Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Sempron v druhé polovině roku

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů

Že jste ještě o značce Sempron od AMD neslyšeli? Není to nic divného, protože včera firma AMD oficiálně oznámila, že uvede na trh procesor s označením Sempron (semper je latinsky vždy). Neřekla přímo, o jaké procesory půjde, ale zmínila se, že bude existovat desktopová i mobilní varianta a naznačila, že to budou levnější počítače, které nebudou až tak náročné na výkon, který nabízí Athlony 64. Půjde tedy o nástupce současných Duronů.


Nebudeme chodit dlouho kolem horké kaše, je totiž naprosto jasné, že se jedná o procesory s kódovými názvy Paris pro stolní počítače a Dublin pro notebooky. Ty jsou odvozeny od Athlonů 64 a jen mají vypnutou 64bitovou extenzi. To znamená, že to sice budou 32bitové procesory, ale vnitřní architekturu mají stejnou jako Athlony 64, takže u nich nalezneme HyperTransport, integrovaný paměťový řadič, podporu SSE2 instrukcí atd. Velikost L2 cache u Sempronů bude 256 kB.


Vyloučené však ani není, že pod názvem Sempron budou prodávány i dosavadní Athlony XP, což lze vydedukovat ze zprávy z poloviny května. Podle ní by Semprony měly být také jak s jednokanálovou paměťovou sběrnicí pro Socket754, tak s dvoukanálovou pro Socket939.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD Sempron v druhé polovině roku

Pátek, 11 Červen 2004 - 08:32 | Anonym | Ty kokote, myslíš, že jsou AMD tak blbý a nechaj...
Úterý, 8 Červen 2004 - 12:39 | Anonym | Uz sa tesim ako nejaky manik prijde na to ako...

Zobrazit diskusi