Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: kontroverzní ohnivá liška

Nějak nechápu, proč se nad tím všichni tak rozčilují. Běžní uživatelé v 99,9% ani neví, že Javascript vypnout jde (natož co to vůbec je JS) a těm pokročilejším je jedno, jestli je to v menu nebo v about:config, stejně to je jen jednorázová akce, pokud to přepínáte častěji, tak na to je rozšíření. Pokročilejší uživatel si stejně po instalaci prohlížeč nejdříve zkonfiguruje v menu i about:config. A upřímně, zajímalo by mě, kolik z těch co se nad tím tak rozhořčují surfujou s vypnutým javascriptem a pokud ano, s jakým user experience, protože na JS jede většina webů a umožňuje tak AJAX a dynamické stránky. Já JS vypínám jen k otestování vyvíjených stránek, zda fungují i bez JS.

A alternativa k FF? Chrome(ium) to pro mně není, protože není stavěný na práci s více otevřenými taby a při práci se normálně dostávám k 50+ tabů, to samé Opera a další alternativy, těm pak zase chybí třeba napojení na Xmarks, LastPass a AdBlock. Navíc Chrome je oproti FF pomalé a vzhledem k tomu, že běží vícevláknově, tak dokáže sebrat i pěknou část procesoru i paměti, ale pořád lepší než IE :-). Jakmile se FF správně nastaví a přidá se pár pluginů, nemá konkurenci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi prosim poslite nejaky navod ako spravne Firefox nastavit, aby nebol pomaly, u mna na 2.1 c2d, 4 GB ram a ssd su chrome a webkitove prehliadace rychlejsie x-nasobne, vo firefoxe staci ked si otvorim 10 kariet a zacne lagovat menu aj prepinanie medzi kartami, dokonca posuvanie stranky.

S tym ze chrome neni stavany na viacero kariet suhlasim, uz asi 5 rokov sa tam riesi, nejake zlepseni panelu s kartami, ale stale sa nic nevyriesilo, nova opera je na tom trochu lepsie, na full hd rozliseni sa vojde tak 70 kariet bez toho aby sa stratili favicony, u chromu tak 50

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedokážu říct, co to je správně nastavit, protože to je pro každého jinak. Pro mně to znamená nastavit vzhled do stylu FF 3.5, odinstalovat všechna nepotřebná rozšíření a vyhledávací moduly, a nainstalovat pouze ta, která aktivně používám(AdBlock, Xmarks, LastPass, Tree Style Tab ( nedovedu si představit, jak jsem bez toho mohl dřív fungovat) a DownThemAll!), zapnout nastavení "Nenahrávat panely, dokud nejsou vybrány"(to značně urychlí start prohlížeče s hodně otevřených tabů). A vím, že jsem dělal i několik změn v about:config, ale nevzpomenu si jaké, už je to dlouho, co jsem to naposledy konfiguroval. S RAM jsem u FF problém nikdy nezaznamenal, momentálně mám otevřených asi 120 tabů(ale ne všechny jsou načtené) a jsem na 650MB v RAM, takže vaše 4GB by měly bohatě stačit, na svém starém NB jsem měl také C2D a 2GB RAM a také jsem neměl nikdy problém s rychlostí(také běžně otevřených 70+ tabů). A možná bych měl dodat, že pracuju na Linuxu, takže nevím, jak to je na Win, ten zapínám jen nouzově.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dakujem, vase tipy vyskusam

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam no-script defaultne, taketo krepe debaty ma fakt nechavaju chladnym.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně zrovna java script mne nechává celkem v klidu, ale souhlásím s Aničkou. Současná filozofie Mozilly kopíruje zcela českou zahraniční politiku (lezeme každému do pr..., pardon do pozadí). Mozilla to samé provádí vůči Chromu už od verze 4.: Každý měsíc velká aktualizace místo minoritních, nucené změny z nichž některé už se nedají napravit ani v about:config a další odstraňování funkcí, které se dají zapnout už jen tam.
Místo, aby vývojaři FF dalši stejně jako třeba Nullsoft s winampem už při instalaci dali uživateli možnost výběru výchozího skinu, ne - natvrdo zruší osvědčený vzhled z verze 3 a vnutí vám blbou verzi 4 a stejné je to u všech ostatních věcí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie som stredobodom vesmiru. Pouzivam to, co je k dispozicii. Nikdy to ani nebolo inak, vzdy rozhoduje vacsina. Ak ani komunita nema zaujem, nezachrani to ani open source.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

about:config je tak jednoduché, že jednodušší to být nemůže
P.S. Proč vám čutňák sedí v Chorvatsku, není to pro něj poněkud nepohodlné?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je kritérium rychlost, tak je Firefox jasná volba: http://www.root.cz/zpravicky/firefox-sebral-vykonnostni-prvenstvi-svemu-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, tohle je dilema. Sám jsem kvůli tomu roky nespal. Teď po přečtení se mi změní pohled na svět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze se Anicka a ani Jezek diskuzi pod anickovskymi clanky neucastni, me by moc zajimala ta bezpecnostni dira v JavaScriptu? Muzete mi dat nekdo aspon odkaz na nejake relevantni informace k tomuto?
---
Jinak souhlas s tim, ze Mozilla se snazi svuj prohlizec zlikvidovat, uz jen cekam, kdy zakazou addony a koncim s nima, protoze bez addonu by to byl naprosto nepouzitelnej prohlizec, asi neco jako nova googlovska Opera, taky to pouzivat nejde a pritom to byl tak dobry prohlizec. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musím se smát, protože autorku nechápu. Ostatně není se čemu divit, když je z jiné planety. Dalším dílům série se už raději vyhnu.

PS: Pokud Vás, autorko, zajímá chlapské řešení tohoto směšně banálního problému, zkuste se zeptat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V případě firefoxu by bylo dobré mluvit o Pandě červené a ne o lišce :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to vždycky čekám, kdo se ohnivě ozve s tím, že prostě jasně 1 + 1 = 3, nejlépe s linky na nejrůznější slovníky a encyklopedie :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já osobně taky "ohnivou lišku" používám, ale samozřejmě je to jen žertovná narážka. je zvláštní, kolik lidí to nechápe. zajímalo by mě, kolik lidí psalo sidu meierovi, když v civ4 u objevu "internetu" byl vyfocenej al gore ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě řečeno nikdy jsem JS nevypínal tou položkou kdesi v menu, vždycky jen pluginem NoScript, protože je mnohem jednodušší kliknout na button v liště než pokaždé lézt někam do menu. Mám Firefox na systémech, kde Chrome není, mám ho i na těch kde je, protože je pro mě efektivnější mít jen jeden browser a rozhodně ho nehodlám opouštět kvůli takovéto banalitce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firefox má a bude mít hodně problémů ohledně vnucování změn (především nového GUI se dost děsím). Ale zrovna zapnutí/vypnutí js v menu to rozhodně není.

Problém asi byl, že si to uživatelé vypínali. A ač tuto nabídku občas používám, about:config bývá na takovéto věci často rychlejší.

Hlavní problém FF je ten, že se z toho snaží očividně udělat kopii chrome... Podíly nám klesají, chrome stoupají tak uděláme co? Budeme slepě kopírovat náš velký vzor jak parta idiotů bez skutečné vlastní invence. A proč protož je to in!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aničko Aničko, co to meleš za hovna?
Zajímalo by mě jestli tenhle článek píšeš protože tě opravdu štve, že FF odstraní jedno uživatelské nastavení nebo proto aby se tady strhla diskuze na toto téma.
"Tím se bezpečnost surfování přesouvá z prohlížeče/uživatele na webové vývojáře, tedy v podstatě někam do cloudu."

JS je skript interpretovaný prohlížečem, záleží tedy 100% jenom na prohlížeči jak dobře nebo špatně jeho interpret naprogramuje a co všechno v něm dovolí. Bezpečnost se nikam neposouvá. To je jako kdybych ti přesunul nastavení z jedný záložky do druhý a ty si tady tvrdila, že si nemůžeš něco nastavit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aničko, když to nejde, radši nelámat přes koleno. Porodní bolesti při tvoření tohle článku musely být vpravdě agonické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.