Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD uvádí čtyřjádrové mobilní procesory a tlačí na Vision Technology

mmm .. aky je vlastne vykonnostny rozdiel medzi athlonII x2 a Turion II x2 ? teda s tymi som sa "stretol" a neviem .. a Phenom je novinka v NB tusim.. chcelo by to nejkay AMD test, nie furt len Intel cpu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uz len napriklad to, ze Turion II X2 ma 2x viac cache ako Athlon II X2...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mm.. ale aj tak by to chcelo nejaky testik nech sa clovek dozivie ci ta cache je ku prospechu ci nie, a nakolko.. a celkovo otestovat ako su na tom AMD cpu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ci tak mobilne cpu od amd v najvyssej triede za moc nestoja takze je to jedno.

AMD moze ponuknut mozno NEO alebo lacnejsie alternativy v strednej triede ale to je vsetko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Phenom 2 mobilní je podle testů na netu zhruba o 15% pomalejsi nez stejne taktovanej C2Q.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže čtyřjádrový Phenom 2 2,0 GHz má zhruba stejný výkon jako Core i7 620M 2,66 (turbo 3.3GHz)? Tedy pouze ve vícevláknových aplikacích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze drk22 myslel spise, ze Phenom II na 2.8GHz je zhruba ekvivalentni Core 2 Quad na 2.4GHz.

Porovnani s i7 je tezke, protoze to prilis zavisi na tom, co se porovnava, tedy zda je prinos v extra ctyrech vlaknech ci nikoliv. Napriklad pro editaci videa to jednoznacny prinos je, pro nektere vedecke aplikace je lepsi ty extra thready vypnout v BIOSu, aby se vypocet nezpomaloval spatnym managementem vlaken.
V mnoha situacich se ovsem da rici, ze extra 4 vlakna prinaseji 25-30% extra vykonu (vuci vypnutym extra threadum). Dale i7 je tusim 5-10% rychlejsi nez C2Q na stejne frekvenci. Nicmene, celkove je standardni odchylka prilis velka a proto porovnavat s Phenonem se da jen konkretni aplikace.

Detailni porovnani je mozne najit na nekterych serverech (Tom's Hardware, Anandtech) se srovnanim pro nektere vybrane aplikace a hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Je treba si taky uvedomit, ze mobilni procesory se, kvuli spotrebe, delaji na daleko nizsi freq. Sam mam c2q 9000, vybiral sem mezi nim a vyse taktovanym 2 jadrem a musim rict ze sem s nim spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak vubec nechapu jak si dosel k tomu zaveru??

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ako je na tom cenovo? Je aj o 15% lacnejsi, alebo za cenu zodpovedajucu cene mobilneho C2Q dostaneme vykonnejsie AMD?
(Nemam prehlad v mobilnych procesoroch a podvozkoch)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže nejrychlejší mobilní čtyčjádro od AMD Phenom II X920 @ 2.3GHz bude stejně rychlej jako starší Intel Intel Core 2 Quad Q9100 @ 2GHz.

Takže AMD tím dohoní akorát Intelovo čtyřjádro z konce roku 2008 a to nepovažuju za příliš velkej úspěch.

V benchmark listu mobilních procesorů je Q9000 docela nízko a má-li tedy X920 obdobný výkon, pak v tom moc velkou výhru ze strany AMD nevidím.

Viz.:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no i7 720-QM neni proti Q9100 taky zrovna napred, takze pokud se bude phenom pohybovat na podobnych vykonech, tak moc mobilnich CPU s vetsim vykonem teda neni a myslim, ze cena bude dobra. Ja se teda na nove AMDcka tesim.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

citace: "snaha oblbnout zákazníky a přesvědčit je, že od AMD opravdu dostanou něco, nejlépe všechno...."
to se snad autor clanku spatne vyspal, ci mel divoke sny....
podle potreb si kazdy vybere, co pro jeho uzivani adekvatni jest....
jooo velke firmy, to je zase z jine becky a na jinou diskuzi....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by "Vision" měli tlačit výrobci. Růžová "Centrino" samolepka byla svého času pomalu i na kalkulačkách, kdežto sehnat notebook označený "AMD Puma" v době, kdy to ještě byla výkonostně dobrá volba, prakticky nešlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nič v zlom voči AMD. Mám síce doma dva PC s AMDčkom aj známym radím AMD, ale to len kvôli tomu, že cena/výkon je na tom AMD lepšie. Ale AMD by cez to všetko potrebovalo novú architektúru ako soľ. K8 bola dobrá, ale je tu už dlho. K10.5 je K8 na steroidoch a +/- je zjavne pod i3/5/7 len dobehlo core2 aj to na 98%. Výrobný proces je rok pozadu. Potrebovali by čosi také ako to bolo v časoch za K7/iPIII, alebo K8/iP4. Vtedy dokonca nemali ani čipsety. Dnes májú čipsety výborné, už len to zabiť nejakým tým "buldozerom", ale uvidíme. Všimol som si v cenníkoch, že sa intel ani nesnaží konkurovať cenou, proste to mláti lebo to ľudia kupujú a kupujú...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no, ja verim, ze AMD se neco priuci/okopci od konkurence a prijde zase s necim novym a ostatni se zase pro zmenu budou ucit/kopcit od AMD, holt kazdy chvilku taha pilku...a to je jen dobre...
jak je tomu davno, kdy vetsina tvrdila, ze koupe ATI pohrbi AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ze by i7 byl nejak extra usporny, to bych zrovna netvrdil, nehlede na to ze kdo potrebuje v notebooku i7, ten asi potrebuje slusny vykon a pri zatizeni bude spotreba podobna jako u toho noveho AMDcka. Je to o penezich. AMDcka budou o neco slabsi (doufam ze jen o neco, benchmarky zatim tusim nejsou) a s vyssi spotrebou pri nizsim vytizeni, ale zase budou levnejsi. A mit moznost volby je vzdy fajn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty si to netvrd. ja ale, ze je i3, i5, i7 mnohem uspornejsi platforma nez u konkurence, klidne tvrdit budu. a netvrdim to rozhodne sam

navic moznost volby v mobilnim segmentu? to tezko. kdyz si stavis desktop sam, tak si tam das cpu/desku jakou chces. u notebooku (a jinych mobilnich zarizeni), si vetsinou vybiras cele reseni a kdyz uz mas volbu menit procesor, tak je to vetsinou jen v ramci jedne rady a rozhodne vzdy v ramci jednoho vyrobce. zdaleka neni pravidlem, ze kdyz je levnejsi cpu od amd, tak i vysledny notebook bude levnejsi nez to same v blede modrem od intelu ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ale ja to beru jak u i3, tak i5. Celou dobu mluvim jen o high endu v podobe i7 vs. phenom X4. Ale ona je to stejne diskuze celkem k nicemu, kdyz zatim nejsou realne testy. A k te cene - no ACERy s phenomem X4 N930 a radeonem 5650 maji udajne stat 19.000,- s DPH a za tu cenu i7 opravdu neni. Otazka je, jak ale budou ty phenomy v realu vykonne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no zrovna u high endu, kde procesory balancuji na hranici smysluplne TDP se neefektivnost architektury projevi mnohem vice, nez v middle range a nize

a srovnavat i7 s phenomy x4 je k nicemu. nejvykonejsi cpu od amd sotva dozene stredni tridu intelu. i moje i5-750 natre phenom x4 cernou edici temer ve vsem a to o dost. i5-6xx s tim take nemaji problem, navic maji AES-NI. ta x4 (do nedavna top od amd) je dokonce ve spouste veci na urovni i3-540. takze pointa je, ze ano, i7 notebook nebude stat 19.000,- jenze to je take uplne jina vykonnostni kategorie. notebook s i3-530/540 nebo i5-6xx uz za 19.000,- sezenes

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On se 4jádrovej i5-750 dělá v mobilní verzi? Mě spíš přijde, že nejvýkonnější cpu od amd dává střední třídu intelu v pohodě a stojí stejné peníze (mmchodem sám mám momentálně všude intel, aby mě někdo nenařkl ze zaujatosti). Těď jde o to jaká bude mobilní verze. Kerej i3, i5 (2jádra oproti tomu tvymu i5) s HD5650 stojí těch 19k taky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ok, ja take muzu tvrdit ze mam doma 10 cpu od amd a diky tomu jsem nezaujaty .. ale to jsem argumantacne na urovni zakladni skoly nebo jeste nize (treba parlament)

a k tomu notebooku s i5 a radeonem 5650 za ~19.000, tak treba tady http://www.anacomp.cz/?cls=stoitem&stiid=43375

stacilo asi tak 30s hledani na googlu, ani jsem nehledal nic levnejsiho. next?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a jeste jedna vec by mohla byt vyhodou pro AMD. Kdyby konecne nekdo dotahl XGP do podoby vetsi krabice se zdrojem a moznosti pripojit PCI-E karty, tak by se notasy s phenomem X4 mohly stat i sluslou herni nahradou stolnich kompu za akceptovatelne ceny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.