Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Zen zpětinásobil podíl v serverech, od Zen 2 čekáme ještě víc

Zen je dobrej, ale to s tim Bristol Ridge jako ja to predvidal a psal jsem tehdy, ze si to muze koupit jenom blbec, ale byl jsem za to minuskovan a ted na ma slova doslo, ze to zarizli v tech deskach. Ale jako ja to AMD nevycitam, ovsem pro fanousky to asi bude rana, ze furt jako ta dlouhodoba podpora AM4 a ted tohle. :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co to zase placas :) a jakou to ma souvislost s clankem ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souvislost je zrejma, Zen uspel i diky tvrzeni o dlouhodobe podpore AM4, ale ta se nam nejak zacina hroutit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu jsi dosel jak ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty si exot.

To ze vyrobci desek nebudou do nekterych BIOSu/UEFI cpat podporu pro stara CPU, protoze potrebuji zaplacat FLASH nejakych zbytecnym obsahem jako jsou animace za to fakt AMD nemuze. To je vec jen konkretnich vyrobcu desek.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Toto se někde děje? Já myslel, že se pořád bavíme o tom, že staré desky neobsahují podporu pro CPU, která v době jejich vydání ještě nebyla na světě.

Ideální by bylo mít tam nějaký maličký ARM, ve kterém by UEFI běželo a dalo se s ním flashnout a "velké" CPU by se pak použilo až při bootu. Nebo by šel bootovat i ten ARM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Eh? To jakoze tedka vychazeji desky a nemaji podporu pro CPU, ktere jeste neni na trhu je problem a to byste chtel vylepsit? :D

Je nejaka informace od vyrobcu, ze NEBUDOU flashovat desky, jakmile dostanou CPUcka a BIOSy od AMD v ramci pripravy na vydani?

Jako proc? Proc by si nekdo kupoval desku pul roku pred tim, nez pujde na trh CPU a zaroven tu desku mel doma na policce? To je prece retardace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O mě nejde, mně to přijde lepší, než kupovat novou desku, ale Redmax kvůli tomu nespí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem natvrdlej, ale pořád mi nějak nedochází souvislost mezi Epyc a AM4...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal niz jemu ani nedochazi souvislost mezi excavator a ZEN pro AM4

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Heeeeeeee? Zabudol si si dat rano prasky?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jejda, to byla asi hodně dlouhá noc, že? Nerad vám kazím radost pane, ale...
1. Nejedná se o konec podpory ze strany AMD.
2. Jak tu někdo přesně poznamenal, jedná se o omezené místo v "BIOSU", jelikož Bristol Ridge prý potřebuje vlastní mikrokód atp. To by samo o sobě nebylo problém, kdyby výrobci desek neplýtvali místem na spoustu zbytečných věcí, jako je třeba ono zmíněné vlastní logo při POSTu.
3. Někteří výrobci, na některých deskách - není to plošně.
4. Z bodu č. 3 plyne, že desky s podporou Bristol Ridge budou stále vyráběné, ač půjde s největší pravděpodobností o low-end, kam jsou tytoprocesory mířené.

Takže pardon, ale toto je klasickej smolík, pane červený Marxi. Zase jste neměl pravdu. Ani teď, ani když jste nesprávně předvídal.
Ale já vám to jako nevyčítám - předvídání je vždy takové nejisté povahy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ten jantar si ani neuvedomuje ze BR neni ZEN :) takze jeho fabulace o nepodpore ZENu je tuplem mylna ....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nic takoveho jsem nenapsal.

---
rathanuviel: Ja proti te situaci nic nenamitam, chapu tu situaci s omezenym mistem a potrebou mit pekne logo vic nez temer nepouzivany BR, akorat jsem mel naladu vytocit amdfans a to se mi povedlo. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si pod pojmem vytočit představuješ nechápavý kroucení hlavou... tak asi jo, povedlo se ti to. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo tak docela dobrej pokus. Ale chtělo by to něco nápaditějšího, trošku něco míň [v]okat(é|ý)ho. Příště víc přípravy a možná to vyjde. Takže za snahu +1, za provedení -1, tož celkově za nula. A to je slušný!
°,,,°

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cpal jsi dohromady excavator a nepodporu AM4 .... zatim tam jdou nacpat dve generace APU a dve generace CPU ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Udelal si nekolik chyb. A krom chyb v tom vlastnim prispevku jsi se chybne domnival, ze se ti podarilo nekoho vytocit.

Totiz kdyz se nekde objevi idioti, kteri siri dezinformace na internetu, delaji to vetsinou hodne anonymne. A jedina obrana proti tomu je uvadet veci na pravou miru.

A to ti tady lide vysvetlili. Takze historie bude rikat, ze RedMarx byl za hlupaka a ze byl opraven :) Zadnej narek, zadne ztrapnovani se ostatnich, jen tvoje vlastni ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

sice neprsi, ale snad se zacina blyskat na lepsi casy...
zvyk / Intel / je v tomto segmentu "zelezna kosile"...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechci malovat čerta na zeď, ale kam se poděl tombomino ? Opil se do němoty nebo šel na brigádu, konečně si vydělat na intel?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Doposud uspesne ignoroval Crhu ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A klidně v tom mohl pokračovat... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať v tom pokračuje, líbilo se mi to.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle AMD fandím, už jen kvůli diverzitě v serverech. Předchozí Opterony byly katastrofa, jednovláknový výkon pomalu na úrovni PIII... jader sice 16 za super cenu, ale ten server jsme koupili jen jeden, pak už zase jen samé Intely :-D

Mrzí mě, že když Epycy přinesly transparentní šifrování paměti, hned se v tom našla chyba. To je prostě fail. Pořád Epycy považuju za čerstvou věc, počkám pár let, až trochu uzrají, a pak teprve to pro mě bude uvažovatelná volba. Ale fandím jim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Epycy přinesly transparentní šifrování paměti, hned se v tom našla chyba"

To myslis SEV? Jestli ano, tak to neni okamzite. Je to skoro rok.
Zadruhe, to neni fail ze strany AMD, ani produktu jako takoveho. SEV funguje na jedne strane, sifruje co dela VM. A tu hlida dobre. Ale pokud je Hypervisor je hacknutej a nedela co by mel, pak AMD nemuze -zatim- pomoci. Navic podle me tak, jak to bylo vymameno z tech VMek je tezky datamining. Nevim jak moc pouzitelne mimo laboratorni podminky. Kdyz bombardujes servicu stale stejnymi dotazy dlouhou dobu a zaroven mapujes co presne dela HV v pameti, tak narazis na kus, ktery dokazes "uhodnout" co to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, z mého pohledu je rok poměrně okamžitě. Ještě horší to vlastně je, ta chyba se našla dřív, než se Epyc stal z mého pohledu vůbec uvažovatelným procesorem :-D

Jak závažná chyba to je, o to vůbec nejde. To šifrování Intel nemá, a taky to nikomu nevadí, takže Epyc jen přišel o bonus, který zatím není třeba řešit. Ale je to prostě fail. Očekával jsem, že mi to někdo bude zase vysvětlí. Kupujte si do své serverovny, co uznáte za vhodné, ale pro mě je Epyc momentálně out, i když bych ho moc chtěl. Uvidíme Epyc II, ostatně někdy v té době budu zase řešit nové servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Take vam neberu svobodu se rozhodnout. Akorat by me zajimalo (kdyz jsme v diskuzi na technickem webu) jake jsou duvody, proc je EPYC out?

Epyc ma ficuru, co Intelacke varianty ne a i kdyz nefunguje uplne ve vsech pripadech, stale je relevantni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.