Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD naučí Čínu vyrábět serverové procesory

Vy si pletiete pojmy s dojmami. Nejedna sa o simulacie akejsi jadrovej vojny, ale o simulaciu procesov prebiahajucich pri vybuchu nuklearnej (alebo termo-nuklearnej) bomby, resp. ICF. Bez zachadzania do detailov - tieto procesy su nesmierne zlozite na vypocty a prave taketo simulacie umoznuju optimalizovat velke mnozstvo moznych parametrov pri tychto procesoch a teda vyprodukovat lepsie bomby ;-)
Navyse kedze plati zakaz testovania jadrovych bomb (ktory dodrzuju vsetci okrem Severnej Korei) su pocitacove simulacie jediny sposob ako pracovat na zdokonaleni atomovych bomb (okrem miniaturnych ICF experimentov).
Napr. v 50tych rokoch bol pri navrhu prvej vodikovej bomby (classical Super) najvacsi problem zistit ci to moze fungovat, lebo to vyzadovalo vypocty ktore v tej dobe nedokazal ziadny stroj urobit. A to bola este velmi 'predpotopna' verzia bomby, ktora sa nakoniec ukazala ze ani nemoze fungovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

teda nebudu mluvit za autora ale pri cteni clanku mi ten fallout pripadal jako dobra nadsazka.. nebo ty si fakt myslis ze nas nox presvecuje, ze cinani na superpocitacich parej fallouta? ((:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta nadsazka neni moc zretelna., nebo je blbe napsana. Ale myslim ze nelze predpokladat ze obvykly navstevnik tohoto webu vi jaka je souvislost "nuclear explosive activities" se spickovymi procesory.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

reakce na oba předchozí příspěvky:

1. Ano, opravdu nebylo cílem přesvědčit čtenáře o tom, že Čína na TianHe hraje Fallout. Spíš poukázat na to, že formulace je natolik vágní, že by se pod ní dalo schovat leccos.

2. Když jsem naposledy ve článku na zdůraznění ironie použil smajlík, bylo mi v diskusi řečeno cosi ve smyslu, že pak zpráva vypadá jak od rozvášněné puberťačky, že smajlíků není třeba a nemám podceňovat schopnost čtenářů rozeznat ironii. Takže…

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to blog nebo novinářská zpráva nebo co? Měl jsem kdysi takovou představu, že novinář by měl podat informaci s neutrálním pohledem na věc, bez vlastních neodborných komentářů (vsadím se že doktorát z fyziky nemá ani jeden člen redakce, a z mezinárodní politiky hádám taky ne).

Simulace výbuchu atomové bomby je důležitá součást vývoje. Je to stejné, jako když někdo testuje centrifugy na oddělování plutonia. Takže kdyby někdo severní koreji dodával součástky na plutoniové centrifugy a bylo uvaleno embargo, taky by jsi to zesměšňoval tím že na centrifugách třeba vozili děti jako na kolotoči? Já samozřejmě nevím jak je to doopravdy, co s těmi procesory číňani dělali, jen chci přiblížit jak já vnímám ty věty v článku.

Ovšem pokud je to blog, tam samozřejmě soukromé náhledy na věc patří.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

1. Nadsázka nemá co dělat s neutralitou, není mezi nimi žádná souvislost nebo závislost.
2. Pokud už je řeč o osobních názorech, nejde zdaleka jen o výsadu blogu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Komentář

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, budu brát DIIT jako "všeobecné IT zpravodajství" s přidanou hodnotou, a budu doufat že vždy dokážu oddělit onu "přidanou hodtnotu" od toho "zpravodajství".

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Čína od té doby spustila několik projektů na vývoj vlastních procesorů (přinejmenším jeden pracuje s ARM) a nyní je obohatí o vlastní x86 čipy připravované tak, aby do jejich vzniku nemohla mluvit ani vláda USA (nejde o vývoz USA), ani Intel (vyráběné zřejmě budou u GlobalFoundries, jejímž spoluvlastníkem je AMD, takže by neměla být porušena ani x86 licence)."

Tak ešte raz aj pre tunajší web nakoľko všetci sa riada symptomami resp. len jedným tri roky po prvom a nie právnym rámcom, ktorý takéto join-venture company s IP licenciami uzakladá.
Čína týmito technológiami disponuje od roku 2013 ! skrz join venture - spoločný podnik VIA Alliance Semiconductor Co Ltd. kde majú všetko intelektuálne vlastníctvo (VIA Technologies Inc. /Centaur technology/ a S3 Graphics) k dispozícii a stavajú na ňom svoje čipy so svojou brand name.
zdroj: http://en.zhaoxin.com/site/introduction

A čo viac majú vlastný výskum a vývoj napojený na univerzity a dokonca už vo veľkom patentujú.
zdroj: http://campus.51job.com/zhaoxin/job.htm

=> VIA zůstává v x86 sféře, licenci má do roku 2018
25. 11. 2014 | no-X |
zdroj: http://diit.cz/clanek/zustava-ve-svete-x86

=> Pre všetkých troch (Intel, AMD, VIA) platí zásadný dokument FTC (Federal Trade Comission) z 2010 tzv. dohoda o urovnání
link: https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2010/08/ftc-settles-charg...

=> Intel se prý dohodne s FTC
22. 7. 2010 | WIFT |
link: http://diit.cz/clanek/intel-se-pry-dohodne-s-ftc

=> Intel slíbil FTC, že už bude hodný
5. 8. 2010 | Martin Bartoň |
link: http://diit.cz/clanek/intel-slibil-ftc-ze-uz-bude-hodny

* In addition, the FTC settlement order will require Intel to:

• modify its intellectual property agreements with AMD, Nvidia, and VIA so that those companies have more freedom to consider mergers or joint ventures with other companies, without the threat of being sued by Intel for patent infringement;
• offer to extend Via’s x86 licensing agreement for five years beyond the current agreement, which expires in 2013;

=> viac ešte tu: https://www.ftc.gov/enforcement/cases-proceedings/061-0247/intel-corpora...

Z tohto kontextu ako aj z kontextu mnohých ďalších vrátane veľkého brata, ktorí tam buď licencujú alebo vytvárajú join-venture podniky je krok AMD pochopiteľný ak im má pomôcť buď urýchliť alebo nasadiť inovatívnu technológiu, ktorú by vo svojej ekonomickej situácii len ťažko dokázali presadiť alebo z výrazným meškaním presadiť do výroby.

Ale Pozor, Čína resp. čínska vláda (ako aj Ruska federácia) vo verejných investíciách (hlavne armádnych) má/majú však jeden zásadný problém (ctihomam) so všetkými nepevninsko-čínskymi, inými slovami americkými (západnými) microarchitektúrami - potencionálny alebo údajný back door.

Je naozaj skľučujúce byť jednooký medzi slepými :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"ctihomam"

Skutečně se to tak slovensky řekne, nebo je to jen roztomilý překlep? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Preklep. Slovensky je to "stihomam" predpokladam ze od slova "stihat".

PS gramatika mezi ITckarmi.... ked vidim kolko ich pise "vyvyjat", mam chut zavyjat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Clanok, ktory subezne zapada do myslenia ceskeho Ovara:)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máš něco proti čechům, tak si vypadni povídat na slovenské weby
Sbohem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nikto normaly predsa nemohol Ovara volit.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Rajnoha a jak je na to slovenský OVAR? :-) Ty se v tom vyznáš tak pověz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slovenský bača se učí operovat premiéra. ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A s primitivnym pepikom toci slovensky Andrej:) Chod si daj pastiku s rohlikem a na leto si nachystej sandale a bile fusekle, pepiku:) A vyznavaj prepiteho Ovara:) Ten nema ani na nejakeho bacu slovenskeho, bo este aj ten baca ma v hlave viac ako ta luza:)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

A on je problem v nakupu Xeonu nejakou 3 zemi ktera je proda dalsi a ta je proda...az finalne skoni v Zemi stredu? Jako - to zduvodneni je idiotske, a slo by dlouho rozebirat kdo je na kom v dusledku vic zavisly...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky asi není problém nakoupit tunu xeonů čerstvým eseróčkem, jehož majitel záhy "zmizí", firma zkrachuje a majetek následně vydraží anonymní "kutil" v Číně.:)

Ale datová centra nejsou jen o silikonu, oni toho potřebují víc... A také je otázka, proč lézt úředníkům někde za mořem na nervy, když vlastně o nic nejde. Čína ztratila rok, možná dva ve vývoji. Jenže výsledkem bude podpoření její nezávislosti. Vlastně to nařízení jen uspíšilo "pětiletku."

Na druhou stranu se divím, že to nějaký čínský papaláš neudělal. Byla by sranda sledovat USA byrokracii, jak prská, že Intel nepředvídal úmysly svých zákazníků.:D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Čína ztratila rok, možná dva ve vývoji. Jenže výsledkem bude podpoření její nezávislosti. Vlastně to nařízení jen uspíšilo "pětiletku." " Nebyl bych takový optimista. My jsme taky takhle vyvíjeli vyvinuté a nijak to náš náskok nezvýšilo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co to znamena v praxi?

Ze na dosazeni stejneho vykonu jako s Intelem tech AMD procesoru je treba 3x tolik a hned vedle bude treba pristavet par ajdernych elektraren aby zvladly tu spotrebu a nejake poradne chladici zarizeni aby to uchladili.

A hned vedle vyrostou 3 fabriky na falesne AMD procesory.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

No tak ten pocitac postavi hned vedle prehrady Tři soutěsky, no ... (nejvetsi hydroelektrarna na svete s vykonem 13x vetsim nez Dukovany ; prehrada ma objem skoro 40 kilometru krychlovych).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že si tu hodně oblíbený, asi to bude tím, že co příspěvek, to blábol.
Pochybuju, že to budou stavět na současné generaci procesorů, to by mohl vymyslet je opravdu někdo hloupý, že?
Navíc evidentně Čína nemá na výběr, tak co vlastně řešíš?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Bylo jasné od začátku, k čemu přiblblé americké embargo povede. Amíci jsou sami proti sobě, a zřejmě nechápou, jak se svět za posledních 20 let změnil.

Když Číňani spustí vlastní výrobu - protože kapacity Global Foundries jsou jako když plivne - tak spustí také vlastní velký a bohatě financovaný výzkum. Přeplatí čínské vědce z USA. To samé udělají Rusáci a časem i Indové. Kdo tam Amíkům zbude ? Leda Izraelci a Evropani. Protože rodilý Amík už moc techniku nedělá, studium je moc těžké, vyžaduje to celoživotní vzdělávání a proti velmi chytrým a pilným žluťákům, Indům, Rusům, Izraelcům se prosadit je velmi obtížné. A staří borci, kteří procesory a celé dnešní ICT vymysleli, ti postupně odcházejí.

Přispívá k tomu také to, že v dnešním managorsky promořeném americkém korporátu technické specialisty mizerně platí - v porovnání s právníky a rychlenými managory všeho druhu.

Pokud něco Amíci rychle neudělají, nemusí to pro ně výhledově skončit moc dobře. Nebude to sice hned zítra, ale ...

I když Intel za posledních cca 10 let nabral jistý náskok, pořád není tolik napřed, za 10 let může být všechno jinak.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenze bez embarga by to v dlouhodobem horizontu dopadlo uplne stejne. Pravnici, manageri ani politici proste nic lepsiho nez kratkodobe zaplaty nedokazou, musi se zmenit vzdelani (a motivace, tj. platy) a pockat az ta nova generace vyroste. A i potom bude 300 milionu americanu proti vic nez miliarde cinanu tahat za kratsi konec ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vývoz Xeon a XeonPhi do Číny? To mi někdo chce namluvit že všechny servery a ws s tímhle HW jsou dělané mimo Čínu.
Asi jde spíš o vývoz technologie jako takové.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"vyráběné zřejmě budou u GlobalFoundries, jejímž spoluvlastníkem je AMD, takže by neměla být porušena ani x86 licence"

- AMD se zbavila posledního podílu v GF už před 4 lety.
http://diit.cz/clanek/amd-je-definitivne-bez-vyrobnich-tovaren

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.