Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD slaví 10 let novodobé open-source éry

Ono je treba se na to podivat jeste z jineho pohledu. Ovladace ATI a posleze AMD fungovaly na nekolika malo jadrech linuxu, pak skoncila podpora a sbohem a prestalo to fungovat uplne, pokud to chtel clovek provozovat pod linuxem dal, musel jit do alfa verze komunitniho ovladace.
U NVidie byla vzdy dlouholeta podpora a tak se malokdy stalo, ze by vam NVidia karta na linuxu nefungovala a museli jste jit do pre-alfa verze komunitniho ovladace.
Nejlepsi bylo pouzivat Intel, ten mel open source ovladace OK, ale Intel ma ovladace ke grafickymu cipu obecne spatny, tudiz taky zadna slava.

Dneska je ta situace na linuxu mnohem lepsi a pro linuxove fanousky je open source ovladac AMD dobry a teda i grafiky od AMD jsou pro linux docela dobrou volbou. Pocitam, ze vetsina linuxaku dneska jede na Polarisu, takze hlavni problem bude spis v dostupnosti tech grafik vhodnych pro linux a z toho duvodu i zvysene cene (to je ale vina tezebni manie, s tim AMD nejak neni schopna nic udelat, protoze tak rozsahlou poptavku na omezenou dobu proste nemuze pokryt, snad uz to brzo skonci).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Po dlouhé době jsem ti mohl kliknout plus.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhladom na vykon OSS vs stary proprietarny ovladac fglrx, kde napr. Biopshock infiiote je o okolo 100% vykonnejsi OSS ovladac a dokonmca Prva Linuxova Vulkan only hra F1 2017 vyzduje u AMD OSS ovladac, tak to dopadlo velmi dobre...

AMDGPU+RadeonSI Is Much Faster Than The Old Proprietary Fglrx Driver
Written by Michael Larabel in Display Drivers on 31 October 201
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-radeonsi-fglr...

Feral Announces F1 2017 Linux System Requirements
Written by Michael Larabel in Linux Gaming on 31 October 2017
*Intel graphics cards are not supported. Nvidia graphics cards require drivers 384.90 or later. AMD graphics cards require Mesa drivers 17.2.2.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=F1-2017-Linux-System

F1 2017 Will Be The First Vulkan-Only Linux Game
Written by Michael Larabel in Vulkan on 30 October 2017
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=F1-2017-Linux-Vulkan...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, já se obávám, že není co slavit, když v podstatě koupě některého HW pro systém běžící na něčem jiném než je Windows = nemožnost využít plný potenciál. Otázka je, zda je i nějaká jiná - lepší cesta, jak poskytnout všem uživatelům to, co HW umí ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale se kterým Windows?

Tenhle kus HW jenom s verzemi <8.1
Jiný zas jenom 10+
A ještě jiný jen a pouze 8.0

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je obvykle dáno dobou uvedení HW na trh, tedy které Windows jsou tou dobou právě aktuální / IN. V případě Linuxu ani starší HW nejde využívat naplno. Kupříkladu i poslední Radeony od ATi i první od AMD. Jen mi za to dejte další mínusy, lžete si do kapsy. Windows mě nezajímá, už roky ho nepoužívám, ale funkčnost a výkon některého HW (většinou GPU) oproti běhu pod Windows zaostává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.