Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Před dohodou s Qualcommem chtěl Apple od Intelu odkoupit divizi LTE modemů

V polovině dubna zakopaly společnosti Apple a Qualcomm válečnou sekyru, čímž přišel Intel o jediného známého odběratele mobilních LTE modemů, jejichž vývoj následně ukončil. Měl však i jinou možnost…

Na samém začátku dubna přinesl web Mac Daily News novinky, podle kterých se od exkluzivního zdroje dozvěděli o chystání velké události - jedné z největších akvizic v historii Applu. Redakce zdůraznila, že zatím probíhají jednání a zdaleka není jisté, zda k samotné akvizici dojde, ale podle jejího zdroje mělo jít pro řadu lidí o „šokující“ událost, bude-li dovedena do zdárného konce. Tato zpráva však zůstala téměř bez povšimnutí, protože bez zveřejnění informace, co má být předmětem akvizice, nepůsobila až tak zajímavě.

Nyní zveřejnil Wall Street Journal zprávu, že Apple chystal akvizici modemové divize Intelu, která však z nějakého důvodu nevyšla. Této události následovalo veřejně známé usmíření Applu s Qualcommem. Zpráva Wall Street Journal logicky propojuje novinkou Mac Daily News a události s Qualcommem a předkládá tím vysvětlení celé situace.

CEO společnosti Apple, Tim Cook

Je známo, že Apple dlouhodobě plánoval přechod na vlastní LTE modemy, takže odběry od Intelu (a případně od MediaTeku) měly být jen dočasným řešením. Sestavení vlastního vývojového týmu ale zřejmě nešlo tak hladce, jak si Apple představoval. Důvodem může být buďto personální nouze - nedostatek fundovaných expertů, se kterými by si Apple mohl zajistit vývoj špičkového řešení - nebo nouze technologická, tedy nemožnost návrhu špičkového modemu bez využití patentů, které mají mezi sebou rozdělené hlavní hráči a které nebudou levně k dostání.

Apple tedy nabídl Intelu odkoupení celé jeho divize na LTE modemy, což ovšem nevyšlo. Opět jsou dvě možnosti - buďto chtěl Intel příliš, nebo nechtěl divizi prodat vůbec. Založil ji přeci jen s vizí dostat svůj hardware do iPhonů, o což už se v minulosti pokoušel nejednou neúspěšně (už před vývojem prvního iPhonu proběhlo jednání o možnosti vývoje centrálního SoC Intelem).

Když se divize na vývoj LTE modemů Intelu nemohla stát majetkem Applu, měl před sebou dvě možnosti - nadále odebírat modemy od Intelu nebo odebírat modemy od Qualcommu. Z nějakého důvodu vnímal Apple jako výhodnější druhou možnost. Těch důvodů ostatně mohlo být více - od mimosoudního vyrovnání, které Apple vyšlo levněji než kdyby soud s Qualcommem prohrál, až po fakt, že modemy Qualcommu jsou podle recenzí lepší než modemy Intelu. Nemluvě o tom, že Qualcomm má již 5G řešení v nabídce, zatímco na 5G produkt Intelu by Apple musel čekat. Intel tak přišel nejen o jediného zákazníka, ale i možnost dostat za divizi - která z důvodu nevyužití prochází aktuálně restrukturalizací - nemálo zaplaceno.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Před dohodou s Qualcommem chtěl Apple od Intelu odkoupit divizi LTE modemů

Čtvrtek, 2 Květen 2019 - 09:34 | Ondar | Kvůli apple watch to už nabízej i u nás :) takže...
Čtvrtek, 2 Květen 2019 - 08:10 | martin33 | eSIM, teda "SIM karta bez karty" uz...
Čtvrtek, 2 Květen 2019 - 00:25 | Sheldoniq | Tohle by mělo význam jen pokud by SIM byla již...
Středa, 1 Květen 2019 - 21:05 | blacksun | Intel by mohol svoje 4G modemy kludne pribalit k...
Středa, 1 Květen 2019 - 17:38 | Ondar | Koukám, že začíná porcování medvěda :D
Středa, 1 Květen 2019 - 15:36 | Lazar | Vůbec bych se nedivil kdyby Apple za převzetí...
Středa, 1 Květen 2019 - 14:30 | Anonym | Další Jobovka.

Zobrazit diskusi