Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: nákupní netrampoty

Anička 034
O vánočních svátcích se to na českém internetu hemží články doporučujícími dárky z daného oboru. Odborné IT weby nejsou výjimkou, vždyť ono je to tak vděčné téma.

A nejen ty počítačové, tuto věc lze pozorovat i na fotografických webech a jiných. A jako téměř všechno ostatní, i toto je ošemetná věc a dvousečná zbraň. Kolegyně se o tom přesvědčila, když doma vybírali fotografický dárek. Nikoli však jen k Vánocům, ale současně k narozeninám, které shodou okolností jí i manželovi spadají i na kulaté výročí jejich svatby - celkový rozptyl těchto tří událostí mají i s Vánoci krásně srovnán do období 12 dnů - takže se to rozhodli letos spojit a sáhnout do kapsy hlouběji a koupit společně dárky, ze kterých se budou radovat oba dva. Prvním velkým je letní dovolená v Provensálsku, druhým pak upgrade rodinné foto výbavy. Z kompaktu s 7× zoomem na přístroj s velkým čipem a výměnnými objektivy. Myslím, že se jim zde říká „bezzrcadlovky“.

Jelikož ani jeden z nich se tímto oborem nezabývá více, než je nutné (většinou fotí s automatikou, ale to se prý nyní asi změní). Začalo tedy pátrání po tom, co nejvhodnějšího a nejvýhodnějšího by se do stanoveného rozpočtu danému stropem 20 tisíc Kč vešlo.

Článků na téma výběru fotoaparátu pro dané použití a v dané cenové relaci je na internetu prý asi tak milión. Jen před letošními Vánoci se jich na zahraničních i českých webech objevilo hned několik a v výběru reflektují aktuální nabídku trhu. Kromě ní ale také to, co je kamenem úrazu všech článků tohoto typu: jsou zde vidět preference autora, jakkoli se snaží se tomu vyhnout a být objektivní.

Když jsem tak nad tím přemýšlela, vyplynul mi z toho jediný závěr: autor takového článku sice může mít otestovány desítky přístrojů všech značek, ale ve svém soukromí obvykle používá vlastní osvědčený přístroj a je navyklý na jistý způsob ovládání. A málokdy jsou tudíž hodnoceny objektivně právě ony provozní vlastnosti, což v případě fotoaparátů znamená, jak dobře se s ním pracuje. A i kdyby, objektivní zhodnocení nikdy dobře neukáže, jak se s fotoaparátem bude pracovat jiné osobě, která má na způsob ovládání takového přístroje pochopitelně svůj subjektivní názor.

Existuje vůbec možnost skutečně dokonalého hodnocení takového produktu, jako je kombinace fotoaparát - objektiv? Co do míry technické kvality pořizovaných RAW souborů jistě lze tyto schopnosti kvantifikovat, jenže s fotografií po technické stránce je to jako s uměním. I proto existují různé prazvláštní aplikace typu Instagram: ne vždy je žádoucí co nejvyšší technická kvalita, naopak lépe často působí fotografie technicky nedokonalá. A mnohdy je navíc jedno, jaké možnosti skýtá ovládání přístroje. Teď nemyslím profesionály, ti jasně vědí, co chtějí a podle toho se již dávno rozhodli, jestli C, nebo N, nebo něco jiného. Teď mám na mysli běžné Franty/Františky uživatele/uživatelky, kterým nejvíce pomůže buď přímo automatika, nebo přesná expozice, rychlé ostření či vysoká kadence sekvenčního snímání.

Nikon 1 V2 front blackNikon 1 V2 back black

A právě proto prý padla volba na Nikon 1 V2, 14megapixelový přístroj s malým, přesto však velkým snímačem a výměnnými objektivy. Set s objektivy 10-30mm, 30-110mm a světelným 18,5mm vyšel od známého, který přechází na plnohodnotný Nikon D5300, na 19 tisíc Kč, čímž zbylo i na 64GB SD kartu. A je to přístroj velmi rychlý, přesný, s dobrou obsluhou a hlavně nízkou hmotností a rozměry. S tím se bude ve Sladké Francii v létě fotit dobře, a to i za silného světla díky hledáčku, stejně jako za šera díky tomu malému objektivu s pěknou světelností.

Takže nakonec ty předvánoční nákupní rady k něčemu byly. Protože když vám známý nabídne cosi starého pár měsíců s tím, že přechází na lepší, tak si prostě obvykle ještě u někoho dalšího ověříte, že to za ty peníze stojí. Nikon 1 V2 zjevně ano, už se těším, až mi v mailu přistanou letní snímky levandulí pokrytým Provensálskem.

Tagy: 

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: nákupní netrampoty

Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 07:29 | general100 | Prosim o radu - lze zde nejak filtrovat clanky...
Neděle, 22 Prosinec 2013 - 20:59 | zoki | Však toto je len ďalší z trápnych článkov od...
Neděle, 22 Prosinec 2013 - 11:03 | J D | Dle mých ne příliš velkých zkušeností má nelepší...
Neděle, 22 Prosinec 2013 - 07:42 | Regine Martin | Mám mnohem levnější Nikon D5100 druhým rokem, a...
Neděle, 22 Prosinec 2013 - 05:10 | Anonym | Naprostá klasika! Zase přeměřování přirození....
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 22:32 | Ji Si | Pokud někdo vybírá foťák stylem "chci něco...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 19:21 | doomcz | podepisuji :) mám K-r, K10 a před 2 měsíci jsem...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 17:34 | J D | Zajímavé je, že tebou uvedené vady mě nikdy...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 15:57 | Fotobob | Propagovat Provance na IT serveru, to se fakt...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 14:04 | petr22 | Zrovna u Pentaxu bych na konstrukci moc nesazel...

Zobrazit diskusi