Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: když se ajťačky sejdou

Dneska celkem fajn, lehké, sobotní počtení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O japku se tu pise, takze by to nemel byt OT.

Jeho spokojeni uzivatele s oblibou pouzivaji na opracovani jeho prijemnych hlinikovych hran pilnik:

http://www.youtube.com/watch?v=NnGAlf1hjs4

A proc malo lidi jede na Linuxu je nasnade.Je tam malo AAA her (zatim) a predevsim se tam da spatne warezit.Spoustu lidi velmi potesi, kdyz si muzou odbarvit voci v fotokramu za 25 klacku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A to tě pobuřuje? myslíš, že člověk co si upirátí photoshop na tři úpravy fotek za rok, nebo vymazání červených očí je skutečně potenciální zákazník adobe? Není. Kdyby to nešlo stáhnout, tak si stáhne paint.net, naučí se v gimpu, retuš udělá v picase, ale udělá všechno proto, aby našel jiný řešení než to profesionální za naprosto nerealistickou cenu.
Tudíž takovej člověk maximálně dělá adobe reklamu a zvyšuje povědomí o jeho produktech. Na firemní využití to má každej koupený...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kde pisu ze me to poburuje, mne je to jedno, jen vidim co vidim.A o adobe tady nikdo nemluvi, to byl jen priklad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíte, že je cena Photoshopu (BTW teď kolem 16000Kč) nerealistická?
Ano, vámi popisovaný člověk není reálným zákazníkem a upirátí Photopshop, protože je to v něm snadné, je pro to spoustu návodů a také se to všude válí a je snadné to šlohnout.
Jsem celkem ochotný souhlasit s tím, že snadnost něco uwarezit může mít vliv na rozšířenost systému, ale ne zásadní, si myslím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že pointa je prostě v tom, že lidi zvyklí na pirátění všeho, na co si vzpomenou (ve světě opensource tenhle problém téměř 100% odpadá, protože opensource software ani pirátit nejde, a ten ne-opensource má většinou nějakou náhradu). No a tak místo toho, aby si řekli "potřebuju tuhle úpravu obrázku - podívám se, v čem se to dá udělat - stáhnu si třeba GIMP a udělám to v něm" uvažujou spíš způsobem "potřebuju tady v obrázku tuhle malinkou úpravu -> potřebuju na to Photoshop, protože jsem krom Malování o jiném grafickém editoru neslyšel, a vůbec, je to prostě cool". Taky to úzce souvisí s tím, že lidi většinou neumí rozlišovat mezi tím, čeho potřebují dosáhnout (a že na to obecně je nějaká posloupnost kroků) a konkrétním nástrojem, který k tomu použijí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A není to prostě tím, že k zatlučení hřebíku si vezmou radši kladivo než kámen?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby. Nevím, jestli je to pokus o flame, ale ten příměr moc nesedí. Spíš bych to přirovnal k tomu, že jednou (a nebo víckrát, ale ne nějak často) potřebuju vyvrtat díru. A tak si pro tenhle účel koupím třeba nějakou hobby vrtačku za málo peněz (a nemůžu od ní tolik čekat), a když holt budu vrtat furt, tak si koupím třebas Metabo nebo něco podobného, zkrátka profi třídu.

Ale zrovna u toho Gimpu vs. Photoshopu to posoudit neumím, protože v grafice nic závratného nedělám; setkal jsem se ale i s názory, že se docela dobře dá pracovat i s Gimpem a se slušnými výsledky (asi záleží, jak kde).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Da, nejvetsi zastanci windows a photoshopu jsou ti, co nemaji 8bit kvalitni monitor podsviceny trubicemi a nevlastni ani tak zakladni HW jako je sonda a tablet na kresleni/retusovani.
Proc pak maji photoshop ? ... oni netisknou ? je nezajimaji spravne barvy ? ... vzdyt bez tabletu je vsechno tak pomale a boli z toho brutalne ruka ;-)

Treba ja pouzivam gimp poloprofesionalne, bohate mi staci, hlavne bezi pod slusnym OS, kde mam fungujici storage a nejaky vypadek disku me nezaskoci, ano misto radice za 30.000 jsem si radeji koupil tablet a sondu a krom RAIDu v desktopu mam jeste zalohu na NAS, protoze neni nic horsiho, nez kdybych celou noc delal korekce pro tiska a rano mi padl HDD a ja to delal znova z neupravene zalohy.

Protoze tisku jen na slusnych tiskarnach, prevazne plottery epson, ale i FujiFrontier lab + nejake CMYK+2 hracky, tak zadny CMYK nepotrebuji, nebot RIP program si to prevede stejne na RGB ;-))) protoze CMYk je spatny z mnoha duvodu, treba vas nuti delat v AdobeRGB a muze byt zdrojem mnoha problemu.

Gimp ma mnoho omezeni, ale dela se natom, tesim se, az se dodela nove jadro a budou nove primitivy, aby mohly vznikat skvele pluginy a fce usnadnujici retus, pradoxne mi to vadi vice, nez treba absence 16bit, RAWy mam 14bit, preupravim v RAW prevodniku a zadna tiskarna netiskne ani v ekvivalentu 8bit ... do tiskarny nosim 8bit a vse je v cajku, lepsi veci delam na plotterech s tech. inkoustu Epson UltraChrome HDR (ono vlastne ani jina moznost neni, canon plottery (delaji je i pro HP) nejsou nic moc, papirove lepsi, realne to neprenese papir a blednou, epson potahuje pryskyrici )

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jinak je proste Photoshop nejlepsi, jsou sice lepsi programy pro unixy a asi pro linux, ale jsou dost specializovane na filmarinu a jsou jeste o rad drazsi a vyzaduji licencni servery.
Kazdopdne v bezne produkci je Gimp svetova dvojka ... ktera dotahuje celkem slusnou ztratu.

Gimp pouziva mnoho grafiku na specialni veci, treba photoshop neumel velkou bitmapu a tak se to spojovalo treba v gimpu, nebo se pouzival na scritovani v dobe, kdy to photoshop neumel, nekteri dokonce pouzivali cinepaint v radkovem rezimu (umi lib. hloubku, tedy ne jen 8 a 16bit, ale i 24, 64 ... ale i jine, jez se ovsem nepouzivaji) ... dalsi pomocnik je ImageMagick ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ktora hra (nielen AAA ale aj B) je DNES nativne linuxova? Teraz bola vypustena jedna lastovicka prerobenim tusim L2D... a mozno este existuje nieco od IDsoftu.

A ake `zatim`? Nieco dalsie vo vyhlade? V dobe ked spusta vydavatelstiev zvazuje, ci vobec spravia port zo svoje hry na WinPC je ina zaslepenost cakat, ze sa budu babrat s uplne okrajovym linuxom....!

Naco pustat hry oklukami a v nizsej kvalite? Uspech vobec je, ked sa mladez zaobera aspon tym windowsom a nesadne rovno pred Xbox (pretoze na pocitaci je tu hru spojazdnit prilis zloziteeeee)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

wat ? Chod na steam a klikni na linux hry, uvidis kolko ich tam je. A neustale pribudaju. Kazdy novy kickstarter projekt aby zlepsil vyhliadky na vybranie penazi slubuje aj linux. V indie hrach je to uz standard. Sami developeri hier hovoria, ze sice linuxovy trh je malinky ale ak v nom ziskate velky podiel, su z toho velmi dobre peniaze, a ide ho ziskat lahsie ako inde, pretoze nieje prehusteny.

Nieco si zisti a potom kecaj.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ehmmm, su hry a `hry` - tak to nemiesaj laskavo...

nehovorim ze vsetky `indie` hry su nanic (sam ich mam zopar moc rad a zrovna prave tie pre linux neexistuju pretoze pouzivaju DX), ale branit nimi linux -> ze ved predsa `formalne` a `kvantitativne` je nan spustu hier? dost ubohe clovece...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hry, www.happypenguin.org ... tam je mnoho free her a nektere jsou fakt dobre, treba tahovka Wesnoth, jeste jsem paril stare predelavky od Looki games a obcas koupim Humble Buble ... a zajimava hra je treba i TRINE 2 a 3

... samozrejme ze steam je jistou nadeji, nebot jejich konzole slape na ubuntu a tak asi mnoho her vznikne, za coz muzou windows 8, ktere ze fakto mnoho vyvojaru nuti delat vse od nuly ... tak proc to nedelat tam, kde je zaruceno, ze dalsi verze OS bude kompatibilni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ehmmm, su hry a `hry` - tak to nemiesaj laskavo...

nehovorim ze vsetky `indie` hry su nanic (sam ich mam zopar moc rad a zrovna prave tie pre linux neexistuju pretoze pouzivaju DX), ale branit nimi linux -> ze ved predsa `formalne` a `kvantitativne` je nan spustu hier? dost ubohe clovece...

plus, ano TRINE je celkom fajn, ale opakujem `jedna lastovicka leto nespravi`...
a s W8 nemusis zartovat, po ich velmi chladnym prijatim sa s ich vyuzitim bude babrat este menej vydavatelov ako s linuxom (jednoducho pod nim pojdu hry jak pod W7, co nie je ale pripad linuxu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jablíčka jsou pro lidi trochu nezvyklá, ale mají velký potenciál okouzlit a už nepustit zpátky. Já v práci používám jak Win (vlastně jsem kdysi začínal s DOS 3.0), tak MAC (od verze 6.a něco) a doma jsem už dávno přezbrojil na Lin, a nikoho nemám zájem přemlouvat k tomu nebo onomu... je to o volbě, tak jako ve všem :-)
Ale, mimochodem, krásný článek!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ano, a zaroven maju aj potencial az neobjektivne znechutit -> kvoli vlastnostiam a moresom ich vyrobcu plus naboznemu fanatizmu mnohych fanusikov...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znechucení většinou cítí ti co jej nemají. :-)

Jableční fanatici jsou nekritickými obdivovateli (ale MS, ATI a nvidia atp mají také své pravověrné bojovníky).

Normálnímu člověku se s Masoxem pracuje povětšinou velmi příjemně, ale jako všechno, také má někdy slabé chvilky (ale popravdě, co je nemá? Kdo někdy neměl chuť rozmlátit počítač, nebo na něj alespoň neuvalil strašlivou kletbu, po té co po stodvacáté provedl nějakou podlou kulišárnu, zrovna když jste potřebovali něco dodělat? :-D)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ma to logiku - kto by si drzal vec, ktorou je znechuteny?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tady je to casteji o kyselych hroznech.
A v nemale forme take alergii na nekriticke uzivatele.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bohuzial casto je to aj ta spominana zavist...
a tu alergiu na ten fanatizmus som prave spominal - tu konkretne mam aj ja a aj kebyze naozaj apple vyrobok objektivne chcem, tak by som vahal kvoli asociacii s tymto `klubom`

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, jde o to jestli to porizujes pro sebe nebo pro ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

keby si vedel, ze niekto kto sa ti maximalne hnusi pouziva nejaky vyrobok (a este plus je to vseobecne zname), tak si s kludom ten vyrobok kupis?
(nie konkretne apple, ten nie je ani racionalna volba a naopak mu teda nepomoze ani pozitivna emocionalna asociacia)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:) A je to tu zase , Proč je linux na PC okrajovým systémem ? Protože masovka žádá hry , nikoli specifické řešení .

I já to tak vidím a po několika koketériích s liunuxem jsem se přidal k masovce .... protože ovladače fungují , protože spustím herní novinky a protože nemám rád omezenost a roztříštěnost distribucí která se s linuxem prostě táhne ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

linux by mal byt rad, ze je na tom tak ako je -> paradne na specificke riesenia, paradne na hrajkanie pre manikov, nie dost rozsireny aby padol do oka `zlym ludom`...

sranda je, ze kebyze nebodaj zrazu ziska podiel windows platformy, tak je dost pravdepodobne ze vecsina najvecsich jeho fanusikov by zutekala zas k niecomu minoritnemu -> pretoze linux by naraz pre nich nebol dost `husto alternativny`, `vynimocny` a `nekomercny` :o))))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno nevím, jestli většina uživatelů linuxu jsou frikulíni, kteří linux používají jen proto, aby se nějak odlišovali. Spíš bych řekl, že ho používají proto, že je jim blízká jeho filozofie, víc jim vyhovuje styl práce, který jim nabízí, je otevřený, v některých ohledech nabízí možnosti, co třeba windows nenabízí, a nebo se dají pod linuxem dělat snáz, mají tam obrovské možnosti výběru (různé distribuce, prostředí, apod., i když chápu, že někdo to zase chápe jako negativum a vidí v tom roztříštěnost)... Ale je to každého volba, co používá, tisíc lidí, tisíc chutí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ale ja som nenapisal ani slovko o pubertakoch.... ;o)

bohuzial vek 18+ rokov urcite neznamena koniec pozerstva - akurat sa pripadne zvykne modifikovat jeho forma, prejavy alebo aj objekt

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to já taky ne :-). Pokud je mi známo, tak frikulín nemusí vůbec být puberťák. Já si jenom nemyslím, že by většina lidí používala linux z důvodů, které jsi uváděl, tj. pozérství, "alternativnost", a tak podobně. Část lidí možná, ale určitě ne většina... aspoň co můžu posoudit podle sebe a svého okolí: Někdo to moc neřeší, jestli má lin nebo win, prostě to dělá, co on požaduje, a víc je mu fuk... a naopak někdo linux používá z důvodů, které jsem psal v předchozím příspěvku. Ale že by někdo linux [dlouhodobě] používal a přitom by mu neseděl, resp. by mu víc sedělo něco jiného, tak s tím jsem se nesetkal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, nevi ten clovek co mele, vyznavaci hardcore uz davno na linuxu nejsou, pouzivaji BSD. Zkousel jsem to na virtualni masine taky, ale ja potrebuju byt na PC efektivni a nemam cas si s tim hodiny a hodiny hrat. Delal jsem a v praci delam i na Windows, ale proste proti linuxu je to druha trida. Linux je pro me opravdu nejefektivnejsi nastroj a nemyslim, ze se to v brzke dobe zmeni. Ano DX10/11 hry a nektere specificke programy (nektera ucetnictvi) na linuxu nejdou, ale to nastesti neni muj problem. Ja jsem rad, ze mam vybornej, rychlej, stabilni system a naprosto bez viru a jeste k tomu zadarmo - co vic si prat. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tom něco je, souhlasím. S FreeBSD jsem teď trochu experimentoval, ale spíš jenom jako se serverem. Musím říct, že v určitých ohledech se mi líbí a určitě bych mu věřil hlavně z hlediska bezpečnosti ještě víc než linuxu. Ale zase na desktop bych si ho teda nedal :). Skoro jsem si až pohrával s myšlenkou, že bych na něj překlopil svůj domácí servřík. No, možná na to jednou dojde, ale spíš asi nakonec zvítězí lenost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak sme sa nepochopili so slovkom `frikulin` - stava sa :o)

no praveze ti co `to neriesia` maju skoro naisto ten WINDOWS (lahsie sa plava s prudom...)
a ti co to riesia, tak urcite cast pouziva linux z naozaj objektivnych dovodov - no pisal som o tych, co maju dovody bud `ideologicke` alebo rovno z dovodu, ze je to nieco ine ako `mainstream`...

Co si napr. mysliet o cloveku co venuje vecsinu casu aspon ciastocnemu rozbehavaniu hier pre windows na linuxe, len preto ze windows je fuj a linux mnam?
A pritom ovela racionalnejsie by prenho bolo rovno si tam hodit windows (hoc aj piratsky) a hrat tie hry pod nim bez problemov?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Třeba může být důvodem i to, že mu ten systém jinak plně vyhovuje, a tak tam chce mít navíc i možnost hrát hry (a existuje reálná možnost, že se mu to podaří rozběhat, tak se v tom vrtá), aby třeba nemusel žít s dualbootem. Nebo je pro něj ta ideologie hodně důležitá - nechce pirátit software, když má otevřenou alternativu (byť někdy s větším, někdy s menším vynaloženým úsilím), nechce používat software, u kterého si nemůže být jistý, že nemá v sobě zadní vrátka a ještě je děravý, atd.

Jestli někdo žije v tom, že linux je mňam a windows fuj, tak to bude na 99 % ten puberťák, ale ten z toho časem vyroste a bude na to koukat z jiného úhlu a uvidí ty skutečné podstatné výhody, a nebo ho přestane bavit to pozérství a vrátí se k windows. Ale dlouhodobě si myslím, že (téměř) nikdo linux používat nebude jen proto, aby machroval, přestože jinak ho nebude mít rád nebo mu nebude prakticky rozumět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj doby, kdy me bavilo kompilovat jadro, ladit kde co jsou uz davno pryc ... ale na linuxu to nebylo nikdy moc potreba, dnes uz snad jen na specialnich serverech, ale tam je lepsi vzit si pro to urecnou distribuci, co ma treba ty patche, pro ty specialni zarizeni urcene treba na routery, ci asterisk na ustredny ;-))

No a na linuxu muzu delat kupu veci, ale uz nedelam, proste to nainstaluji, updauji a pouzivam, vyzuivam stability, to ze tam nemam cervy aviry, ze se to nezpomaluje a ze nikdy nemusim reisntalovat OS, proze se sam od sebe podelal nejakou aktualizaci ... a nemusim formatovat disk, kdyz prechazim z FCxy na FCxx a vim, ze vsechno bude fungovat jak ma ;-)))

Jasne, mam tam SW_RAID, LVM2 a jine veci, skvela vec pro migraci, kdyz vymenuji disky, delam to zachodu, coz asi neni ten hlavni duvod, hlavni duvod je ten, ze to muzu delat BLOKOVE .... treba ted jsem delal to, ze jsem vse prekopaval a gparted mi rozbil mirror ... no problemo, vytvorim novy na 1. disku s parametrem missing, na druhem shrinknu part na minimum, pak dam dd_rescue /dev/sdb2 /dev/md1 ... a fsck -f && resize2fs ... a hotovo, pak smazu sdb2, udelam praznou a mdadm /dev/md0 --add /dev/sdb2 ... a hotovo ;-)))

Dalsi vychytavka je treba madma --grow .. to tahle udelate z R10 R5 ci naopak, je je treba dodat chybejici disky do spares ... a LVM2, date novy SW_RAID do VG a reknete, tenhle PV (sw_raid treba) vyhod ... a data se vam samy blokove zmigruji ... delam to tak na SANu, tak proc ne doma ;-)))

proste kdyz se to umi, tak je linux super a i kdyby jste byl windows guru, tak si o jeho moznostech a snadnosti spravy muzete nechat jen zdat ... a oto jde, mit PC na praci a pocitat, ze nudne funguje, nedela divne veci a funguje vzdy ....
Treba v praci, dostanete novy notebook, prenesete part, roztahnete a jedete dal .... tohle dela i vmware pro virtualizaci stanic, desktop jede na serveru, kdyz potrebujete, zmigruje se na notebook, delate na nem a pak treba blokovym rozdilem dosynchronizuje na server ... a tak mate data na 2 mistech a kdyz vam kledne NB, koupite jakykoliv jiny a jedete dal bez problemu a cisteni ... na linux za to ale nemusite utratit mega ;-)) ... a hlidani licenci na desktop virtualizaci je vylozene ojeb, na to maji podniky cele oddeleni a jen sprava licenci je stoji velke penize v platech lidi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...klobouk dolů...grafik, admin, ...no ještě řekni, že jsi developer:-) ...a souhlas s větou "Mít PC na práci a počítat, že nudně funguje" (měl jsi na mysli Win, nebo Apple) ...mimochodem psal jsi to zřejmě na Linuxu, který neumí háčky, čárky a nemá korekci, že? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.