Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anti-pirátská technologie vybrána

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
SDMI (Secure Digital Music Initiative) v pondělí 9.8.1999, konečně vybrala technologii pro ochranu copyrightu zvukových nahrávek, která bude integrována v příštích generacích zařízení pro přehrávání digitální hudby. Zvolila technologii vyvinutou firmou ARIS Technologies Inc. Byla vybrána pro svou robusnost a pro naprostou neslyšitelnost v zabezpečených nahrávkách.

SDMI (Secure Digital Music Initiative) v pondělí 9.8.1999, konečně vybrala technologii pro ochranu copyrightu zvukových nahrávek, která bude integrována v příštích generacích zařízení pro přehrávání digitální hudby. Zvolila technologii vyvinutou firmou ARIS Technologies Inc. Byla vybrána pro svou robusnost a pro naprostou neslyšitelnost v zabezpečených nahrávkách. Může tak začít první fáze implementace této technologie. V této fázi budou SDMI kompatibilní zařízení stále přehrávat jakékoliv zvukové nahrávky, včetně těch SDMI kódovaných. Po spuštění druhé fáze, však budou tyto přehrávače vyžadovat upgrade, aby byly schopny používat "watermark Phase II". Nikdo zatím bohužel netuší, kdy bude tato fáze spuštěna. Upgradované přehrávače budou stále přehrávat staré MP3 podle specifikace fáze 1, ale pirátské kopie odmítnou. De-facto by nové CD přehrávače neměly přehrávat žádné kompakty, které by nebyly zabezpečeny podle fáze 2.

Svoji podporu tomuto zabezpečení již přislíbily mnohé firmy (Philips, Matsushita, Diamond Multimedia, ...).

Stejný způsob zabezpečení téměř současně oznámila i 4C Entity (což je joint venture Toshiby, IBM, Intelu a Matsushity), pro DVD audio, se kterým bychom se měli i u nás začít setkávat již do konce roku.

Nejzajímavější na celé věci je, že prezident firmy ARIS, David Leibowitz je též členem RIAA (Recording Industry Association of Amerika, známá svým soudním sporem proti Diamond RIO MP3 přehrávači), kterážto hon na MP3 zahájila, a ze stejného důvodu dala také vzniknout iniciativě SDMI. Řekněte sami, no není to náhoda?

Pozn. CD-R serveru: Nějak se stále nemůžu ubránit pocitu, že SDMI bojuje s větrnými mlýny. Už vidím, jak majitelé nových CD přehrávačů vyhazují svá stará CD do popelnice s výkřikem: "My s těma pirátama ZATOĆÍME!". A naopak ti, co mají staré mechaniky o nové kompakty přijdou? To si každý bude muset koupit nový přehrávač? Už vidím ty fronty v prodejnách a bazary zaplněné po strop starými přehrávači :-) O přehráváním kódovaných MP3 v PC bych strach neměl, softwarový dekodér se jistě najde ještě dříve, než budou MP3 vybaveny SDMI ochranou. Horší to bude již s novými kompakty. Ale šikovný upgrade firmware to jistě také zvládne. Proč stále hledají způsob jak nepřijít o své peníze? Jejich nepochopení současné situace a síly Internutu je opravdu zarážející. Jen se těším až vznikne sdružení anti-SDMI.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Anti-pirátská technologie vybrána

Žádné komentáře.