Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD chystá Vegu 10, Vegu 11 a Vegu 20. Třetí až pro 7nm proces.

Au! Myslím že jsem tohle říkal jako nejhorší scénář. Vega 10 není nic jiného než modernizovaná Fury X na 14nm. Vyšší takty než současná Polárka jsou dány předpokladem vyladěnější výroby která už pojede cca 3/4 roku a stejným zaměřením jako je Fury X, to jest volnější powertune. Tím se dostane v DX11 zhruba na uroveň 1080 která v té době bude už 3/4 roku v prodeji a její cena bude atakovat 16tis.
V DX12 bude Vega o cca 25% rychlejší, ale v té době bude tak maximálně +3 titulů,které DX12 budou umět (jako patch). Zbytek her bude nadále zahnojený gameworks a tam bude 1080 stále rychlejší nebo srovnatelná, takže pro majitele 1080 nebude valný důvod jí kupovat.
Čekaj jsem od highendu aspoň 6144SP. :(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Modernizovaná Fury X na 14nm nezní tak špatně vzhledem k tomu, že architektura i současné Fiji je dál, než ta "nová" od konkurence (reálné přínosy DX12, modernější HBM paměti). Feature set je tedy naprosto ok, věci jako HDMI 2.0, DP1.3, které původní Fiji nemělo zde jistě přibydou, vzhledem k tomu, že i Polarisy jej mají. Jediné na čem skutečně záleží je poměr cena/výkon/spotřeba a ten nemůžete vědět. Vzhledem k tomu ale, že konkurence má už svůj hiend venku, tak je logické, že ceny budou nasazeny minimálně konkurenceschopně. Tohle je tedy onen "nejhorší scénář", že bude karta konkurenceschopná. Každý další scénář bude jedině lepší

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nekde ti z rovnice vypadla o dve gen novejsi architektura.. jesli sis nevsim tak trebas gtx1070 ma min jednotek nez gtx980 a je vic jak o tretinu rychlejsi (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě! Očekávalo se že to sejme TitanX a ono to sotva dotáhne 1080 a spotřeba/cena určitě nebude lidová. A s tím načasováním, že to na pultech bude možná před prázdninami 2017, už předvčerejškem u nVidie a u Intelu bouchalo šampaňské.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vega 10 bude vic nez Fury X, uz Polaris ukazal ze jednotky CGN4 generace sou efektivnejsi. Polaris 10 alias RX 480 miren do mainstreamu podava dnes vykon pr-highend modelu R9 390, GTX 980(jenom Ti provedeni mu odolava) a v nekterych pripadech se jemne dotahuje na Fury bez pridomku X, jestli tohle dokaze 2304 jednotkovy cip co pote 4096 provedeni.

V roce 2017 a dal uz bude DirectX 11 uplne out/pasé(jako FullHD vuci 4K) ktere bude sama jiz ohlodavat jako sam pises a nasledne potvrzujes jenom zastarala rada GTX 1000 od spolecnosti NVIDIA ktera jednoduse neumi pocitat kod v api DirectX 12 nativne/>jenom po softwarove strance, z cehoz vychazi i jeji slabe vysledky v api Vulkan 1.0 a tez v nemoznosti uziti technologie Shader Instricts jak to jiz ukazal Doom 4(minimalne narasty ve vykonu...), jednoduse NVIDIA lidi pekne obelhala a tak si budou muset zas a znova sahnout poradne do sve kapsy a koupit narychle prave ted vyvijenou/splacanou Voltu aby se jiz nativni podpory DirectX 12 konecne dockaly(?). Mne GTX 1000 pripada jako situace s novym iPhone-m 7, tez drahy jak prase a prinos spis negativni nez pozitivni.

Jinak ohledem DirectX 12 tak od zari 2016 zacinaji vychazet první na zaklade tohto api postavene hry, 2017 jiz bude DX12/Vulkan dominance, a jelikoz Playstation a XBox novych generaci a jejich vylepseni bratri stavi a budou stavet na jiz modernych zakladech architektury CGN od AMD, musi si NVIDIA skutocne pospisit, jinak hlboce padne, o to vic jestli Volta bude zas jenom provareny odpad. Zakaznici 4,5 leteho produktu alias Radeon HD 7970 si uzijou DirectX 12 jiz dnes, pry moderni Pascal ani nahodou...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobře tak sis konpul do nVidie, dostal jsi pár plusů, ale že se tady oháníš API které je přínosné pro čtyři hry ze sta ti je úplně jedno. Že mě z levnější kartou ve čtyřech hrách doženeš? Že já ty hry budu mít dávno dohrané a ty je teprve budeš začínat hrát? A ostatní hry dál pojedou na nVidii min. 2-3roky líp než je konečně AMD dožene softwarem? Jako přeju AMD aby dotáhla nVidiu, ale zas z toho nedělejte takovej hype jako okolo 480tky. Akorát AMD ubližujete.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"2017 jiz bude DX12/Vulkan dominance"

Hry co vyjdou v roce 2017 jsou jiz par let ve vyvoji, bez DX12 a Vulkan podpory.

DX12 - vyzaduje Windows 10
Vulkan - pouze PC, coz je minoritni herni platforma proti konzolim

Vyvojarum se vyplati pouzivat takove API, ktere funguje vsude - na Playstationu, XBoxu i PC (a pripadne i Nintendu, OS X, Linuxu atd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vyvojarum se vyplati pouzivat takove API, ktere funguje vsude..."
Nějak jsem v onom výčtu nepostřehl, které API je tedy tím univerzálním, které funguje všude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude samozřejmě ten Vulkan: "Vulkan is a new generation graphics and compute API that provides high-efficiency, cross-platform access to modern GPUs used in a wide variety of devices *from PCs and consoles to mobile phones and embedded platforms.*"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"DX12 - vyzaduje Windows 10" - stačí se mrknout na statistiky steamu, který os má mezi hráči největší zastoupení, navíc v tomto, řekněme, "přechodném období" mezi W7 a W10 většina her jistě nabídne volbu mezi dx11 a 12

"Vulkan - pouze PC" - jak můžeš napsat takovou koninu?! ... wtf

"Vyvojarum se vyplati pouzivat takove API, ktere funguje vsude" - no a přesně takové API chce být Vulkan. Odmítá to pouze Apple, kterej si pojede svůj Metal a M$ na Xkrabici to občas řízne nějakým dx12 titulem.

O tom, jak moc se Vulkan/dx12 ujme imho rozhodne kvalita obsahu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na porovnání CGN verzí si vezmeme dva příklady. 380X(CGN2?) vs RX470(CGN4). Stejný počet SP, 380X má kolem 1050MHz, RX470MSI má 1206MHz. Kouknu na výsledky v Crysis 3(FullHD, Ultra, 1xSMAA) a 380X strix je 12% pod RX470. Rozdíl ve frekvenci GPU jednotlivých karet je cca 15%. Ehm...tady efektivita CGN4 nějak začíná kulhat.
Popojedem. Vega 10 tedy bude mít +- stejný výkon jako Fury X * 1,4 (pozn.:40% nárůst frekvence GPU). Za předpokladu že Vega nebude CGN5...ale tady bych byl opatrný s předpovídáním "výkonostního nárůstu" oproti starší generaci CGN.
Trochu jiná věc je DX12, škoda že jsem prodal 7950, měl bych s čím teď porovnávat v DXMD jak je na tom v DX12 CGN1 a CGN3(FuryX). Někde jsem viděl celkem slušný skok mezi CGN 1 a CGN2, mezi CGN2 a 3 už bylo jen pár procent.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co se tím srovnáním snažíš dokázat. V prvním případě si vybíráš jednu konkrétní situaci, která z nějakých důvodů nedopadá podle očekávání. Tohle je posun v efektivitě z průměru 24 her:
http://diit.cz/sites/default/files/gcn_efektivita_computerbase_01.png

Tohle je opačný k extrém k tebou uvedenému, jen pro vyvážení předložené informační asymetrie:
http://diit.cz/sites/default/files/gcn_efektivita_computerbase_05.png

U Vega 10 počítáš pouze s vyššími takty, ale Vega 10 není Fury X s o 40 % přetaktovaným jádrem a o 40 % přetaktovanými pamětmi. Bude postavena na o dvě generace novější architektuře (to je potvrzená informace). Tonga vs. Polaris je rozdíl jedné generace. Krom toho nebereš v potaz vyšší kapacitu paměti. A na druhé straně zase zapomínáš, že paměťová propustnost Vega 10 oproti Fiji zřejmě vůbec nevzroste, zůstane beze změny. Proměnných je zatím příliš na to, aby bylo možné s nějakou smysluplnou přesností odhadovat výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smazal jsem to. takhle to dopadá když píšete po kouscích něco celý den.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn, že větu "V roce 2017 a dal uz bude DirectX 11 uplne out/pasé(jako FullHD vuci 4K)..." jsi dal hned na začátek druhého odstavce, aspoň mnohým ušetříš čas se čtením celého příspěvku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pořád dokola. AMD fans píší jak bude vše skvělé a jak půjde Nvidia do kolen a ono se pořád nic neděje. Zůstal jim prostor jen dokola omýlat přání pod každým výkřikem nějaké novinky..
Slýcháme to zde již od R9 390, která byla nakonec přeznačenina, pak byla slibována božská Fury X a víme jak to dopadlo a do toho obrovská masáž Polaris a máme tu jednu průměrnou kartu a spotřeba je opět spíše k pousmání, taktování nicotné, původní kauza s odběrem, šílené provedení referenčních modelů, obrovská nedostupnost ! Hlavně že už od ledna zde byl hype, že Nvidia nic nemá a Polaris to tady rozseká :D Nakonec dostane kolikrát naloženo od staré a pomlouvané GTX 970..

U DX12 her se zmiňují vždy jen ty, kde je nějaká výhoda, ale ono když se podíváme na všechny současné porty, tak spíše jen prasí výkon a to i na AMD kartách.. Ashes of the Singularity byla zmiňována jako největší ukázka AS a dnes jsou tam Nvidia karty i o něco lepší. Takže se zase rychle chytnout Dooma, kde je první verze Vulkan zrovna na těchto kartách OK.. Není tu ani jedna nativní DX12 hra, které si AMD fans přejí, takže zase zůstáváme u toho samého.. U velkých přání.

A už tady opět Waffer47 ví, že DX11 bude v roce 2017 pasé, řada GTX 1000 je údajně zastaralá, přitom výkonem válcuje vše současné a ještě tomu min 3/4 roku bude. Už zase výkřiky jak někoho Nvidia obelhala..

Je už komické dokola poslouchat tyto věštby a přání. A číst ty hádky obou stran. Je to totálně k smíchu, červení neustále věští a sní o lepších zítřcích, zelení do nich zbytečně šijí a ostatní jen spokojeně hrají na kartách obou firem.. Taková je realita.. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' To je pořád dokola. AMD fans píší jak bude vše skvělé a jak půjde Nvidia do kolen a ono se pořád nic neděje. Zůstal jim prostor jen dokola omýlat přání pod každým výkřikem nějaké novinky.. ''

to je porad dokola.. AMD fans nic tu o nVidii jdouci do kolen nepisou a stejnak se najde nekdo, kdo si sem prijde vyhonit ego.. po par odstavcich zelenejch zvratku si zahraje na svetaka nad veci.. roli radoby nestranyho.. vypusti lidovy moudro a aby nikdo o jeho blabolech nepochyboval tak zaverem vsechny ujisti, ze to je realita ((:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"AMD fans nic tu o nVidii jdouci do kolen nepisou"

Vedle u dětských tunerů už to píšou a zítra touhle dobou tady už bude taky solidní počteníčko.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

my tu máme "solídní počteníčko" už dnes...aj včera sme mali...vďaka nejakému zelenému škriatkovi

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"... musi si NVIDIA skutocne pospisit, jinak hlboce padne..." x "AMD fans nic tu o nVidii jdouci do kolen nepisou..." ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost komunikace 100GB/s se systémovou RAM? Ten údaj mi vypadá věru dost podezřele. ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4 (kanály paměťového řadiče) × 64 (bit šířka každého kanálu) × 3200 (MHz efektivní přenosová rychlost pamětí) / (8 (bity na bajty) × 1000 (MB na GB) = 102,4 GB/s. Kde je problém?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ha, no-X byl rychlejsi s odpovedi.
Taky se mi to zdalo na prvni pohled podezrele moc, ale asi je to tim, ze stavajici DDR3 hodne dlouho drzely na 1600Mhz a rychlosti RAM nad 100GB/s vetsinou vidime jen u GPU. Je to skoro 256bit sbernice na 3.2GHz. Kdyz se to napise takhle, tak uz tech 100GB/s neni nic divneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.