Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple prostřednictvím Irska krátí daňové odvody, EU si na něj posvítí

Daně jsou loupež, okrádat zloděje je jenom správně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dane nie su lupezou

Dane su platby za sluzby statu a maju tri zlozky

1. Sluzby, z ktorych ma uzitok platitel dani.
2. Sluzby, z ktorych ma uzitok,clovek ktor dani nepalti, ale sluzby potrebuje (deti, dochodcovia,...).
3. Sluzby, z ktorych nema uzitok a ide le o vyplyvane peniaze

Vo Svedsku je pomer 55:40:5, u nas (a asi aj v CR), 10:15:75

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

panenko skákavá…

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Milý pane libarále. Stat je spolocenstvo ludi. Spolocesntvo zo vsetkych hladisk: socialneho, bezpecnostneho, technologickeho, zdravotneho, vedomostneho ... Ako velke mravenisko. Z toho vyplyva, ze tu musia platit pravidla. Bohuzial Homo Sapiens nie je druh podobny mravcom alebo vcelam alebo termitom. Oni tvoria defatco jeden velky organizovany organizmus. Maju robotnikov, strazcov atd... Ziadny mravec, termit, vcela si nepovie: seriem na vas, ja tu lietam jak blb 15 km daleko a kralovske straze si vyvaluju sunky v uli a nikdy nevylezu von. Seriem na vas, koncim ... To si povedat ani pomysliet nemoze, lebo nema cim (tych par neuronov na to nestaci). Zivocichy s mozgom a navyse s druhou signalnou sustavou to maju tazsie. Staci sa pozriet na tlupu pavianov ci simpanzov, alfa samca, samice a ich zlozitu spolocensku strukturu, ktora sa v nicom nepodoba mravenisku, kde sa tych 17 258 354 robotnikov v mravenisku od seba nijako neodlisuje - a to dokonca ani povahou ci vychovou :))))

Basnik tym chcel povedat ze spolocenstvo ludi nemoze fungovat ako spolocenetvo mravcov, pretoze "dobrovolne" trpiet (ani platit dane) ani chodit denne na 20 km turu nikto nebude. Musia existovat ine pravidla ako v mravenisku. To len komunisti si pred storocim pomylili zivocisny druh, ked to co plati pre mravce, vcely, termity chceli aplikovat na Homo Sapiens (ze vsetci sme si rovni a niektori este aj rovnejsi). Ale myslienka to je pekna. Zit v spolocnosti ludi (state) znamena akceptovat pravidla. Ten kto to doteraz nepochopil, je bez prepacenia idiot. Ked sa mi nepaci, mozem ist do ineho spolocenstva, kde maju ine pravidla. Ked sa budem vzpierat pravidlam, upozornim na seba, zacnem vytrcat a mam zadelano na maler. Kompromis a priemer su sposob. Nie extrem a zbytocne vytrcat.

Kedysi v case Darwina sme si mysleli ze preziva najsilnejsi. Potom prisla nechvalna eugenika s poukazanim na fakt, ze u Homo Sapiens prestava platit prirodny vyber (a zacina platit nas vlastny vyber) a mysleli sme si, ze preziva najinteligentnjsi. Vsetko zle. Az v druhej polovici 20. storocia sme pochopili, ze preziva najprisposobivejsi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Á, pán je sociální inžinýr…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A ty nemas zadny argument, vrat se na zvedavce

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ta zakladni myslenka kolem hmyzu vlastne není pravdiva ... jen clovek si rad mysli, ze je jinej a vyjmecnej a vybocuje ve vsem ... bohužel leta náboženského natlaku udelali sve - myslenka, ze jsme to z evoluce vylzle zvire co umi myslet, je rouhanim.

Při trose zajmu o svet hmyzu a zejména o fascinujici mravence velmi rychle zjistime, ze zminovana spolecenstvi vykazuji naprosto stejne spolecenske deviace jako lide. Tak třeba mravenec prizivnik - umi praci předstírat, mravenec toxikoman - nejen ze nepracuje, ale sjizdi se "houbickama" za ucelem pozitku (je nekolik druhu, které pestuji houby, nektere k tomu ucelu nechavaji fermentovat biohmotu, nektere shromazduji obilniny, kde se muze tvorit námel, atd...), jsou mravenci nasilnici, zradci, andele smrti ale i cerni doktori, kteří nemocne jedince odvlečou pryc od hnizda a nechaji zemřít.

Mnoho krasnych myslenek humanismu popisuje co je a co není společnost ... ale většinou jen tak ucelove, abychom obhajili samotnou myslenku humanismu -> aneb nehodici chovani se musí zavrhnout aby se neukazalo, ze myslenka je nefunkcni nebo neúplná.

Je fajn chapat, ze komunisti měli totalne milne predstavy a ještě vice zvracene (nerealné a neprirozene) ideály...zavrhli sice náboženství, ale ne jako protitezi, ale jako konkurenci svého verze diktatu fungovani spolecnosti. Spatne bohužel je nechapat, ze ac v betonu a s elektřinou, stále jsme soucasti uzasne a totalne chaoticke přírody a v ramci spolecenske vlny zvané "demokracie" se budou ony přírodou zname deviace, ale i názory a neshody proste vždy projevovat a budou vždy patrne.

Domnivam se, že sice nemusíme fungovat stejne jako ti mravenci, ostatne to by asi neslo ... ale pokud pripustime, ze i oni mají stejne problémy spojene s kumulaci mnoha jedincu do skupiny, muzem z toho vytahnout něco v rysech spolecneho. V naší variaci dobré spolecnosti jakou je demokracie, vždy budou ty deviace viditelne a patrne,... a vždy tu nastesti bude myslenkova opozice proti placeni danni,.. ale z tisiciletych zkusenosti vime, ze tu je taky mnoho věci, které nas budou - podobne jako mravence - motivovat ke spolupraci ci ke spolecne stravenemu casu, pro který budem ochotni delat i nepragmaticke kompromisy.... proste tu je porad něco, co nas tak nejak pohani rekneme priblzne stejnym smerem, jako ty mravence - občas si nadáváme do ovci, ale proste tak to je a berme to proste za normalni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dane jsou loupez jaksi z definice loupeze:
Dan je od člověka vybirana vydiranim, kdy dotyčnému stat hrozi, ze bud "dobrovolne" zaplati dan, a nebo proti nemu pouzije nasili (i opakovane).
Coz je klasicky znak loupeze.

Na co pak ty peníze jsou pouzite je zcela jedno. Pokud me oloupi v parku banda cikanu a pak všechny ty peníze odevzda na charitu, nijak to nezmenšilo jejich vinu v tom, ze me oloupili.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Když ti někdo na ulici uřízne čůráka, tak z tvé logiky věci by ti ho doktor nepřišil a nikdo by nehledal pachatele protože jelikož daně jsou loupež, tito lidé jsou mafie protože jsou z nich živi. A já bych byl jenom rád.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hezky půjdeme do kulaté místnosti, navlíkneme si kazajku a sedneme si do rohu…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No zato libertariány dneska zřejmě pustili na vycházku...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Coze?:-O Nechapu ten priklad - ja bych si to samozrejme zaplatil / byl bych na to pojisten / cokoliv.
A pokud bych na to nemel, ani bych se předem dobrovolne nepojistil, tak potom ano, potom by to bylo, jak pises. A bylo by to tak spravne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takto to fungovalo ve stredoveku, kdy obcan rad platil dane aby panovnik mohl zaplatit vojsko na jeho ochranu.

Ve 21. stoleti si prece obcan nebude sam stavet silnice, skoly nebo dokonce elektrarny. Zvlast kdyz dve tretiny lidi by ty prostredky radsi prochlastali a pak breceli ze na nic nemaji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No a co je vám po tom že všechno prochlastaj?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vse prochlastaji, potom to znamena, ze chlast je pro ne dulezitejsi, nez například zdravotni pojisteni, a potom az si zlomej nohu a nebudou mit na zaplaceni doktora, tak jim ji nikdo nesrovna. A tak je to spravne.
A to proto, ze nikdo z nas nemá co kecat jinym lidem do toho, jak mají zit svůj život.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta čísla mají být reálná, nebo vycucaná z prstu?

Já jen že už podle letmého pohledu na státní rozpočet Švédska jen obsluha státního dluhu, další zadlužování a odvody do EU jsou cca 8% - a to jsme vlastně ani nezačali počítat (minimálně ještě mzdy úředníků a další náklady na státní správu).

Pak je otázka, co spadá do druhé a co do třetí kategorie. Co třeba výdaje, se kterými většina daňových poplatníků nesouhlasí (v extrému žádný poplatník nesouhlasí), ale teoreticky někomu nějaký užitek přinést mohou (třeba flákačům kteří žádné daně neplatí)? V extrémním případě by do druhé katerogie mohlo patřit i rozkradení peněz, protože to přinese užitek těm, kdo je rozkradli.

Kdybychom to pojali jako: Vláda mi sebrala peníze na daních. Ty peníze pak utratí na 1. věci bych chtěl tak jako tak a na 2. věci, za které bych já ty peníze nedal.
Podle tohohle dělení asi v každé západní zemi bude větší ta druhá kategorie.
(Ostatně právě tím stát ty daně zdůvodňuje, kdyby stát kupoval jen věci které bych si tak jako tak koupil, byly by daně zbytečné.)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

tie cisla su odhadom podla stavu spolocnosti. Svedi sa nepozastavuju nad spravanim Kamparda, lebo plati dane a tak ma na sluzby, vratne dochodcovskych zliav narok a pravo. Plati(l) si za to, platill tak sluzbuy vyuziva

Ingvar Kampard
Zakladateľ nábytkárskeho gigantu Ikea s kontom 28 miliárd dolárov a pohnutou vojnovou minulosťou, je zmámy držgroš. Len ťažko uveriť, že v súkromí jazdí často verejnou dopravou využívajúc dôchodcovské zľavy.
http://auto.pravda.sk/magazin/clanok/4089-v-garazach-najbohatsich-kraluj...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Svedi sa nepozastavuju nad spravanim Kamparda, lebo plati dane a tak ma na sluzby, vratne dochodcovskych zliav narok a pravo."

Má na slevy ve Švédsku nárok, protože platil daně ve Švýcarsku, kam před švédskými daněmi utekl!?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tie cisla su odhadom podla stavu spolocnosti. Svedi sa nepozastavuju nad spravanim Kamparda, lebo plati dane a tak ma na sluzby, vratne dochodcovskych zliav narok a pravo. Plati(l) si za to, platill tak sluzbuy vyuziva

Ingvar Kampard
Zakladateľ nábytkárskeho gigantu Ikea s kontom 28 miliárd dolárov a pohnutou vojnovou minulosťou, je zmámy držgroš. Len ťažko uveriť, že v súkromí jazdí často verejnou dopravou využívajúc dôchodcovské zľavy.
http://auto.pravda.sk/magazin/clanok/4089-v-garazach-najbohatsich-kraluj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že si to vycucal z análu. Švédsko je socanský hnůj co jde posledních 40 let velmi rychle dolů kanálem, po několika devalvacích měny konečně v 90. letech došlo socanské (!) vládě, že ty daně jsou už moc a o něco je snížili. Zářným příkladem je Astrid Lindgrenová, která pověsila kariéru na hřebík proto, aby mohla dostat dávky, které životně potřebovala, protože jako spisovatelka platila daně přes 100 %. Více viz povídku Pomperipossa v Monismanii.

Aktuálně tam odebírají děti rodinám z naprosto neuvěřitelných důvodů, zatímco arabáčovské gangy táhnou městy a znásilňují ženy. Že zatím nejsou v totálním rozvratu je zejména díky rozsáhlému přírodnímu a minerálnímu bohatství, levné elektřině a zfalšovanému účetnictví, kdy to díky trikům podobným těm řeckým vypadá, že jsou na tom zatím docela dobře. Časem z toho bude buď totalita, nebo to rupne jako v Řecku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Svedsko je socialne orientovane viac ako my, to je fakt. Nadmerne prerozdeloavnie je nespravne, ale kde je spravna miera je otazne.... Svedsko a Grecko su rozdielne pripady, ale ako zo vstekym prehanate. Iste problemy su aj vo Svedsku, ale mate tendenciu ich zvelicovat ako vsetky negativne vplyvy veci, ktore Vam nesesdia. Toto vedia obratne David Rath a Ivo Rittig..
Odmietate akceptovat, ze v ekonomike je vzdy nieco za nieco, nieco ziskate a ineho sa vzdate. Vzdtae sa toho, co je pre Vas menej dolezite..

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dane su peniaze ktore plati stredna vrstva chudobnym, aby nezabili bohatych. :-))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No tak to mame stale co dohanat, ked 3/4 dani su vyhodene prostriedky.

Kedysi v druhej polovici 80. rokov ked sa u nas pocuvala Slobodna Europa a na kratkych vlnach volal Londyn, hned tesne po revolucii vraveli, ze keby Rakusko ZASTAVILO (opakujem ZASTAVILO) svoj vyvoj v tom momente, tak ČSSR ho dobehne najskor za 40 rokov.

Dnes uz chapem preco.

Preto mi pride usmevne ze ludia vzlykaju: joooo 1/4 storocia po revolucii a furt sme neni tam ... No treba dalsieho 1/4 storocia pockat. Minimalne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz Masaryk vedel, ze prechod k demokracii trva 50 let. Pokud neni prerusen valkou nebo nastupem diktatury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ehm, vis ty vůbec, to je ta demokracie? Demokracii tu presne ted mame, a taky to podle toho vypada..
Btw zrovna Masaryka bych nevytahoval, spolu s Benesem to jsou jedni z největších viniku toho, co se tu pak všechno stalo, vcetne zasadni viny na 2 sv. valce a naslednem komunismu tady.
A to pomijim to, ze to byl prachobycejny korupcnik, ostatne jako všichni ostatní...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Koukám další, který zaměňuje příčiny a následky. Zásadní vina na 2. světové, předpokládám, že v duchu moderního překrucování ještě větší než měl Hitler.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka. Ve finále ne, ale na zacatku...
Vypichnu par bodu:
1. Naprosto katastrofalni zahranicni politika, kdy se za 20 let povedlo dosáhnout toho, ze CSR nemela zadne poradne spojence.
a především 2. Rozbiti R-U a vytvoreni státu na zaklade násilného sdruzeni zcela nesourodých narodnosti do jednoho státu a drsne nuceni k myslence "jednoho naroda ceskoslovenskeho".

Takze si tam každý nasel ten svůj důvod, proc nebyt spokojen. Od Slovaku po Nemce. Taky to tak dopadlo. Nemci dali Hitlerovi záminku k obsazeni Sudet - nebyt toho, ze Nemci byli nespokojeni, Hitler by si moc rozmyslel npadnout CSR jen tak vojensky, protože se bal mezinarodni odvety - preci jen porad byl v situaci, kdy Nemecko mělo oficialne zakazano budovat armadu a několik let to viselo na vlasku, jestli jim svet ustoupi, a nebo s nima zamete (coz je skoda, ze to neudelali, dokud to ještě slo. Například při obsazovani Poryni mely jednotky od Hitlera rozkaz se stahnout po te, co by narazily na odpor, ale to se nestalo, nepadl ani 1 vystrel. v te době a v době, když Hitler obsazoval Sudety, ještě slo na nej vlitnout a srovnat do late).

Ovšem - Sudetsti Nemci mu dali argument (Podivejte se, my nechceme na nikoho utocit, my jen chcem, aby tem nasim Nemcum ti zli Cesi uz dal neublizovali), který nakonec rozhodl o tom, ze zacala 2 sv. valka.
Podle všech dokumentu, které jsem k tomu videl a podle vseho, co jsem cetl, by skutecne nejspíše ke 2. sv. valce nedoslo, pokud by byl byvali Masaryk s Benesem nasilne nebudovali narodni stat a zaroven kdyby se vice starali o mezinarodni vztahy.

Samozrejme je otázka, co by bylo dal - valka by asi byla, ale prenesla by se ciste na Nemecke uzemi, Nemci by byli nejspíše mezinarodni převahou smeteni a byl by klid (Nemecko ještě v letech rekneme 36-38 nemelo ještě zadnou materialni převahu ani nic podobného - bohužel dostalo cas k tomu, aby vse dohnalo. Ten cas jim dal Benes.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobrý nesmysl ignorující veškerá fakta. Hitler své plány popsal již ve 20. letech a prakticky se podle nich řídil, jen je upravoval podle situace. K moci se dostal na základě situace v Německu, která s ČSR neměla nic společného - mezinárodní situace i versaillské smlouvy by byly podobné i při existenci R-U, tu válku prostě Německo prohrálo. Sudeťáky pak využil naprosto stejně, jako si předtím vraždou premiéra zajistil ty správné lidi v Rakousku (A uspořádal pak stejně svobodné referendum, jako nedávno Putin na Krymu). Takže jediné, co by se změnilo, by byl asi 1/2 roční odklad. Na pomoc by nikdo nepřišel, stejně jako nepřišel Polsku, byť aspoň vyhlásili válku. Jinak 2. světová začala až útokem na Polsko, po Mnichovské dohodě měl Hitler svůj národní stát, jaký podle vás chtěl, Češi už Němcům neubližovali, takže v tomto je váš argument zcela zcestný.
Pokud píšete, že 1. republika měla špatné mezinárodní vztahy se sousedy, tak vztahy jsou vždy záležitostí obou stran. S Rakouskem a Maďarskem nemohly být dobré z principu. S Německem byly korektní do nástupu Hitlera a s šílencem se jednat nedá. Takže jediná strategická chyba byly vztahy s Polskem.
Stejně tak je nesmysl, že rozbití R-U bylo katastrofou ještě ke všemu jimi způsobenou. R-U se rozpadlo v důsledku války. Ale rozpadat se začalo již mnohem dřív. Ani výměna císaře někdy v 80. letech 19. století by ho už nemusela zachránit. Problém byl v tom, že po sjednocení Německa i Němci v Rakousku začali vzhlížet víc k Berlínu než k Vídni, zatímco pro všechny ostatní národy (i Maďary) znamenal Berlín hrozbu. Společné vedení války, kdy Německo mělo rozhodující slovo, to pak dorazilo.
Když tu píšete, že Němci při obsazování Porýní měli rozkaz stáhnout se při odporu, tak asi nevíte, že oni se dokonce jistili ještě při obsazování Polska.
Jinak mi připomínáte ty "moudré hlasy", které se začaly ozývat za 2. republiky a jimž se dost podobají některé Klausovy projevy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Masaryk byl přinejlepším naivní snílek, něco jako pan pravdoláska, zatímco mu pod rukama rozebírali zemi. V horším případě se na tom taky přiživil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Masarykovi pod rukama rozebírali zemi? Kdo jako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v urcite sve casti ano, ale celkove jsou dane vpodstate potreba, kdyby naprosto vse fungovalo jen na principech trzni ekonomiky a stat by do niceho nezasahoval, tak by nemohl vpodstate delat nic co dnes vseobecne povazujeme za standard, nebyla by verejne dostupna elektrina, voda, plyn, odpad, a dalsi sluzby ktere proste v nasem svete povazujeme za automaticke, zadna firma proste nema prostredky nato, aby toto udelala jen z nich, to vse se proste platilo a plati ze "spolecnych" financi, ktere vzniknou vyberem dani, nase moderni spolecnost totiz jinak fungovat ani neumi, mnohdy se nedokazou dohodnout na uplne blbosti 2 sousedi, a ted si je potreba predstavit, ze kuprikladu na takove zakladni veci jakou je elektrina by se muselo dohodnout a shodnout treba obyvatelstvo celeho mesta (naproste scifi)

ano dane jsou loupezi, ale vzhledem k povaze lidi (jednotlivce a jeho nazoru) jsou bohuzel nutnosti, kuprikladu v CR by bez vyberu dani a tedy bez statem financovanych sluzeb zaniklo behem nekolika mesicu vse jako skolstvi, policie, hasici, zdravotni sluzba, verejna doprava, a behem nekolika let vpodstate vse co dnes stat plati, protoze by se nikdo o nic nestaral, silnice by zacali vypadat jako v Rusku a jeste mnohem mnohem hur, zacalo by platit pravo silnejsiho (v CR je cca 300 tisic drzitelu ztrelnych zbrani, tedy neco k 10 milionum tech potencialne slabsich) a co by si clovek nekoupil to by vpodstate nemel

a ze existuji na svete mista kde dane nemaji? ale ano maji, maji je nizke a zijou vpodstate jen diky tomu ze se jim tam stahuji firmy prave z celeho sveta aby ty nizke dane mohli platit prave tam, treba formou rocniho poplatku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasné jasné, bez státu by byla apokalypsa, dooom, středověk. Že všechnu elektřinu, plyn a podobně z naprosté většiny zařídily soukromé subjekty (s výjimkou SSSR kde to bylo výměnou za hladomor a to pak exportovali dál, kde byli aspoň trochu rozvinutí jako tady to bylo naštěstí výměnou za veškeré ostatní bohatství, nebýt to tady, tak je tu taky hladomor) a to od výzkumu po provedení, to vám asi soudruzi ve škole neřekli.

Jinak klasickej dementní argument, že by to bez režimu možná bylo horší (ale spíš maximálně stejně špatné a pravděpodobněji lepší) je skvělej argument pro zachování ne současného bordelu, ale současného směřování plnou parou do řitě. To jste fakt jen propagandou navedenej, nebo i úplně pitomej?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zařídily soukromé subjekty ... a samořejmě si to tyto subjekty ze svého zaplatily. Haha. Vy byste si skutečně měl založit vlastní stát, to by mě potom zajímalo, na koho dál by ste svaloval vinu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A je něco špatně na tom, že když lidi něco chtěj, tak za to maj zaplatit, pane komouš?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nadavate do komunistov, a asi nemate ponatia, co to je.

Nikto tu nehovori "vsjo rovna, kak v sajuze"

ale ista miera (mozm,e sa bavit o jej velkosti) solidarity a vseobecnych sluzieb, musi existovat

>že když lidi něco chtěj, tak za to maj zaplatit,

A co, ked deti nechcu chodit do skoly, tak zrusime skolstvo, lebo ho deti nechcu a nezaplatia ho..

Povinnu skolsku dochadzku zaviedla cisarovna Maria Terezia, lebo minimalna miera vzdelanosti je nutna. Za Marie Terezie to bolo, aby ludia vedeli, co stoji, ktore zviera a nedali sa oklamat, lebo ak by boli oklamani, tak by nemali jedlo a lupili, a lupici su pre ludi horsi, ako par korun na zakladne vzdelanie..

Chcu ludia policiu? Nechcu, pokial in niekto nezabil dieta, ked chcu, aby bol pacahteal vypatrany a "obeseny"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jeden blud vedle druhýho, fakt, nemám čas vám všechny nesmysly vyvracet.

To co vy socansky nazýváte solidaritou je odporné odírání. Soldiarita je dobrovolná (a mimochodem před socanama, tedy v 19. a ještě začátkem 20. století naprosto běžně existující věc), říkat daním solidarita je odporná prasárna. Z toho je mi na zvracení a mám samozřejmě obrovskou chuť pomáhat ještě dobrovolně když vidím, kam jdou prachy o které jsem oloupen. Taky když to bylo dobrovolné, došlo k mnohem lepšímu výběru toho, komu bude poskytnuta pomoc, slušní lidé to většinou tomu, kdo jim pomohl, oplatili. Odpad dostal pomoc jednou a jelikžo chlebodárce většinou vyfakoval, už nic dalšího nedostal a pak zašel. To byl přirozený očišťující prvek společnosti.

Dneska každá spodina dostane dávky a ještě má pozitivní zpětnou vazbu, protože čím víc lůzy, tím víc si na úkor ostatních vyřvou. Velká část téhle lůzy ani o vzdělání nemá zájem a navíc si tady na to jenom hrajeme, když negři ani na popátý školu nevylezou tak dostanou papír že jí prolezli ačkoli stejně neumí ani číst a psát. Máte vůbec ponětí kolik takovejch jsem potkal za posledního půl roku? Jak je to možný, máme přece povinnou školní docházku a minimální vzdělanost, jo jo jo! A těmhle to všichni platíme zatímco jinde prachy nejsou. Vezměte zbytky inteligence a načtěte si proč centrální plánování nemůže NIKDY fungovat a přestaňte s těmihle žvásty.

Jestli chce někdo pomstu, tak ať si ji zaplatí ze svýho. Naopak režim dneska lidem bere možnost se bránit a kriminálníky ochraňuje, protože takový režim kriminálníky přitahuje a ti ho nakonec ovládnou, takže takových poškozených je víc a víc. Nemluvím o tom, že opičáci dneska akorát buzerují řidiče nebo se poflakují v autech a na služebnách.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jak se chcete bránit? Jediný kdo má šanci vymoci nějaké právo je právě stát a ani u něho to nemáte jistý. Každé vládě vyrazí pot na čele při představě že vyhlásí občanskou neposlušnost pouhých 10 % obyvatelstva a bude ignorovat zákony. Pokud zůstaneme doma v ČR mluvíme tu o milionu obyvatel. Neměl by jste dost soudů co by je soudilo ani dost věznic a už vůbec ne dost bachařů co by je hlídalo. Výsledkem by byl totální chaos který by pravděpodobně přerostl v občanskou válku,

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

No, ovšem ted nas tu ten stat všechny chrani a je to tu takove slunickove a kytickove :-))
Jenom je potřeba si dat pozor na to, aby clovek nahodou...nic neudelal....protože i tak se mu muze stat http://www.novinky.cz/krimi/348962-na-falesne-udani-souseda-ho-prepadli-...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, ze nic neudelal je tvrzeni pouze jednoho cloveka - o kterem ti zli policiste prohlasili, ze na ne zautocil sroubovakem.

A sam priznal, ze se policisty snazil vystrkat ven - takze zase tak nevinny nebude. Nehlede na praci s tekavymi latkami v obytnem dome, kdyz to pry smrdelo po cele chodbe, to taky nebude uplne v poradku, ze.

O pripadu bych si nedelal nazor jen podle tvrzeni jedne strany.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Smradlavý opičácký svině mu bez jakýhokoli povolení lezou do dílny a von má vohnout hřbet a ještě jim uvařit kafíčko nebo co jako? Si děláte jenom srandu, řekněte, že jo.

Asi tak 95 % těm šmejdů nemá ponětí o zákonech, který mají vymáhat, ani v úzké oblasti na kterou jsou třeba specializovaní. Dělají jeden průser za druhým včetně zabití nebo možná i vražd a inspekce to akorát žehlí. A vypatlaní vohnouti tomu pleskaj, než padne rána i na ně a režim je zničí a udělá z nich úplnou trosku.

Sice je to jak házet perly sviním, ale tady tohle si zkuste opakovat, třeba vám něco dojde:

Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem – nebyl jsem přece komunista.
Když zavírali sociální demokraty, mlčel jsem – nebyl jsem přece sociální demokrat.
Když přišli pro odboráře, mlčel jsem – nebyl jsem přece odborář.
Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat.

(Martin Niemöller)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

a jé, zase se tu provozují paekonomické teorie a pseudosvětonázory? Vy jste s Lojzou takoví dva pěkní anarchisti, kteří zcela ignorují základní postuláty socioekonomického prostoru. Horší je, že když vám dojdou argumenty, tak začnete ostatní urážet, hlavní ale je že neodpalujete bomby.. ;-)

BTW, docela by mě zajímalo, jak byste řešili otázku měny, když chcete rušit daně? Barter? Nebo dokonce komuna? ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

zlato? :)

mi napadlo, ludia by si to poriesili sami, vid. x(coiny), ale to by stat nesmel pchat nos

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, na tu „socio“, nebo spíš „socia“ tu máme dost expertů co by pořád někomu hrabali v peněžence aby platili svoje představy o tom, jak maj být věci správně, bez ohledu na to, jestli jim na to dotyční přispívat chtějí, nebo ne.

Co to jako je řešit otázku měny. Prostě budeme používat co nám přijde zajímavé. Tak jako to fungovalo dřív by došlo opět ke vzniku peněžní konkurence. Do začátku například bitcoin vůbec nevypadá špatně, případně nová měna BRICSu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vy máte z té KGB/FSB propagandy už pěkně vymyto. Nová měna BRICSu, nejspíš ten zlatý rubl :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli je lepší než petrodolar, pardon, hajzlpapírodolar.

Kdybyste nebyl úplně pitomej, tak vám dojde, že co předvádí poslední rok ČNB je přesně podle doktríny FEDu a ECB která to pak zkopírovala. Vnutit cizím zemím aby nakoupily bezcenné papíry které hnijí ve sklepě a ztrácí hodnotu a současně tím znehodnotit jejich vlastní měnu, případně dovézt zboží. Takže zatímco tady zdražuje ÚPLNĚ VŠECHNO, tak se podle ČNB vlastně máme líp. A pak kdo má vymyto propagandou, že :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, zatímco rubl klesá x krát rychleji, i když mu to centrální banka nediktuje, ale bude z něj zlatý standard :-) A Čína se zase bojí, kdyby hodnota juanu stoupla, protože pak by se tam už spoustu věcí nevyplatilo vyrábět.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

CNB naopak robi velmi dobru vec.

Neplnenie inflacneho ciela znamena, ze v ekonomike nie je nieco dobre a su potrebne zmeny.

Je to trochu ako o troch grosoch.

A. Mame vynos z investici z minulosti
B. Mame vynos z aktualnych investicii
C. Mame investicie, ktore prinesu vynos v buducnosti,

Ak mame dosahovat trvaly rast (mantra ekonomov, a nie uplny nezmysel) musi platit C>A.
Lenze potom automaticky je nedostatok penazi a hodnot, ktore by vykryli potrebnu emisiu penazi.
Novom emisiou sa mierne znizi hodnota penazi, ale mame C>A a teda sancu na rast.
V deflacii mame A>C a teda podniky nemaju nove peniaze na investicie do buducnosti, cim sa zhorsuje stav ekonomiky.

Ak ale ale C-A prilis vysoke, tak to dopada na obyvatelstvo a navyse firmy necitia rizikoa a invsteuju tak, kde nebudu mat vynos v buducnosti a emisia nepomoze. Do toho vbstupuju banky, ktore mozu emisiu drzat a nepustit do ekonomiky, co ma roznaky nasledok ako deflacia.

Emisne banky musia svojimi opatreniami aj naznacovat, co ma ekonomika robit. Mali by to chapat len domaci (na zaklade naznakov s nepriamimi odkazmi na citovy postoj k historii), ale nemali by to pochopit analytici mimo stat, aby nepripravili protiopatrenia.

Co moze znamenat zniznenie hodnoty meny

1. Aky biznis(v cestine su i/y inak ako v slovencine) trpi najviac? Ten, ktory len dovaza a predava doma- logicky by take obchodnci-dovozcovia mali ist od utlmu, lebo podla CNB nemaju dlahodobu perspektivu...

2. Akemu biznisu je to jedno? Ten, ktory nic nedovaza ale ani nevyvaza, alebo len minimalne. Typicky polnohospodarstvo (zemedelstvi). Ten by mal ostat na sucasnej urovni

3. Akemu biznisu to pomohlo? Tomu, ktory nic nedovaza, ale vsteko vyvaza..
Ide napr. o vedu/vyskum vyvoj SW, ako jke SUSE, RedHat, lebo pouzivaju domace mozgy. Takych firiem potrebujeme ovela viac.

Otazka je, ci CNB v CR ludia a podnikatelia pochopili a ci su na to kvalifikacne pripraveni?

Skratka, CNB chce dosiahnut, aby nastali strukturalne zmeny v ekonomike, a tie budu boliet, tak ako boleli zaciatkom 90. rokov. Problem je v tom, ze cim dalej sa budu odkladata, cim budu boliete viac, a nedaju sa na trvalo odvratit..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ČNB v tomhle naopak dělá špatnou věc. Jednak podpora trvalé inflace je keynesiánský nesmysl. A podpora exportu podseknutím kurzu koruny vede akorát k tomu, že naše mzdy jsou mnohem nižší než ty na západě, přestože to už dávno neodpovídá efektivitě práce. Vy uvádíte výzkumné firmy, ale těch je minimum a na kurzu moc závislé nejsou. Zato montovny na něm závisí velmi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo by netlačit lidem pod hrozbou násilí místní papírky…ale to by se ukázalo, jakou mají cenu, že :-)

Poškozuje to úplně všechny. Jelikož navzdory blábolům co melou eksperti se k nám dováží téměř úplně všechno a když ne přímo, tak komponenty pro to, co se tady montuje. Takže to poškozuej úplně všechny. A víte co dělaj Němci když poklesne cena koruny a za věci nasmlouvané v Eurech by místní firma dostala víc korun? Daj jim Eur míň. Takže v prdeli jsou úplně všichni, krom pár sviní v ČNB a dalších na ně napojené.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pane - to co tu rikate je neuveritelna kravina az demagodie. Staci si rozebrat jednotlive body:

1. jsou produkty a suroviny kde proste nemame domaci produkci a fakticky ji nikdy mit nebudeme - klasicky je to napr. x86 procesory ktere jsou ve vsech (nebo temer vsech) domacich pocitacich. Dale napriklad ropa a zemni plyn - CR fakticky nema zadne realne zasoby - kdybychom se meli spolehat na domaci tezbu tak ted jezdime na konich.

2. vase tipicke zemedelstvi je masivne zavisle na ropnych produktech - tedy zmena kurzu a proinflacni opatreni se promitnou diky tomu do ceny produktu - tj. ztrata konkurenceschopnosti - tj. z penez danovych poplatniku se plati zemedelcum kteri zaoravaji vlastni produkci do zeme protoze ji nedokazi prodat. Osobne bych rekl ze toto je znacne stupidni, ale prosim - kazdy ma pravo na jiny nazor, ze.

3. nejvice to pomuze takove firme ktera dostala investicni pobidky a danove prazdniny a naimportovala si sem delniky z napr. Rumunska nebo Mongolska. Takovato firma pak na tom vydela, dane neodvede, jeji zamestnanci z cech vyvedou penize ktere si tu vydelali - a nakonec ta firma az ji skonci danove prazdniny tu tovarnu zde zavre a odejde jinam kde ji zase nabidnou obdobne podminky. Tedy - fakticky na tom vydela jen ta firma a nikdo jiny. Ani cesky stat ani cesti podnikatele ani cesti lide.

Tedy - jediny realny vysledek je, ze fakticky vse bude drazsi, ze zemedelci se nemusi snazit, protoze stejne nakonec se jejich produkce vyhodi na kompost a zbytek populace jim to zadotuje. Osobne to povazuju za nejhorsi mozne reseni.

Naopak - rozumne reseni je snizit dane na minimalni vysi kterou nam narizuje EU, snizit dane z pohonnych hmot na minimalni castku kterou nam narizuje EU. A u dani vybranych z nejakeho ucelu zakonem naridit aby se musely pouzivat na ten ucel. Tj. napriklad dan z pohonnych hmot by se musela pouzivat jen a pouze na rozvoj dopravni infrastruktury v CR. Dan z alkoholu jen a pouze do zdravotnictvi. Dan z tabakovych vyrobku jen a pouze do zdravotnictvi. A diky nizkym danim by nase produkce byla levnejsi nez okolni - tj. nemuselo by se sasit s kurzem. Navic by zemedelci nemuseli dostavat dotace.

Tj. fakticky - omezit volnost statu pri nakladani s vybranymi danemi. A soucasne omezit objem techto prostredku na nejmensi moznou miru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Začátek je to dobrý, ale rozhodně bych tam nekončil…z uhnije ven, daně srazit ještě víc, s tím zrušit většinu dávek, zrušit 95 % státních úřadů a jiných institucí (režim má takových úřadů, o kterých většina obyvatelstva ani netuší, že existují, že to je k zblití), zrušit městský a ořezat jiný opicie, zjednodušit veškeré zákoníky, ořezat posraneckou sněmovnu, zrušit nepotřebná ministerstva, rozdělat a rozprodat ČEZ, privatizovat ČD, poštu, školství, veškeré místní dopravní podniky…

Jinak k bodu č. 1, fakticky je to třeba 95 % VEŠKERÉ elektroniky a bez elektroniky nemůže být dneska vůbec NIC. Krom ON Semiconductor se tu ze základních součástek nevyrábí vůbec nic, maximálně pak skládá z dovozu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No a to je přesně to nač narážím. Všechny měny v historii lidstva (vyjma zlata, kterého je ovšem tragicky málo na světovou ekonomiku) byly zavedeny, udržovány a garantovány právě těmito "okrádajícími" státy. Daně zavedly hned první větší známé státní útvary, protože svou infrastrukturu musí taky z něčeho financovat.

BTC a BRICS: Bitcoin je nesmysl, který nemá reálné opodstatnění, je to v podstatě ekvivalent zlata a nic to neřeší, ba co víc, zlato má i velkou roli v průmyslu. BRICS je dnes "módní" záležitost, nicméně jsou to státy s velkým skrytým vnitřním deficitem, větším, než mají "zadlužené" západní státy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tedy i muslicky, kteryma si vzajemne platili nejaci domorodci na nejakych ostrovech, byla mena zavedena statem? Opravdu? :-O A když se platilo platnem, tak to taky naridil stat?:-O To jsou věci, co se tu clovek dozvi...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Mušličky, plátýnka, cokoli, co supluje roli zlata či jiné těžko dostupné komodity, není měna, platidlo posledních cca 300 let.

Ty si totiž neuvědomuješ, že bez peněz, tj. na pohled bezcenných papírků, podložených jen důvěrou lidí v ně, se lidstvo vrátí do doby manufaktur (přinejlepším), protože NIKDO na světě nebude dostatečně likvidní, aby financoval stavbu např. většího mostu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Až někdy do 19. století byla naprostá většina měn podložená zlatem, případně byly mince přímo z drahých kovů a měly jejich hodnotu. Jinak by takovýho panovníka nebo jinýho státa okamžitě vzali na vidle. Pak teprve během válek došlo k zavádění papírových peněz jakožto poukázek na zlato, no a časem židáci přepnuli na fiat úplně.

Závěr je jak někde z léčebny…

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale tyto měny byly "skladovány" v bankách, které už od 15. století znaly multiplikativní efekt. Problém je ten, že pro vytvoření městské banky schopné "nějak" financovat stavbu např. mostu nebo delší cesty je potřeba několika století...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mohu poprosit o zdroj takto odvážného tvrzeni?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Najděte si na netu počátky bankovnictví v Benátkách nebo obecně v Itálii - tehdy soukromého nebo městského. S ním začalo "vytváření" peněz bankami, směnky (i ty nekryté) a podvojné účetnictví, které umožňuje považovat prodaný dluh za aktiva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nic takového nenasel ani jsem o nicem takovem neslysel, takze prosim o nejake odkazy s důkazy, ze banky vytvarely peníze, nekryte smenky a podobne.
(To, ze si někdo napise nekrytou smenku a někdo ji od neho prijme, není zalezitost banky, ale 2 soukromych osob. Nevim o tom, ze by toto delaly masivne banky)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Otazka meny je velmi prosta: Necht si kdo chce vydava menu jakou chce, necht si kdo chce obchoduje jak chce, a zalezi na kazdem jedinci, jestli to bude ci nebude akceptovat. Velmi proste...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A velmi praktické, asi tak 3000 let zpátky by to byl hit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

dobře namaluju ti dvě třicetikoruny.. a tohle bude dělat každý. ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, at si to dela každý...namaluj si co chces, ja to od tebe neprijmu, takze sis sice dal praci s malovanim, ale je to ti k nicemu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže tohle bude dělat úplně každý a NIKDO nebude mít akceptovatelnou měnu. Takže se znova ptám: kdo a co bude tu tvou hypotetickou měnu garantovat? To je právě ta komuna, kde si několik málo sousedů vytvoří určitý systém (bez mocenské hierarchie schopné vygenerovat silové řešení a tím i daní), který jim funguje - to ovšem není univerzální řešení, protože hned ve vedlejší dědině mají systém svůj, a přespolním věřit nebudou. Mimochodem, toto je tvá verze komunistické prvobytně pospolné společnosti ;-) Nekonvertibilní měnu jsme tu už taky měli, do roku 1989. ;-)

Je to tak krásně paradoxní, že ty, anarchoultraliberál se nakonec logickým přemetem dostaneš až ke komunistům... :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co te vede k myslence, ze NIKDO nebude mit akceptovatelnou menu? Ja si uz dnes umim představit, ze bych od kohokoliv akceptoval zlato, stribro, diamanty...Dále si umim představit, ze bych akceptoval menu, kterou by vydavala nejaka silna banka (i vice ruznych). Umim si i představit, ze bych akceptoval smenky, kryte například tim zlatem a podobne...Moznosti je mnoho, a jak to tak byva, pokud by se vecem nechal volny prubeh, tak by se prosadily ty konkurenceschopne a ty ostatní by zanikaly...
A ano, lide, kteří by verili te "spatne méně" by mozna i prisli o majetky a podobne.
A tak je to SPRAVNE. Protože jen tento důvod nakonec donuti lidi premyslet a vybirat kvalitni produkty, cimz i po kvalitních produktech vytvori poptávku, a ve finále se tim zlepsi život uplne vsem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč se mýlíš jsem už napsal výše. Tys jen zopakoval blud, kterému věříš, to ale na (případné) realitě nic nemění.

Silná banka je v tvém scénáři naprostý nesmysl, jediné "banky" by zůstaly ty centrální s vlastní zlatou rezervou. Jenže zrovna tyto jsi přece zrušil i se státem.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To se pleteš TyNyTe, je nás víc, jenže já a všichni kluci, co tu se mnou sedí, se na rozdíl od Lojzy a Behemota o tomhle už s bolševiky zásadně nebavíme, bo je to naprostá ztráta času.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Všichni, co nesdílejí váš názor, jsou bolševici. Jak bolševické...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OK, jistě mi tedy dáte zapravdu, že ve zkrachovalých státech se život přeorientoval na platby v zahraničních měnách (pamatuju se namátkou na Rusko raných 90. let, nyní k tomu směřuje Ukrajina), případně se rozpadl zcela na kmenové zřízení a barterový obchod (Afghanistán).

A toto jsou příklady jednolivých zhroucení, kdy všude okolo ta klasická zaplivaná "socialistická" ekonomika s daněmi funguje.

Jistě mi budete schopni dát příklady vašich nebolševických teorií v praxi. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepříjemný pane hobby elektrikáři s egem větším, než hora Říp. Musím vám oznámit, že věšteckou kariéru, kterou jste před chvílí zahájil, tak byste ji měl raději také dělat jako hobby, jelikož jako věštec stojíte za prd. Holt jste se netrefil a opět vás musím zklamat, ale "komouš" nejsem. Ke "komoušovi" se minimálně barvou blížíte víc vy (z toho jak jste neustále rudý vzteky).
Samozřejmě, že když něco chci, musím si to zaplatit. Ono to snad funguje jinak? Vy dostáváte oblečení, byty, domy, jídlo, telefony atd. zdarma? Daně? Vy je platit nechcete? Drží vás tu snad někdo? (možná jste si na ty "komouše" už tolik zvykl, že jste úplně zapoměl na tu možnost, kterou jsme ještě nedávno neměli - a to sice vzít si svých pár švestek a táhnout z týhle "vohnoutský" kotliny plný loupežníků někam hodně daleko.
Třeba někam, kde nejsou loupežníci a vy si tak do posledního pětníku budete moc určit, za co utratíte vaše prostředky (aktuálně mě napadá jedině tak Islámský stát - předpokládám, že nikdo z nich neplatí daně). Příjemný pobyt přeji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ne nic spatneho natom neni, jenze tak to nikdy nefungovalo a ani fungovat nemuze, a to v zadnem polytickem nebo ekonomickem systemu ;) s komunistama nemaj dane nic spolecneho, naopak v komunistickem zrizeni jsou dane mnohem mensi nez jake mame kuprikladu v demokracii, a v tom co zrejme vyznavas ty, jsou dane ac neprime, vpodstate nejvetsi zatezi a 99% populace by nedokazalo v necem takovem prezit ;)

to ze nekoho nazivas komunistou v takoveto diskuzi jen ukazuje jak primitivnim jedincem jsi

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jsem si dosud nezvykl, že můžu se Samanem souhlasit ;-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jo ted kdyz je uz vsechna infrastruktura hotova to by se vykopaval stat, ze soukrome objekty udelaji zbytek. Chtel bych videt ktery soukromy objekt by se zmohl postavit dalnici praha-brno pred 50 lety. A vubec cesty obecne. Na nich se celkem blbe kasiruje pokud by kazdych 100m nebyla mytna budka protoze si prejel na vedlejsi pozemek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Za ty samé žvásty pořád dokola…

Třeba ty samé subjekty, co si před tím postavily železnice o podobných délkách. Na světě je dost subjektů co mají obrat blízký našemu státnímu rozpočtu, fakt se nebojím že by nevznikl subjekt, co by nepostavil dálnice. Zrovna D1 bych moc nevytahoval, to se začalo stavět koncem první republiky, komouši to pak zařízli že vláčky jsou über a tím nás zabetonovali dekádu až dvě za vyspělými zeměmi, protože pod tlakem reality se začala D1 znovu stavět v době, kdy v Německu už dálnice měli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že D1 zařízli ve 1942 už Němci, protože vše muselo jít na válečnou výrobu. Nejdřív nebyla ocel, 1/2 roku na to ani beton.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže od roku 38 do 42 se stavělo jako nikdy před tím. Po válce dokonce byla stavba opět obnovena a nakonec to zařizli komouši a pak se všechno zahodilo a začalo stavět o kus dál.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Což opět není pravda. Z původní trasy se použilo prakticky všechno, co šlo. O kus dál se začalo stavět kolem Želivky a pak některé úseky, které už neodpovídaly normám (a i tak mnozí nadávají, že je na D1 moc stoupání/klesání)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem D1 je ten, ze je postavena trasou pres Prahu a Brno. Dalnice nesmi vest pres zadne mesto, aby byla plne pouzitelna.

Kdyby se to postavilo tak jak navrhoval Bata, tak neni Jizni spojka preplnena kamiony ktere skrz CR jen projizdi.

Takto prijede kamion k Praze a dve hodiny se snazi po mestskem okruhu dostat na druhou stranu aby mohl pokracovat ke statni hranici na opacnem konci statu. Bata to vedel uz pred 80 lety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jižní spojka v úseku D1-D5 není přeplněna kamiony už pár let. Ovšem je přeplněna místní pražskou dopravou, což žádná dálnice do Brna nevyřeší.
Baťův návrh byla jen čára v mapě. Ale překvapivě vedla přes Zlín :-) D1 v době výstavby přes žádné město nevedla. U Prahy se hned od začátku počítalo s okruhem v podstatě v dnešní stopě (až Němci to osekali na průtah Jižní spojkou). A Brno bylo tehdy mnohem menší, to D1 obcházela zcela a s exteritoriální dálnicí - dnešní R43 se křížila u Troubska.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

anarchie proste funguje jen lokalne a rizena, jinak je to kolaps behem nekolika dni :)

a ty by jsi byl jeden z prvnich kdo by takovou anarchii neprezil, on by se z toho totiz hodne rychle stal totalismus na bazi silnejsiho a slabsiho, a lide spolehajici na anarchii by pravdepodobne nepochopili ze v tu chvili je nic nemuze ochranit ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude dodanovaci maraton

11. prosinec 2012 17:51 3 komentářů
Rubriky: Zajímavosti, Právo, Byznys

Podle informací tiskové agentury Bloomberg se některé z největších amerických IT společností agresivní daňovou optimalizací vyhýbají zaplacení daní za několik miliard amerických dolarů, dít se tak má zejména v evropských zemích.

V zemích evropské unie lze příjmy danit s velmi malým daňovým zatížením, tedy pokud k tomu využijete několika jednoduchých triků. První se jmenuje Dutch/ Luxembourg Sandwich a spočívá v tom, že jsou daně placeny přes prostřední krajinu, kterou je v tomto případě Holandsko či Lucembursko. Druhou oblíbenou technikou je Double Irish, tento trik pro změnu využívá přesun prostředků přes Irsko na Bermudy. K tomu je potřeba mít registrované dvě irské společnosti, jednu se sídlem v samotném Irsku, druhou pak na Bermudách.
http://www.itbiz.cz/zpravicky/google-s-microsoftem-se-pry-vyhybaji-zapla...

DSL.sk, 11.12.2012

Veľké americké IT spoločnosti čoraz agresívnejšie používajú daňové optimalizácie na vyhýbanie sa plateniu daní z príjmu najmä v európskych krajinách.

Poukazujú na to pondelňajšie respektíve nedeľňajšie informácie agentúry Bloomberg a novín The Sunday Times.

Daniť príjmy z krajín EÚ len minimálnymi daňami umožňuje technika označované ako Double Irish s presunom prostriedkov cez Írsko na Bermudy, prípadne Dutch Sandwich alebo Luxembourg Sandwich využívajúca platenie cez ďalšiu krajinu, napríklad Holandsko alebo Luxembursko.

Základná schéma využíva dve írske spoločnosti, jednu sídliacu v Írsku a druhú na Bermudách. Spoločnosť sídliaca na Bermudách má od materskej americkej spoločnosti práva na softvér, služby a práva duševného vlastníctva a tieto licencuje írskej spoločnosti. Tá inkasuje skutočné príjmy od zákazníkov a platí spoločnosti na Bermudách podľa írskej legislatívy bez akéhokoľvek daňového zaťaženia vysoké licenčné poplatky ako daňovo uznateľné náklady. Cez Holandsko a prípadne iné krajiny sa prostriedky posielajú, aby sa dane ďalej znížili o rozličné zrážkové dane.
http://www.dsl.sk/article.php?article=13456

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zase bulvar. Apple zadne danove podvody nepacha. Plati ty dane, ktere musi, coz ve svem vyjadreni zminuje i samotne Irsko, ktere proti Apple zadne rizeni ohledne danovych nedoplatku nevede. To jenom socanska EU ma porad nejaky problem s nedostatecnou dojivosti soukromych subjektu.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

ano, článek je bulvár, který se snaží rozdmýchat hloupou diskuzi...

ale to, že Apple ojebává daně, to je druhá věc.
Problém je v tom, že Apple se chlubí, jak má neskutečné zisky, ale přitom platí minimální daně. A to se samozřejmě EU nelíbí.

Jistě se tu zajde pár idealistů/hlupáků, kteří budou tvrdit, jak jsou daně zbytečné, ale to jsou blbé kecy. Bez daní by naše společnost nemohla fungovat. Pokud si myslíte, že jo, tak prosím běžte žít do lesa, vypěstujte si veškeré jídlo sami, vyrobte si elektřinu sami (třeba běháním na rotopedu), upleťte si oblečení z rakosí, a až tohle vše zvládnete, tak pak teprve můžete vykládat, jak je ten stát zbytečný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co má jídlo a elektřina společného s daněmi, teda kromě toho, že v obou komoditách tvoří daně největší položku ceny?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

protože jejich tvorba nebo distribuce je dotována z daní.

Elektřina:
Z čeho si myslíte, že se postavili veškeré sloupy elektrického vedení? Z daní. Firmy jako ČEZ (atd) by se na lidi vykašlali, kdyby jim stát nezaplatil to elektrické vedení.

Jídlo:
Většina plodin vypěstována v ČR dostává dotace od státu. Bez nich by spousta zemědělců nepřežila = tohle se opět platí z daní.
I když si člověk může myslet, že bez těch daní v potravinách, by zemědělci mohli prodávat trochu dráž. Ale je tady problém: ty dotace mají zemědělce chránit. V ideálních podmínkách by každý rok bylo dokonalé počasí a zemědělci by měli skvělou úrodu a potom skvělé tržby. Ale co když rok, dva nebo tři, za sebou hodně/málo prší a úroda nevyjde a zemědělci nebudou mít co prodávat??? S dotacemi od státu aspoň ten rok, dva či tři, nějak přežijí.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chtěl jsem jenom prostě poukázat na to,že kecy různých idiotů v diskuzi, že daně jsou zbytečná položka, jsou nesmysly. Bez těch daní by společnost nemohla fungovat.

Ale to, že se spousta peněz z daní ztratí v PŘEDPEKLÍ BYROKRACIE, je úplně jiný problém.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pán je znalec, ale asi pře s brouky, nic v oblasti energetiky není dotováno naopak výroba a distibuce elektřiny představuje největší příjem do státní kasy tak NELŽETE.
To samé potraviny, potraviny v EU jsou výrazně dražší než v USA kde je nikdo "nedotuje" tak si prosím nechte ty socansko EU komoušské dotační kecy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže si to shrňme.
Shodneme se na tom, že je článek bulvár - prima, aspoň něco.
Apple se svými zisky nechlubí, prostě je zveřejňuje dle platné legislativy. Daně platí takové, jaké mu platné zákony ukládají. To, že se to EU nelíbí, není problém Apple, ale EU. Závěr - žádný daňový podvod se nekoná. Neboli polopaticky: Podvod je porušení legislativy, k čemuž nedochází.

Další odstavec nebudu blíže komentovat, protože začíná osobním útokem a vkládá mi do úst autorovy osobní smyšlenky, které nijak nesouvisí s mým původním komentářem, a staví na nich své divoké konstrukce. Prosím, příště si k tomuto účelu založte vlastní thread.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Závěr - žádný daňový podvod se nekoná. Neboli polopaticky: Podvod je porušení legislativy, k čemuž nedochází.“

Senát USA předal situaci EK, EK se situací zabývá. Dvě instituce se domnívají, že dochází k praktikám, které jsou na půdě EU nelegální a na základě toho je chystáno obvinění. Jak z těchto faktů vyplývá, že nedošlo k porušení legislativy, mi není jasné.

Originální zpráva výslovně hovoří o tom, že EK podezírá Apple a úředníky Irska, že uzavřeli dohodu zvýhodňující danňově Apple, která je nelegální. Někteří ale mají jasno a vědí zřejmě víc než americký senát a Evropská komise dohromady :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi, pri vsi ucte, tohle nemate zapotrebi. Vase zduvodneni je stejne, jako byste rikal, ze Sobotka nekoho podezriva, a proto to tak je. Pokud se EK neco nelibi, muze si tak leda podat zalobu k ESD, pripadne navrhnout novely prislusnych zakonu. S faktem, zda doslo ci nedoslo k poruseni legislativy, ma toto spolecneho vskutku malo - ono podezeni, obvineni a odsouzeni opravdu nejsou synonyma. Ale nekteri uz maji zrejme jasno a tak se vezou na oblibene medialni vlne ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako tvrdit, že podezřelý něco nespáchal, jen proto, že je pořád ještě podezřelý a ne již odsouzený. Objektivní realita existuje nezávisle na našich duševních stavech, proto tvrdit, že to druhé jasně určuje to první, mi přijde jako magické myšlení.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To také nikdo nezpochybňuje. Ještě magičtější mi naopak příjde, že by to první mělo jasně určovat to druhé.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naopak.

Nelze tvrdit ze neco spachal dokud o tom nerozhodl soud ze se tak skutecne stalo. Tudiz nadpis clanku je v podstate na zalobu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jak, "nelze tvrdit"? Tvrdit lze naprosto cokoli, pouze objektivní realita s tím nemusí korespondovat. Což právě klidně může být případ czbirdova "žádný daňový podvod se nekoná" - jak to, že to ví tak jistě, lépe než orgány, které to vyšetřují? Argumentace typu "zatím nebylo dokázáno, že se X stalo => X se nestalo" je přesně to, na co no-X a já zjevně poukazujeme.

Přitom je komické, jak czbird ničí svůj vlastní argument ("Vase zduvodneni je stejne, jako byste rikal, ze Sobotka nekoho podezriva, a proto to tak je") - obviňuje no-Xe, že jistou chybou v úvaze dospívá k pozitivnímu závěru, ačkoli on sám identickou chybou dospívá k závěru negativnímu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mapa pro ověření. Double Irish With a Dutch Sandwich.
http://www.nytimes.com/interactive/2012/04/28/business/Double-Irish-With...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je skutecne tema k "odborne" diskuzi na diit...
Tohle urcite nahoni ctenost, podobne jako blog o ohnutem iPhonu. Informacni prinos 0.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám ten pocit, po tom, co jsem se dočetl v diskusi doteď, to naprosto sedí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

diky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tlieskam, cim menej zaplatia, tim budu mat viac penazi na nieco nove a lepsie a samozrejme politici menej mat na rozkradnutie... A ano, dane su lupez...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Loupez je kdyz ti nekdo penize ukradne bez nahrady.

Kdezto za svoje dane mas policii, hasice, skoly, elektrinu, plyn, silnice a vsechno ostatni co plati stat. Schvalne skus rict co z toho je mozno zrusit aniz by to do hodiny chybelo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu, řekl jsi to zcela spatne.
Za ty peníze mas statni policii, statni hasice, statni skoly, statni silnice...Elektrinu stat neplati, pokud je mi znamo, platim si ji sam, plyn to same. (Jo, stat mozna vlastní nejake podniky, které by spravne vlastnit nemel, ale tak jako tak se to neplati z dani).
Co z toho by slo zrusit?
Statni policie, statni hasici, statni skoly, statni silnice....

Vsechno to jsou věci, které by mnohem lepe fungovaly v soukromych rukou na beznem trhu pod tlakem konkurence...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím o co bych přišel kdybych si neplatil nejpočetnější policii EU. Když to vezmu za posledních 20 let, tak bych si 2x poslal čumkartu, kde bych si oznámil, že jsem pachatele neodhalil a případ odkládám. No a ušetřil bych si buzeraci stan autolékárniček.
Já bych do toho šel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám pán je odborník, nechci vám brát iluze, ale elektřinu, plyn stát neplatí, naopak vás na nich celkem solidně okrádá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ještě pomíjíte to, že nějaké prase rozhodne, že budeme dělat sankce proti Rusku, který to má stejně na háku a pak nám akorát ten plyn zavře. A ještě se nebojí veřejně prohlásit, že sice ví, že nás to poškodí mnohem víc jak RF, ale tak je to správně, protože je to tak správně…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takže vy radši budete obchodovat s někým, kdo se v dalším kroku chystá na vás zaútočit. Spojenci taky neměli zásobovat západní Berlín, když si Stalin vymyslel blokádu? Lenin by měl z takovýchto užitečných idiotů radost. Není pravda, že Rusko to má na háku - i při těch minimálních sankcích byli nuceni schválit rozpočet jako před 5 lety za krize. Pokud ten plyn zavřou, tak se jim rozpočet sesype za pár měsíců. Kromě surovin nemají co nabídnout a plyn ještě 5 let nemají jak jinam exportovat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Doporucil bych 100x za domaci úkol napsat:
Cina....

(Tam se klepou nejen na rusky plyn, ale i na spoustu dalšího ruského..)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Psát můžete třeba 1000x, ale ten plyn tam vzduchem nedoletí. Dohodu o plynovodu teprve podepsali, předpoklad spuštění za 4-5 let (je to dál než do Evropy), cena nižší než pro EU. Jinak tam se klepou i na ruské území, ono to pro Putina žádná výhra není. Západ jejich území nechce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Říká vám něco slovo tanker? Jo? Tak ten k nám na rozdíl od Číňanů nedojede.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A bavíme se o ropě nebo o plynu? Lodě na přepravu stlačeného plynu a hlavně k tomu terminál Rusko nemá. Aby to bylo zajímavé pro Čínu, tak by ten terminál musel být někde na východním pobřeží, takže jedině ve Vladivostoku. To už by byl kousek do Číny i pro plynovod. Jenže chybí ty tisíce km k ložiskům. Takže Čína si s tankerem do Ruska nemá kam přijet. Ani pro ropu, natož pro plyn.
A pokud jde o tanker pro nás. Proč by jezdil k nám, naštěstí jsme propojeni ropovody i se západní Evropou, byť některá paka výstavbě těchto spojení bránila.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Policii - nu policie je jen pro srandu. Sorry - fakticky jsem je za poslednich 20 let potreboval 2x. Vysledek byl takovy ze pijel manik udelal 2 fotky a za mesic prisel dopis, ze pripad se odklada. Pritom minimalne to vykradeni sklepa by se dalo udelat vic nez jen 2 fotky - napriklad poprasit to tam a odebrat otisky prstu - protoze fakt pochybuju, ze ten kdo vykradl sklep mel rukavice ...

Haseice jsem zatim nepotreboval nikdy.

Statni skola je spis za trest pro ty deti - dival jsi se co se tam uci?

Elektrinu si platim sam.

Plyn si platim sam.

Benzin si platim sam - stat ma z ceny benziny tusim nejakych 70%.

Silnice - nu - jel si nekdy po nejake? Silnice totiz nas stat neplati - nas stat silnice nechava s radosti chatrat.

Verejna doprava - diky dotacim tu prezivaji firmy ktere by se v konkurencnim prostredi slozily jako domecek z karet - viz. napr. CD.

V zasade masivni dotacni politika v EU je to proc jde EU stremhlav do prdele.

A takto se da pokracovat vesele dal.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.