Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: co je malé, je hezké (a také lehké)

Pořídil jsem si na www.importpc.cz repas notebooku ThinkPad X200s + doplnit SSD a maximální spokojenost. Dle mého názoru splňuje všechny Vaše požadavky. Doporučuji s grafikou Intel, někde jsem četl že s Nvidia odcházejí desky. Stačí doplnit SSD disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel sem dell D430 se SSD ale sel pryc. Neexistuje zadne kloudne SSD na 1.8 ZIF, koupil sem Dell E4200, SSD je tam od vyrobce (1,8, ale SATA), da se tam dat az 5GB ram (DDR3 je za hubicku), cena po zapocteni nakupu SSD do D430 je stejna, nebo max litr rozdil. A jak teprve beha kdyz sem se dostal k intel x18 160GB :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

reseni se jmenuje mSATA, konkretne napr. crucial M4 :) pak staci jen redukce mSATA -> SATA a je to :) redukce hledat na ebay a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych se repasovanému ntb raději vyhnul. Pěkně sepsáno je to v tomhle článku http://notebookblog.cz/technika/uvahy/repasovane-notebooky-–-nevyhody-problemy-a-na-co-si-dat-pozor/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo (tehdy vlastně ještě IBM) X60 je dobrá volba i z pohledu firmware – nekonečného to zdroje „klacků pod nohy“ pro GNU/Linux (např. implementace ACPI zdeformovaná pro nejmenovaný majoritní OS). Pro tento stroj (ale pozor, je třeba modelu s grafickým čipem Intel) existuje open source firmware – coreboot. Více v tomto vláknu:
http://www.coreboot.org/pipermail/coreboot/2013-June/075946.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Popravde nevim, jestli se da x6X od IBM/Lenova doporucit. Ja si pred drahne lety poridil cerstvou novinku x61 (to same co x60, ale core2duo misto coreduo procesoru), a tak forovy pocitac jsem predtim ci pote nemel. Kupoval jsem ho s dvema baterkama, protoze IBMka jsou zname jejich spatnou zivotnosti. Baterky odesly obe dve za rok a pul (zaruka v Japonsku jen rok, smolik...). Chvili pote odesel vetrak na procesoru - kus plastu s vrtulkou byl na ebayi nejlevneji kolem 70$. Pak disk (ok, za TOHLE uznavam Lenovo nemuze, to je univerzalni loterie). Potom klavesnice (ohly plosnak na filmu, ktery na rozdil od x4X rady neni fixovan kusem plechu - hura, usetrili jsme jeden cent!; nejde koupit samotne, tudiz se musi koupit cela klavesnice). Nakonec zdroj (nekvalitni prechod konektor-kabel, zkrat).

Ted mam MB Air, casove by me mela uz davno odejit baterka a vetrak - a az na jeden zarez na kabelu nabijecky (zavrel jsem ho mezi displej a telo nb) vypada a chova se porad jako novy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X60 nebrat. Má jen SATA 1, což je při použití SSD velmi limitující. Raději tu X61, má sice také SATA1, ale dá se odemknout upraveným BIOSem na SATA2. Navíc ten BIOS umí přetaktovat CPU o 200MHz, což se u nízkotaktovaných verzí sakra hodí (např L7500 bez OC nezvládne fullHD, po OC je to tak tak).
Nicméně já všem, co chtějí malý lehký notebook doporučuji Acer Aspire One s Celeronem 1007U. Jsou za 6200Kč nové, pokud vím, ram se dá upgradovat (zatím to po mě nikdo nechtěl), doplní se SSD a je to mnohem výkonější než "vykopávky" jako je třeba ta X61. (mám x61t se SSD)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Runcore bych se vyhnul, mě odešel ze dne na den (64GB). Jestli potřebuje SATA/ZIF tak Crucial C300 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otazka, jestli opravdu notebook. Notebook nikdy nebude uplne nejlehci pocitac a navic bude autorka clanku jeste tahat externi HDD, takzr dalsi gramy navic, nakonec se to vsechno secte a bude to zase tezky. Nic proti notebookum, na prenos typu hodim to do auta a odvezu sebou na vikend na chatu je to dobry, tech par metru z domova (kancelare) do auta snad neni problem. No na nejake delsi noseni to proste neni ani u tech ultrabooku, tady proste vidim jednoznacnou vyhodu tabletu, takze potrebuje-li byt nekdo opravdu mobilni i se svym pocitacem, tak jednoznacne tablet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš udivuje, že se ajťačka nemůže rozhodnout, navíc v době kdy je na splátky všecko a notesy rozdávají ajťákům zaměstnavatelé

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No jestli to potrebujete na psani clanku tohoto typu (rano jsem vstala, nejdrive jsem se sla vycurat, potom jsem si vycistila zuby, ale dlouho jsem si vybirala jakou pastu si mam vybrat) tak si radsi nic nekupujte.

Nepatri tyhle clanky spis nekam na blog/facebook ? Protoze na diit mi vyslovene smrdi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne nesla nainstalovat nova Mageia, tak je z toho flustrovana a kupuje si novy (stary) notebook, pocitam, ze este par clanku na toto tema bude, ledaze by ji ho nekdo urychlene daroval. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se zamyslím nad tím, co bylo napsáno v minulém a tomto zápisku, s ledovým klidem bych si dovolil rozporovat závěr na základě napsaných informací.

Hlavním požadavkem je velký disk na data a SSD, kdy se předpokládá jeho dokoupení. Myš můžeme ignorovat, je to stovková záležitost. Dále nechceš nikterak oslnivý výkon. Nenápadně zaznělo, že matný displej je samozřejmostí, což plně chápu. Váhu velkých napájecích zdrojů můžu také směle ignorovat, protože u nových laptopů tomu tak není.

Vycházíš z ceny za laptop 9500Kč + 5000Kč na příslušenství (1TB disk, SSD, myš, rámeček na SSD) = 14500Kč

Sečteno podtrženo...

http://www.alza.cz/hp-probook-4545s-d437391.htm
http://www.alza.cz/crucial-m4-64gb-d238303.htm
http://www.alza.cz/akasa-ak-oa2ssa-bk-d307348.htm

... bratru 13000Kč a nějakou tu stovku za myš. Pravděpodobně sáhneš po lepším rámečku, ale pořád je finanční rezerva. Snad není rozdíl mezi 750GB a 1TB diskem nepřekonatelná překážka. Máš to cca 3KG i s adaptérem a hlodavcem. Brašna v balení. Šasí není čistokrevný plast, ale potkalo trochu kovu. Výdrž baterie je někde jinde. A v neposlední řadě máš jistotu, že v některých distribucích bude úpná podpora HW a určitě není k zahození ani přítomnost novějších technologií a instrukčích sad.
Možností na trhu je pravděpodobně víc, mé zkušenosti mě vedou v rámci ceny k tomuto typu. Osobně bych repas vůbec neřešil. Tablety a podobná zařízení vůbec v potaz neberu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle bych jí koupil leda za trest. 15" velký těžký líný prase z bakelitu, ale tak hlavně že to má ssdčko a myš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Četl si požadavky, které má? Viděl si někdy třeba i toto APU v 64bit Linuxu? Viděl jsem HW, který zvažovala v předchozím a tomto zápisku. Jestli je toto proti tomu "líný jako prase"...

A rád si prohlédnu konfiguraci v této cenové hladině, kdy se HW a kvalita šasí přiblíží tomuto návrhu. Sem s ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

14" Latitude D630 byl velkej, teď chce menší a ty jí tu strašíš s 15" ještě k tomu bakelitovou (alu na hp je nálepka a to je proti celohořčíku trochu jiný kafe). Pokud se nepletu tak Anička zmiňovala něco o displeji, ale tak hlavně, že jsi to minule četl...

Mnou doporučená konfigurace je třeba Latitude E4300, pokud oželí šasí tak si může vzít malý 11" VAIO s podsvícenou klávesnicí a klidně v růžový barvě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) jen se do mě opři...

"Velikost by tolik nevadila, s ní bych se uměla vyrovnat, ale ta hmotnost"

...pokud chceš slovíčkařit. Co je pro Aničku těžké nebo ne, nevím. Pro mne 3KG v brašně těžká nejsou.

Pokud se k "debatě" postavím jako ty, tak Latitude E4300 bude proti APU fofr teda :). Ale to není můj styl... Já jsem nastřelil pouze to, že existují možnosti nového laptopu zhruba splňující požadavky. Jestli si nakonec koupí 11" VAIO nebo jiný netbook, je na ní. Můj názor je, že monitor pod 14" je tragédie. Ale bude to lehké, leč nevýkonné.

"...to je proti celohořčíku trochu jiný kafe"

s tím souhlasím. Jen nás to vrátí do repasů (což považuji za velké riziko) nebo posune v rámci rozpočtu někam úplně jinam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí říct >D

3kg, byť v brašně těžké prostě jsou. 2kg jsou zkousnutelné (nikoliv optimální), 1.35kg má ultrabook a ten mnou doporučovaný Latitude E4300 váží 1.5kg což je 2x méně než 3kg velký těžký prase. Samozřejmě, že pro lidi co nepoznaj rozdíl mezi jednou a dvěma PETkama v jedné ruce nemá smysl kupovat něco lehčího :)

Tuhle část vynechám. Zkráceně jde o to, že je k dispozci konfig s i3, kterej je lepší. A když už někomu něco poradím tak snad nebudu mrcha a poradím co nejlepší a ne obyčejnej notes s omezenou mobilitou, mizerným lcd atd.

11" VAIO bylo myšleno notebook a ne nějaká parodie na notebook (alias netbook, který všem vymlouvám horem spodem bokem a stejně si ty eečka kupujou :D), 13" má za ty prachy snad i novou, navíc je u VAIA vidět na displej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co je špatného na netbooku jako je třeba Acer AO756-1007 ? Rozlišení jako na většině 15", slušný CPU s GPU (výkon cirka jako C2D 2,4GHz, grafický mnohem vyšší), malé rozměry, nízká hmotnost. Že je to plasťák? Jo, ale ani ten "magnesiový repas" snad nebude používat dalších 10let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nevyhody:
1) LCD s pomerem stran 16:9 - naho*no
2) LCD 11,6" - pro vetsinu lidi moc male
3) leskle LCD, pro vetsinu lidi naho*no
4) je to ultra levny plastak od spatne firmy, nelze srovnavat napr. s thinkpady s magneziovym ramem
5) oproti thinkpadum pravdepodobne mizerna klavesnice
6) nema lampicku

vyhody:
1) moderni HW s USB 3.0 (lze dokoupit jako expresscard) a relativne slusnou grafikou
2) nizka spotreba - zrejme slusny beh na akku
3) zaruka

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už zní skoro jako názor a ne jako útok na názor... pokud přehlédnu PETky. Nevím proč se v diskuzích vždy někdo snaží z někoho dělat vola. Možná bys mohl přijmout fakt, že pro mne 3kg těžká nejsou. Pro tebe ano a já to akceptuji.

Ano, E4300 váží 1.5kg a s příslušenstvím to bude cca 2kg. Což je pořád řádově o třetinu méně, souhlasím. Můj názor na starý HW zazněl, netřeba jej opakovat.

Také souhlasím s tím, že na tom ProBooku není displej žádná hitparáda. Bavíme se ale o laptopu v nějaké konfiguraci za cca 10tis a Anička ví, že chce matný displej (což je pochopitelné), velký disk, SSD... řádově do 15tis.

i3 vs APU určitě tam nějaký výkonnový rozdíl bude, ale nikterak markantní, pokud se budeme bavit o systému, který Anička používá. A opět si myslím, že pokud zvažuje konfiguraci C2D nebo její uškrcenou verzi, je toto téma celkem irelevantní. Ale opět, pokud bude dostupná konfigurace s i3 / i5, která bude odpovídat požadavkům, bude to jenom dobře.

U VAIA se musím zastavit, protože ať koukám jak koukám, nevidím nikde verzi, která by trochu odpovídala požadavkům. V první řadě vidím lesklý displej, dále pak konfigurace s i3 je někde o třetinu peněz výše (Zacate je samozřejmě nesmysl), velikost disku na polovině... nezlob se na mě, ale pokud se má vejít do rozpočtu a přiblížit se požadavkům, tak je VAIO úplně mimo hru. Čili znovu.. ano, možná půjde najít jinou a třeba i lepší konfiguraci, než kterou jsem nastřelil výše, ale VAIO to zřejmě nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, VAIA mají většinou lesklé lcd, ale má aspoň barvy (je v tom polarizační filtr, dříve označený jako XBlack), ProoBooky jsou na tom hodně bídně i v porovnání s tím latitudem. Přesný typ VAIA dodám, mám ho dole akorát přichystaný na reinstall (zelený, i3+radeon 6něco)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aničko Aničko, co se to s tebou děje. Tohle už snad psal nějaký chlap, ne? Kde je tvůj nadhled, humor i citlivý sarkasmus, vhodně dávkovaný se zábavnou mírou naivity klasického uživatele?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, chteo by to priste misto notebooku fotku Anicky, jinak by si nekdo mohl myslet, ze to pise WIFT. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš Ježek když už použvá jeho obrázky a oblíbený linux ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že Ježek to celé zadává do administrace, tak obvykle přihodí nějaký ten vlastní screenshot. prozradím ti sladké tajemství: externisté se neradi patlají s obrázky. ostatně třeba michal polák ( http://diit.cz/autor/michal-polak ) také nedodává obrázky, jen odkazy odkud je sosnout, a stejně mu tam přihazuji i nějaké další. obviníš mě, že píšu michalovo články? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho neobviňuju, vždyť není z čeho a důkaz bych si musel cucat nebo vařit. Externistům se nedivím (CMS je supéééér), ale tak když už se Anička rozhodla dělat koláže a netajila se použitím "Ježkovo" obrázky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosimtě vo CMS mi nemluv :) Fakt, na to se vykašli, mám jen jedny nervy ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to zacina vypada jako ty "problemy" na Idnesu v rubrice OnaDnes, tam je to taky zcela smyslene. Anicka bude nejspis pseudonym nektereho z redaktoru, umoznujici mu psat bulvarni clanky, pod ktere by se stydel podepsat. Uz tam fakt chybi jen "Mana rikala, ze to neni smeroplatny" :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ženských píšících o Linuxu nebylo v historii ČR mnoho. Neznat tu jednu jedinou je ostuda, i když Linux nepoužíváte. http://www.zive.cz/Autori/sc-44/default.aspx?author=392

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nadhled a humor nyní dostává Toníček, my už musíme jen paběrkovat :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vlastní zkušenost: ...kdysi jsem si koupil jako nouzový x61čku, můj první a jediný repas a naprostá spokojenost (...až na to rozlišení) ...teď mají v tom samém shopu x200tovku:
http://www.usanotebook.cz/notebooky/Notebooky-Lenovo-IBM/ThinkPad-X200.html ...a tam už je 1280x800 - jen zase tentokrát k němu nemají docking station z optikou, kterou pořád používám (...k x61 dockina byla)
B.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

skoda ze nema touchpad :( ja ted zlehka pokukuju po x300/x301, precijen lipol akku a vetsi rozliseni na 13" se skoro stejno vahou zni dobre :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

optika? jakoze to drzatko na kafe, co jsem naposledy pouzil asi pred 2 lety? to jeste nekdo pouziva? wau :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mam dell D430 a runcore 64GB ssd disk, sice disk stal tolko co samotny notebook, ale ide celkom svizne, sice ma limit 2GB ram, ale na nejaku zakladnu pracu to staci, pre potreby vyssieho vykonu mam desktop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PROSIM VÁS! Vysvetlite mi niekto (Aničko), prečo niekto potrebuje DENNO DENNE niekam prevláčať notebook? Si študentka? To by sa dalo chápať. Chodíš do roboty na týždňovky a cez víkendy si doma a cez pracovné dni na priváte? Potom to máme týždenné prenášanie, pretože vláčiť súkromný NTB do roboty mi príde dosť choré.

PROSÍM VÁS vysvetlite mi to niekto! Je ked potrebujem niečo urobené či neurobené preniesť, tak sú to dáta a nie celý NTB !!!!!!!!!!! A na dáta máme externý 1,8 palcovýHDD 200-250 GB (teda pardon už nemáme, to sa už nepredáva), tak prinajhoršom 2,5 palcový (aspoň bude mať väčšiu kapacitu), prípadne USB kľúč.

V živote som nepotrebovat prenášať notebook denno denne: v robote jeden stolový PC, u našich jeden 17 palcovy NTB s 2-jadrovym Lianom za 3 stovky, no a doma killer hovado desktop Ph II X6 1100T.

A ked nechcem prenášať okrem externého disku aj káble, tak 2-3 ks. mikro-mini-USB kábliky si kúpim a dám si ich tam na tie destinácie, medzi ktorými oscilujem ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducho ked len prenášam dáta, nepotrebujem na to celý NTB. Keď prénášam niečo vytvorené/naprogramované/nastavené, holt to je ťažšie, kedže napr. vývojové prostredie je nutné inštalovať min. dva kráť (pokiaľ mi to nezakazujú licencie).....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, nejsnazší by bylo přenášet s sebou jen data na USB čemsi včetně nainstalovaného OS ;).

Když se to tak vezme, já ani ten notebook, co jsem si za 30+ klacků pořídil, nepoužívám tolik jako desktop, spíš tak z 10 % toho, co desktop. Ale někdy i těch 10 % případů udělá 40 % spokojenosti s vlastním životem - tedy lépe řečeno s IT životem.

V TV životě to mám tak, že TV vlastně nesleduju. Jednou za rok si pustím mistrák v hokeji, jednou za čas olympiádu (rovněž kvůli hokeji) a jinak je po zbytek roku u mě TV hraje roli nepotřebného krámu. Přesto nemám pocit, že jsem vyhodil ty peníze zbytečně, nebo že mi na místě, kde ta TV je, permanentně překáží 39palcová mrcha.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hej, Váš názor/potrebu na TV som čítal. Posl. 10 rokov som na tom podobne. Pozerám len večerné správy (človek sa "aspoň naserie"). Ale všetkého moc škodí, šoty o vešticiach, demetných infantilných perličkách, celebriketách a cigánoch musím prepnúť, mám len jedny nervy. Večerná správy pozerám v TV preto, lebo pri nich súčasne večeriam a hlavne: nečítam to na nete. Na nete čítam IT portály. Ak by každý deň išla v TV 45 minútová relácia zo sveta IT, tak to nemusím čítať na IT portáloch. To je ale samozrejme sci-fi. Nejaké trapné TV relácie zo sveta IT chodievajú/chodievali, to bolo ale asi tak raz za týždeň-dva nejakých 15 min. T.j. asi 0,1% z toho, čo sa človek dočíta na IT portáloch. Jednoducho IT večerné správy neexistujú, iba smotánkové infantilné správy (to sa chce človeku grcať po pol minute), či večerné "události".
Večerný film v hlavnom vysielacom čase som v TV nepozeral už asi dekádu (príčina je jednoduchá: všetko som už videl). Resp. nič v hlavnom vysielacom čase medzi 20 a 22 hod.

Čo ale nepochopím je potreba mať jediný NTB, ktorý by mal spľňať všetky funkcie: desktop replacement, mobitila, výdrž, výkon ... Notebook mám len preto, aby som rodičom mohol na TV niečo ukázať (video, ak ho neprehrá TV so 4-ročným firmvérom, holt keď nepozná kodek je to v pr...), alebo jednoducho niečo na nete. Inak by som NTB u rodičov vooobec nepotreboval a mal by som aj tam nejaky poskladany desktop (napr. teraz Richland):

CPU (110 €)
http://www.alza.sk/amd-a8-6600k-d430294.htm (zaklad jemne posteklit z 3,9 na 4,0 GHz)

MB (75 €)
http://www.alza.sk/gigabyte-f2a85x-d3h-d371120.htm (spolu 6 USB3 portov a 8 SATA zariadeni)

CPU chladic - netreba
bude BOXovy

VGA - netreba, iGPU je v CPU

RAM (69 €), rychla pre iGPU
http://www.alza.sk/corsair-8gb-kit-ddr3-1866mhz-cl9-blue-vengeance-low-p...

kysna (37 €)
http://www.alza.sk/coolermaster-elite-311-cerno-stribrna-d255525.htm

zdroj (42 €)
http://www.alza.sk/corsair-cx430-d360086.htm

DVD pekaren (17 €)
http://www.alza.sk/asus-drw-24b5st-blk-b-as-cerna-d312496.htm

HDD - netreba, pouzil by sa z NTB 750 GB (do neho by sa dal povodny 320 GB), 2.5 palcovy + redukcia 3,5-2,5 palca do kysne

redukcia 3,5-2,5 palca do kysne (4 €)
http://www.alza.sk/axago-rhd-225-d246614.htm

SSD (165 €)
http://www.alza.sk/samsung-ssd840-250gb-7mm-d361648.htm

monitor (245 €)
http://www.alza.sk/24-dell-u2412m-d260038.htm

---------------------------------------------------------------
bez monitora, klavesnice, mysi cca 350 €, s SSD 515 €, s monitorom 760 €

...ma to jedinu chybycku: FM2 konci
...a neodskriepitelnu vyhodu desktotu: flexibilitu, kedze kysnu, zdroj, DVD pekaren, monitor, HDD/SSD, RAM či iné možno preniesť aj na budúce FM2+ či terajšie AM3+. Prakticky pri malom evolučnom skoku stačí vymeniť MB+CPU (eventuálne dokúpiť CPU chladič, alebo dedikovanú VGA).

Ako normálne chápem mať dnes buď desktop a potom malinký, mobilný 12 palcový NTB (avšak stále dosť výkonný). Alebo poriadny, výkonný, 3,5-4-kilový 17-palcak NTB desktop replacement a na prenášanie (hoci aj k tomu TV, alebo aj von) malinký 12-palčák. Trendom dneška však je jeden jediný NTB. Aaaaaaaa k tomu si ešte kúpim priblbnutú placku/tabletku (rozumejme tablet) s absolutne nulovou možnosťou upgradu či rekonfigurácie a bez možnosti produkovať obsah (pretoze blbá tabletka je len na konzumáciu obsahu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na takom stroji potom nebude velky problem vo VirtualBoxe mat spustene naraz 3 virtuálne mašiny (každá môže mať dedikované 1 jadro a 1,5 GiB RAM). Zvyšné 1 jadro a 8 - (3*1,5) = 3,5 GiB by bolo dedikované pre host OS :) Keby sa človak náááhodou chcel hrať s Linuxami :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1.8" disku se netreba bat, protoze pokud to je SATA, coz vsechny stroje s core 2 duo jsou, neni problem koupit mSATA Crucial M4 (cena je +- jako bezne SSD) nebo jiny mSATA disk a dat ho do redukce mSATA-SATA, ktera stoji par dolaru na ebay, amazonu a pod. Staci hledat napr. IBM x60 msata a urcite najdes hodne okazu s vhodnyma adapterama. konkretne ten Crucial M4 je vyzkouseny, super spolehlivy a zaroven rychly a levny disk.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dalsi moznost je vyhodit DVD (pokud tam je, napr. 2510p nebo 2530p ji maji) a koupit tzv. caddy pro HDD, jen pozor ze nekdy je DVD pripojena na stare PATA (IDE) (pres interni bridge) a prestoze existuji caddy ze SATA na PATA (IDE), vykon bude mizerny. Hardcore modderi ovykle ten SATA-to-IDE bridge premosti a napaji SATA disk primo na SATA radic v chipsetu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, nedávno se mi do rukou dostal notebook (stále ho mam k dispozici), který by měl Aničce snad ve všem vyhovovat jedna se o Toshiba Portege R500 v době uvedeni stal kolem 50 tisíc, ale dnes se dá sehnat kolem 5 tisíc, rozlišení 1280x800 transreflexní vrstva, mechanika, disk 2,5 klasická nic speciálního, procesor C2D úsporný a dost důležitá věc hmotnost cca 1kg. Jsou i verze bez mechaniky ty váží cca 700 g. Měl jsem ho rozebraný je to taková skořápka, ale perfektně sestavená, má dokonce i dokovací konektor. Podle mě dokonalý malý pracovní notebook, aktuálně se používá u jedné vodárenské společnosti, pro sběr dat průtoku vody potrubím (v šachtách, atd..). Na to jak se sním zachází pracuje nádherně vyrovná se mu snad jen Thinkpad.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

R500 jsem kdysi doporučil otci. Váha parádní, výdrž na svou dobu slušná, ale takový zázrak to také není. Visty musely hned pryč. Po čase začal praskat kloub displeje a především - samotný displej je mimořádně nekvalitní TNko. Pravda, jsem zvyklý na velký IPS monitor, ale co vídám u jiných lidí s ntb, tak to je pořád lepší, než tento.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.