Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Velká změna plánů AMD

AMD logo
Firma AMD na svém webu vystavuje obrázek, který ukazuje oficiální výhled na to, jaké procesory nás od této firmy čekají a (teoreticky) neminou. Tento obrázek se včera dočkal dosti zásadní změny. Nejprve dal do pořádku aktuální procesory (stará verze vůbec neobsahovala Athlon 64 FX), ale také nám přidal výhled až do konce roku 2005, kdežto předešlá verze se zmiňovala pouze o první polovině příštího roku. Pojďme se tedy podívat, jak to nyní AMD vidí.

Nejprve si zrekapitulujeme, co AMD publikovala od května až do včeřejšího dne:

AMD Processor Roadmap 2003 05 14

A od včerejška nově:

AMD Processor Roadmap 2003 11 06

V první polovině příštího roku nás čeká pouze mobilní Athlon 64, který byl odsunut o jedno pololetí dále, ale také nový přírůstek v podobě procesoru Athlon 64 s kódovým označením Newcastle. Půjde o čistě desktopový procesor, který nahradí současný Athlon 64 ClawHammer a velikost jeho jádra by měla být 150 mm2. A oba dva nově příchozí procesory budou vyráběny 0,13mikronovou technologií za použití SOI. Ostatně o SOI se už dál asi nemá smysl zmiňovat, protože všechny plánované procesory již tuto technologii budou využívat.

Druhá polovina příštího roku by podle současných plánů měla být velmi úrodná, protože pro téměř všechny segmenty trhu budou nové procesory. Jen pro nejlevnější serverové a nejlevnější desktopové systémy zůstanou současné Athlony MP a Durony. Jejich výdrž na trhu se bude řídit potřebami trhu a AMD je připravena je vyrábět klidně i do konce roku 2005.

Poslední dva představené procesory, které ještě AMD bude vyrábět 0,13mikronovou technologií budou levné mobilní a desktopové 32bitové procesory. Mobilní chip má kódový název Dublin a desktopový Paris. Mobilní Athlon 64 AMD hodlá v druhém pololetí příštího roku nahradit procesorem Odessa, vyrobeným 90nm technologií. Taktéž zmíněný Athlon 64 Newcastle bude nahrazen 90nm procesorem Winchester. Nejnadupanější desktopový procesor, Athlon 64 FX také bude mít nové 90nm jádro s názvem San Diego, které je však oproti původnímu plánu o měsíc odloženo.

Na serverové frontě nás čekají následovníci Opteronů pro systémy s maximálně 1, 2 a 8 procesory, tedy stejně rozdělné jako dnes. Všechny samozřejmě budou vyrobeny 90nm výrobním procesem a budou dělány v mutaci s normální spotřebou, ale také sníženou. Jejich kódová jména jsou Athens, Troy a Venus pro 8, 2 a 1procesorové systémy. Pokud se podíváte na předchozí verzi plánů, tak tam se zjevně všichni tito zástupci skrývali pod označením Athens a byli naplánováni o jedno pololetí dříve.

První polovina roku 2005 by měla být velmi klidná (za předpokladu, že AMD opravdu všechno v druhé polovině 2004 stihne) a na světě se objeví pouze nová verze mobilního Athlonu 64 s kódovým názvem Oakville.

Druhá polovina roku 2005 bude nabitá velmi podobně jako druhá polovina 2004. Všechny procesory budou stále vyrobeny 90nm SOI technologií, přechod na vyspělejší výrobní technologii AMD pravděpodobně plánuje na rok 2006. U serverů Egypt nahradí Athens, Italy potom Troy a Denmark přijde na místo Venus. U desktopových procesorů bude vylepšena nejnadupanější verze procesorem Toledo a potom ta nejslabší procesorem Palermo. U mobilních procesorů bude novinka pouze ty nejlevnější s označením Trinidad.

Diskuse ke článku Velká změna plánů AMD

Žádné komentáře.