Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: nákupní netrampoty

PR clanek - trochu slusnosti prosim a oznacit. Dekuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Propagovat Provance na IT serveru, to se fakt nehodí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však toto je len ďalší z trápnych článkov od Aničky, aby splnila normu, Diit zalepilo miesto a Anička mala svoje týždenné vreckové.
Čistá úbohosť.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otazka ovsem zustava, proc se nejdriv rozhodli poridit si "neco lepsiho nez kompakt", a nakonec si rekli "ono je to vlastne jedno" a koupili konkurenta kompaktu.

At se na me nikdo nezlobi, ale Nikon 1 je marketingovy projekt. Reklama na bezzrcadlovky se vetsinou nese v duchu "kvalita zrcadlovky a vaha kompaktu" (a jakkoliv to neni tak uplne pravda, tak prave to je duvod proc ji mam a jsem s ni spokojeny), reklama na jednicku by mohla byt "cena zrcadlovky, kvalita kompaktu, vaha a velikost bezzrcadlovky".

Lepsi volba by za ty prachy byl treba Sony RX100 II. Automat se stejne velkym cipem, ale lepsimi parametry (kdo ze dela cipy pro Nikon?), se zoomovacim objektivem, ktery je ale presto tak svetelny, jako ten uzasny 18,5mm.

Mnohem mensi, lepsi kvalita fotek a odpada oser s menenim objektivu (ne, profi fotografove nemeni objektivy protoze to je cool, ale protoze to ma meritelny efekt na vysledne fotky).

Ale musim pogratulovat "znamemu"...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

RX100(II), milý pane, má tu světelnost na začátku rozsahu ohnisek, pak rychle padá k podstatně méně lákavým hodnotám. A že má fotka z RX100 méně šumu při vyšším "rozlišení" stejně velkého čipu, je dáno u Sony tak oblíbeným žehlením šumu (i s detaily). Výsledné podání detailů je plusmínus stejné při dvojnásobném datovém objemu.
Fakt je, že Nikon 1 měl zůstat na 10 MPx a necpat se výš; na druhou stranu koupit tohle všechno za 20 litrů je výborný kauf a pokud se s tím naučí noví majitelé pracovat, tak to při vcelku skromných rozměrech a váze smete kvalitou fotek všechny kompakty, na které si dokážu vzpomenout. A o to asi šlo.
Osobně bych na dovolenou jel taky s něčím jiným, ale tohle pomlouvat nehodlám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"který přechází na plnohodnotný Nikon D5300"

Slovíčko "plnohodnotný" mi zrovna k D5300 moc nesedí. Vždyť je to plastová vrzající hračka s mizernou konstrukcí. To už raději D7100 který má trochu lepší konstrukci. Nebo něco bytelnějšího jako Pentax K5II.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u Pentaxu bych na konstrukci moc nesazel - kdysi svetova jednicka v zrcadlovkach dneska vyrabi fotaky, ktere maji mechanicke vady - lamajici se packy (!!!), zasekavajici se mirrobox (!!!!) nebo zasekavani fotaku zpusobene prilis vysokym nebo slabym napetim v akumulatoru (!!!!!). Coz jsou problemy, ktere je nutne hezky rychle resit, ale ony se opakuj stale dokola.

Taktez nabidka objektivu je z casti virtualni, protoze nektere objektivy i nekolik let po ohlaseni nikdo jeste nevidel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že tebou uvedené vady mě nikdy nepostihli. Když počítám pouze DSLR tak mi od Pentaxu rukou prošli za poslední léta K10, K7, K-r. Nyní vlastním K-5II a třeba časem ji vyměním za K-3. Rád bych věděl jaké těla do Pentaxu si vyzkoušel, že musíš pořád šířit dezinformace jak moc je Pentax nekvalitní.

Jsou samozřejmě stránky ve kterých Pentax nevyniká (X​-sync, AF-C), ale kvalita provedení není opravdu zásadním problémem. To konkurenční těla ve stejné cenové kategorii mají konstrukci o řád horší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

podepisuji :)
mám K-r, K10 a před 2 měsíci jsem ještě dopořídil K-5 II. kromě AF-C, které opravdu není úplně spolehlivé, a pár ergonomických nedomyšleností jsem s pentaxími zrcadlovkami spokojený. K-r mi už párkrát spadl na zem a jediné, co nepřežilo, byl setový objektiv - utrhl se plastový bajonet. jinak zatím bez problémů.
a když srovnám ergonomii pentaxu s canikony, tak se canikon nechytá - mně osobně canikony do ruky nikdy neseděly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dle mých ne příliš velkých zkušeností má nelepší ergonomii ovládání menu Pentax, pak v závěsu je Nikon (nějakou dobu jsem měl D90 a ovládání mi nečinilo žádný problém). Daleko daleko za Nikonem je pak Canon. I když jsem se sebevíc snažil pochopit filosofii ovládání, tak jsem se s ním nedokázal sžít. Je ale možné, že nejsem pouze kompatibilní s Canonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám mnohem levnější Nikon D5100 druhým rokem, a něco o skřípajících plastech mi připadá úchylné. Platilo možná někdy před 10ti nebo 15ti roky. Nevyvíjí se k lepšímu jen čipy, ale i plasty. ;-) A než plast ztratí kvalitu, dávno je na smeťáku, mám už nový.
_________________
K výběru. U mne:
- nebrat nejlevnější (platí obecně i u nefoťáků), stačí střední klasa (například zeleno-plastové Bosch nářadí, modré nevyužiji)
- zásadně kvalitní objektiv (světelnost nade vše)
- protože jsem krátkozraký, tak jedině zrcadlovka (na panýlky bez brýlí prd vidím - nedej, aby ještě bylo slunečno)
- nějaký standardní výrobce
- záruka od výrobce více jak 3 roky + v Česku servis (využil jsem kdysi bezproblémově u Olympus)
- set ano, jsem amatér
- výklopný panel je vynikající pro focení dětí, v davu ..., při dynamickém videu ...
Zkrátka, než něco koupím sepíši si z čeho neustoupím (výrobce mne moc nezajímá). Pak ještě shlédnu u předvybraného klipy na youtube od uživatelů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo vybírá foťák stylem "chci něco lepšího/dražšího než mám teď ", tak je v zásádě jedno co vybere. Polepší si v každém případě a protože nevěděl co chce, tak mu to pravděpodobně bude vyhovovat. Ten kdo skutečně fotografuje, tak ví co potřebuje, vyzkouší si, zda mu daný model vyhovuje a podle toho koupí nebo nekoupí. Různé recenze pro něho jsou jen pomůckou, kromě toho je pravděpodobně schopen odfiltrovat subjektivní náhled recenzenta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá klasika! Zase přeměřování přirození. Každá diskuse na tohle téma je úplně stejná. Taky mi byl doporučován D5100 se slovy, že má o čtvrt bitu větší dynamický rozsah snímače než 600D, no bodejť by ne, když má větší snímač a tak podobně. Ultimátním důvodem proč si koupit to a nebo to je přece ergonomie a dobrý pocit z toho co dělám/fotím. Možná to někoho překvapí, ale jsou situace, kdy raději vytahuji kompakt i když s sebou mám taky zrcadlovku. To co popisuje Anička je naprosto ideální situace a nikdo proti tomu nemůže říct ani B.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prosim o radu - lze zde nejak filtrovat clanky dle autoru? Rad bych aby se mi "clanky" od urcitych autoru vubec nezobrazovaly. Dekuji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.