Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: repasovaný notebook?

S repasovany notebookem takového stáří souhlasit nemohu. Neni to dobrá koupě za tyhle prachy.

Problém je ROHS a studeňáky. Ty věci prostě umíraj a je to příliš velká šance že za půl roku už se to najednou nezapne. Ta šance je dokonce tak velká že jich dnes věšina nežije.

Výkon taky neni moc OK. Kor na linuxu kde běhá flash citelně pomaleji a tudiž to bude mít problémy s přehrávánim videa ve vyšších rozlišeních ve flashi, atd. Zkrátka tam nevidim výhodu. To raději odapdní dvoujádrovej Celeron pod 10 klacků, ale novej, bude stejně rychlejší jak tohle, bude mít plnou záruku a poruchovější nebude.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já bych řekl, že bude dost záležet na tom, co to bude zač. Nějaké pětileté MSI, Asus a podobné spotřební značky bych asi okamžitě vyřadil z výběru.
Celkem bych neměl problém s takto starými Delly a hlavně Lenovy - mimo modelů s nvidia grafikou, ty bohužel ve zvýšené míře odchází.
Já prakticky nakupuji pouze starší Lenova. Obvykle ve stavu šrotu, kdy chybí půlka oplastování, klávesnice, disk - nicméně deska, displej a paradoxně i baterka jsou vždy ve skvělé kondici. Jsem takto nakoupil skoro před dvěmi lety pro známé 5ks X61 Tablet za necelé dva tisíce korun kus. Nové plasty (palmrest, zavírání, krytka hdd, rámeček kolem displeje) vyšly v průměru asi na 800Kč, 96GB SSD 2500Kč, 4GB paměti 800Kč, origo nabíječka 400Kč, pero 800Kč, nová klávesnice 1200Kč. Sumasumárum 8500Kč. Fungují dodnes. Jediná investice, která proběhla časem u všech - koupě upgrade Win8 v akci - nahrzovaly se jimi legální XP tablet, případně Vista Business. Většina z nich slouží jako dílenské PC. Na můj zavřený tablet si dokonce stoupl můj děda, když jej v garáži přehlédl.
Jestli se to vyplatilo? Ano.
Jestli se to vyplatí dnes? Ano - pokud se bude jednat o nějaký specifický model. TabletPC, případně notebook s displejem s vysokým rozlišením.
V ostatních případech je výhodnější koupit nový či zánovní low-end s nějakým Sandy Bridge Celeronem, Pentiem či lepšími.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Je to výhodnejšie, a 3-5 ročný Thinkpad (nie je Lenovo ako Lenovo) je stále lepšie ako nejaký notebook ktorý začína na písmeno A, a podobné. Takto som nedávno kúpil X200s. Plánoval som kúpu X200 alebo X200s, dokúpiť SSD, rozšíriť pamäť na 4 alebo 8 GB, a samozrejme nová baterka. Hlavné kritérium bolo zohnať kus ktorý bude mať displej s vyšším rozlíšením. Niekoľko týždňov som sledoval inzeráty, zopár zaujímavých kúskov bolo v ČR a zvažoval som že aj skočím pre niektorý do Brna alebo Zlína, keď som jeden deň zrazu objavil vrámci mesta, pár kilometrov od miesta kde bývam. Cena bola vyššie ako to čo som plánoval za samotný notebook dať, ale v notebooku už je vymenený disk za SSD, má 8GB RAM (toto je aj nevýhoda, dlho hibernuje), k pôvodnej 4 článkovej baterke som dostal ďalšou 9 článkovú ktorá bola iba 17x nabíjaná, tj. plná kapacita a s low voltage CPU výdrž až okolo 11 hodín. Cena 350 €, čo je dosť za 3 ročný notebook, ale ukážte mi podobný ľahučký 12 palcový notebook s rozlíšením 1440x900 za rozumnú cenu, s 8GB RAM a SSD diskom, novou baterkou a novou klávesnicou (dostal som aj starú), v úplne zachovalom stave + púzdro k nemu.
Notebook nemá touchpad, a nakoľko ma ten červený klitoris otravuje (viem s tým robiť, ale zdržuje ma to), tak som ešte dokúpil malú bezdrôtovú laserovú myš.
Teraz keď niekde vytiahnem ten notebook tak všetci mi ticho závidia, že aký je malý a ľahký, dobrý displej a k tomu aj tá dlhá výdrž, a pritom to nie je žiaden Atom ktorý výkonom ledva stačí na Windows 95.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo to úplně jedno co je to zač. PCB a board je vyráběnej fe Foxconu. MSI a jiné shity maj mizerné šasí, ty se fyzicky rozpadnou. Já mluvim o studeňákách. Před těma vás nezachrání ani šasí z Titanu a ani sebelepší zacházení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano. Čistě intel platforma (jiná slitina než levný ZnSn pod BGA), většinou lepší chlazení, nepřehřívající se chipy jako v případě čehokoliv od nV nebo AMD. Těch starých IBM provozuji dost, a jediné, co odcházelo byli modely s dedikovanou grafikou. Většinou ještě šedesátková řady, 5,6 let každodeního provozu. Jediné, čím ně štvou, že originální baterie mají uměle omezený počet cyklů, a jednoho dne přestane prostě nabíjet, i když baterie jako taková má třeba i kapacitu na 3 hodiny provozu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty staré IBM byly před příchodem ROHS to je rozdíl. Cokolik od příchodu ROHS ( 2006 + ) má průměrnou životnost 2-3 roky a pak už je to jen o náhodě a štěstí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na rozložení tepla a materiálu kuliček. nV, AMD používá nejlevnější slitinu ZnSn, Intel dodává kuličky na chipech ze slitiny na bázi AgSnCu...která je odolnější, ale díky stříbru i mnohem dražší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty staré IBM byly před příchodem ROHS to je rozdíl. Cokolik od příchodu ROHS ( 2006 + ) má průměrnou životnost 2-3 roky a pak už je to jen o náhodě a štěstí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To chceš vážně tvrdit, že nepřítomnost toxických látek, jmenovitě olova, rtuti, kadmia, šestivalentního chromu, polybromovaných bifenylů a polybromovaných difenyletherů a má tak drastický dopad na životnost zařízení? A že elektronika bez nich nevydrží. Prosím, přestaň vyprávět pohádky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bezolovnaté pájené spoje mají výrazně horší životnost. A všichni to ví, i ti, kteří normu schvalovali, pro některé segmenty je vyjímka.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty toxická látko…vysvětli mi prosím, jak je olovo toxické ve slitinách? Jak je rtuť toxická v amalgámech? To jsou akorát povídačky pro lenochy a hlupáky.

Co se týče zpomalovačů hoření, ty v prvé řadě v těch plastech nemusely být nikdy…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na takových slitinách vaříš nebo z nich máš trubky jako tomu bývalo dříve, nebo máš doma vymalováno barvou od dědečka, ano.
Připouštím, že pro použití v elektrotechnickém průmyslu jak uvádí odkazovaný článek může být neškodné Olovo, ale chtělo by to ještě jiný zdroj aneb "nevěřím statitstice, kterou si sám nezfalšuju".
Pokud chceš podrobnosti o škodlivosti olova: http://en.wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning

Špatně udělaný amalgám je také jedovatý. Zda klasický amalgám poškozuje zdraví je sporné i mezi odborníky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud na takových slitinách vaříš"
Z pájek ze základních desek se stejně nádobí nevyrábí.

"nebo z nich máš trubky jako tomu bývalo dříve"
Olovo se z nich do vody uvolňuje jen za určitých okolností:
- musí v nich voda být/stát dlouho, když jenom proteče, tak je nezávadná
- musí být kyselá (obsahovat CO2), jenže taková voda obsahuje i vápník a hořčík a... všichni víme jaký je vodní kámen je prevít, udělá povlak a tak se ta kyselá voda k povrchu olova stejně nedostane

A navíc dodnes se, tam kde to má smysl, olověné armatury používají, a tím myslím čisté olovo, nic jiného.

"vymalováno (olověnou) barvou"
Tam je olovo už ve formě sloučeniny, proto jsou ty barvy nebezpečné, nebezpečnější než čisté olovo (teda pokud zrovna neletí dostatečně rychle, pak je nebezpečnější :) ). Z olověných pájek ty sloučeniny co jsou v olověných barvách samy od sebe nevzniknou a netřeba se tedy bát.

"Špatně udělaný amalgám je také jedovatý"
Netuším co tím myslíte, doslova je to nesmysl. Když by tam stomatolog dal méně rtuti než má, tak to toxické není. Když by tam dal víc rtuti, tak to toxické také není. Můžete vypít klidně kilo rtuti a nic vám to neudělá. Absolutně nic. Teda krom změny barvy vašich trenek. :)

Prosím pište jen o věcech o kterých něco bezpečně víte, ať nešíříte paniky a urban legends.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, zrovna pitvám toho Della (D620) z perexu http://bit.ly/11hTwOb a už mu nepomohl ani druhý reball (tentokrát kompletní, u prvního reballu deska zdánlivě mrtvá, teď už ledky signalizují jasnou smrt). Toho displeje je ale fakt škoda :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

G86 ne ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct - poprvé to dělal chipset, podruhé vyměněno všechno komplet (letos v zimě). Shipping date notesu je 3/4/2007, vadná G86 být mohla, ale pro všechny případy jsem mezi chladič a gpu měl meděnou vložku. XPSo za ním má taky G86, shipping date 11/20/2008 (uff :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on reball sám o sobě....při návrhu chipu se počítá jen s jedním cyklem. Na malých low power mcu mám změřený efekt, že s každým osazením šla spotřeba v power down téměř na dvojnásobek. To značí značný nárůst leakage v chipu, pravděpodobně vlivem tepelné difuze....u velkých chipů to bude stejné, akorát to nikdy nikdo neměřil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s timto clankem musim souhlasit. v brne na hviezdoslavove je taky jeden takovej obchod s repasama a max spokojenost, ja osobne jsem si pro sebe koupil thinkpada t42 a pak latidute d620, oboji ve spickovym stavu a klavesnice jako nova, jen se koupila baterka.
pritelka ted chtela novy notes za rozumne penize, tak misto nejakyho asus, acer, msi plastu se slo opet tam a zrovna meli thinkpada x200 za dobrou cenu. koupila se nova baterka (wifi + flashovky na facebooku = +-7 hodin), dal se tam 5400ot 1tb disk ...
sice rika ze to je klucici notebook ale jinak maximalni spokojenost. maly, lehky, pevny a pro jeji potreby vykony ...
a jakmile se tam objevi x201s tak si pro nej pudu ja :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je opravdu rozumné dávat swap na SSD?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych v tom problém, to SSDčko nejspíš přežije nejen tento notebook, ale i další repasovaný notebook ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...s 2 GB paměti..."

Myslím si, že pokud Anička nebude virtualizovat nebo se pouštět do nějakých větších akcí, což se na notebooku asi předpokládat nedá, tak bude swap pouze na ozdobu. Ano jistota je kulomet, ale nemyslím si, že do něj kdy systém sáhne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je rozumné dnes používat swap, nebo raději koupit paměť ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- pameti neni nikdy dost
- swapovat se da i do souboru za behu, vubec neni potreba separatni partition. Pokud nejaky program potrebuje tolik pameti, ze by potreboval swapovat, tak se dneska vetsinou jedna o chybu v tom programu a ne umysl a je lepsi, kdyz ten program sestreli OOM zabijak, nez aby se uswapoval disk. Na druhou stranu pokud spoustim konkretni program, kde by velka spotreba pameti mohla byt legitimni, tak bych ocenil, kdybych mohl rici jadru, ze ma v pripade potreby vytvorit a pouzit swap soubor do urcite velikosti. Zatim to resim tak, ze pro ten jeden program mam spousteci script, ktery vytvori swap soubor, spusti ten program a po jeho ukonceni se zase toho swap souboru zbavi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten script na swap je počítám bohužel (pro mě) pro Linux nebo pro Windows? Sic mám na Windows swap už od XP vyplý, ale říkám si, že nějaký ten script by se mohl hodit pro strýčka příhodu, tak se radši ptám. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Script je pro linux. Zda by to slo nejak udelat i pro windows nevim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I tak děkuju za odpověď.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Během prvního roku záruky se tam něco rozbije, tak to spraví. Skončí záruka, rozbije se zase něco jiného... a pak něco jiného... a pak ještě něco jiného... Do levného repasu tak šlo ještě aspoň jednou tolik peněz na opravy. Doporučil jsem takovou věc jednou, už to znovu neudělám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že u značkových notebooků je to právě opačně. Za dobu jejich morální životnosti (3-5 let) co se mohlo posrat, to se už vyměnilo a zůstala stabilní sestava. U neznačkových je to tak, jak říkáte - vždycky je tam nějaké kurvítko, které se prostě kurví dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To asi záleží na tom, jestli budeme HP považovat za značku :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, proč ne - řada EliteBook.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já rovněž souhlasím, sám mám už celkem dlouho repas ThinkPad T60p za cca 6kKč, hned po koupi jsem rozšířil RAM a koupil větší a hlavně novou baterii a do nedávna běhal skvěle. Pak začal být trochu hlučný ventilátor, tak za pár šušňů z ebay jiný a zase běhá skvěle. Rozlišení 1680×1050, CPU 2GHz (ale stejně to mám dynamicky podtaktované kvůli baterii), W7 na to běhá jak z praku i bez SSD. Mechanická odolnost neuvěřitelná, tahám to všude možně, jen tak v batohu mezi ostatníma krámama, je poškrábanej, ale vydrží snad všechno. A na závěr lahůdka pro mě - má to sériový port, to už je u nových taky rarita :-)

Záruku neřeším, když to půjde opravit, tak to spravím, když ne, vyhodím to. Za ty peníze už svoje odvedl a teď už jen přesluhuje :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, zachovalý ThinkPad z bazaru nebo eBay jde koupit za pár korun, svoji práci stále odvede skvěle a proti tomu šrotu co se dnes prodává je to nebe a dudy. Příští rok budu na eBay lovit ThinkPad W520, snad se podaří za rozumný peníz a mám zase minimálně na pět let vystaráno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen to chce dát pozor na T6x s dedikovanou gfx 8600/8400, ty odejdou do posledního.
Intelovská jsou fajn. Mrzí mě, že má osobní X61t už těžce nestačí. Ale 6 let sloužila výborně, denně v báglu na zádech, přemýšlím, za co ji vyměním. Navíc jsem si zvykl na luxusní IPS LCD 1400x1050...
Když jsem se tak díval, tak nová lenova nic moc, optimální by byla tak i5, už asi trochu větší, tolik to nosit nebudu, přesunuji se už spíš autem. navíc nesnáším, když se mi ntb kroutí v ruce.
Z dnešní nabídky tak MB Air 13", nic jiného mě moc neoslovilo, navíc se prý brzy budou dělat s retinou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by nebylo od věci mrknout se po XPS1330 - ty co měly vadnou 8400 už beztak nežijou. S novým Lenovem naprostý souhlas, Air (1440x900) je super, ale vzhledem k rozpočtu asi neklapne :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tento konkrétní Dell neznám, ale obecně mi v tomto designu přišli prostě konstrukčně "měkké".
Ty T6x většinou beru pro známé a rodinu, plus nová baterka, zlatý stoj bez problému. Dříve jsem kupoval třeba T4x mrtvé téměř zadarmo a dokupoval za 50 USD desky s intel GPU pro R50...ty stoje žijí dodnes, sem tam jen umře disk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

XPS 1330 je až na spodní kryt hořčíkový (víko lcd, vnitřní rám). Tenkrát se o tom dost diskutovalo - v recenzích jsem četl o plastu a ve finále když jsem odklopil krycí víko (to plastové opravdu je) tak mě ten hořčíkový rám mile překvapil :D Vnitřek je taky z hořčíku (ne z hliníku jako psal nějaký chytrý pán na notebook.cz)

Abychom si rozuměli - není to pracovní/bussiness class notes (proti Latitudu nemá karty, poštěvák a modulární bay) a byl pořizován pro holku - tj. požadované parametry nezněly herní nebo úsporný, měl být zkrátka červený :) Rozhodně to není žádná žvejkačka

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no já v tom mám ATI Mobility FireGL V5250 - s tou nemáš nějaké zkušenosti ? Zatím funguje, akorát ani AMD ani Lenovo pro ni nemá drivery pro W7. Ale našel jsem na netu nějaký neoficiální a jakžtakž to s tím funguje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S touhle konkrétní ne, ale v T4x byla ATI podobné konstrukce a odcházeli extrémně. Ale tady je lépe umístěná. Chce to zajistit, aby se nepřehřívala.
Obecně dedikované vždy GPU je první, co v ntb odejde. Navíc oprava je technologicky náročná a nové chipy drahé (opravdu nové, ne repas, i kolem 100 USD...). Nic jiného smysl nemá, počítané je to na jedeno osazené (tepelná difuze, měřitelně se to projeví i na malých chipech).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlém, ale zaujalo mne to "šasi z magnesiových VLÁKEN".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Se spoustou "nápadů" z článku se ze zkušenosti nemohu ztotožnit. Pokud je výběrem dle indicií opravdu D630, tak cena 4-6 tisíc byla aktuální tak 2-3 roky zpátky. Na českém trhu jsou to jen předražené přeprodávané refurbished z USA či UK. Nová originální baterie se dá pořídit vetšinou z UK za zlomek udávané ceny. Naproti tomu šetřit na neznačkovém adapteru za 19,99 USD z činy se nevyplatí. Ty čínské klony strašně rády odchází. Buď sehnat originál nebo alternativu např. od nano, za tu cenu no-brainer. Jinak D630 jsou držáky, samozřejmě bez nvidie NVS, které byly všechny s vadné. Pokud starší dell tak např. latitude E6420 nebo nějaký thinkpad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobré postřehy, anička je jistě ocení. takže za redakci: díky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tieto delly som si uzil naplno 2 z toho jeden umrel kvoli NV. V praci ich este mame a tu a tam sa odpali zdroj, baterky su povazovane za spotrebak, tam nejde dvd, inde su vyhegane panty (padavy display), na mojom tusim neslapal ethernet v 1gb ale iba v 100...
Zamyslel by som sa nad tym, ci sa skor neoplati kupit jeden poriadny notas na dlhsie obdobie, nez kazde 2-3 roky menit, pretoze tomuto kusku napriek vsetkej ucte uz dlhu zivotnost nedavam, predovsetkym tu moralnu. Inak pouziva to uz sata disky? Pretoze zohnat ssd na ata bude prusvih. Jo a wifi je "len" g a BT 2, co pri novsich mysiach nemusi fungovat alebo budu mat tragicku vydrz na baterky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V těch Dellech je SATA (+ miniPCI/E, XPS v tom má Intel Boosta). 100Mb ti může ukazovat buď kvůli tomu, že máš 100Mb síť nebo protože neumíš nainstalovat driver. V době kdy se ty notesy vyráběly bylo bt2.0 a géčko standard, navíc se tam dávaly n-ka (Latitude 633AN, XPS Broadcom 1022-1055), bt myš si k tomu dostal...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gigabit nesiel preto, lebo oxidoval konektor v notasi, stacilo to precistit ale po xtom pokuse som to vzdal. Vravim len, ze stary notas nie je zly, ale bacha na s tym suvisiace starosti. Bude treba zvysit opateru (a opatrnost).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notebook jaksi nemůže za to co do něj strkáte. Za normálních podmínek z kontaktů zlato/nikl nesleze ani v pralese..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ano tak je to prakticky to poslední v řadě co na tom notesu odejde... Panty to samé - mě to kupříkladu spadlo na roh několikrát garantuju, že první co z toho vypadne je příčka u chladiče a plastová krytka co je přesně nad pantem. Že povolí na jedné straně - beru, ale i tak to udrží druhý. Jako kdyby to vydrželo kulový jak tu líčíte tak by to rozhodně nemohlo konkurovat thinkpadům...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez suhlasim s clankom, mam takto uz 2 Delly, jeden D400 a druhy D430, D400 uz vlastnim asi 6-7 rokov a bol kupovany ako repas. Ak nepocitam vystavenu baterku a malu prasklinu na sasi, tak ten komp funguje bezchybne a to si uzil svoje. Jeho jedina nevyhoda je uz len nizky vykon na dnesnu dobu, ale ako prehravac rozpravok pre moju dceru uplne postacuje. D430 som kupil pred necelym rokom ako pracovny, dokupil som don ssd, sice stal asi tolko ako notebook, ale na sviznosti systemu sa to objavilo hned, odozva podstatne vyssia ako som mal na desktope s klasickym hdd. Jedina nevyhoda je limit ram na 2GB, ale pre Win7 aj to staci.
Cize suma-sumarum, za 200-300 eur clovek moze mat business notebook s vysokou odolnostou a kvalitou spracovania.
Aj moj dalsi notebook bude urcite opat z tejto kategorie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dost dobre nechapem, preco sa na IT portali riesi repasovany/pouzivany/zanovny/nie novy notebook. Jedna fyzicka osoba moze mat dilemu ci dat za trapny nobebook 12000 CZK alebo 7000 CZK, ale pisat kvoli tomu cely ckanok je uz zcestne. Dokonca aj pri jednej fyzickej osobe mi to prepada trafene, pokial ten notebook nekupuje kazdy rok dva krat a pokial nezije zo zivotneho minima (cca 250 €).

RETRO poznamka: kedysi pred 15-20 rokmi stal typicky PC (Cyrix, K5, Penium I) 40-50 tisic Kcs !!! Platy boli v tom case 4-5 tisic Kcs. Teda typicky PC stal cely ROCNY PLAT !!! A nikto to nikde neriesil. Notebooky boli vtedy este zo 3x drahsie ako PC (najlacnejsie cca 100-150 tisic Kcs), teda TROJ ROCNY PLAT. Notebooky vtedy nikto nekupoval, ale PC "bedynky" hej. ZAcinal na nich kazdy kto ma nad 30. Nasi rodicia zazrakom vyplajzli CELY ROCNY PLAT na priblblu debynku s monitorom. A dnes? Postacujuca zostava aj na hry, multimedia stoji dajme tomu 1000 €, co je v Ceskej republike priemerny plat. JEDNOROCNY PLAT !!! A to som nasadil latku veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelmi vysoko, precoze PC za 1000 € je delo. Platforma na najsilnejsom Lliane, 8 GiB 1866 MHz RAM ... s vsetk nutne cevba v kysni sa da dnes kupit za 400-450 €. K tomu 24rka monitor (16:10, 1920x1200) za 240 €, 2 TB HDD a 250 GB SSD a stzale nie sme na tisicke! NA kancelarcinu pouzivany PC je dnes 20-30-nasobne (!!!) lacnejsi ako pred 15-20 rokmi, domaci PC (ked chce clovek troska lepsi stroj) je stale 12-nasobne lacnejsi ako v polovici 90. rokov !!! Nechapem ako niekto moze myt dilemu ci kupit nbt za 7 tisic alebo 12 tisic, ked priemerny plat v hospodarstve danej krajiny je 25 tisic a ked ten ntb nekupuje kazdy rok aspon jeden !!!

Nasi rodicia nam kupovali take PC, realnym ekvivalentom coho (nezabudajme za to bol celorocny plat !!!!) je dnes neskutocna hovadská farma za 10 000 €. To je to iste ako keby dnes obetavi rodicia kupili potomkovi so zaujmom o IT najdrahsiu kysnu, najdrahsi vodnik, 6-jadrove 12-vlaknove Intel hovado, 2x960 GB SSD, 6x4 TB HDD v NAS, 32 GiB RAM, 3x GF Titan, 1,5 kW zdroj, 2x27 palec 2650x1600 .... Obcas sa neskutocne, ale neskutocne cudujem, ako sme mohli za toho komunizmu zit, ked za niekore sajrajty sme davali desiatky-nasobne vacsie sumy, myslene realne = prepocitane na dobu, pocas ktorej s priemernym platom v hospodarstve treba robit. A tu ma niekto strasnu dilemu ci kupit ntb za 1/4 ci 1/3 priemerneho mesacneho platu v CZ hospodarstve.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si pamatuju, tak naši rodiče nám koupili repasované PC a to až v době, kdy stálo 6000Kč. Za celoroční plat by nám PC opravdu nekoupili, tak nepřehánějte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem preco poznam X ludi, ktori si niekedy v polovici 90. rokov kupili desktop za 50 tisic Kcs (samozrejme za podpory rodicov).

6000 Kčs???? Nemylis si to so Sinclair ZS Spektrum? Ten ma generacne dost daleko do 586tky (aka Pentium, K5 ...) a neskorsie komponenty ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to vyjádřil špatně, byla to nějaká 486tka 33Mhz. Jo to byly časy, sice to nemělo ani CDROMku a ani zvukovku (i když něco málo šlo i přes covox, nebo pc speaker :) ), ale musím zamáčknout slzu, když si vzpomenu, jak jsme na tom pařili Warcraft, Doom, Albion... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně opačný názor a za takovéto články a hlavně diskuzi plnou užitečných tipů jsem vděčen.
Jako zcestné mi přijde Vaše plamenné odsouzení... nečíst článek je dle mne o hodně jednodušší a levnější.
Pěkný den.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

chybycka se vloudila: 1000 €, co je v Ceskej republike priemerny plat. JEDNOMESACNY PLAT !!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na který nedosáhne víc než 2/3 obyvatelstva. Pak je velmi překvapivé řešit "každou korunu" na útratu za zbytné věci. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sic nerozumít tomu proč nám sem Anička pořád píše, tentokrát s ní souhlasím. Než koupit nový hnůj začínající na A, tak to radši jeden, dva roky starý pořádný notebook. Navíc po tom, co Lenovo provedlo s klávesnicí, bude nákup repasu jediná volba :) Takové Core2Duo bohatě stačí i na vývoj aplikací, a když mu sekunduje pár GB paměti a SSD, tak ten stroj strčí hravě do kapsy i spoustu fungl nových "notebooků"...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pán bude asi nejaky hypochonder alergický na hnůj začínající na A ..., ktory vzdy ked zbada hnůj začínající na A, dostane "děsně vošklivou vyrážku".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dobré :) Spíš má pán rád notebook, u které ho se nemusí bát pádu na zem, klepnutí o stůl, ošoupání do dvou týdnů od nošení v batohu, atd... Buď v klidu, každý ať si koupí na co má chuť; krásně naleštěný displej a fancy vzhled má spoustu fanoušků :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1)... pádu na zem - s tym ma problem drviva vacsina NTB, jedine nejake kufrikove armadne prevedenie by s tym nemali problemy, SSD by tomu trocha pomohlo

2)... klepnutí o stůl - a co? detto co v bode 1) Ked je majitel sikovny, tak je sikovny.

3)... ošoupání do dvou týdnů od nošení v batohu - treba kupit puzdro (ked uz nie celu tasku), entropia je svina a II. zakon termodynamiky nepusti :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty vado, máš pravdu. Dostal jsi mě. K čertu s uhlíkovými vlákny, k čertu s magnéziovým šasi, vždyť je to drahý! Stačí přece do návodu napsat že uživatel musí být šikovný, a je to...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naco kupovat tak drahe krabice? NTB nie je absulutne okrem 2-4 slotov pre RAM nijako upgradovatelny a ked ma 2 miesta na disky (+ mSATA) je to uzasne. Za 2 roky bude cloveka svrbet ruka (pretoze nemoze vymenit CPU, GPU a prinajhorsom pridat dalsi interny disk) a bude chciet novy NTB. Na to staci umelina a ziadne super-hyper-materialy na sasi. Dnes kupovat NTB za 1,5k-2k € je blbost. Slusne NTB su aj za 600-700 € (bohuzial ten SSD tam treba dokupit vzlast). Ale zasa druhy extrem je tiez chory, kupovat NTB za 200-300 € je zas trocha malo. Vono extremy su vzdy na prt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak přesně se dělají vlákna z hořčíku? jestli ono by to nebylo dobré na boty, normální pláťáky z bavlněných vláken prochodím za léto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno jestli z horčíku nebo křemíku. Důležité je je eticky likvidovat :) http://www.device.cz/spolecenska-zodpovednost/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně záleží na konkrétním notebooku, každopádně si myslím, že repasovaný notebook určitě není špatná volba. Sám mám jeden (sic vedlejší) odsud http://www.technimax.cz/ a jsem s ním spokojený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.