Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k A15 nepřinese obvyklý nárůst výkonu, Applu došly mozky

A co M2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co by ? to se dovime az na dalsim eventu zda M2, M1X nebo co a v cem :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1. Ehm. Apple čipy běžně nesrovnává s konkurencí, ale jen s minulou generací vlastních. Letos právě byla výjimka, kdy řekl, že CPU má být o 50% výkonnější než nejlepší konkurence a GPU o 30 %.
2. A15 srovnával s A12 v kontextu iPadu Mini, ne iPhonů. Minulá generace Mini běžela na A12.
3. Qualcomm o Nuvii neusiluje, už ji totiž půl roku vlastní.
4. K nějakým větším změnám v A15 evidentně došlo (možná větší cache, další koprocesory), když má oproti A14 o skoro 30 % více tranzistorů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no tak celkovej pocet tranzistoru kam je zahrnuta grafarna, asi tezko neco rika o procesorovy casti, ze jo.. (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K bodu 3: Upravil jsem formulaci, aby to bylo jasnější.

K bodu 4: Jak bylo řečeno, z nárůstu tranzistorů SoC, který krom procesorových jader obsahuje velkou grafiku a mnoho řadičů, nelze dovozovat nic o změnách v procesorových jádrech. Změny budou, ale tímto způsobem je dokládat nelze.

Body 1 a 2 nijak nevyvracejí obsah článku, naopak ho dokládají. Pokud by A15 přinesl obvyklý posun, neměl by Apple důvod přiohýbat metodiku srovnání tak, aby se vyhnul rozdílům oproti minulé (a vlastně i předminulé) generaci.

Jinak není pravda, že Intel nesrovnává s konkurencí. Launch M1 byl celý postavený na srovnávání s konkurencí:

https://diit.cz/sites/default/files/apple_m1_power_performance.jpg

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Jak bylo řečeno, z nárůstu tranzistorů SoC, který krom procesorových jader obsahuje velkou grafiku a mnoho řadičů, nelze dovozovat nic o změnách v procesorových jádrech"

No výborně, to je odklon od místního folklóru, kdy úspěch znamená mít nějaký výkon a méně tranzistorů, což tady pořád někdo tahá ven ve srovnávání Ryzenů a M1.

Výkon navíc přinesl, zvláště v grafickém výkonu, je 55% proti A14 málo? Ano procesorová část je o něco slabší než obvykle, pod 10% v single kolem 15% v multi ale bude se to měnit v každém zařízení, neb teď je APple zřejmě nucený k binningu a používat i méně podařené čipy.

A srovnávání s konkurencí... V případě iPadů a iPhonů uživatel dostane víc než dostatek výkonu, takže to netřeba řešit, stejně že novější čip nabídne výkon navíc a kolik není moc zajímavý údaj když ten předchozí ho měl dostatek. Takže uvádět výkon proti konkurenci smysl dává, protože to cílí na ty uživatele té konkurence.

Kde mělo smysl uvádět rozdíl je ten iPad Mini, ten byl už docela starý a neaktuální.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„No výborně, to je odklon od místního folklóru, kdy úspěch znamená mít nějaký výkon a méně tranzistorů, což tady pořád někdo tahá ven ve srovnávání Ryzenů a M1.“

Co prosím? Nějak v tom nenacházím ani logiku, ani souvislost. Psal jsem o tom, že když stoupne počet tranzistorů v SoC (které integruje stovky různých obvodů), tak bez znalosti všech detailů o tomto SoC (které nejsou veřejně dostupné) nelze tvrdit, že za tento nárůst počtu tranzistorů mohou (z těch stovek obvodů) zrovna procesorová jádra.

O dalším už se vůbec nemá cenu bavit, protože se to vůbec netýká tématu, o kterém je zpráva i diskuze.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To je narážka na to že tady pár jedinců tvrdí jak je Ryzen technologicky na výši že má lepší výkon než M1 a přitom má méně tranzistorů.

Přesně to je totiž správná úvaha, k čemu tam ty tranzistory jsou...

A výkon u iPhonu nebo iPadu uživatel normálně neřeší, to je prostý fakt, ví, že je ho dostatek. Stejně tak Apple ví co pro svůj SW potřebuje a podle toho vyvíjí HW.

Příkladem je 163% navýšený výkon pro Depth of Field na grafice... Depth of Field je klíčový pro cinematic video mód, který mimochodem pro amatérské video tvárce je asi největším trhákem nových iPhonů a sám tohle budu majitelům 13tek závidět v kombinaci se světelnějšími objektivy, zbytek změn je pro mě nepodstatný.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je jen jiná metrika, která pro M1 nevypadá tak úplně dobře, takže se ti nehodí do krámu. Tato metrika má zcela jednoznačně smysl, protože počet tranzistorů determinuje velikost čipu a také jeho technickou vyrobitelnost na konkrétním výrobním procesu. Čímž se vracíme k výrobní ceně, potažmo prodejní ceně a tudíž zcela logicky má smysl sledovat transistor count/perf ratio.

K tvým dalším výrokům: pokud je výkonu dost, proč jej Apple navyšuje? S tím se přece zvyšuje i spotřeba, navíc u Apple s tím mají dlouhodobý problém, viz batterygate. Navíc si sám odporuješ, nejprve napíšeš, že výkon nikdo neřeší a nepotřebuje, protože je ho dostatek, ale vzápětí se rozepíšeš o navyšování výkonu pro nepodstatný efekt, který má udělat z nějaké nové jablečné krabičky neodolatelný trhák...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pšt, na modlu se nesahá...Jirka si večer klekne na koberec, kolem sebe si rozestaví jablečné produkty, podívá se vzhůru a začne halekat Jo-jo-jo-jo-jo-jo-jo-jo-jo-jo-oo-obs, pak si na čelo fixou namaluje logo Applu a s rozeběhem to vezme hlavou o bílou stěnu, dokud se na ní logo neobtiskne.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro koncového uživatele má smysl sledovat hlavně perf/watt a price/perf. Porovnávat transistor count/perf u čipů vyráběných různými procesy si myslím, že zas až tak velký smysl nedává. Pokud např. jeden proces umožňuje výrazně vyšší hustotu tranzistorů, ale už třeba ne vyšší takty (nebo jen za cenu mnohem vyšší spotřeby), tak může být rozumné vyššího výkonu dosahovat pomocí vyššího počtu tranzistorů. Nakonec Cezanne je fyzicky asi o 50 % větší než M1, ne? Pokud se to tedy přepočítá na ceny waferů, tak M1 vychází o něco dráž, ale zas ne o tolik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud např. jeden proces umožňuje výrazně vyšší hustotu tranzistorů, ale už třeba ne vyšší takty (nebo jen za cenu mnohem vyšší spotřeby), tak může být rozumné vyššího výkonu dosahovat pomocí vyššího počtu tranzistorů"

Ano, to se jmenuje CMOS a používá se to v nejvýkonnějších čipech už třicet let. Nevím, kdo by dnes použil ECL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len upresním...Apple M1 má plochu cca 120mm2 na 5nm s EUV (zdroj: Anandtech) a AMD Cezanne má cca 175mm2 na 7nm bez EUV (zdroj: Hexus). Cena 5nm (EUV) waffer-u u TSMC je $17000 a cena 7nm (bez EUV) u TSMC je $9350 (zdroj: TomsHardware.com).

Suma sumárum to v hrubej ploche vychádza u M1 (588kusov/waffer a cena za "die" cca $28,9) a u Cezzane (401kusov/waffer a cena za die cca $23,3), samozrejme sa nepočítala čistá plocha (celých jadier) len teoretická hrubá a nebrala sa do úvahy výťažnosť, ani cena puzdrenia a testovania. Ale v dnešnej dobe ide skôr o možnosť vyrobiť viac čipov ako uvažovať koľko je cena za jeden" len vyrezaný" čip...rozdiely medzi konkurenciou sú v jednotkách dolárov. Iné by to bolo porovnávať cezzane na 7nm a teoretický Cezanne na 5nm, tam by to začalo byť zaujímavejšie.

Takže sú pochopiteľné snahy AMD prejsť v najbližšej dobe (do 1Q/2022) na 6nm, do roka na 5nm u istých čipov a snahá Apple prejsť čím skôr na 3nm .(zníženie plochy čipu=viac čipov...cena čipu nehrá tak zásadnú rolu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"No výborně, to je odklon od místního folklóru, kdy úspěch znamená mít nějaký výkon a méně tranzistorů"

To není "místní folklór", to je běžný inženýrský princip. Každé zařízení se snažíte postavit z co nejmenšího počtu komponent, které ještě splní požadavky zadání. Snižuje to výrobní náklady.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Apple cipy obecne s konkurenciou porovnava, ak sa mu to prave hodi do kramu. Vyzivna je v tomto prezentacia snad z roku 2005, ked vyzdvihuju, aky je G5 oproti Intel Core super. Potom v roku 2006, ked ohlasovali prechod na Intel, vytiahli ten isty slajd, s trocha inac povyberanymi stlpcekmi, aby argumentovali tym, ake bolo dobre, ze na ten Intel prechadzaju :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

4. Má dva krát väčšiu cache (32 MB)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že Applu neustále visí nabídky práce na IP/Silicon design...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč by nesvítily, že, v naší firmě taky svítí pořád nabídky na různé pozice poměrně zásadní pro naši firmu a to je nás asi 70, protože je třeba buď nové lidi nebo náhrada za normální fluktuaci. Apple má 147 tisíc zaměstnanců, počítám že při stejné fluktuaci lidí jako v naší firmě bude u Apple to absolutní číslo kapku jinde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S těmi zaměstnanci Applu mi to připomnělo
https://www.bugemos.com/?q=node/592

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Single se mel posunout na 1720-1770 to je asi o 10% nad A14 dokonce vic nez M1 a v multi k 4800 coz je vic jak 15% .. cisla z geekbench.
Metal score slo jen o chlup nahoru z 9200 na 10200 u orezane A15. A15 s 5 gpu jadry je na 14 tisicich. Coz je o cca 50% vic nez A14 a dokonce o cca 15% vic nez 8 jader u A12X

V iPad mini je 5 jadrova grafika ale cpu jede na nizsich taktech nez v iPhone 13 pro

Ecidentne je problem s dodavkami cipu a Apple musi binovat a delit cipy do ruznych zarizeni.

Dokonce u Apple Watch 7 nebude nov procesor

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny pisateli, to ze Applu dosly mozky je spekulace, jen tady na tom webu se to podava jako realita.
Mimochodem, Apple dopredu avizoval, ze letosni iPhone bude jen mirne redesignovany, takze to "prekvapeni" prilis nechapu.
Jestli je Apple v krizi se uvidi za rok, kdy Apple slibuje velky narust vykonu na pristim modelu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

covece ja nevim.. vcera sem to cet i na ubergizmo.. jeste ti povim velky tajemstvi.. dole pod clankem je takovejch pet pismenek.. z, d, r, o, j.. a za tema je odkaz na stranku kde ctu..
'' The brain drain continues and impacts will be more apparent as time moves on. As Apple once drained resources out of Intel and others through the industry, the reverse seems to be happening now. ''

a kdyz to hodim do googla, vypadne mi link na appleinsider kde ctu.. '' Apple's A15 Bionic lacks significant CPU upgrades due to chip team brain drain. ''

takze vono to nebude jenom na tadytom webu, je to celosvetovy spiknuti!! (((:

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je že těch zdrojů není více.

Třeba TomsHardware píše: "Apple's A15 Bionic Geekbenched: 55% Higher GPU Performance" zdroj: https://www.tomshardware.com/news/apple-a15-bionic-has-massive-gpu-impro...
Geekbench metal score z různých zařízení, je třeba myslet že v tabletech může být výkon jiný, stejně jako v různých modelech telefonů - možnosti chlazení a throttling):
A13 Bionic (iPhone 11): 7338
A14 Bionic (iPhone 12 Pro): 9123
A15 Bionic (iPhone 13 Pro): 14216

Ale rozumím tomu že autorovi je 55% výkonu málo, jsem zvědavý co na to mRDNA, která dosahuje na výkon A14 v některých zařízeních.

A abychom ukázali i ne Pro, tak

iPhone 13, metal score: 10608.
Geekbench CPU skore:
1724 single, 4587 multi pro iPhone 13
a
1738 single, 4766 multi pro iPhone 13 Pro

zdroj: https://www.macrumors.com/2021/09/15/a15-geekbench-cpu-gpu/

iPhony 12, resp A14 bionic dosahuje typicky signle pár bodů pod 1600 napříč zařízeními a multi 4100 až 4200 (můj 12 Pro cca 4150, iPadAir 4212)

Single se tak navýšilo symbolicky nad M1, ale procesorově Apple převyšuje konkurenci o míle i s A14.

Graficky bude záviset na konkrétním zařízení. Můj iPhone 12 Pro dával 9290 v metalu, ale třeba v iPadu Air má A14 metal score 12400, proti tomu je skóre 14 tisíc poměrně nízké, počítám ale že ten výkon v iPadech u A15 půjde výš, byť mini je kapku menší a nebude mít takovou termální kapacitu jako větší Air.

obecně výkon, když si někdo kupuje nový stejně řešit nemusí, je ho víc než dost, jen mizivá skupina uživatelů by upgradovala z zařízení s A14 na zařízení s A15 čistě kvůli výkonu toho SoC. Jsou jiná lákadla

Na novou generaci z předchozí přechází jen malé procento lidí, to spíše ob generaci, pokud využívá prodeje na splátky od operátorů (když platíš za jeden unlimited tarif 85 dolarů 30-50 dolarů navíc za iPhone už nepoznáš), nicméně spíše budou upgradovat ti co mají dnes nějaké 6s, 7, 8, první SEčko... Mezigenerační posun tak není vůbec rozhodující

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

clovece, poposedni si.. tady je rec o zabrzdenym vyvoji cpu jader a ty tu mavas cislama namerenyma na grafice..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vážně?

Geekbench CPU skore:
1724 single, 4587 multi pro iPhone 13
a
1738 single, 4766 multi pro iPhone 13 Pro

A14 v singlu šahalo na 1600, v Multi kolem 4200 a to nevíme jaký výkon to bude mít v lépe chlazeném zařízení při plných taktech - iPad Mini má údajně podtaktované CPU proti iPhonu 13 Pro, ten zase nemá termální kapacitu ipadu.

Posuzovat výkon v mobilním zařízení které má nějakou limitaci je dost těžké k tomu abys zjistil jak velký pokrok tam je. Pokud Apple vydá iPad Air s A15 a nebude podtaktovaná nebo ořezaná, pak bude možné srovnávat v zařízení kde je dopad chlazení minimální

Ale kdo řeší v iPhonu CPU výkon, který málokdo plně využije a navíc je daleko před konkurencí, tu grafiku alespoň využijí hráči v náročných hrách, Gensin Impact je krásnný příkad který dá zabrat i M1 v iPadu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Poprve, Apple nikdy neriesilo, jak daleko su pred konkurenciou. Vzdy pridavali vykon bez ohladu na konkurenciu, a vobec ich netrapilo, ze uz vtedy mali generacny narast vykonu. A potom, az do 2019 sa vzdy porovnavali so svojou predchadzajucou generaciou. Preco s tym zrazu prestali? Mozes fandit Applu jak chces (a je evidentne, ze im fandis hodne), ale pokial by s vykonom stale napredovali ako v minulosti, nikdy by sa s konkurenciou porovnavat nezacali.

https://abload.de/img/a12vsa132uk7l.png

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co je špatného že změnili marketing pro iPhony? penetrace je obrovská, ten kdo používá iPhone výkon nového iPhonu neřeší, zmínění konkurence dává velký smysl aby to cílilo na nové zákazníky. Zvláště když konkurence se na lepší nezmůže, viz o den později představený vlajkový Xiaomi 11T/Pro se "starým" Snapdragonem 888, který nestíhá ani loňskou A14.

A já tam ten výkon vidím pořád, ale nezapomínej že Apple si HW dělá pro svůj SW, iOS 15, iPadOS 15 nebo i MacOS 15 přináší nové featury spojené s AI (u MacOS dokonce nebudou některé věci fungovat na Intelu, jen Apple silicon), to žádá výkon navíc a ten tam je a patřičně se s tím chlubili - nový neural engine, nový image procesing...

Proč se věnovat obecnému výkonu, který pro specifický SW nepřináší posun.

Grafický výkon roste o půlku a také ho srovnávali jen s konkurencí.. Proč se tedy nepochlubili tímhle?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aj v minulosti vydavali len mierne redesignovane iPhony, vacsinou mali pridavok S a vzdy mali novy SoC, s ktorym sa vzdy nalezite pochvalili porovanin s predchadzajucou generaciou SoC od Applu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že Apple propaganda v podání hlavního Apple PR Jiřiny jede na plný koule. :o)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A co jsi cekal :))
Letos mozna jabcak ztrati korunku ST vykonu, az vyjde Inteli AL. To jsem.zvedav, jak to Jirina bude okecavat ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba trošku lepší článek než tenhle brak, i ten zdrojový článek uvádí kapku jiné údaje, ale to už se nehodí.

CPU výkon u A15 možná neroste tolik co dříve, ale grafikcý výkon orste o víc jak polovinu, ale to pořád není podstatné.

Kdybys věděl co nového nové iPhone 13 přináší po SW stránce, zjistíš že je potřeba navyšovat výkon AI, ten se zvyšuje asi o 30%, nebo pro nový režim natáčení videa, kde bude aplikovatelná hloubka ostrosti, kterou musí zpracovávat v reálném čase a zároveň ji ukládá v metadatech abys ve videu mohl tu hloubku ostrosti měnit i po natočení tak jako u portrétních fotek.

Například grafická část má 163.9% vyšší výkon ve zpracování Depth of Field, což je právě nutné k tomu cinematic videu.

U CPU je třeba 23.8% pokrok v speech recognition, světe div se v iOS 15 bude možné používat Siri offline, takže CPU potřebuje na toto více výkonu. 15% výkonu pro HDR zase jde ruku v ruce s novým SmartHDR

Na rozdíl od jiných tvůrců CPU a potažmo SoC pro počítače a mobilní zařízení má Apple neskutečnou výhodu v tom že má kontrolu nad HW i SW co na něm běží, takže si ty čipy může navrhnout přesně pro potřebu SW který na něm běží a mít požadovaný výkon tam kde ho potřebuje, což je ta AI a zpracování obrazu Nepotřebuje brute force, toho má pořád víc než dost a jakákoli konkurence může závidět. Však představení vlajkového Xiaomi 11T/11T Pro, pořád to má Snapdragon 888, který nešahá po paty ani A14.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě že všichni hrajeme a používáme ty benchmarky a tak si poběžíme koupit nový ajfoun :D

To že maji ajfouny tragicky pomalé paměti oproti Androidům už neřekneš. To že mají málo operační paměti opět vynecháme. (Reálný test provedený na Iphone 11 Pro MAX vs. Samsung Galaxy Note 10 Ultra .... kamarádi spouštěli aplikace do nesmyslů až se ajfoun zasekl, protože mu došla opěrační paměť, Note s tím neměl problém)

Ale hlavně že máme vysoký výkon v benchmarku :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak to je pekna blbost

snubenica ma ip 11 pro, ja mam ip 12 pro, RAM 4 vs 6

este som u nej nezazil, aby jej sekol mobil a to som otmu mobilu dal zabrat, kedze som dumal, ci ist do 11tky alebo pockat na 12tku. Za to segra ma nejaky ackovy samsung a ten sekol uz pri samotnom nastavovani (tie prvotne, ked kupis mobil) a tam RAM je tusim okolo 8gb

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To není žádná blbost, ale reálná zkušenost mých dvou kamarádů, kdy jeden je zastáncem Apple a druhý Samsungu. Neznám přesné složení aplikací, ale Applista to jasně přiznal...

Add sekání... to je přesně myšlení Applistů.. budeme porovnávat telefon za 8 tisíc s telefonem za 30 a bude říkat, jaký je ten za 8 srač*a. Jestli chceš porovnávat, tak si vezmi stejně drahého konkurenta jako je například Note 10 Ultra, Note 20 Ultra případně S21 Ultra, ne telefon za pár proboha.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tema je RAMka, do tohto ti nevstupuje nijako cpu ani gpu ani peniaze

ak mam dostatok ram, nemal by mi mobil seknut, tak to aspon tvrdis ty, kedze 4 < 8

realita je uplne ina, androidu nestaci ani tych 8gb, aby mohol realne fungovat

taktiez, o sekani pises ty, iphone sa vraj zasekol, co mozeme oznacit ako zamrznutie systemu, ja som to iste povedal aj o tom samsungu s 2x tak velkou RAM, nikde nepadla zmienka o sekani, teda oneskorenych reakcii systemu, ale zaseknuti, teda padnutie systemu

cize bud si premysli co chces napisat, pripadne si precitaj co si napisal a tak reaguj, teraz to vyzneje, ze sam nevies o com pises

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel takhle to nefunguje jak ty píšeš. Ten slabší telefon za pár peněz sice má 8 GB RAM, ale má slabší procesor není tolik optimalizovaný jako ten drahý.... prostě to tak je a u těchhle levných telefonů občas k nějakém zaseknutí dojít může, ale ne u telefonu za 30 litrů, který se chlubí jak má výkonný procesor a grafiku a pak ho utaháš na pěmětí.

Androidu nestačí 8GB? Tak to je divné... používám stále i starý Huawei P20 Pro, který má jen 6 GB operační paměti a je zajímavé, že se mi nikdy nesekl... jak je to jen možné? Že by to bylo tím, že jako tehdejší vlajka je mnohem víc optimalizovaná, protože nestála pár peněz?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no levny nebol, stal nejakych 500e ci kolko, je to nejaka Ackova rada 7x, nejako tak

ci u vas na androide funguju iba optimalizacie pri vlajkovych drahych mobiloch od 800-1000e+? zaujimave

a ze nesekne? na fb je krasne video ako s20+ nereaguje na dotyk, staci ist do skuping svetapple a najst clanok o tom, ako sa samsung smeje applu kvoli 120hz, v komentaroch je video od androidacky (sluzobny mobil)

video by som tu nahodil, ale entusim ako ziskat link z blbeho fb

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je spíše tak, že ty máš nějakou vágní představu, ale realita je úplně jinde.
Můžu posloužit třeba vlastním příkladem: Mám Mi9T, 6GB RAM/128G disk a ten telefon jede jak z partesu, a to mi tam běží firemní oddíl s Outlookem/Teams/1Drive. K tomu pár VPN klientů, nějaké ty appky na počasí, netflix, FF, Waze, atd.
Nic se neseká, běžně mám 3GB volných. Aplikace, které potřebuju instantně, jsem si nastavil do výjimek z ukončování na pozadí.

Telefon stál před skoro 2 lety nějakých 7 litrů. Tomu říkám dobrý price/perf ratio. V té době nej volba, pokud člověk vyžaduje AMOLED. Ale hlavně jsem to já, kdo řídí telefon, není to opačně, aby telefon řídil mě. A to je k nezaplacení.

edit: pro pobavení, jak si jabkouni nastavují vyzvánění (když to tedy mentálně zvládnou, což je zase trochu jiný příběh, podpořený počtem defaultních zvuků kolem): https://jablickar.cz/jak-na-iphone-vytvorit-a-nastavit-vlastni-vyzvaneni/

pouhé 3 kroky/aplikace a jeden proprietární formát, návod jak na start Saturn V. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to su realne skusenosti, ziadna vagna predstava

mne rukami preslo kopec androidov po verziu android 10, odvtedy som presiel na iphone, prv ip7 teraz ip12 pro

flashoval som tie mobily, riesil kernel, menil ROM, skusal dokonca vytvarat vlastnu ROM a pod. Boli to divoke roky, kedy som si ten android uzival

no ako clovek, co chce mat sw vzdy v najnovsej verzii som uz nemohol strpiet android ako taky, kde kazdy update nieco domrvil alebo si vyrobca povedal, nasrat vam, tu kupujte novu radu

vdaka bohu za LineageOS tim

inak uvedomujes si, ze svojim komentarom o 6gb RAM podporujes ten samotny iphone, ktoremu na chod vystaci aj 4gb RAM? a teda komentar pana vyssie je teda uplne mimo? vzdy zalezi na optimalizaciach, mozes mat aj 150gb ram, ak opt je u teba nadavka, nepomoze ti ani to

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně je iPhone fakt ukradenej, protože neumí věci, které prostě chci (dobré a customizovatelné UI, síťařské věci a obecně možnost omezit vlezlost výrobce OS do mých dat). Neberu ti tvé jabko, ale je mi upřímně jedno, kolik RAM ten OS zabírá, pokud funguje. A to funguje na obou platformách.

Já prostě ten Android jednou nastavil tak jak jsem potřeboval a funguju. Prošel jsem postupně upgradem z v9 až do v11 a ono to stále funguje. Já nemám telefon na hraní, ale na práci, takže to možná bude v tom, že si nebuilduju custom ROM.. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ani ja tebe neberem android, ako pisem, ja som si uzil androidu az az a uz ma nebavi tam customizovat kazdu blbost alebo sa strachovat, ci vobec vyrobca pomysli na update pre moj model, niekomu to vsak vyhovuje

ja chcem funkcny mobil na vyvoj a hlavne spolahlivost + aktualny OS bez zasahov do bootloadera

momentalne sa tak ci tak pozeram po funkcnom android mobile, kvoli vyvoju, no zatial nic normalne za normalnu cenu som nenasiel, ak mas tip, sem s nim ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- kdo tě nutí něco "customizovat" a nebo zasahovat do bootloaderu?
- ty jsi nějak labilní, že se strachuješ, že ti nepřijde update na něco, co funguje (to je asi nějaká novodobá nemoc .. když něpřijde několik updatů týdně, které fakticky nic nezmění, tak se uživatel může zbláznit :D)
- updatů od Apple jsem si užil taky .. občas se něco rozbije, občas odeberou nějakou funkci ;)
- no vidíš a já zase iphone jako pracovní nástroj nemohu využít, protože iOS nepodporuje např. SPP a jiné běžné věci ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa ti vyrobca vyprdne na aktualizacie a ty chces najnovsi android a nechces minat peniaze, neostava ti nic ine ako odomknut bootloader. Toto sa deje u 90% androidov po roku od uvedenia na trh

Preco by som mal byt labilny? Ci tebe je jedno vyhodit 800€+ za zariadenie a mat mizivu podporu? Necudo, ze je android tam, kde je ked ma takychto uzivatelov

Ja osobne nepamatam aktualizaciu, kde by nieco odobrali. Mam ho kratko, takze neviem. Osobne si ani pri androide nepamatam, ze by daco odobrali, zato domrvenych aktualizacii som mal az az

Netusim co myslis tym SPP. Serial port profile?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"..Toto sa deje u 90% androidov po roku od uvedenia na trh"
.. neni nad to si veci cucat z palce.
Vzhledem k tomu, kolik procent trhu ma Samsung a vetsina jeho portfolia ma dnes 3 roky support s 4 roky security patchu, je tvoje tvrzeni nesmysl.
https://www.androidauthority.com/samsung-android-updates-1148888/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč bychom porovnávali telefon jiné značky na jiné platformě, když se pořád bavíme o mezigeneračním posunu výkonu procesorů od Apple?

Proč bych vůbec měl porovnávat iPhone s nějakým Notem? Note vyhrává pokud chci telefon použít jako náhradu počítače, má neskutečně skvělou featuru - DeX, ale jinak nenabízí nic co by neměl iPhone, který si navíc rozumí lépe se zbytkem zařízení, jak spolupracuje Samsung telefon s iPadem, s Apple Watch, Macem a Airpody? Já si iPhone kupoval právě kvůli tomu že už jsem měl iPad a Macbook, takže to byla jasná volba, stejně jako hodinky, které opět přinesly extra funkci pro Mac i iPhone.

Samozřejmě když máš tablet a počítač od Samsungu tak asi zvolíš samsung a ne Apple.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tady se nebavíme o mezigeneračním růstu výkonu procesorů Apple, ale debata sklouzla k jiným aspektům těch produktů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě.

V každém případě zkušenost pár jednotlivců versus zkušenosti stovek milionů... vsadím na zkuščenosti stovek milionů i na své vlastní. Určitě věřím že něčím iPhone zboříš, stejně jako zboříš konkurenci, mám výhodu v tom že ten telefon používám k jiným účelům, než to "zbořit" a tam to funguje jak má.

A když vezmeme téma a mezigenerační posuny... Měl jsem iPhone 11, mám iPhone 12 Pro, rozdíl A13 vs A14 autor nezpochybnil, jako uživatel jsem nepoznal sebemenší rozdíl v rychlosti systému a aplikací, nevidím ani rozdílné chování na A12 v iPadu 8. generace, vše běží stejně svižně, stejně svižně běží i Air s A14. A dokonce jsou tu i různé paměťové konfigurace 3 vs 4 vs 6 GB RAM

Pokud bys mi prodal iPhone 13 s A12 vevnitř, asi bych nepocítil rozdíl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nojo. Jenže zatímco v iPhone není java, tak android už nasadil swap...
Co je na telefon "málo" ram?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já celou dobu dementuji obsah článku, že se výkon neposunul, přitom se posunul a někde dost výrazně.

To jaké má iPhone paměti... co s tím? Uživatel chce plynulý chod zařízení, ten dostane, proto ani nemá smysl řešit kolik té paměti tam je nebo jestli se výkon posunul o 5 nebo 50%, když je ho dost i teď a drtivá většina uživatelů to nepocítí.

Co je jasné je, že A15 není pomalejší než A14 což dává smysl, takže koupí iPhone 13 získá člověk více výkonu než koupí iPhone 12. ale ani v jednom případě toho výkonu nebude málo a ani v jednom případě nebude výkon CPU faktorem při výběru. Stačí ti 64GB úložiště a nejde ti o video a fotky, o trošku vyšší výdrž baterie se nestrachuješ, vyšší jas displeje, menší notch? Kupuješ iPhone 12 o 100 dolarů levněji. Chceš 128GB úložiště, rozdíl je jen 50 dolarů proti 13, stojí ti za to o trošku větší výdrž baterky, cinematic video, vyšší jas, lepší objektivy? Jo to už asi za ten rozdíl stojí, kupuješ 13

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pockat pockat, ty chces nieco obhajovat ohladom applu, tu? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tak obhajuju svůj názor, nejsem obhájce žádné ze značek ale nelíbí se mi focused články, které si vyberou jen něco, autor rozvine fantazii kolem jedné malichernosti a zbytek neřeší. Což výkon v grafice nebo výkon v neural enginu je. pro konkrétní činnosti někdy i tříciferný procentuální nárust

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ved na to i narazam, i ked nepriamo

diit a ddworld su notoricky zname ceske weby plne apple haterov :D preto sa cudujem, ze sa snazis nieco obhajit alebo na nieco poukazat

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V tomto oboru platí jasné pravidlo ... Neplatíš? Zaplatíš! ... on ty lidi někdo jiný zaplatí velmi dobře nebo si postaví vlastní společnost a budou nakonec zaplaceni ještě lépe. Nakonec to Applu naruší vývojové plány, natropí pár let skluzu a hlavně nakonec budou sami muset přeplatit někoho od konkurence. Ve výsledku je to bude stát víc, než kolik na těch platech našetří.
A co se týká té prestiže práce pro Apple ... ano, právě to zaměstnancům pomůže, aby o ně byl zájem a někdo byl ochoten je zaplatit lépe jak Apple :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To teda nechapu, ze zrovna tak ziskova spolecnost jako apple ma "problem" adekvatne zaplatit kvalitni lidi..... Holt asi manazerske rozhodnuti ..... ktere se muze docela vymstit.
Prestiz at si strci nekam, ze to slozenky nikdo nezaplati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tito lidé už jsou placeni tak dobře, že množství peněz je pouze jedno (a někdy ani není nejdůležitější) kritérium jestli chtějí u dané firmy pracovat. Pracovní prostředí a zajímavost práce bývají občas i důležitější. Pokud to u Apple sklouzlo do rutiny, tak je možné že jim lidé utíkají za novými výzvami bez ohledu na výši odmněny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple má výkonu na rozdávanie, stačí mrknúť na databázu GB,
ďaleko pred konkurenciou.
Zaujalo ma radikálne vylepšenie hlavného fotomodulu.
Snímač sa zvečšil a tým fotobunky získali veľkosť 1.9 mikronu,
vstupná čočka sa zvečšila, nedošlo k zníženiu svetelnosti
ale k zlepšeniu na F1.5 a snímač získal IBIS.
To sú skutočne veľmi pekné vylepšenia.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

'' Apple má výkonu na rozdávanie, stačí mrknúť na databázu GB, ''

jakobych cet post od intelfans pred vydanim zenu.. ((:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple měl o hodně "výkonnější" procesory tím, že implementoval instrukce pro umělou inteligenci, čímž proti ostatním získal výhodu (tenkrát se nevyužívaly, ake ty body se hodily).

Prudký nárůst počtu tranzistorů může znamenat, že znásobili některé části (jednotky, cache), proto "refresh".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se lekl, že se do A15 zabudovávají kusy mozků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.