, než by svítila a to hlavně těsně po spuštění systému.
Máte někdo osobní zkušenost? Docela by mě to zajímalo.
A jako osobní zkušenost mě zajímá subjektivní pocit, ne např. tvrzení, že v tomhle benchi je to 100 a v tomhle 110%...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam jak starsi SSD, tak nam NVMe, tak jsem mel i SSD jeste na SATA2. Nejvetsi rozdil je porad HDD vs SSD a to i na starem Sata 2. Rozdil NVMe vs SSD neni opravdu velky v realu. Pocitove mi to prijde, ze je to sviznejsi u spousteni programu a tak nejak celkove. Urcite se da ale fungovat uplne normalne i na SSD a jestli to stoji za priplatek je na kazdem. Ja bych do toho sel znovu, pokud bych vylozene nechtel setrit
Na druhou stranu, kdyz si stavis komp na par let, tak proc nejit do NVMe pro system..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam otestovano na beznem uzivateli. Je jen jedinna disciplina, kde vidi rozdil. Rychlost nabehu windows. Pri studenem startu to nabiha rychlosti, jako by se to jen probudilo z rezimu spanku. Ale pri dnesnim temer nulovem rozdilu mezi kvalitativne srovnatelnym sata a nvme ssd (nvme samsung 970 pro 512 GB za 5590 kc vs sata samsung 860 pro za 5489 kc) uz tak nejak neni duvod proc sata kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice později, ale lepší jak nikdy. Mám tu starého krucinála M4 - v podstatě se "starým a pomalým" řadičem, co to dusí na dejme tomu 170MB/s max. Pak v ntb (který je celkem vousatý) M550, což je v podstatě starej SSD "hi-end". V desktopu mám jako systémovej disk i750, válí se mi tu různé další disky, M600 a M510 od krucinálu, stejně jako SLC intel, SU920 od adata a podobně. Netestoval jsem to všechno na jednom systému, ale subjektivně...

Nejdůležitější je mít to SSD. Je jedno, jestli je to plečka s pomalým řadičem, který to udusí, jde hlavně o ty latence. Oživil jsem takhle PII800, ten disk je "dušenej" na UATA33, takže víc jak 33MB/s to nedá. Tohle prostě poznáš ihned, když najednou seek netrvá 10ms+, ale spadne to pod 1ms že. Do toho se ti zlepší random přístup (malé bloky dat).

V případě NVMe disků je to takové horší, protože jsou samozřejmě velmi rychlé, ale například v době natáhnutí dat nějaké hry to příliš nepomůže. Od milionu souborů se přechází k velkým balíkům. Pamatuju si před mnoha a mnoha lety wowko, když ještě mělo jeden obrbalík, který když se začal patchovat, tak rozdíl stroje s SSD diskem a bez bylo 5-10× více času "čekání" na disk. Myslím i že matlab, jakožto krásnej zástupce SW, kde jsou tisíce pidisouborů "ustoupil" směrem k něčemu, jako balíku.

Přes to, i když ten nvme disk má rychlý přístup, podle mě to neletí plnou rychlostí a něco to limituje. Jednou jsem to schválně pozoroval, ale čísla si už nepamatuju. Dalším faktem je, že málokdo si koupí disk úrovně i750/960Pro/Optane, ale většinou to budou TLC šunky s pár čipy, které sice mají vysokou propustnost pcie>řadič>cache, ale jak se šahá na flashky mimo cache, tak to někdy padá i pod rychlost starých sata disků (nechci zobecňovat že každý disk je takový, ale opravdu stojí za to koukat na testy, kde čtou/zapisujou víc dat, než je cache disku).

V tomhle si dovolím trochu odbočit, zatím jsem netestoval žádné dramless SSD a podobné "odškrabky", protože takový produkt nemá podle mne smysl. Ušetří se pár korun, ale výkon/kvalita letí do hnoje.

Osobně, NVMe ano, ale opravdu na programy/data s povahou malých souborů/bloků dat. Na zbytek stačí nějaké robustní sata SSD. Víc poznáš "zaneprázdněné SSD", než jestli tohle vytáhne 550MB/s a támhleto 2GB/s. Vím že matlab se na plotnovém disku spouštěl i ty 3+ minuty (2012 myslím), na SSD to byla otázka tak 40-60 vteřin, na NVMe disku (2017 čistej start) 30 vteřin (po druhé už jen 7 vteřin). Jinde to nemá moc smysl měřit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jéžiš, to je tak krásné slyšet od fans, že už není nutné přetestovávat Ryzeny pokaždé, když vyjde nějaká nová Agesa. Děkuju, budu to používat jako argument i s odkazem na tuhle diskuzi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hele prehanis. Byt tebou radeji sijdu pohlidat pacienta Obrmajera, ktery Vam na PCT dela porad jeste ostudu.. Aspon kdyby vymenil toho Blendera v tom testu, at to bere vic jak 4 jadra...
A jinak jsem rad, ze aspon uz vyhodil ten DosBox a Quake :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, všichni jsme tu fans, ale obrhujer je nestranný a spravedlivý. Jděte už do pr...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že vystupujete pod pseudonymem. Docela by mne zajímalo, jak moc se shoduje vaše rétorika zde v diskusi s tím, jak píšete na onom "kokurenčním webu".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle vystupovani (podobne trolli i na jinych webech v diskuzich pod pravym jmenem) je to Adam Vagner.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pššššt, to je tajemství. Děsně tajný. Proto používám nick, který mám všude, kde ještě nemám plné jméno, a proto mám ještě takového avatara. ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsi tu posledni dobou nejak casto :) to mas BAN na pctuningu? ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen mě zaujalo, že není pod takovým článkem jediný příspěvek. A jak se to pěkně rozjelo!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no..ty jsi tomu dal ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze z toho udelas klikaci farmu :) v podstate podporujes kolegy z branze :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, hlavně že Intel to má odladěný všecko k dokonalosti viď? :facepalm:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi, ze trosku prehanis. Ty podminky nejsou nijak prehnane a z toho co tak ctu, tak vetsina redakci se jich drzi.
2933 pameti .. jsou dneska uplne bezny standard, nastavit zakladni casovani i bez XMP proilu by snad nekdo v redakci (krome Obermajera, tomu by asi upadli ruce a pro jistotu pameti jeste zpomali, ..) taky mohl umet ;)
TDP.. zalezitost vyrobcu desek a zase projit jednou bios a podivat se co tam maji nastavene, bych tak nejak od testera ocekaval. U Intelu od KafeLake je to "lock" na TDP 95W, zase zadna veda, jakou tady z toho delas.

AMD bylo problematicke v prvni generaci RYzenu, dneska tohle uz neplati.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

První problém už je de facto nutnost netestovat na defaultním nastavení desky, i když 9 z 10 počítačů na tom defaultu jede. Jako vzít na testování desku a povypínat funkce zvedající výkon? Funkce, které má výrobce otestované a za které ručí? Vždyť dělat něco takového je ve svém důsledku zvrácené.
Ad turba – jak by se to mělo chovat správně, už není nikde definované, všude už dnes jsou jen vágní formulace o tom, jak by se při lepším chlazení měly držet vyšší násobiče. Jak se dá s něčím takovým poznat, jestli se mi ten procesor zrovna chová přesně tak, jak se chovat má?
Pak třeba to chlazení, oni si tam sami protiřečí – na jednu stranu by rádi, aby se testovaly kombinace, které mají smysl (což by fakt znamenalo highendový OC procesor za patnáct dodávaný bez boxu osadit highendovým chladičem, procesor za pět dodávaný s boxem testovat s boxem nebo nějakou šmudlou za čtyři stovky), na druhou chtějí mít pro oba stejné podmínky.
Prostě neexistuje jediný správný způsob testování, jediný správný přístup, to je ten problém.
Intel dřív posílal na testy aspoň kity s vlastní deskou, u kterých se dalo předpokládat, že se v nich procesor chová přesně podle referenčního nastavení, dnes už to nedělá. AMD to nedělalo nikdy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi ze to zbytecne komplikujes...
"První problém už je de facto nutnost netestovat na defaultním nastavení desky, i když 9 z 10 počítačů na tom defaultu jede"..
Pokud tesuji TOP procesory z dane vykonostni tridy, tak hodne lidi si je prave kupuje k vuli tomu, ze si na desce muzou sami ladit. Pokud se jedna o levna CPU, tak ano, tam bych se na to vyprdnul taky. Krome toho vetsinou se jedna o jedno nastaven na desce..Computerbase ma taky mereni "deault" desky pro 9900k a pak to fixnuli pro par testu na 95W, aby ukazali, jake jsou tam rozdily. Takto se podle mne dela zajimavy test a odlisuje se od sedi ostatnich testu..
"Pak třeba to chlazení, oni si tam sami protiřečí"..tohle si nemyslim. Podle mne je to psan v kontextu, ze pokud porovnavam 2 CPU, maji mit oba stejny chladic..bud Box nebo neco jineho. Zase delas z toho vetsi vedu, nez je. Vetsina redakci testuje vsechny CPU se stejnym chladicem, vodnik, NH14, atd. Dalsi pak udelaji test i s boxem, jako treba u AMD. Intel nikdo bezne s Boxem nemeri i pokud jej maji, protoze ten BOX stoji jednoduse za hovno.
Turbo frekvence pokud tam zrovna neni Intelovksy Box chaldic, je spis otazka separatnich testu..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tím spíš je ale blbost zamykat TDP, ne? Naopak už by bylo spíš na zvážení, jestli je nesrovnávat i přetaktované.
A když už teda mají mít procesory stejný chladič (a neříkám, že nemají mít), měly by mít i stejné paměti. Když už stejné okolní komponenty, tak pro všechno.
Teď náhodou nejsou trochu rychlejší paměti o moc dražší než pomalé, jindy je tomu naopak. Není to tak dlouho, co AMD posílalo v kitu na testy i paměti, které ta platforma oficiálně ani nepodporovala.
Já si umím představit, že má smysl testovat procesory v referenčním nastavení, umím si představit, že má smysl testovat procesory v defaultním nastavení desky, umím si představit, že má smysl testovat procesory osazené nejlepším chlazením a s nejlepšími podporovanými pamětmi, a umím si představit, že má smysl porovnávat procesory s maximálním přetaktováním (obzvlášť pokud jsou přímo cílené na taktování). Pro všechny z těchto scénářů existují argumenty pro i proti. Proto říkám, že v dnešní době už nejde udělat jediné správné nastavení a jediný scénář, které by pokryl všechno, speciálně pokud člověk chce srovnávat něco vic než jen dvě stejně drahé platformy a v tom grafu chce mít ve srovnání víc než jen dva procesory.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Tím spíš je ale blbost zamykat TDP, ne?"..to podle mne neplati vzdy. Vezmi si levnejsi desky, ktere maji slabsi napajeni nebo treba kompatibilni desky z minule generace. Viz treba ted problem Z390 desek se 4mi fazemi, ktere zerou jinak, nez TOP desky, nebo levnejsi Z370 desky, u kterych se doporucuje to TDP na tech 95W zamknout, pokud to slouzi k necemu jinemu nez na hrani a nebo aspon netaktovat... Pak tu mas treba lidi, kteri maji to CPU (bavim se o TOP CPU) dlouhodobe vytizena treba renderingy..tam uz je to taky nekdy napovazenou, jestli ti 10% vykonu navic pri volnem TDP stoji za skoro 2x spotrebu...
Zbytek uz zni rozumne ;)
Mne jen slo o to poukazat na to, ze testy se daji udelat zajimavejsi, precist si 15x vykon v CB15 na ruznych webech je tak trochu nuda a jde to udelat zivejsi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rozumny nazor ale tu bude dost nepopularny. Fans z kazdeho tabora sa tazko povznesu na to ze 90% beznej populacie nebude studovat nejake odporucania a hodinu sa v tom vrtat a ladit. A ani ty co maju PC na pracu nebudu venovat hodiny tomu aby vymackli z toho co najvecssi vykon. Bud to zadam niekomu (dodavatelovi) nech my vyladi zostavu na maximalny vykon alebo proste to bude bezat v default nastaveniach. A tak je to na oboch platformach.
To ze ukricana tunerska mensina, alebo par hracov co maju cas sa vrtat v tom pripadne maju limitovany rozpocet, svojim krikom a vypisovanim z toho robia ako hlavnu temu, to nijak nezmeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdil testovat TOP CPU, jedno ktere znacky, mainstream a nebo CPU do kanclu. Podle toho by se melo i k testum pristupovat. U APU za 2,5 tisice mne moc nezajima TDP limit, ani kolik to vlastne zere (pokud to neni 35W cpu), protoze je to jedno. U CPU za 8500 (TOP AMD) a za 16000 (Intel) uz je tech informaci co cloveka zajimaji vic. Max spotreba, TDP, podpora pameti, atd. Protoze tady si to lidi kupuji i proto, aby z toho to max vymackly. Pokud to nechteji, tak si poridi CPU v rozmezi 4-6 tisic (pokud vubec), a nechaji to bezet jak to dostanou...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale taky z tech 90% beznych uzivatelu nebude minimalne dalsich 90% ani cist ty recenze. Pak zbude otazka pro koho se vlastne ty recenze delaji? Pro ty kteri je stejne nectou a pouzivaji default tak jak to dostanou, nebo pro ty, kteri maji aspon trochu prehled a dokazou neco malo prepnout v biosu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je přece nesmysl.
1. Jsem si jistý, že fans (tím míním ty, kteří se opravdu zajímají) se právě povznesou nad to, že 90% běžné populace netuní parametry v BIOSu. Jinak řečeno - určitě se povznesu nad to, že tchyně netuší, že jí jedou RAMky na 2133, i když by mohly jet o pár stovek více.
2. Ten test, nebojím se říct podvodný, je právě pro těch pár % ajťáků, které detaily zajímají. A taky pro těch 90%, kteří z toho vyvodí "AMD je šrot".
3. Ti, co mají PC na práci mají většinou někoho, kdo by se alespoň měl pokusit vytěžit z dané konfigurace nějaké optimum, které za tu chvíli práce stojí. Buď se jim říká pracovník IT oddělení, nebo "známej, co dělá počítače".
4. Nezlobte se na mě, ale je dobře, že se z podvodu dělá hlavní téma. To je myslím velmi důležité. Když někdo podvede vás, asi taky nebudete říkat, že je to "v poho"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to dobře pochopil, tak maníci z Principled Tech. nepřetestovali znovu jen AMD, ale i Intel který měl najednou zázrakem někde o 10-20% větší výkon než při prvním testování?
Safra jak si můžou za takovými výsledky stát, když jim to vyjde pokaždé jinak?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ohnou neohnutelne :) Bender by zavidel
No podle mne se za kus "zvance" docela slusne odvarili ...ale kdyz jim to za to stoji...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Trefné přirovnání....

...I was a star. I could bend a girder to any angle. 30 degrees, 32 degrees, you name it. 31...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo jedno hojně používané video(odkaz níže), bohužel ještě nikdo neudělal titulky pro tenhle test 9900K od PT.
Odkaz ... https://www.youtube.com/watch?v=ozcEel1rNKM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je výsledek celkem jednoznačnej. Testy těch pánů už mě nezajímají. Stejně jako jakýmkoliv dalším testům sponzorovaným jakýmkoliv výrobcem, dávám nálepku "reklama"... leckdy i klamavá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, ako si mám túto informáciu od AMD vyložiť, lebo v tradícii AMD je zverjňovať veľa pozitívnych počas informácií 7 dní pred ohlásením hospodárskych výsledkov, ak budú výsledky zlé a takmer nič, ak sú mimoriadne dobré. A tie výsledky budú dnes a pozitívna správa bola len jedna

AMD (NASDAQ: AMD) announced today that it will report third quarter 2018 financial results on Wednesday, October 24, 2018 after the close of market.
http://ir.amd.com/news-releases/news-release-details/amd-report-fiscal-t...

SANTA CLARA, Calif.
10/23/2018

Today at Oracle OpenWorld 2018, AMD (NASDAQ: AMD) announced the availability of the first AMD EPYCTM processor-based instance on Oracle Cloud Infrastructure.
https://www.amd.com/en/press-releases/2018-10-23-amd-and-oracle-collabor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tuto otazku nejlepe odpovi Vas psycholog. Osobne bych doporucoval sedativa a v klidu pockat na ty vysledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adams Adams tu rád používá latinu (proč ne), tak přidám také jedno (hodně) staré latinské přísloví, kterým se snažím řídit a neškodilo by, kdyby si ho k srdci vzali i diskutéři nejen na tomto webu - Sapiens nihil affirmat quod non probat .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.