Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: darktable není linuxový Lightroom

K uspechu urcite AutoCADu, 3dsMaxu, Photoshopu apod. potreba rozhodne neni... tyto aplikace vyuziva zanedbatelne mnozstvi lidi, ze rozhodne roli v rozhodovani normalniho uzivatele nehraji. Je to pouze velmi casto omylany mytus a hodne radi se temito aplikacemi ohaneji fandove Windows... ale staci se podivat na ceny techto aplikaci. Neuspech platformy na desktopech je pouze jen v jeho nedostatecne propagaci, kvalitativne a nabidkou aplikaci je Linux uz natolik daleko, ze kdyby se nahle notebooky s OEM Windows zamenili za nejakou privetivou distribuci, vetsina lidi by si na Windows uz ani nevzpomela. Samozrejme mnozstvi her je stale horsi, ale uz jen lepsi propagaci a s tim spojenym uspechem by se toto znacne zmenilo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych pracovat s hudbou (tvorba alá Fruity Loops/Cubase) plus třeba djing (alternativa k Traktor/Deckadance). Můžete mě doporučit konkrétní aplikaci pro Linux když má Linux tuze širokou nabídku? Zrovna tak bych chtěl nějakou alternativu k práci se sazbou následný tisk (Quark Xpress). Klidně dopioručte to nejdražší a closed source - mile rád za kvalitní věc zaplatím, na druhou stranu vyžaduji určitý komfort ovládání a jenoduchosti (upřednostnil bych systém ovládání alá Mac)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a jinak bych upozornil, že existují lidé, kteří se narozdíl ode mě nehodlají smířit s alternativou a nechtějí se učit místo s AutoCADem/Solidem na kterém většinou odmaturovali. Víceméně je to jako kdybyste přijel pro benzín a vnutili vám naftu s kecama jak je to levnější atd. Prostě klasická výmluva linuxáků na to proč pro jejich nejlepšejší profesionální operák není "pitomá" applikace, která na ostatních platformách je klidně 20 let...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

suhlas so silitary. Tieto aplikacie potrebuje minimum ludi. To, ze ich pouzivaju(velmi casto aj nelegalne) aj ked ich nepotrebuju. Domaci pouzivatelia 100% tieto aplikacie nepotrebuju.

to richmond: Ak ich niekto naozaj potrebuje, tak nikto ho nenuti prechadzat na linux.

Anicka je v tomto naozaj mimo. Linux k uspechu nepotrebuje produkty velkych korporaci. Tu ide skor o povedomie ludi.Ludia su v tomto "ovce".Ak by niekto spopularizoval linux a bolo by to in, tak ho budu chciet vsetci. Bez ohladu na jeho kvality. Bezny ludia nevnimaju a nechapu operacny system ako taky. Oni chcu pouzivat urcity program alebo surfvovat na interente. Operacny system je druhorady. Za druhe, ludia sa neradi ucia nove veci alebo menia navyky.

Za tretie. Co znamena byt uspesny? Podla mna je linux uspesny, aj ked nieje majoritny operacny system.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Autodesku lze pořídit různé typy licencí plus lze licenci zapůjčovat takže to v reálu vypadá tak, že firma zapůjčí licenci zaměstnancům domů.

Jistě, nikdo nikoho nenutí - o tom žádná, ale tvrdit, že k úspěchu nikdo profi programy nepotřebuje je imho zcestné. Je to prostě základní stavební kámen (tedy za předpokladu, že nejsou nativní aplikace lepší - na horší většinou nikdo nepřejde, že).

S ostatním souhlasím, bohužel je na tom dneska lino asi tak, že na něm drtivá většina akorát serfuje protože hudba nebo grafika se na tom dělat nedá a AAA her je minimum (případně se spožděním v řádu let).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná jen minimum lidí, ale každý něco jiného. Jenže těchto minim je hodně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze, co lidi potrebujou, je prijit do obchodu a koupit si pocitac .... ne resit nejaky posrany linux. Maji tam proste predinstalovany system, ktery je odzkousen, maji na nej podporu a wowowotomtoje. Zadny vyrobce si nedovoli dat na pocitace linux ... to by pak mohl zavrit kram a venovat se jenom supportu nefunkcniho systemu. Proste NIC neni zadarmo .... kdyz je neco zadarmo, vzdy je v tom HACEK! A u linuxu je ten hacek tak neuveritelne obrovsky, ze se 99.5% lidem nevyplati ani kdyz je zadarmo ...
To, ze si 99% lidi v diskuzi na rootu dokaze vetsinu problemu v linuxu vyresit a bere je jako samozrejmost, neodrazi realne procento lidi, kteri by byli schopni s linuxem skutecne pracovat. Spousta lidi sice pouziva jen prohlizec, ale urcite to neni velke procento. Lidi jsou zvykli na nejaky standard pohodlnosti a spolehlivosti a ten jim soucasny linux nemuze ani zdaleka nabidnout.
Navic kdyby se zacal linux rozsirovat, tak se bude potykat s problemy, ktere mel microsoft tak pred deseti lety .... viry! A na to linux neni pripraven, neni proste pripraven na praci obycejneho BFU! Microsoft investoval nejspis miliardy do vyvoje zabezpeceni a ochrany BFU.
Podivej se na androidy, kazdy druhy BFU ma rootnuty telefon, kazdy treti je soucasti botnetu .... o tech lidech, kterym takovy vir vycucnul prachy, o tech slysime jen narky nekde v diskuzich ....
A android delal gugl, celkem velika firma, ale nema zkusenosti s vyvojem OS, tak to tak taky dopadlo ..... a ted co linux. Kdyz se podivas do obchodu na distribuce, co tam davaji na ty bezwindows masiny .... nazvy, ktere jsem nikdy neslysel, nejspis za nima stoji samotna firma v cele s peti vyvojari ...... kdysi tu byl clanek jak nejaka firma prestala dodavat linux na sve pocitac (asus?), protoze prodelali kalhoty s tim, jak prodali par pocitacu a museli zdesetinasobit support centrum, to byla legrace:) A na to se zapomina .....
A jak rikam, linux neni o propagaci, BFU nezajima, co tam ma za system. Ho zajima, aby to fungovalo a kdyz ne, tak aby mohl nekam zavolat, kde mu problem vyresi. A taky aby to vypadalo hezky .... a linux a aplikace pro linux vypadaji vselijak, jenom ne konzistentne a hezky .....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

kupil som notebook od Aceru s Linuxom, ale strach a hrúza (linpus). Preco si nedali trosku namahy a nestrcili tam nejake pouzivanejsie distro a trochu ho nedoladili? Asi si vypocitali, ze sa im to neoplati.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To samé dělá HP :( Pokud se nepletu tak uživatelsky přívětivé distro (Ubuntu) nabízí snad jen Dell u XPS, jenomže to je paradoxně ještě dražší než s Windows

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Re: „…ne resit nejaky posrany linux…“
Tím váha tvého příspěvku automaticky padá na nulu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Strčte si tu Aničku do říti... nikoho tady ty kydy nezajímají, tak nechápu, proč tady s tím jejím "blogískem" musíte neustále prudit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Strčte si ty komentáře tamtéž... nikoho tady ty kydy nezajímají, tak nechápu, proč tady s tím musíte neustále prudit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké potíže v rodině? Psychická nevyrovnanost? Proč máte nutnost někomu radit, jak to (ne)má dělat? Kibic je vždycky chytrej. Je sobota, když vás výkendový blog nebaví či nezajímá, vypněte komp, jděte k vodě nebo do lesa. Budete se cítit lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co ti brání ten článek prostě a jednoduše přeskočit??? Nechápu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to ze to neni clanek ale blog. Pokud to bude oznaceno jako blog, tak se k tomu spousta lidi vcetne me nebude vyjadrovat. Do te doby ovsem vecne souhlasim se zakladatelem tohoto vlakna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lépe bych to nenapsal. Je to vážně trapný. Informační hodnota nulová. To si snad fakt někdo jenom dělá srandu, používá schválně ženské jméno aby nalákal pár honibrků co se jí budou zastávat jak strašně je tohle zajímá, protože takhle blbej nikdo být nemůže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím proč to čteš a ještě komentuješ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta velká moucha u Krusaderu by mě zajímala, protože si myslím, že lepší dvou panelový manažer neexistuje na jakékoliv platformě. Na Windows konkuruje jedině Total Commander, z použitelných mě napadá ještě Unreal Commander a Salamander. Na Macu pak není prakticky vůbec nic požitelného. Trochu mimo všechny kategorie je Far manažer, ale ten není pro každého.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na Mackovi používám MuCommander a rozhodně se mi nezdá, že by byl nepoužitelný http://www.mucommander.com/ navíc tvrdit, že na macu nic není je fakt zoufalost ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si teď jistý, že jsem muCommander na Macovi zkoušel, vím, že free tam toho moc nebylo a z placených jsem zkoušel nějaké trialky, ale nic se ani neblížilo použitelnosti. Nakonec jsem skončil u starého dobrého MC. muCommander jsem kdysi před lety zkoušel na Linuxu, ale to nebylo nic moc, tak možná, že už to vylepšili - každopádně dík za tip, vyzkouším.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si nejste jistý tak netvrďte, že na mac nic není ;) MuCommander je free, v češtině a nabízí opravdu hodně bohaté nastavení

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale řeč byla o softu který se vyrovná Krusaderu a o tom muComanderu silně pochybuji, i když jak říkám, už je to dlouho co jsem ho zkoušel. BTW matně si vzpomínám, není to napsané v JAVA? Myslím, že to byl jeden z důvodů proč jsem ho zavrhl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak jestli se vám zamlouval Servant Salamander tak ho muCommander strčí do kapsy. Krusader IMHO ničím Total Commander nepřebije takže asi tak. Jestli je to napsané v Javě netuším, popravdě mě to ani nezajímá a rozhodně to není důvod proč bych něco měl automaticky zavrhnout

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Macu je treba Forklift - ale stejne mam nejradsi klasicky Midnight Commander. Je to stejny jako na Win, kde uprednostnim Far pred Total Commander.
Mne proste ty klikaci klony Norton Commanderu nejak nesedi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jedine mc, veru tak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Forklift jsem zkoušel a na to, že za něj chtějí dokonce peníze, je to otřesná aplikace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Peníze chtějí myslím za dvojku, jednička byla myslím free. Jinak celkem schopný je ještě třeba DCommander http://www.devstorm-apps.com/dcommander-mac/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem Krusaderu je, ze je az "drogovo" zavisly na KDE, coz je neprijemne, pokial pouzivate LXDE alebo Xfce a nechcete si zahumusit system mnozstvom KDE kniznic a dalsich zavislosti len kvoli Krusaderu.
Ja pouzivam DoubleCommander, ktory sice nema tolko super-hyper moznosti (ktore u Krusaderu vyuzije len male percento uzivatelov), ale je maly, svizny a svoj ucel dvoj-paneloveho manazera plni na 100%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Este doplnim, ze Double Commander podporuje aj pluginy WCX, WDX and WLX z Total Commandera (okrem tych, ktore lezu do OS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky pouzivam Double Commander, ale priznejme si pravdu, je to nestabilni, pada to a oproti windowsovskemu Total Commanderu to vubec nic neumi. Bohuzel Anicka ma pravdu, na linuxu se v teto oblasti tristi sily mnoha projekty a vysledky jednotlivych manageru jsou tristni. Davkove prejmenovani, viceurovnove kopirovani, velikosti vnorenych slozek!!! a mohl bych v chybach pokracovat dal a dal. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A při čem ti padá? Mě ještě nikdy nespadl a to ho osobně používám na 4 různých PC a NTB pod Win i Linuxem a z dalších PC nemám žádné zprávy o pádech narozdíl od Unreala. Ono taky DC je mnohem mladší než TC takže než se vychytají všechny mouchy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krusader je perfektní, velká chyba je že není pro Windows ;-)
Jinak zkus Double Commander http://doublecmd.sourceforge.net/ je to pro open source pro Win,Linux,Mac a je umí i pluginy TC
Zkoušel jsem uCommander, FAR, Unreal, Salamander a spousty dalších ale Krusaderu a TC se nic nevyrovnalo až jsem našel double commander.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vseci maju potrebu profesilnalne upravovat svoje profesilnalne fotografie zo svojich profesilnanych fotoaparatoch.
Hej hej.
Teraz tu o cervenej ciapocke.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...na profesionálním OS v neméně profesionálním Gimpu a lezou z nich neméně profesionální výstupy viz. namontovaní tučňáci :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch neexistujících alternativ na Linuxu se najdě celá řada. Pro mě je to namátkou nealternativa k DVBVieweru. Pro Linux zkrátka nic kloudně použitelného k mání není. Nějaké ty MPlayery, VLC jsou úplně mimo téma a když už se rýsuje něco alespoň vzdáleně nadějného - VDR, Totem, apod., z výsledku se vyklube typicky žalostný, nepoužitelný, nedodělaný, či nevhodně pojatý, uživatelsky nepřívětivý, funkcionálně ošizený frustrující exotismus. Fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy nevím co je DVBViewer. Ale používám VDR na GNU/Linux ke své spokojenosti. Běží již 2.5 roku na pasivně chlazeném ATOM/ION, který se nevypíná. K nahrávání, přehrávání i LIVE přehrávání často používám telefon či tablet s Androidem. S Androida mohu bezpečně a pohodlně vše ovládat i mimo domov. Jsem spokojen.

Jako uživatel GNU/Linux naopak velmi trpím pokud po mne nějaký uživatel MS Windows žádá pomoc. Cítím se u toho systému zcela nahý bez jakéhokoliv nářadí. Navíc variací Windows je již tolik, že člověk se hodně nakliká než najde tu správnou ikonu kam to zase hoši z MS v rámci uživatelského zlepšování schovali. Zkoušeli jste někdy zeptat běžného uživatele MS Windows jakou má IP adresu? Zeptá se: jak se to zjistí? Když mu řeknete tmáčkni windows+R - zeptá se: co?

V GNU/Linux je hlavně mnoho nástrojů co jdou integrovat dál. Třeba do nějakého Vašeho webového systému. Na MS Windows je většina věcí sama prosebe - ano mohu něco udělat v tomhle a pak si rozjedu zase ono a tam udělat něco dalšího, ale integrovat to do nového celku v rámci například webového systému moc nejde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by ma teda zaujimalo aku reakciu ma rovnako technicky (ne)zdatny jedinec, ktory ma Linux a opytas sa ho na IP adresu :)
Totiz.. univerzalne riesenie (vzhladom na rozne GUI) "cez konzolu ipconfig" alebo "run ncpa.cpl" pod win je takej osobe rovnako cudzie pod akymkolvek systemom.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budeme mluvit o těch opravdu nezdatných, tak budete mít pravdu.

Problém je, že v případě MS Windows se setkávám s neschopností kolem základních věcí OS (jako je například zjištění IP adresy) u lidí, kteří nejsou zas až tak nezdatní. MS Windows u některých slušně zdatných lidí způsobilo neschopnost zjišťovat v OS některé základní věci.

V případě GNU/Linux bude většina mírně zdatných schopna reagovat na pokyn "spusťte terminál/textovou konzoli/příkazový řádek" a pak je schopna reagovat na pokyn "napiš 'ip addr' a zmáčkni Enter" respektive "napiš 'ifconfig' a zmáčkni Enter". V případě MS Windows budou jinak stejně zdatní lidé zcela mimo. Navíc, výpis uvedených příkazů v GNU/Linux je přehlednější než často několika stránkový balík písmen na úzkém terminálu v MS Windows při 'ipconfig /all' (v tom se na některých počítačích vůbec nedá orientovat a přemýšlet ještě k jakým rozhraním část výpisu patří chce studium na vyšší pomocné redmondské).

K dovršení všeho v některých GUI v GNU/Linux při užívání network manageru je zjištění mnoha informací kolem IP adresy a podobně dostupných na dvě kliknutí - a někteří zdatnější uživatelé to znají.

Bylo by dobré si přiznat, že MS Windows není OS uživatelsky přívětivý a to ani jako grafický shell pro profi nástroje. Nepopírám, že pro MS Windows existují aplikace které nemají v GNU/Linux slušnou alternativu, ale to funguje i opačně. Ano, do Windows jde dostat mnohé GNU věci (či věci na které je člověk v GNU/Linux zvyklý), ale některé fungují jen polovičatě a u některých je tam dostat stojí mnoho času - proč se snažit dělat "GNU/Windows", když existují kvalitní "GNU/Linux" distribuce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna na úkony typu zjištění ip adresy mac vede a to i gui a počtu kliknutí klik na system options - network - adapter a je to tam vypsaný ;) Ve Windowsech je to ccá o dvě kliknutí víc a nemusím nikomu vysvětlovat "drž tlačítko win a do toho zmáčkní R". Na BFU jít přes konzoli se mi kolikrát vymstilo - kolikrát to roluje screenem takže je vidět dns, nedej bože aby tam měl víc síťovek (typicky bluetooth)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nemáte pravdu. V MS Windows XP až MS Windows 8 se obecné zjištění IP adresy nerovná několika obdobným kliknutí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou to páry dva :) W7: klik na síť v trayi (1) - Otevřít centrum síť připojení (2) - připojení k místní síti (3) - Vlastnsti (4)

4 kliknutí pro zjištějí, 5 pro změnu§

A teď bych poprosil vás a linux ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pravdu. Popisujete jen Win7 a ještě na Vašem PC (já psal o celé sadě systémů Windows). Schválně sem si zašel ke kolegovi s Win7 a VAIO. Napřed jsem tápal u spešl ikony pro WiFi asi specifik pro VAIO. Pak mi kolega poradil, že tam je ještě jedna ikona zabalená mezi ostatními (tedy klik navíc a hledej šmudlo). Tam jsem pak našel Vaši ikonu připojení k síti ovšem její vzhled:-))) Odkaz Otevřít centrum tam bylo ovšem kdesi dole a já se snažil napřed klikat na rozhraní, které mne zajímá nad tímto odkazem a tam však klik nefungoval. V samotném centru se pak ukázalo tolik ikon a textu, že orientace chvíli trvala....

Nyní sedím u GNU/Linux staršího data. Navrchu klik v nástrojové liště na ikonu patřící síti (1) a pak klik na "Informace o spojení" (2).

Ovšem platí, že GUI není vhodné pro obecné zjišťování pokud ho daný uživatel nezná (to platí i v různých variací Windows...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, popisoval jsem W7 (neměl jsem při ruce jiný stroj).

Ad spešl ikona: Jeho problém a ne problém systému. Skrytí ikony - no to snad nemyslíte vážně?

Ad klikání vedle: Jste lepl a neklikáte pravým tlačítkem, dobře vám tak. Jenom to potvrzuje vaši nezkušenost a snahu hledat nejdelší možnou cestu už jen to Centra ;)

GNU/Linux je co? To se už neumíte ani pořádně vyžvejknout? Já sedím u zdatně přeskinovaného Ubuntu (10.10) a lištu tam nemám vůbec (ať žije roztříštěnost GUI). Můžete mě navigovat kam mám klikat? A teď bych ještě prosil tu o sjednoceném ovládání ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že nejde jen o moji nezkušenost, ale o nepřehlednost a chaotičnost MS Windows. Tu ikonu měl skrytou s mnoha dalšími ikonami, které byly velmi titěrné a vypadali na první pohled všechny stejně. To že u Vás to zrovna tak není nic neznamená.

Pokud čtete vlákno, obecná kuchařka pro GNU/Linux již zazněla (funguje to takto alespoň 20 let):
* terminál/konzole
* ifconfig
(nověji většinou lépe: "ip addr")

Že máte Ubuntu 10.10 neznamená, že vím co máte za GUI. Asi máte Unity (to já nepoužívám). Distribuce Ubuntu disponuje různými GUI.

Pokud jde o GUI MS Windows jeho roztříštěnost je v současné době obrovská, přestože to dělá jedna firma. Smiřte se s tím, že MS Windows je prostě chaos, který nelze ani normálně nainstalovat.

Tím netvrdím, že chaotičnost občas v nějakých místech nezasahuje i GNU/Linux.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po čerstvé instalaci ty ikony ovšem skryté nejsou, skrývání závisí na počtu balastu v trayi. Pkud se budem bavit o standartním rozložení tak se do traye síť vejde (BT, praporek, volume, wifi+lan je pak společná pokud se nepletu). Titěrnost je otázkou rozlišení na což v drtivé většině myslí i OEM výrobci (typicky na VAIU s fullhd je nastaveno 150% dpi, to sam0 u Asusu). A když už jsme u toho tak ani lišty v Ubuntu nejsou největší - tuším 24px.

S obecnou kchařkou samosebou souhlasím - ostatně i kvůli roztříštěnosti a množství gui prostředí je tu vždycky ten terminal jenomže u něj právě nastává problém s méně zkušenými uživateli. A právě v tomhle se mi líbí MacOSX kde je GUI prakticky postaveno na stejnou úroveň jako terminal (ifconfig).

Unity tam není, je to nějaký divoký mix KDE skinu (MacOS) jenomže chybí horní lišta - proto je to tu také nejspíš na reinstall :)

Mrkvosoftí GUI nehorázně rozbily Osmičky - s tím se pracuje neadekvátně blbě (ale ta síť víceméně zůstává, ovšem přidalo se samovolné zobrazování ikony na ploše pokud je počítač v síti plus jako bonus přibyl problém se sdílením :D). Ovšem tolik GUI jako pod Linem není ikdyž započítám LiteStepy apod. explorer changery ;) Instalace je ovšem stále stejná od Vist takže si stále stojím za tím, že je to naprosto stejné jako u Ubuntu/Mintu/Deepinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pri DHCP takto nezisti svoju IP, zisti iba ze nie je staticka
doubleclick dole v liste na ikonu pripojenia a prepnut na tab support - takze doubleclick + click

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak to že ne? Pokud chci zjistit ip tak kliknu na Vlastnosti a je úplně jedno jestli mám nebio nemám zapnuté DHCP. Žádný doubleclicky nejsou zapotřebí a mám takový pocit, že ani doubleclick nic nedělá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zjištění IP na čtyři kliknutí (DHCP off, nicméně zkusím i DHCP on jestli to udělá rozdíl) http://www.youtube.com/watch?v=fJQj1SY-RdU

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže přesně jak jsem předpokládal, DHCP na počet kliknutí nemá vliv ;) https://www.youtube.com/watch?v=_1UcfPoZWaU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdatnejsi jedinec pouzivajuci GNU/Linux > vie co je terminal resp. vie ako sa nastavuje / kontroluje nastavenie IP adresy.
Udajne zdatnejsi pouzivatel ineho OS to nevie.
Tak ja teda neviem... ale zrejme nie su rovnako zdatni spomenuti pouzivatelia a s OS to nema nic spolocne, nie?

"Bylo by dobré si přiznat, že MS Windows není OS uživatelsky přívětivý a to ani jako grafický shell pro profi nástroje."
V inych prispevkoch pisete, ze s danym os mate minimalny kontakt a sam mate problem dat radu "menej zdatnym". Nasledne ako n-ty prispevok vo vlakne bez predchadzajucej argumentacie pridete s takymto vyrokom = pokus o flame?

Nekonzistentnostou a kontradikciami v prispevkoch zdatne konkurujete mnohym softverovym specifikaciam...
Co by som len dal za portal s linkovanim na skutocne meno & profesiu (linkedin) pripadne nejaku "lokalnu" obdobu len na danom portali - to by sa asi taketo "prudko inteligentne a nezaujate" prispevky nepisali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na to, aby sme si tu ako fandovia linuxu pisali co sa nam paci a co nas trapi, nie su potrebne taketo klamstva ako napr. "cítím se u toho systému zcela nahý". Si fakt trapny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není "klamstvo". To je v mém případě pravda. Ta pravda je daná zejména tím, že s MS Windows nepřicházím až tak často do styku a tedy mám v něm velké rezervy. I tak se na mne však lidé s prosbou o pomoc obrací i když ví, že se pohybuji v jiném ekosystému. Rovnou se přiznám, že často nejsem schopen ani poradit jak kompletně systém vymazat a reinstalovat (média uživatel nemá; jiná se stejnou verzí nepřijímají klikyháky na aktivaci; legálně na webu nejsou; či klikyháky kolem aktivace jsou nečitelné či ztracené...).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro aktivaci lze využít "automat" (většinou se používá při změně hw/desky), reinstall probíhá v gui, tam bych problém neviděl, resp. je to zhruba stejně náročné jako třeba Ubuntu/Mint (s výjimkou swapu, ten dost lidí nechápe k čemu je a jak má být velký)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked s Win viacmenej zamerne neprichadzas do styku, tak sa nestazuj, ze ti robia problemy zakladne veci ;-)

Co sa tyka reinstalacie u legalne nadobudnuteho Win, tak to obvykle nie je problem aj ked sa uz par rokov nedodava CD, lebo obnova z recovery naozaj nie je tazky ukon, a ziadne cislo to nepyta. Ale pokial si uzivatel zavola kamarata a ten stiahne a nainstaluje piratsku verziu kdesi z netu, tak reinstal problem bude (poznam aj ja takych typkov, co ma oslovili so ziadostou o pomoc s nefunkcnym PC, a nevedeli odpovedat, odkial maju Win a dokonca ani nevedeli aku verziu maju nainstalovanu).

Ono medzi nami ani reinstalacia Linuxu nie je uplne pre BFU, myslim ze je to este o nieco narocnejsie ako u Windowsov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslíš recovery oddíl, tak to není řešení: musí existovat; nesmí být poškozen a nesmí jít o problém s HDD.

S "dobrou" pirátskou verzí naopak žádný problém asi nebude. Problém jsem měl například kdysi s OEM verzí MS Windows XP. Kde originál OEM MS Windows CD od MS od jiného počítače nešlo použít s jiným počítačem - sada aktivačních klikyháků byla vázaná na nějaké jiné OEM CD - bohužel tohle studovat je asi nadlidské úsilí a shánět si jakési konkrétní OEM CD je směšné. Pokud je licence legálně zakoupená má být vše na dosah ruky. Nechápu proč není možné si nejnovější instalačky konkrétní verze Windows stáhnout od MS a neděsit se, že mi nebudou ty klikyháky fungovat (když se mi je podaří přečíst)? Chtít instalovat MS Windows přímo ze sítě (abych nemusel tahat celé instalačky) od MS je opravdu asi scifi. Na co si MS hraje? V rámci boje proti pirátům jedině otravuje poctivé zákazníky.

V GNU/Linux se při instalaci či aktualizaci (reinstlaci jsem dosud nikdy nedělal) zabývám jen technickými záležitostmi. U MS Windows kromě technických záležitostí přichází na řadu i jiné záležitosti typu: kde vzít instalačky, kde mám ty klikyháky na aktivaci... Protože to často zejména u starších počítačů vůbec není průhledné, tak je občas nutné pokud se držím legálnosti (a já se jí držím) projít mnoha slepými uličkami a jsou případy, které nemají řešení (respektive další úsilí pro vyřešení je už velké plýtvání lidskými zdroji).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Priehladne to je podla mna vzdy. Sú len dve možnosti - buď je tam Win oficiálne alebo nie. Ak dotycny ma instalacne CD s klucom, ktory k nemu patri, pouzije ho a nemoze byt problem. Ak sa pokazi HDD s recovery, moze kontaktovat servis vyrobcu, ak sa strati kupovene CD s Win, moze kontaktovat helpdesk MS (asi budu chciet nejaky doklad o kupe). "Klikyhaky" je treba len na cernotu.

Jo a instalacky Win su na stiahnutie. MS umoznuje stiahnutie obrazu DVD pri kupeni (ja som tak urobil, takze mam to overene), neviem naisto, ci aj XP, ale posledne verzie urcite idu stiahnut. Stiahnut sa da aj dodatocne, dojde ti mail s linkom. Ked si teraz spominam, tak pocas posledneho upgrade z Win7 na Win8 mi ponuklo instalaciu zo siete (takze aj toto ide), ale zvolil som si druhu moznost cez ISO. Povazujem to za lepsie ako instalaciu zo siete. Ani Linux tak neinstalujem, tiez radsej stiahnem ISO a hodim na flashku. O reinstalaciu Linuxu som sa volakedy davno pokusil, ale nevyslo to. Tiez o upgrade, to sa podarilo, ale trvalo to niekolko hodin, takze nikdy viac. Upgrade Win je tiez dlhsia zalezitost, ale nie az tak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Clovece vy uz radsej nic dalsie nepiste, lebo sa vazne len strapnujete. OEM dodavane vyrobcom "znackovych" PC nie je to iste ako "OEM krabica" z obchodu. "Manufacturer specific OEM" NEMA fungovat na inych ako vyhradenych seriach PC daneho vyrobcu. Ak by ste boli registrovanym system builderom, tak by ste problem s instalackami nemali a mimochodom - NIKTO INY nebol opravneny legalne OEM Win XP nasadzovat. Btw. instalacne media (t.j. nebrandovane instalacky) na Windows sa daju uz "nejaky ten piatok" stiahnut priamo od MS.

Ak niekto odserie aktivacny kluc, tak ci je to problem?
Aky je problem s instalaciou po "kablovej" sieti? Prosim nezachadzajte do (z vasho pohladu) hlbin, ktore dufate, ze ini nepoznaju, lebo hrozi, ze sa utopite.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS Windows lze již instalovat po sítí od Microsoftu jako jsem instaloval Debian před 15 lety ze zrcadel Debianu? To jsem opravdu nevěděl. Popište to blíž ať se již dál neztrapňuji. Pak mi ani nebude vadit ta chaotická motanina co jste popsal v prvním odstavci, co Vám jako platícímu zákazníkovi a MS připadá normální a průhledná a vždy jasná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows lze nainstalovat přes síť, lze vytvořit i vlastní recovery nebo nastavení/ovladače. Hledejte "Windows Deploy" na techcenteru. Není to sice lahůdka (zkoušel jsem to posledně na Vistách), ale když máte ve firmě 10 stejných notebooků tak se to vyplatí podstoupit ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že jde o nepochopení. Celou dobu se snažím vysvětlit, že uživatel s nahým HW, který si kdysi s tímto HW koupil MS Windows má problém, který uživatel GNU/Linux nechápe (on ho vlastně moc nechápe ani ten obyčejný uživatel MS Windows). Příčina nahého HW může být různá (viry, poškození HD, ...). Jak má nainstalovat "své" koupené MS Windows? Nemá instalační média, nemá recovery a MS média s jeho Windows ke stažení nenabízí. Chce situaci řešit hned okamžitě, protože je sobota a má čas...

Pokud jde o instalaci ze sítě myslel jsem něco jiného. Uživatel GNU/Linux je zvyklý na to natáhnout si minimální bootovací obraz, ten pak nabootovat (z lokální sítě, z USB, CD-ROM) s tím, že instalace pak již bere vše potřebné z Internetu od distributora GNU/Linux. Není nucen si tedy natáhnout celou distribuci GNU/Linux - což v případě Debian, který obsahuje (na rozdíl od MS Windows) obrovské množství software je prakticky nemožné.

To se opravdu nezdá nikomu divné, že se Microsoft stále nedohrabal k tomu co měl Debian již před 20 lety? A někteří tu ještě solí naprosto nesmyslné a chaotické záležitosti o aparátu OEM neOEM jiné OEM, který Microsoft vymyslel a zafixoval to některým lidem do hlavy jako, že to je normální...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jediný kdo tu něco nepochopil jste akorát vy. Chcete po Windows instalaci přes net jako u Debianu (případně i toho Ubuntu pokud beru v potaz aktualizované balíčky). Starší Windows se prostě instalují primárně z médií, Win8 pak jdou i přes ten net. Na druhou stranu pokud člověk nemá net tak si Windows nainstaluje i bez netu takže je to fifty-fifty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se ztráty médií týče tak má uživatel možnost zakoupit si za poplatek náhradní média, vypálit recovery, vybrat notebook s plnohodnotným OS (typicky Dell) a nebo ať si klidně stáhne instalační médium z ulož.to, beztak je rozhodující samolepka s číslem.

To, že je uživatel idiot a ztrácí média je čistě jeho blbost a za tu se, jak je známo, platí. Kdo tohle nehodlá akceptovat nechť sáhne po jiném OS, v tom snad problém nevidíte.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na Linuxu jsem pouzivaval Kaffeine (to byl snad asi jediny KDEckovy program co jsem pouzival).
Kazdopadne takovymu EyeTV se to nevyrovna (to zatim nic co jsem potkal vcetne MS Win sveta).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda, tady snad poprve je z clanku citit nejaka nosna myslenka. Bravo. Ten clanek jako kdybych psal ja sam (nepsal, ale presne to si myslim tez).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když někdo napíše, že je třeba něco na Linuxu sjednotit a netříštit, bůh zabije koťátko. Nebo v to alespoň i jako milovník koček doufám, protože tyhle plky je třeba krutě potrestat.

Ti kdo skončili na Linuxu na něm skončili pravděpodobně proto, že jim konkurenční sjednocené řešení nevyhovovalo. Kdyby se na Linuxu cokoliv sjednotilo, kde berete tu jistotu, že by se to sjednotilo tak, aby vám to vyhovovalo? Než dojít k tomu, že někdo vymyslí všeobjímající řešení, které mi naprosto nesedí, radši budu mít na výběr z deseti variant z nichž některé holt mají nějakou mouchu.

A že tak Linux neovládne svět? Jedině dobře. Používal jsem Mac v době kdy byl zaměřen hlavně na profesionály z různých oborů a poté co k němu přešlo padesát milionů switcherů z Windows a Apple začal do systému zabudovávat featury uspokojující zejména je jsem se s ním zas po dlouhých letech rozloučil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se na Linuxu cokoliv sjednotilo, kde berete tu jistotu, že by se to sjednotilo tak, aby vám to vyhovovalo?

+ 1000

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Milá aničko,
posledních pár let tiše pláču nad tím, jak kvalita serverů cdr.cz a diit.cz postupně upadá. Odborné články jsou nahrazovány články plnými dojmů a pocitů. Bohužel ti musím napsat, že jsi jednou z těch, kteří k tomuto stavu přispívají. To, že si popovídáš s Pepíčkem, který je odborníkem v tom či onom oboru a získáš pár mouder z tebe ještě nedělá odbornici.
Osobně se nepovažuji za odborníka. IVT je pouze můj dlouholetý koníček. Musím však říci, že za takovýto článek bych se styděl. Přejděme však k věci. Za posledních 10 let jsem se 2x neúspěšně pokoušel přejít kompletně na Linux. Vymazal jsem windouse a nainstaloval linuxovou distribuci. Najít náhradu za tu či onu aplikaci není problém. I Photoshop lze plnohodnotně nahradit pomocí Gimpu. Dost grafiků i v gimpu pracuje na profesionální úrovni. Problém nastává v momentě, kdy vyjde nějaká novinka na herní scéně. Samozřejmě pod linuxem nefunguje. Přicházi řešení v dual bootu a provozu dvou operačních systémů. Je to ovšem značně nepraktické. Nakonec tě již přestane bavit neustále přebootovávat OS, jen proto, že si chceš odeslat email a pak znovu hrát svoji hru. Bohužel, ten pravý důvod, proč se linux nerozšiřuje do domácností takovým tempem, jak bychom si všichni přáli, jsou HRY. A wine není žádná spása linuxu. Spíše taková modla linuxářů. Ačkoliv se vývojáři wine snaží, tak pochybuji, že někdy dohoní trh. Zejména co se podpory DirextX týká. A kdo chce hrát novinky, tak si je prostě na Linuxu nezahraje. A co si budeme namlouvat novinky chce hrát každý. Honzík, Pepík i Maruška již hrají Dooma 8, ale já musím ještě pár měsíců počkat, než bude můj OS tuto hru podporovat. Myslím, že v ten moment jde linux do kopru a nastupují zpět Windows.

To že Autodesk nepodporuje OS Linux nás trápit nemusí. Konstruktérů není zase tolik, aby to výrazným způsobem ovlivnilo distribuce OS. I když mě osobně to mrzí, jelikož bych rád v práci Widnouse vyměnil za Linux. Bohužel AutoCAD pod Linuxem neběží.

Přeji hezký den.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+ 1

Čo sa týka CADu skúsil by som
https://kaigaraonline.wordpress.com/2010/12/20/not-true-linux-lacks-good...

Nepomohla by virtualizácia?

VMware Workstation má celkom dobrú podporu 3D akcelerácie ak to nie potreba vyskúšať VirtualBox a KVM + virt-manager

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.