Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple čelí žalobám za zpomalení iPhonů, mají problém s baterií

Ale z tych zaolob je jedna extremna

"Hromadná žaloba na 999 miliárd dolárov

Na kalifornskú firmu v súčasnosti mieri už deväť žalôb, jedna z nich pritom žaluje Apple o neuveriteľnú sumu 999 miliárd dolárov. "
https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/1668512-na-apple-sa-ruti...

o státním rozpočtu České republiky na rok 2018
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
§ 1
(1) Celkové příjmy státního rozpočtu České republiky na rok 2018 (dále jen „státní
rozpočet“) se stanoví částkou 1 314 497 641 409 Kč. Celkové výdaje státního rozpočtu se
stanoví částkou 1 364 497 641 409 Kč. Schodek státního rozpočtu činí 50 000 000 000 Kč.
Schodek státního rozpočtu bude vypořádán těmito financujícími položkami:
http://www.mfcr.cz/cs/legislativa/legislativni-dokumenty/2017/vladni-nav...

1 314 497 641 409 CZK =
62 162 593 500 USD

teda 999 mld. USD je 16,07 nasobkom vydavkov rozpoctu Ceskej republiky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm takze tohle je ta "superior build quality of Apple" o ktere neustale slycham...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsetci apple hejtuju zato, ale aspon sa apple stara o svoje starsie zariadenia. Pretoze naozaj. Baterky casom stacaju svoju zivotnost. A predlzit jej zivot znizenim spotreby mi pride rozumne.
Podla mna je to vyhoda nez nevyhoda.

99% android telefonov ani nedostanu update na novsiu verziu pripadne v dobe vydania uz maju zastaranu verziu.

Preto pravidlo #1 deti.. Nekupuje sa telefon ktory nena uzivatelsky odoberatelnu baterku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Negativní reakce nejsou způsobené tím, že by se Apple staral (kdyby šlo opravdu o zájmy zákazníka, dostal by na výběr, zda chce omezit výkon nebo ne). Jde hlavně o zájem Applu skrýt existenci hardwarového problému softwarovým řešením, protože to je o několik řádů levnější než plošné výměny hardwaru.

Naopak to ukazuje diametrálně rozdílný přístup dříve kritizovaného Samsungu, který se k problému s bateriemi postavil čelem a všem zákazníkům vrátil peníze. Apple oproti tomu o zákazníka nejde, dva roky jen dělal vše proto, aby se problém neprojevil a nemusel přistoupit ke skutečnému řešení.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Skoro s tebou souhlasím - jenom chci říct, že stav baterie po nějaké době používání není zas až tak uplně hardwarový problém (ve smyslu chyby) - všichni jsou na výkon baterie upozorňováni v návodech snad všech výrobků a je to i důvod proč se na baterie nevztahuje stejně dlouhá záruční doba.

Pokud se apple chce vyhnout žalobám za stav baterie (které by nejspíš byly smeteny ze stolu, protože je na to upozorněno v IFU), tak to udělal tím nejhloupějším způsobem.

Spíš mi přijde pošetilé rozhodnout za zákazníka jestli je pro něj víc výkon či výdrž ... Já jako zákazník počítám s nějakým výkonem (na který jsem si třeba už i zvykl) a počítám s tím, že baterie má svoji omezenou životnost (vlastním iP6S a SGS7 a u S7 po dvou letech už je cítit, že baterie není v původní kondici, ale znám ty důvody a žiju s tím i za cenu, že si koupím jinej telefon nebo si zařídím výměnu baterie).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty jses taky moc chytrej ale uplne mimo, cim je starsi baterie tim prestava byt tvrdsi tzn nezvladne dodat takovej proud a klesne ji napeti, pokud budes zdrovna neco zapisovat na disk a baterie to neustoji muze se po.. celej system, prijdes o data atd, tady neni co davat uzivateli na vybranou tak to proste musi a uz davno byt melo

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

... a nikdo jiný kromě Apple telefony se stářím baterie bezpomaluje.
+ Apple už je téměř jediný, který dodnes neumí žádnou formu Quick Chargingu.
A já si myslel, že mi můj iPad prasí jen iOS 11 a ona to možná byla po dvou letech baterie ... nebo kombinace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pozitivní hodnocení mé inteligence. Nicméně já nevycházím z domněnek v diskusích, ale z oficiálního vyjádření Applu. To neuvádí ani slovo o tom, že by starší baterie nezvládaly dodávat požadovaný proud, ale: „Phones without the adjustment would shut down abruptly because of a precaution designed to prevent components from getting fried.“

Pokud by odběr byl po baterii požadován, došlo by k zahoření / explozi / přehřátí. Nikoli že by se přístroj vypnul, protože by nastalo podpětí. Právě poškození brání Applem implementovaná ochrana, která přístroj vypne dříve než k poškození dojde. A proto, že ho vypínala s opotřebením baterie čím dál dřív a uživatelům to bylo nápadné, implementoval Apple podtaktování procesoru, které spotřebu snižuje.

To samozřejmě nemá nic společného se standardním chováním baterie v důsledku opotřebení. Týká se to výlučně čtyř modelů a jen od Applu. Netýká se to iPhone 5 a starších, netýká se to iPhone 8 a novějších. Netýká se to konkurenčních výrobků. Jiné telefony než iPhone 6/6S/SE/7 nepotřebují zpomalovat, aby mohly normálně fungovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Phones without the adjustment would shut down abruptly because of a precaution designed to prevent components from getting fried.“

---Pokud by odběr byl po baterii požadován, došlo by k zahoření / explozi / přehřátí. ---
Na toto tvrzení jsem na internetech nenašel jedinou oporu. Proč většina přístrojů plného výkonu dosahuje, resp před aktualziací na iOS11 dosahovaly? Proč neshoří?

---Nikoli že by se přístroj vypnul, protože by nastalo podpětí. Právě poškození brání Applem implementovaná ochrana, která přístroj vypne dříve než k poškození dojde.---
Každý přístroj na baterku se v případě podpětí vypíná "aby nedošlo k odpálení elektroniky". Že to něco vypíná ještě dříve, mno nevím, možné to je, ale opět nevidím nějaké toto podporující informace, kromě hodně starých z dob výroby iP6 a to evidentně byly vadné baterky - pochybuji, že se dožily dneška, když už tehdy způsobovaly vypínání. Přijde mi, že se za každou cenu snažíš tehdejší a současný problém spojit, což si nejsem jist, jestli je možné (tři roky jsou pro baterku opravdu hodně).

---A proto, že ho vypínala s opotřebením baterie čím dál dřív a uživatelům to bylo nápadné, implementoval Apple podtaktování procesoru, které spotřebu snižuje.---
Tohle už je hodně divoká extrapolace, byl by nějaký zdroj, který by tuto domněnku podporoval? Už jen původní článek o tom maníkovi co to benchmarkem objevil, tak tam netvrdil, že by mu to padalo čím dál víc a najdenou přestalo.

iPhone 5 a staší nedostaly nový iOS, takže se jich to netýká. Poměrně logická vazba, neboť technika byla zavedena v nové verzi OS. Apple sám někde napsal, že regulaci zapne i u iPhone 8, jakmile stáří baterek bude k tomuto kroku vyzívat. Přesnější je tedy, že to zatím nepotřebují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Proč většina přístrojů plného výkonu dosahuje, resp před aktualziací na iOS11 dosahovaly? Proč neshoří?“

Ochrana, která telefon vypínala v případě, že by mohlo dojít k poškození, byla implementována již plus mínus před rokem, proto „nemohly“ shořet. Právě před rokem si totiž uživatelé začali stěžovat, že se jim iPhony vypínají, i když nejsou vybité.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas, taky jsem na forech nic takoveho nenasel, proste vyklad vycucany z prstu... :-) Ale koho to zajima, kdyz se klika na clanky... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

neilz bellic: Tak ty seš typická iOvce, jak se tu s oblibou říká. A úplně přesně to sedí. Absolutně nedokážeš pochopit o co jde a budeš tu tvrdit, že zase Apple je nejlepší a všechno dělá jen správně. Kdybys nebyl tak omezený zaslepenec, tak by sis všim, že nikdo nemá problém s tím, že se telefon zpomalí, když baterie nedokáže dodat již dostatečný proud, ale s tím, že tuhle "vlastnost" tam Apple přidal dodatečně a BEZ VĚDOMÍ zákazníků. Kdyby telefon ohlásil: "Opotřebená baterie, chcete snížit výkon kvůli zachování výdrže ANO/NE", tak by to byla dle mého skvělá vlastnost a fičura Applu, který by dal zákazníkovi vybrat, zda bude drtit výkon bez ohledu na stabilitu telefonu, nebo do výměny baterie bude mít horší výkon, ale stále spolehlivou funkci. Nebo ho aspoň informoval. To jak to udělali je podvod a násilná forma nucení zákazníka ke koupi nového telefonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty jses vazne nechapavej, od vety "Opotřebená baterie, chcete snížit výkon kvůli zachování výdrže ANO/NE"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Haha :-D Provokatér fanatik mi bude říkat, že jsem nechápavej :-D Já se na takových diskuzích vždycky tak pobavím. Vždycky je tu někdo, kdo říká, že všichni jsou blázni, jen on letadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-Xi, ale tři roky stará baterka není nic co by se dalo nazývat "plošný problém s bateriemi". Tři roky stará Li-Ionka je prostě tři roky stará, unavená Li-Ionka. Jesli se nějaké baterky před dvěma lety nebyly dost kvalitní a způsobovaly vypnutí, tak to určitě nejsou ty, které v telefonech vydržely do dnešních dní. To prostě nedává logiku, aby teď maskoval nějaký problém z období výroby, když ta zařízení už jsou roky po záruce a jakékoliv opravy či výměny leží čístě na bedrech uživatele.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Apple problém s bateriemi u těchto telefonů řešil už před více než rokem. Nemluvíme o tři roky starých bateriích, problémy tam byly od počátku. „Kvalitní“ je velmi široký pojem. V tomto případě není řeč o tom, že by baterie nebyly dost kvalitní v tom smyslu, že by nedržely. Problém byl v něčem jiném - drží, ale narůstá riziko poškození. To Apple nejdříve řešil automatickým vypnutím v případě, že došlo k odběru, který by mohl vést k poškození. Protože se telefony vypínaly příliš často (viz kauza před rokem a více), začal limitovat odběr podtaktováním jádra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Apple řešil automatickým vypnutím" je trochu zvláštní formulace, protože veškerá bateriemi elektronika se vypne při nevhodných napěťových hodnotách. S velkou pravděpodobností to řídí nějaký jednoduchý elektronický obvod, možná přímo napěťové a proudové ochrany, proto to tvrdé vypnutí bez standardního softwarového vypínacího procesu. Jestli Apple něco řeší, tak jak nastavit odběrový management, aby se jim to nevypnulo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby obmedzenie vykonu bolo volitelne ziadny hejt by nebol, je absurdne aby 2 roky stara baterka nabita na 50%+ kapacity nezvladla standartnu zataz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial u Apple je to normalne, pretoze osadzuju akumulatory so smiesnou kapacitou. Uz nove zariadenie tak saje baterku niekde na hranici bezpecnych prevadzkovych parametrov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty jses expert na baterie koukam, narazove zatizeni atd nic co, a to uz proste stara baterie dat nemusi

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak vypisem velkymi pismenami na display: Mily uzivatel, z dovodu starej baterie je vase zariadenie v nudzovom rezime. Navstivte servis za ucelom jej vymeny. - takto to robi microsoft v notebookoch, ak to nikoho v tom uzasnom apple nenapadlo, tak to mohli aspon odkukat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

predstav si ze su telefony s 2 rocnou bateriou co sa nevypinaju, to nie je problem samotnej baterie ale toho ako je celkovo nastaveny spickovy odber telefonu - ak su naroky vysoke co pri iPhone zrejme su tak to proste bateria po 2 rokov nedava a treba ju menit, apple ale uz dopredu potichu rozhodol za zakaznikov ze menit netreba, telefon softwarovo dom*dal a teraz sa mu to vypomstilo, to je cele...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no mam Xiaomi Redmi WCDMA s povodnou bateriou, kupeny 9/2013.
Vydrz cca 30-36 hodin, ziadne problemy s nedodavanim stavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prej že Redmi. Problém je v tom, že Redmi není tak nejvíc nejlepší, jako Apple. Kdyby bylo Redmi aspoň trochu tak dobré, jako Apple, tak by se vypínalo / zpomalovalo taky.

(To nemá cenu diskutovat s ovcema, radši si zaběhat nebo něco zahrát.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Priemerny uzivatel applu nevie co je to vykon co je to procesor a nevie co je to baterka.
Naozaj si myslis ze by boli schopny sa edukovane rozhodnut ci tu featuru chcu alebo nechcu?
Vlastnost ifonu je to ze proste funguje a priemerna ovecka sa nemusi starat.
Keby tam taku otazku dali tak by zrusili svoju najvacsiu featuru.
Te niektore nazory su uplna deizluzia tuna.

Vykon v telefone. Jezis koho to zaujima. Co na tych telefonoch renderujete? :D

- nikdy som nevlastnil apple prodkut a kazdeho kto si kupi apple povazujem za idiota.
Ale hejtovat apple zato ze sa stara o svoje zariadenia je absurd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dobre bager. Tak my ti znizime vykon motora na polovicu, lebo mas opotrebovane tlmice. Neoznamime ti to, robime to v tvojom dobrom zaujme, lebo cim pomalsie ides, tym lepsie pre tlmice. A teraz ty ides predbehnut pomale auto ako vzdy, podradis 4ku, pridas plny a... predbiehas pol roka, lebo to nejde a celne sa zrazis s protiiducim autom. Mrtvy.

ano, prehnal som to naschval, aby si videl, ze co spravilo apple je 3,14covina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Bagger..tohle se jednoduse neda okecat. Telefon ma svoje HW (a tim padem i vykonove) specifikace, se kterym je prodavany. Tyto specifikace prestaly platit. Toto nejde okecat.
Druha vec je, ze bezny uzivatel Apple, pokud pozoroval, ze mu telefon reaguje pomaleji, nez byl zvykly, tak co udela? No po dvou letech si rekne..aha uz to zastaralo, cas jit koupit novy. Kecy o tom, ze Apple ma podporu, tim padem se nezpomaluje a pod. jsou dobry tak do pohadek. Cili, Apple na tom jeste i vydelaval, protoze to mohl byt duvod ke koupi dalsiho mobilu. Byt uzivatel Apple, tak jsem poradne na*rany za neco takoveho.
Misto toho stacilo dat, jak pisi jini, proste hlasku.."Vole jestli chces, bez si vymenit baterku, protoze to muze mit dopad na tvou User experience".
To je cely a to Apple neudelal. Tudiz dela ze svych uzivatelu blbce (coz neni nic noveho...)
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo si ten článok nečítal, alebo si vôbec nič nepochopil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len hate na apple lebo hatovat apple je cool.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple chce dojit zákazníky. Zákazníci chtějí dojit Apple. Kruh se uzavírá :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple prodava sve iPhone zarizeni se ziskem 350 - 800 dolaru na kus, clovek by tedy ocekaval nejkvalitnejsi baterie, displej, anteny, i 3,5mm jack a bluetooth ktery rozezna telefony disponujici ruznym OS, jenomze vysledkem vysoke ceny neni/nebola prvotni kvalita/kompatibilita zarizeni/produktu spolecnosti Apple ale jednoducha kapitalisticka nenazranost americke firmy ktera sve zakazniky jiz leta dokazane a tvrde vojebava!, vzdyt si spomente na bendgate, fialove fotografie z modelu 4, Antennagate kdy Apple tvrdil ze lidem vypadava signal proto ze svuj telefon nespravne drzi, ted sou to shitave baterie II kvalitativni tridy a k tomu chut prodat 1400€ tez zpraseny iPhone X na ukor zakazniku ktery Apple doted verili, pro mne je od tehle posledni kauzy kdy bylo vse nasilne ututlano jenom aby Apple nemusel menit dokazane vadne baterie a namisto toho si manazeri odkrojili na konci roku pekne odmeny + postavili sidlo jako pro papeze, jiz tahle firma nekvalitni, neseriozni a skutecny shit, nejenze si jejich produkty jiz nikdy nekoupim a to ze sem si presel od iPhone 3 GS > 4 > 4S > 5S > 6 a 6S, ale odhovorim kazdeho od koupi produktu tehle znacky a kdyz se nekto bude v hospode, ve firme nebo ve svete ohanet svym iPhonem, ze hele/je neco vic prave proto ze iPhone ma, povim mu do duse ze vlastni obycejny shit jako je znacka Sencor, Candy, First a dalsi cinske sracky, jako povazovat iPhone 6 za ktery lide dali 800€ pri jeho uvedeni za stary, nevykonny a jiz vhodny obmeny rovno za 1400€ X muze jenom debil, nenazranec a jedinec hodny vyslehani bicem do cervena, bleju velebnosti, bleju z teto velke lzi a hovna jmenem Apple ktere se tu vali, pardon i hovno ma cenu vyssi jelikoz je spolecnosti uzitecnejsi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

APPLE = největší sra.čka na světě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych zase netvrdil. Jsem Androidista, ale některé fičury Applu jsou opravdu funkční a pohodlné. Nicméně si myslím, že prémiová cena Applu už nějakou dobu absolutně neodpovídá nabízené kvalitě. Mám raději ty časy, kdy geniální Wozniak vymýšlel Apple II, pak už se to celé začalo hrnout na tvrdý byznys....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tedy ze článku poněkud smíšené pocity, zejména z některých zvláštních extrapolací.

Cituji: Nebýt této aktualizace, došlo by podle Applu k okamžitému vypnutí telefonu, které by iniciovala ochrana před přehřátím či zahořením komponent.

Docela by mě zajímalo odkud to je, protože věta postrádá podmiňovací způsoby, které v originálech nacházím - "že MŮŽE dojít k odběrové špičce, kterou není chladná nebo věkem a cykly znavená baterie pokrýt a čehož následkem MŮŽE BÝT nečekané vypnutí zařízení, což je ochrana před poškozením elektroniky.

Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

iPhone 6 bul uveden na podzim 2014, tedy těm telefonům jsou 3 a více let. Tzn, že většina baterek má přes 1000 plných cyklů. Nepřipadá mi to jako nijak závadové zboží, aby v tomto stavu byly jeté. 3 roky jsou pro Li-Ionky opravdu dlouhá doba, pokud někdo telefon "mučí" vysokou zátěží nabíjí i vícekrát denně tak těch cyklů může být i ke 2000.

Názor advokáta je pěkný, ale advokáti asi vědí prodlačku o technice a dovolím si tvrdit, že stárnutí baterie a tím degradace jeich vlastností je její vlastnost - na tomto to žalobu stavět nelze. Co se týče změny vlastností - mno, energy management nikde definován není, tak to bude docela zajímavé sledovat jak s touto žalobou uspějí. Dnes když se do zařízení s novým firmware mění běžně vlastnosti nahrají úplně nové vlastnosti a jiné zaniknou by z toho mohl být nepříjemný precedens pro celé odvětví.

Když už jsme u toho, zařízení co se nečekaně vypla (notebooky, foťáky atp.), třeba při podchlazené baterce, už jsem viděl hromady a nikdy mi to nepřišlo jako dobrá vlastnost. Člověk si říká, jestli by to nešlo zařídit nějak tak, aby to ustálo a nevyplo se. Teď to jabko dělá a taky je to špatně. To je fakt těžký.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Advokát nestaví žalobu na degradaci baterie vlivem stárnutí, ale na dvou faktech. Prvním je, že Apple degraduje výkon telefonu (takty jádra), takže parametry přestávají odpovídat specifikacím a dosahovaný výkon neodpovídá výkonu, který Apple prezentoval. To se navíc stalo dodatečně, nešlo o vlastnost, kterou by telefon měl v době nákupu. Druhý fakt je, že Apple přiznává, že bez podtaktování by se telefon při četných příležitostech vypínal v důsledku zásahu ochrany. To není běžná praxe; nekonala se u starších iPhonů, nekoná se u novějších iPhonů a nekoná se ani u konkurenčních produktů.

„iPhone 6 bul uveden na podzim 2014,“
iPhone 5 je ještě starší a podobné problémy u něj nebyly. Argumentace stářím jde po zcela chybné linii, problémy tam byly od začátku, to je zdokumentováno černé na bílém. Se stářím se pouze prohlubují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si pořád myslím, že to mají dost na vodě. Apple u mobilů a tabletů nikde negrantuje a nezveřejňuje frekvence procesoru (to se musí hledat na Wiki nebo podobných zdrojích), je tam rozlišení foťáku, touchID, setava senzorů, rodina SoC, PR bláboly o skvělé zkušenosti, ale HW data veškerá žádná. Dále víme, že procesor se podtaktovává neustále, aby šetřil energii, takže někdo musí rozhodnout kdy je to dobře a kdy je to špatně.

Už jsem viděl mnoho telefonů, kompaktů nebo NTB co se prostě vyply i při nabité baterce, třeba v chladu. Také to nemusí být vadnými bateriemi, ale třeba nevhodným modelem návrhu TDP, které je příliš vysoké pro starší baterie. Ale to jen spekuluji. To co se vyskytlo minulý rok se též týkalo startých baterií (z tech článků co jsem si dohledal), takže tam nějaká souvislost s tím jak elektronika reaguje na povadlý zdroj bude. http://bgr.com/2017/02/24/iphone-6s-battery-shutdown-issue/

Pochybuji, že to na tvrdo podtaktovává šmahem na idle režim nebo něco mezi, to by bylo sakra znát, spíše nedovolí náběh na plné frekvece "všeho najednou", tj, všech jader, a GPU společně. Něco jako turbo opačně. Klidně si dovedu představit jedno jádro 100 % OK, jedno jádro + GPU třeba ještě OK, dvě jádra a GPU, sorry vole, to baterka nedává, omezuji GPU nebo CPU (nevím co žere více). V takové situaci uživatel nic moc nepozná (kromě her a nebo graficky náročných věcí), ale benchmark to zaznamená velmi ostře, protože jeho smyslem je HW poždímat. Jinými slovy řídí se maximální TDP, ne že se suše zamknou frekvence. Je to jen doměnka, ale podle toho co kolem toho koluje za zprávy mi to přijde nejpravděpodobnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze vsetky setriace featury v pc, predovsetkym v notebookoch, ktore maju tieto featury za ucelom predlzenia zivotnosti na baterku su tiez svinstvo a treba ich zato zalovat lebo to neodpoveda specifikacii ked je to vsetriacom rezime?
Aj telefon ma setriaci rezim.
A nebyt nejakeho drbleho benchmarku co nikoho nezaujima tak to ani neodmeraju. Lebo bezna prevadzka telefonu niesu benchmarky.

Cize apple sa efektivne postaralo o svoje zariadenia ale pretoze je to apple tak ich podme zazalovat. Lebo si to mozu dovolit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je zasadni rozdil si koupit hw se setricima feaurama o kterych se vi. A koupi hw, kde ti updatama vyrobce potaji snizil vykon. Takze zalobu si zaslouzi a patricne se jim to prodrazi. Naprosto zaslouzene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Jen at jim pekne soudni cestou nevymenji baterky, ale cele iPhony ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe můžu akorát říct, že jsem si před nějakým rokem a něco, možná i déle, všiml, že si mladá stěžuje, že se ji telefon (iP6) vypne, i když ukazuje ještě třeba 12%. Myslel jsem, že je to tim, že to blbě nabíjí, ale oba si od dob SGS2 dáváme na baterku pozor, páč ten na to trpěl úplně stejně. Takže mladá úzkostlivě dodržuje, že ho vybíjí cca na 5% a vyndavá z nabíječky, až když má 100%. Zatímco já mezi tim měl SGS4 LTE-A, kde jsem toto dodržoval tak první rok, ale ke konci už na to s*al, vyndaval a zastamdával, jak bylo zrovna potřeba a telefon je i teď v pořádku s původní baterií.
Nicméně teď si dlouho nestěžovala, tak sem se ji do iP vloupal, když teda byly stížnosti na výkon a byl jsem v šoku. V rámci své "nemoci", že vše musí být aktualizované na nejnovější verzi, jsem vlezl hned do Nastavení a cca 2 vteřiny čekal, jak na stejně starém androidu, než se objevilo menu... Netřeba pouštět nějaký benchmark, iP je prostě zasekaný! Jasně, je to starší stroj, SGS4 byl občas zasekaný už po updatu na Lollipop a novějšího androidu (Marshmallow, Nougat, Oreo) se ofiko nedočkal a já letos na podzim pořídil SGS8+, kterému, ruku na srdce, místama zadrhává animačka díky tý proklatý bixby obrazovce, když telefon dělá víc věcí najednou a ano někdy bych tloukl hlavou o monitor, že jsem si nevybral radši Xperia XZ Premium, která se aspoň na videích tváří výkoněji a má lépe umístěnou čtečku... ale je to iPhone, sakra. Apple to měl nějak podchytit, aby to nebylo vidět i na otvírání nabídek v telefonu, na kterym kromě Messengeru nic víc není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen k tomu popsanému postupu nabíjení. To je bohužel to nejhoší co lze Li-Ionkám dělat. Vybíjet dolů co to jde a pak celý cyklus nabíjet do 100 % a pak zase do minima. Tímto modelem se ta baterka úplně oddělá za pár stovek cyklů. Pochopitelně když není zbytí, tak OK, od toho tam je, aby to dala, ale jinak je optimální nabíjet kdykoliv je šance. Krátké cykly, ne moc vysoké teploty, to Li-Ionkám svědčí nejvíce. Třeba při desetiprocentních cyklech může dát několik tisíc "plných cyklů", to se ale na smartfounu povede asi málokdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejhorší úplně ne, nejhorší by bylo vymlátit ji do 0% a až pak nabíjet, což jsem už tehdy věděl, že se nemá. Jinak souhlas, teď jsem si o tom po letech zas něco počet a nabíjet na 100% není rozhodně vůbec ideální. Dobré vědět!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch 100 % bohužel u každého výrobce znamená něco jiného (někdy se to liší i různých modelů jednoho výrobce, hlavně u NTB). Jde o nejvyšší napětí a to se nedozvíme. V průběhu času se to zjistí tím, že zařízení co tráví dlouhé časy na napájecím kabelu (na 100 %) a baterka se neoddělá to mají nastaveno optimálně, tam kde baterka odejde i když moc necyklovala, jen byla často na nabíječce, tak tam výrobce za 100 % označil vyloženě hraniční napětí a baterku to postupně odrovná.

Osobně bych to u telefonů netahal do extrémů. Kdykoliv je příležitost nechat nabít, aby se preferovaly krátké cykly a jinak si tím moc žíly netrhat. Celkem se to osvěduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to si taky myslim. Zpětně, když to tak zhodnotim, tak u SGS4 0% rozhodně nebyl totálně vymlácený akumulátor a 100% nebyla hraniční kapacita (tušim 4,2V pro Li-Ion) jinak to ta baterka nemohla přežít tak dlouho. Oproti tomu SGS2 měla ten power management jiný a baterka dostala kotel, navíc jsem na tom i semtam hrál nějakou hru a telefon byl kolikrát tak horký, že se nedal pohodlně držet v ruce, což muselo negativně působit i na akumulátor. U toho iP6 to muselo být podobné, protože se vypínal, přestože neměl ani zdaleka 0% a pomohl až nějaký update iOS, který teda způsobil, že je telefon celkově pomalejší, ale aspoň se už nevypíná při ~10%. Myslim, že by všichni uživatelé měli být poučení, jak se o baterie starat (nějaký up-to-date lejstro ohledně starání se o akumulátor). U mě je v praxi vidět, že jsem si kdysi dávno o tom něco přečetl, ale týkalo se to ještě Ni-MH akumulátorů a donedávna jsem akorát věděl, že Li-Ion nemají paměťový efekt a choval se k tomu jinak stejně, což je kravina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple mel uz jednou slusny prusvih s zivotnosti iPodu.
Verim ze podle vseho co se kolem baterii siri , ze apple opravdu problem s nima maskoval , prece jen zaruka je max 2 roky tak to stacilo jen uhrat do stracena.
Coz me donutilo si zavzpominat, kdyz jsem v roce 2016 jeste pracoval jako technik pro jednu jablecnou spolecnost na opravy mobilnich zarizeni. A myslim si ze nejvetsim pruserem applu byl iphone 6.
Ne proto ze by ho apple prodal nejvice jak by se dalo podle poctu oprav usoudit ,ale podle nejvetsiho poctu vymeny baterii co si vybavuju, tim vice v dobe kdy vychazel iphone 7/7plus.
Druhym telefonem byl iphone 5S.

Doufejme ze si Apple za ty nekvalitni batterys zaplati kurevskou palku a nikdo mu za vymenu neda ani cent.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jeste si vzpominam ze prisla serie bateriji na service a nebyl s nima zadny problem, dokud ale neprisel update iOS pote dost telefonu po oprave ( vim ze se ve vedeni tajne mluvilo ze kolem 70% ) se vratilo jelikoz se telefon najednou vubec nenabijel. A my jsme celou serii baterii posilaly zpet. A to se stalo nekolikrat dokola.Jak se telefon dostal na tzv. 0% uz se z ni nedostal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.