Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple a Epic se hádají, komu patří zisky z Fortnite

epicu ani halir uz jen pro to ze ku*** moznost mit vsechno pekne na steamu, nemam zajem mit v PC 15 laucheru od ruznejch firem

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jak moc musí mít někdo v hlavě vylízáno, aby napsal takovou blbost. :o))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že ti nevadí ORIGIN, UPLAY, BETHESDA, ROCKSTAR a podobné lauchery, které ti ani tu hru zadarmo nedají.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pletes se s tim rozdavanim her. Origin hry obcas rozdava, posledni dobou malo ale pamatuju si ze svyho casu sem ziskal par her ziskal. Uplay cca pred mesicem melo zdarma Watch Dogs 2. Bethesda pry aktualne rozdava nejaky starsi verze Quake. Jasne neni to Epic s jejich rozdavanim ve velkym, ale ten si to zaroven znevazuje svym monopolnim chovanim (uplacenim vyvojaru, aby hra byla prvni rok jen na epic store)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davají hry i ostatní vydavatelé, ale to až po tom co se objevil EPIC. Ubi rozdával AC hry též. Ale spousta her co je na steamu potřebuje ještě právě extra lanucher toho konkrétního vydavatele. Epic jako samostatný obchod je trošku něco jiného, proto tolik uživatelů rozčiluje, prodává tam hry co vycházejí o jinde (nebo mají právě zpoždění). Pro vývojáře by to mělo být výhodnější než u steamu. Nelíbí si me mi třeba, že Metro típli měsíc před vydáním, to je prasárna. Ale jinak, z hlediska uživatele vítám konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me nepride, ze by mel EPIC nejaky vliv. Hry byly rozdavany roky pred nim a nepride mi ze by se pocet her rozdavanych mimo EPIC nejak navysil. A s tou konkurenci. Z meho pohledu se s prichodem EPICu vubec nic nezmenilo. Hry na EPICUu nemaji jine ceny nez jinde. Maji obcas zajimavy slevovy akce, coz mi je ale houby platny kdyz v jejich omezene nabidce nemaji nic z meho wishlistu. Stejne jako pred EPICem je pro me nejvetsim zdrojem HumbleBundle. EPIC je dobry jen jako zdroj her zdarma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jistěže, ty mi taky vadí a taky je nemám :-) Až mi dojde materiál na Steamu (a GOGu), tak se klidně půjdu porozhlídnout jinam, ale do té doby... co tím získám krom nějakých odrážek v seznamu, na které stejně nemám čas? A až bude oznámená hra i pro Steam a na poslední chvíli si to rozmyslí a udělají z ní na rok exkluzivku jen pro jiný ekosystém (jako se to stalo na Epicu), tak budu stejně odsuzovat i ten jiný ekosystém.

P.S. Když začínal Steam, tak jsem byl proti digitální distribuci a chtěl jsem radši pokračovat v kupování fyzických nosičů... i Steam si musel na začátku proklestit cestu, než ho lidi přijali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky Epic nemusím. Pochválit je musím za licencovatelný unreal engine, ale Fortnite je rakovina. A store jim šlape jen díky rozdávání her.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Unreal engine musí být zadara už proto, že je Unity.
Já nemam rád nikoho z velkých ani EA. Malá studia vždy přišla s "něčím novým nebo lepším".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Unreal nie je zadarmo. Berie si 5% z konecnej ceny hry. Zo 60$ hry je DPH 13$, Steam, Playstation, MS si beru 30% za platformu, tj. 14$, Epic 3$ za engine a vyvojarovi zostane 30$.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ďábel je v detailu - "5% royalty is due only when you monetize your game or other interactive off-the-shelf product and your gross revenues from that product exceed $1,000,000 USD".

U takové indie hry za $14.99 by to znamenalo kolem 66k prodaných kopií; to se (bohužel) zas tak často nestává.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Milion nie je ziadna velka suma. Z toho prijem vyvojara je 500k a jeden priemerny, zacinajuci vyvojar stoji 50k rocne v USA. Ak mas maly tim, 5 vyvojarov tak to maju na 2 roky a potom skrachuju. To je priklad neuspesnej firmy. 66k musi predat kazdy kto to mysli vazne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde bere herní vývojář 500k USD ročně? Asi bych jim něco nakecal, takový kšeft bych bral, často jsou ty platy i zkušených vývojářů pěticiferné i když ne moc vzdálené šestimástným, ale půl milionu? Wow, kdo takové prachy má?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam asi bylo myšleno "vývojářský tým", potom to úplně celé sedí s tím, jak se výše výpočítává režie kolem 50 %, že půlka z milionu bude 500k. Zvlášť, když tam dál píše celkem realistické číslo 50k ročně pro junior vývojáře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, myslim tym pravnicku osobu. (Pre Jirku este dodam ze to znamena celu firmu, nie vyvojarovho kamarata otca brata ktory vystudoval pravo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hry jedině na steamu, nežere výkon jako Epic, je tam vše a je to zajeté. Kdyby ty hry předali Steamu a dali na něj FN, který by se nemusel spouštět přes jejich launcher, tak udělají mnohem lépe.
To samé origin, ubisoft, jejich launchery jsou částečné důvody, proč si jejich hry nekupuji.
Prý tím i řeší ochrany her + denuvo. Stejně, kdo chce, hru si koupí, kdo ne, počká si na pirátskou verzi, jen tím zatěžují PC, je to zbytečné.
V tomhle s Apple souhlasím, mají své podmínky, kdo nechce, může si koupit telefon s androidem a doinstalovat si Fortnite z jejich stránek, alternativa je.
Jako 30% provize z prodeje mi připadá docela dost, 20% by vypadalo lépe, ale prodeje by o moc nestouply a příjmy distributorů by celkově klesly třeba o 30%.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

moje rec, nikdo krom steamu ode me proste zadny prachy neuvidi

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte dojem, že vám Epic launcher žere výkon, nebylo by na čase už tu 286 konečně upgradovat?
"je tam vše a je to zajeté" - super argument :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já už třeba ani nevím kdy jsem steam zapnul :-) A na tom Epicu jsou občas dobrý hry, něco co bych si třeba v životě nekoupil, ale nakonec zjistím že ta hra je uplně super.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a po některém z budoucích updatů jim to stejně nepojede :D To už bych si koupil raději android (klidně jen na hraní fornite) kdybych byl takový závislák :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil byste si jej marně - Google udělal s Fortnitem naprosto totéž, smazal ho ze svého Play Store, a to ze stejného důvodu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Má to ale jeden podstatně odlišný rys - na Androidu si můžeš nainstalovat APKčko odkudkoli.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jenze na iOS si muzes taky fortnite stahnout i ted pokud uz jsi ho mel nekdy stahnutej :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pro minuskare, zrovna ted jsem si fortnite jen tak pro srandu stahnul i s updatem :-P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ty to nechápeš :) >> rozdíl je v tom, že do androidu si mohu nahrát cokoliv(klidně i vlastní aplikaci) aniž bych to dříve vlastnil + mám možnost si vybrat i alternativní store..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenze o to ja nestojim ano to nechci, ja jsem rad ze iOS nic takoveho neumoznuje

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

klidně si dej do zadku banán..nebo jablko(je to tvá volba), ale tvá reakce na TyNyT neměla logiku :)
Hodně lidí je rádo, že je HW/SW neomezuje a umožňuje jim dělat, co je zrovna napadne a nemusí se svému zařízení přizpůsobovat nad běžný rámec, ale chápu, že ty to máš nastavené jinak a respektuji tvé individuální potřeby :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a presne pro takove uzivatele je tu napr android

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano jsou lidé, kteří jsou raději v base a pak lidé co mají raději svobodu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"ja jsem rad ze iOS nic takoveho neumoznuje"

Ano, my víme, že používání produktů Applu poškozuje mozek. Všichni ostatní (tj. normální) lidé prostě nepoužívají věci, které nechtějí, a nepotřebují, aby jim někdo navíc ještě tyhle věci zakazoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fortnite pro android existuje cca dva roky. Z toho byl na play necele 4 mesice od letosniho dubna do minuleho tydne. I v dobe, kdy nebyl na google play tak epicu kralovsky vydelaval... Google narozdil od Applu neomezuje co si clovek muze do mobilu nainstalovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi teda lidi z Epicu začínaj bejt silně nesympatičtí s tímhle zmrdským přístupem...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Je to jejich právo být chamtivý, stejně jako je/byl chamtivý Steam anebo Apple.
Tady jde jen a pouze o prachy, nic jiného, a ty všichni třískají na vendor locku, nebo na tom, že mají výsadní postavení (steam). Všichni si můžou podat ruce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

epic porusil pravidla app storu s kterejma souhlasil takze je to ciste svinstvo epicu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Leda že by ze strany Googlu šlo o zneužití dominantního/monopolního postavení. A na to Epic evidentně hraje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na monopol muzou hrat uspesne u Apple. U Googlu si svoje sance Epic znacne snizil tim, ze vetsinu casu Fortnite na Google Play nebyl a presto mel na Androidu znacne mnozstvi hracu a znacne zisky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nj někdo si vezme za zprostředkování 3% a Apple 30%(= vývojář dostane o 27% méně) a teď nám řekni tu pohádku o svinstvu, ale ty jsi vlastně Apple fanatik, který si rád připlatí za běžný SW a horší HW se správným logem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo je nenutí tam svůj produkt prodávat. Můžou ho prodávat na svém storu (epic) nebo třeba na steamu. Ale když už se dohodnou na nějakých podmínkách s někým, kdo jim umožní vstup na svou platformu tak by je měli dodržovat. Ale ne, oni jen čekali, až se jim na androidu a na ios podaří docílit co největšího rozšíření a pak se k lidem, kteří jim to umožnili otočí zády, poruší dohodu a ještě je žalují.

30% je ještě v pohodě, dřív měl apple store 50%. Slevomat si bere taky 30% za poskytnutí platformy k prodeji.
3% nemůžeš myslet vážně to i blbá platební brána jako gopay, nebo comgate jsou pomalu dražší a ani ti neposkytujou store nebo něco, jen zajistí převod kartou a maj 1%+3kč za transakci+ měsíční poplatek.

Tady jde o čistou chamtivost a rozežranost, Fortnite už nemá kam expandovat a 2mld USD roční zisk jim evidentně nestačí... A nemusíš svou omezenost maskovat urážením druhých do "apple fanatiků".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> vycházím z toho co je v článku ;) (čím větší objemy prodejů, tak tím menší může být marže) ..no vidíš a při platbě kartou je to dokonce 0,2 % z každé transakce a taky poskytují různé služby..>> 3% je naprosto dostačující vzhledem k objemu a částkám, které se tam utrácí..
- projed si jeho dřívější příspěvky a opravdu nic nemaskuji ;)
- u slevomatu není 30% pevná hodnota a jsou v tom i služby a reklama (navíc má směšně malé objemy prodejů..
- chápu, že někomu to přijde v pohodě skoro za nic velké peníze a ti co vytváří hodnoty dostanou méně..

Chápu to správně u jedné firmy je touha po zisku svinstvo, rozežranost, zmrdství atd., ale u milovaného Applu je to naprosto v pohodě, i když si říkal o 50% za zprostředokování :) >> no koukám, že jsi taky pěkný apple fanatik :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsi jak diskutér na novinky.cz . Nechápeš základní souvislosti a jen křičíš že 30% je zlodějina, shrnu ti to tedy do bodů.

1.epic uzavřel s applem a googlem smlouvu.
2.díky jejich platformám si udělal rozsáhlou mobilní hráčskou základnu.
3. díky jejich storu a jejich super easy platbám vydělal stovky milionů dolarů za prodej předražených skinů dětem.
4.v epicu zjistili, že hráčskou základnu díky google a apple storu už mají pokrytou a že noví hráči už nepřibývají tak rychle jako dřív a jejich douha za nekonečným růstem by zústala nenaplněna
5.PORUŠILI TEDY SMLOUVY s googlem a applem z účelem obejití jejich provize
6. google a apple je logicky za porušení smlouvy vyřadili ze storu
7. právníci epicu ale zjistili, že by s nima mohli ještě vyjebat přes antimonopolní zákon a udělat ze sebe oběť a chudinky a ve vásledku vydělat ještě víc, než kdyby prodávali dál ingame obsah na mobilech.
8. jediný Tom jim na to skočil, jestli jim na to skočí i soudy těžko říct.

jediná věc co nechápu, proč nejsem označenej i jako android fanatik, když obhajuju, že si těch 30% provizi bere i google :)

Jsem asi stará škola, ale smlouvy by se měli dodržovat. Ale chápu, že tenhle přístup se v dnešní době nenosí.

Jeden příklad z minulosti:
Apple rozjel kdysi na starých iphonech appstore. Jeden týpek sednul k programování a udělal během týdne kopii tetrisu a dal ho tam prodávat za 1 dolar. Zlý apple si vzal z každé transakce 50%. Jenže tetris si tam koupilo desítky, možná stovky milionů lidí a z něj se stal milionář.
Myslíš, že by prodal miliony aplikací bez pomoci applu? Myslíš že 50% marže byla neadekvátní za poskytnutí milionového trhu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jsem asi stará škola, ale smlouvy by se měli dodržovat."
Stará možná, škola ale ne ... smlouvy by se měl>y< dodržovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale teď koukám, že i překlepů je tam fůra ;) njn neměl bych při práci diskutovat o kravinách :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Myslíš, že by prodal miliony aplikací bez pomoci applu?

Kdyby existovala realna konkurence (tj vice obchodu) na Applu i Androidu, tak ano prodal. Dokonce si myslim ze by prodal 10x vic kopii. Jenomze to Apple ani Google nemaji v zajmu. Mit 30% z miliona kopii je totiz mnohem lepsi, nez mit 10% pricemz z tech 10 milionu kopii by 8 milionu slo jinym storum.

> Myslíš že 50% marže byla neadekvátní za poskytnutí milionového trhu?

"Poskytnuti trhu" dokonce milionoveho, no ty vole, to je fakt neco. Kdybych si treba na financnim trhu (trochu vic nez "milionovej" trh) chtel koupit nejake ETF, tak mi obchodnik nauctuje par tolaru (<=10) za transakci, a Vanguard uctuje za spravu tak 0.05% rocne, a mozna 0.2% za ty drazsi. Apple chce 50%, a co za to ? napise mi pulku aplikace ? oh wait, to asi ne. Velkoryse mi udela par screenshotu appky, hodi je na web, kde to muzou jiny lide hvezdickovat a psat komentare. Jo a je tam nejakej code scanner, aby nahodou ovecky nesezral vlcek.

Ne, nemyslim ze 50% je "neadekvatni". 50% za pristup na trapnej web je ciste destilovane zmrdstvi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co nabizi steam za jejich provizi 30%? Co google za jejich 30%?

Ale chapu, to nikomu nevadi, to neni apple.

Jinak tech 50% platilo pred nejakymi 10ti lety tak se tim tady neohanej jak kdyby to bylo ted.

“ Kdyby existovala realna konkurence (tj vice obchodu) na Applu i Androidu, tak ano prodal. Dokonce si myslim ze by prodal 10x vic kopii. ”

To je blbost. I na androidu pouziva alternativni story vyrazne mene lidi a drtiva vetsina beznych uzivatelu o jejich existenci nema ani poneti a to uz tam jsou odnepameti. Takze tvrzeni 10x vic kopii je pekna kravina :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Epic uzavřel s aplem smlouvu? A měl vůbec na vybranou je na ple zařízeních možnost uzavřít smlouvu s někým jiným?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jsou argumenty jak od maleho ditete.
3. evidente by easy platby dokazal Epic realizovat i bez storu a tim vydelat jeste o nejakou tu stovku navic a jeste by usetrili i deti...
7. jeste vyjebat? Epic to cele rozjel s vedomim toho ze riskuje, ze prijde o velke penize a stejne do toho sel, nedela ze sebe chudinky, jen vyuziva americky pravni system

Apple neni zadna charita a chova se v mnoha pripadech jeste hur, staci sledovat jak se prave ted snazi vyjebat s nezavislym servisem ve vztahu k right to repair

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžou,to je to. Protože Apple ty své krabičky jednoznačně a tvrdě blokuje pro použití pouze se svým obchodem.

Jestli si myslíš, že 30% za nic (teda: za buzeraci, kontrolu "závadnosti" a další zhůvěřilosti) je v pořádku, tak teda rozhodně není.

Problém tvých argumentů je ten, že místo gopay nebo slevomatu můžeš využít konkurenci, nebo si to spíchnout nakonec sám na vlastní triko. Souhlasím ale, že toto je hádka co je lepší, zda mor nebo cholera. Ale i tak bych doporučoval srovnávat srovnatelné, vidět rozdíl mezi racionálním transakčním poplatkem a výpalným. Apple je dnes už jako Steam - ten taky v jednu chvíli zparchantěl a donutil ostatní velké hráče aby si založili své obchody, nevydělávají už na tom, že dodávají přidanou hodnotu, ale že vlastní své otroky, kteří za své vazalství ještě rádi platí. Tohle je totiž krutá pravda bez příkras. A Epic se jen chce dostat do stejné pozice, protože aktuálně vlastní slepici snášející zlatá vejce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

je to bezna provize, stejnou ma i Google a podobnou x dalsich sluzeb.
Ano najdou se i mensi provize, nicmene vetsinou u mensich sluzeb ve vsech vyznamech slova.
Obcas se nekdo ozve, ale hodne vyvojaru to respektuje historicky. Apple vybudoval system, obchod, platebni brany a system + dalsi veci. Pripadne nikdo neni nucen v jeho obchode pro jeho produkty svou aplikaci nabizet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zmrdským ? přímo v článku je, že Apple si veme 30% a jiné služby za zprostředkování 3% = buď jako uživatel zaplatíš více a nebo vývojář za svou práci dostane o 27% méně .. takže když si např. někdo na státní zakázce navýší cenu o pár milionů/mld. za zprostředkování, tak je to v principiálně naprosto v pořádku a je nesmysl to trestat :)

Jestli má Apple mnohonásobně vyšší náklady(což nemá), tak by měl silně zauvažovat o restrukualizaci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak co jsem o tom četl, tohle je pravda jen částečně, protože Google po nich myslím taky chtěl 30 %.
Ale každopádně i pokud se mi podmínky smlouvy zdají nevýhodné (a i když to bude pravda), pořád to není důvod nejdřív tu smlouvu odsouhlasit a potom porušovat.

Tady by možná byla cesta prostě dát třeba normálně cenu 9,99 a pro Apple třeba 14,29.
To by mohla být win-win-win situace (uživatel si může nakoupit, Apple dostane svůj zisk a Epic taky), uživatelé Apple by mohli být zvyklí, že mají všechno dražší než ostatní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano zmrdským, když s někým uzavřeš smlouvu, využiješ jeho služeb ke svému růstu a v momentě kdy už nemáš kam růst se to pokusíš celé obejít, smlouvu porušit a svého obchodního partnera podrazit jen z důvodu vyššího osobního zisku je to zmrdství :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smlouva musi byt uzavrena s oboustrannou vyhodnosti. V momente kdy je jedna strana silnejsi a zneuziva toho pri tvorbe smluvnich podminek (napr. tech 30% provize), je takova smlouva neplatna.

viz:
https://www.legalmatch.com/law-library/article/what-is-an-unconscionable...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to s oboustranou vyhodnosti, apple jim na oplatku poskytuje zazemi cele jejich platformy vcetne zabezpeceni a plateb. 30% je naprosto bezna marze, tu ma treba i slevomat. Ja kdyz budu ve svem obchode budu prodavat tvoji zeleninu reknu si taky o 30% jako minimum. (Zajimave ze se nikdo nebouri ze treba kaufland ma marze i stovky procent)

Diky tomu, ze si uzivatel muze lehce stahnout fotnite pres appstore, nebo google store a prodavat tam predrazene skiny jen “za otisk prstu” ma fortnite miliardove zisky tak ho prosim nedavejte do role obeti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je úplně něco jiného "prodávat" fyzické zboží a data .. data se nekazí, u dat nemusíš mít tolik kopií kolik jich prodáš, neřešíš logistiku, likvidaci, váhu atd. atd. :) jestli nechápeš rozdíl, tak nevím :) Ano to jak se hýbou ceny rozhorčuje mnoho lidí, zemědělců atd., takže se velmi pleteš, že se nikdo "nebouří", když lidé nadávají dnes a denně na praktiky velkých obchodních řetězců ..

ja vím oběť je vždy jen Apple, který prodává HW pod cenou a je v červených číslěch a snaží se každý den o přežití a nepodává nesmyslné likvidační žaloby :D nj jsou to chudáčkové v tom Applu :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesrovnavejte kamenne obchody s kazicim se zbozim, s digitalni platformou.

AppStore = jednoducha aplikace, platebni brana, CDN... prijmy $50 miliard (2020)
Fortnite = sezonni hra, komplexni aplikace, prijmy $500 milionu (iOS)

Takze jedna slozita vec tvori 1% prijmu jednoduche aplikace, prijde vam to fer?
Apple platformu uzivatel zaplatil jiz pri koupi telefonu, takze nevidim duvod pro 30% marzi pro digitalni distribuci - odvijejici se z CENY. Kdyby si uctovali za megabajty, budiz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takze jedna slozita vec tvori 1% prijmu jednoduche aplikace, prijde vam to fer?"

Víš že třeba Steam má taky 30% provize? Ale tam je to asi ok, to přece není apple... Navíc ani nevyvýjejí a neposkytují vlastní operační systém, jako třeba apple nebo google, pouze parazitují na windows a macos :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nemam pro apple dobreho slova, ale v tomhle to je opravdu jen vycuranost Epicu a nic jineho. Uzavrenost apple platformy je obecne znama, absolutne pro to nemam zadne porozumneni, ale je to proste jejich firemni politika a kdokoliv chce na jejich platformu, tak ma na vyber budto akceptovat, nebo na tuto platformu nevstoupit - nic mezi proste neni. Ja s jejich politikou taky nesouhlasim, tak jejich produkty nepouzivam a nic jineho nema smysl.. Samozrejme, epic si muze vytvorit svuj sytem, svoji platformu (v nekterych oblastech to jiz udelal) a tam si zase nastavovat svoje, klidne i nesmyslne podminky. Pokud chtel svuj produkt dostat na jabkovy ekosystem, tak nelze jinak nez pristoupit na jejich podminky (a zase je jedno jak vyhodne nebo nevyhodne jsou, je to jen bud a nebo..). Oni na aplli podminky jednou pristoupili a souhlasili s nema...pote, co dosahli saturace, tak uz najednou nesouhlasi? Na protikrok zareaguji zalobou, kterou vytahnou obratem z rukavu? To je jednoznacna vycuranost, poruseni podminek ktere uz jednou prijali - pokud jsou jo takovi frajeri, tak by meli fortnite definitivne z jablek stahnout, ale na to zrejme "koule" nemaji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak aj ked si zoberies pozicku so 100% urokom, tak je to obojstranne akceptovana zmluva. To ale neznamena, ze je legalna a pravne v poriadku (jedna sa o trestny cin uzery). "nic mezi proste neni" - toto prave musi posudit nezavisly sud, pretoze pokial vyhodnoti, ze apple ma dominantne postavenie, tak EPIC ma pravdu. Pokial da sud za pravdu Apple, tak je to OK. Dovtedy sa tu mozme len dohadovat jak baby na trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

byla by legrace, kdyby to nakonec skončilo tak, že by Apple musel umožnit nainstalovat i alternativní obchody :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jenom tvoje blbost a realne se ti stejne kazdy akorat vysmeje (pokud teda nejsi nejaka mensina).
Apple nema dominantni postaveni! Kde? V cem? Oni vytvorili svoji vlastni platformu, ktera se ridi jejich vlastnimi pravidly = neni apple, neni platforma. Bud souhlasis, nebo si udelej svoji. Je to na pytel, ale je to jejich produkt, jejich prace. Tobe snad nekdo cizi keca do tvoji prace, do tveho produktu? Kdyz se mi to nelibi, nepouzivam a nespolupracuju. Nic jineho delat nemuzu.
btw. Epic jako zjistil ze mu ty podminky nevyhovuji az pote, co na tom vsem slusne vydelal? hahaha.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Smlouva musi byt uzavrena s oboustrannou vyhodnosti.

To je samozřejmě nesmysl.
Resp. to co odkazujete jsou případy typu tzv. „šmejdů“, kteří dotlačí nějakého důchodce k podpisu smlouvy.
Tady se bavíme o dvou korporacích s týmy právníků.

Ostatně to zjevně je jen hra Epicu o získání lepších podmínek. Viz to, že to celé bylo předem připravené, včetně žaloby.

Další krok bude mimosoudní dohoda, Epic dostane lepší podmínky a stáhne žalobu.

Kolikrát jsme už tenhle scénář viděli?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> někdo na státní zakázce navýší cenu o pár milionů/mld. za zprostředkování, tak je to v principiálně naprosto v pořádku a je nesmysl to trestat

Par milionu ? Pche, bych rekl, ze by melo byt naprosto v poradku si nauctovat tak 80% za zprostredkovani. Preci jen zprostredkovani je spousta prace, musis volat, zarizovat, uplacet, vyhlazovat stopy atd. Apple dela na app store velke hovno a uctuje si 50%, pardon ted uz jen 30%, takze 80% za "konzultace" by melo byt tak akorat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud Epic porušil smlouvu, je to vcelku jednoznačné.
Ne že by 30 % pro Apple nebyla zlodějina, ale i tak nejde ty podmínky nejdřív odsouhlasit a pak porušovat.

Mohli to udělat třeba tak, že v iOS to u té levnější možnosti napíše, že tento způsob Apple nepovoluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Tak pokud Epic porušil smlouvu, je to vcelku jednoznačné.“

Zcela obecně řečeno: Smlouva jako celek, ale i jen jednotlivé části (podmínky) mohou být protiprávní a soud je může prohlásit za neplatné, tudíž nevymahatelné / neporušené, zatímco zbytek smlouvy může být v pořádku a tudíž závazný / vymahatelný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Epic to řeší proto, že ne že smlouva, ale že existují určité aplikace, který mají pro platby mimo aple vyjímky. Takle si vybavím třeba nějaký ty taxi služby, kdy sice máte aplikaci přes obchod, ale vestavěný platby probíhají mimo aple. Pak tam myslím taky bylo nějaký předplatný novin a podobně. Z jejich plateb v aplikacíách si aple nic nestrhává. Všem ostatním ale strhává a nemají na výběr.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady by ale bylo dobré vědět konkrétní podobu smlouvy. Pravděpodobně platí nějaký vyšší paušál za hostování aplikace na jejich serveru a obchodu. Proražení služby o 30% by znamenalo hodně nízké prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně; Mluvil jsem o svém pohledu na věc.
Tj. řekněme pro mě to z morálního pohledu je jednoznačné.

Rozsudek se tipovat neodvážím, jednak neznám tamní právo a i kdyby, takový soud může dopadnout jakkoliv.

Ale tipoval bych, že na žádný rozsudek nedojde, taková žaloba se nedává kvůli rozsudku. Čili Epic dostane nějakou slevu a stáhne žalobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak to dobre chapem, tak problem je akurat v tom, ze podla zmluvnych podmienok nemozes robit mikrotransakcie v appke s priamou platbou inak nez cez google play/appstore. To je pre EPIC taky problem spravit kreditovy system? A nasledne by uzivatel pri potrebe dobit kredit mal v appke obrazovku len s vyberom applepay/googlepay, ale hned pod tym by bolo velkym tucnym napisane - "dobi si kredit cez web a ziskas 15% zlavu"? Ano, urcite by bola cast uzivatelov, ktori by aj napriek tomu pouzivali priame platby v appke, comu chcel EPIC zabranit tym, ze tam bude mat priamu moznost platby kartou, takze aj lenivi uzivatelia by to vyuzili radsej, ako riesit nieco externe cez web. Zda sa mi vsak, ze v tomto spore si akurat tak vsetky zainteresovane strany dokazuju, kto je najviac chamtivy, nic ine...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak znam Apple, tak tam budou mit napsano ze jednak nesmis delat ty platby primo bez nich, a taky ze nesmis odkazovat na jine platebni moznosti mimo jejich system. Takze ta appka bude stazena/neschvalena z duvodu existence toho napisu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel som, ze by tam bol priamo odkaz na platbu. Proste len jednoduche textove oznamenie. A pripadne to este vysperkovat - v pripade, ze by sa uzivatel predsa len rozhodol pre apple/google pay, tak tam dat este dalsie 2-3 potvrdzovacie obrazovky, kde by na kazdej bolo spomenuta zlava cez web.
Anyway teraz mi napadla este dalsia moznost - pouzit proti Apple/Google ich vlastne zbrane - hodit do appky reklamny banner, zaplatit si u nich cielenu reklamu (co bude isto nizsia polozka ako 30% zo vsetkych mikrotransakcii) a do banneru hodit odkaz na web na vlastne platobne sluzby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Banner na slevu je super napad ! :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I tohle je ale proti pravidlům apple - u aplikací v applím appstore se nesmí ani informovat o samotné existenci jiného způsobu platby mimo apple appstore. Svůj monopol mají celkem dobře pojištěný ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě omyl, platby mimo Appstore v aplikaci možné jsou více způsoby zcela v souladu s podmínkami.
Epic porušil kdeco, podle mne od začátku zcela záměrně s cílem vyvolat soud, je spíš jen otázkou jeho cíl. Může jít o snahu o snížení provize, ale taky o pokus umožnit sideloading atd. Kloním se k prvnímu, už totiž zažalovali i Google, který sideload v Android nevylučuje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Moznosti je vice, ostatne Netflix jsem si od Applu stahl zdarma a platim Netflixu primo mimo app store.
Nicmene Epic proste narostl a ted vyburuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem to by bylo řešení jen pokud by cílem byly ty mikrotransakce.
Ne pokud je skutečný cíl si vyjednat u Apple snížení té provize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V oboru byl léta největším prasákem (vytváření a udržování monopolistických závislostí) Microsoft, ale již před mnoha lety ho s převahou několika tříd předehnalo Apple, hned v závěsu s Googlem. Ani jeden z těchto nových čuňat zatím nebyl dostatečně výrazně potrestán, aby se svými mafiánskými praktikami skončil.

PS: Mimo obor jsou za největší prasáky považovány výrobci léků...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, Epic porušil pravidlá, ktoré sa zaviazal dodržiavať, ale tu ide o omnoho viac ako tých 30%. Apple aj Google už sú vyšetrovaní za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Je isté, že spolu majú dominantné postavenie na trhu, keďže konkurencia ako Symbian, Blackberry alebo Windows mobile prakticky zanikla. A vieme, že bohaté firmy ako Microsoft alebo Adobe platia Applu menej ako tých 30%. Uber alebo Airbnb taktiež platia menej ako 30%. A klienti bánk neplatia nič v aplikácii pri prevode peňazí z účtu na účet. Nakoniec 30% platia iba malí vývojári, čo podľa môjho názoru je obmedzovanie hospodárskej súťaže. Nedávno bol zverejnený spor Applu s vývojármi emailového klienta Hey, ktorí všetko účtujú na svojom webe a Apple ich žiadal, aby sa platilo cez aplikáciu a Apple si mohol účtovať 30%. Ďalší spor je okolo streamovania hier, avšak každá hra musí prejsť hodnotením, pre koho je určená. A rozhoduje o tom ten istý úrad, ktorý posudzuje aj hry pre konzoly. Nečudoval by som sa, ak by Apple a Google nakoniec prehrali. Prinajhoršom môže byť Apple ako firma rozdelený napríklad na štyri firmy Apple Computers, Apple Processors, Apple Software a Apple Services. Apple Processors bude musieť predávať procesory každému za rovnakých podmienok ako ich bude kupovať Apple Computers. A Apple Software bude musieť každému licencovať iOS a macOS a ďalší software rovnako ako si ho bude licencovať Apple Computers. Mimochodom, v roku 1982 bol na príkaz súdu rozdelený AT&T, lebo mal také dominantné postavenie, že nikto mu nemohol konkurovať. Takže nakoniec Apple môže prehrať ďaleko viac ako len nejaké percentá z App Storu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Víte, já bych si velmi přál, aby antimonopolní úřady konaly. Internetové služby vedou totiž i přes zdánlivě obrovskou konkurenci ve skutečosti k ohromně rychlé monopolizaci či oligopolizaci trhu (Google, Apple, Booking, Facebook, AirBnb...). Navíc, jak je patrno i ve zdejší diskusi ("jedině Steam!"), mnoho uživatelů si vůbec neuvědomuje, k čemu to vede (monopol je pro uživatele ve výsledku vždy prohrou).

Jenže na příkladu rozdělení AT&T je smutně vidět, že už 36 let k ničemu podobnému nedošlo. Maximálně sem tam pokuta, která je pro ony megakorporace v podstatě směšná a to se ještě soudí. A bohužel, v té podpoře velkých US firem si notují dnešní demokrati i republikáni. Viz Obamovo veto na zákaz prodeje starších iPhonů, co si soudně vymohl Samsung ve sporu s Apple. Trumpova podpora velkých US firem je samozřejmě ještě vyšší level.

Proto nevěřím, že by dnešní antimonopolní úřady něco svedly a tak nezbývá, než se chovat zodpovědně jako zákazníci a trochu přemýšlet o alternativě, než narveme peníze těm firmám s bilionovou kapitalizací...

Třeba já už několik let prakticky negoogluji - našel jsem si jiný menší vyhledávač, který není dokonalý, ale pro mé účely funguje kupodivu líp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ktory?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duckduckgo. Mně jako programátorovi vyhovuje, že na rozdíl od Googlu spolupracuje s weby stackoverflow, takže když zadám nějaký programátorský dotaz, rozpozná to a v pravém rámečku mi často hodí rovnou přesně ty 2 řádky kódu, co jsem hledal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A preco prave len Epic ma mat pravo na predaj virtualnej meny vo Fortnite? Ja si chcem tu menu kupit od Jozka z Hornej Dolnej a o polovicu lacnejsie. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jestli vam ju Jozka proda, nevidim problem :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Provize z prodeje slouží k úhradě provozu serverů, uložišť a připojení. Free to play hry to řeší buď prodejem herní měny, premium účtu či reklamou. Z čehož platí provize za poskytované služby. Epic to obešel a byl za to po zásluze potrestán. Teď se ještě snaží manipulací zneužít masu hráčů a soudy k nějaké dohodě. Sami provozují obchod a tohle nechapou? I když je fakt, že zatim jen rozhazují peníze z Fortnite za ztrátový provoz a free hry. Za to co předvádějí si zaslouží dostat přes prsty. Třeba za chvíli přijdou i o konzole.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a teď tu o perníkové chaloupce...
" že zatímco ostatní firmy si za zprostředkování transakce berou kolem 3 %, Apple sráží 30 %."
Apple je prostě nenažraný jako vždy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady je situace komplikovanější. Zatím co aplikace pro Taxi či McDonald's bude malá a pomalu bez update tak do her typu Fortnite pořád přidávají obsah a vytížení serveru bude docela vysoké. Není to jen zprostředkování platby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně oni ostatní mají jen aplikace bez updatů, kdežto chudák aple má kvůli nim přetížené servery :0))))))...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty by jsi někomu hostoval data pro velmi oblíbenou a ziskovou aplikaci, když by jsi z toho nic neměl? Určitě by jsi chtěl uhradit minimálně náklady. Souhlasili s formou úhrady podílem? Souhlasili. Tak ať počítají s následky jejich pokusu to obejít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš "nic neměl" tím že někomu vytvořím aplikaci na jeho zařízení ho jednoznačně podporuji bez těch aplikací by to nikdo nekupoval...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty určitě. Co ti brání koupit si vlastní servery a prodávat tam vlastní aplikaci. Minimálně v případě androidu tu možnost máš. Prodeje budou nulové a náklady na provoz serveru vysoké. V existujícím obchodě máš větší publikum a odpadnou starosti o servery. Za to odvádí část příjmu kterou by stejně utratili. Pro malé je to výhodnější . Větší si v případě pc založili své vlastní obchody. Uplay, origin, gog,... V případě mobilu máš na androidu také několik existujících obchodu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie. Bavíme se o apple a ten top neumožňuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě máš tři možnosti. 1) Respektovat pravidla 2) Zkusit si dojednat individuální smlouvu 3) Jít do háje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A Aplle nemusí respektovat pravidla? Asi ne co on na to má vác prachů tak si může dělat co chce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A která pravidla podle tebe porušili? Je to jejich uzavřená platforma a tedy jejich pravidla která vyžadují dodržovat pokud k ní chceš mít přístup. Myslíš, že je to jinde jiné? Jmenovitě Sony, Nintendo, Microsoft,... Epic pravidla porušil, tak přišel o přístup. Jestli máš na mysli monopol, tak máš jiné platformy a i s větším podílem na trhu. Android. Ten je i otevřenej. Ale tam si stejným přístupem zavařili na dominantním obchodu. Přístup na platformu mají ale velmi si zhoršili přistup k uživatelům. Vyplatilo se jim to?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom jejich, není jejich jakmile ho prodávají a vytvoří vlastní specifický trh. A android je jiná platforma. Sw vytvořený na androidu nelze použít na macos.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fortnite has been installed over 133 million times and seen $1.2 billion in spending worldwide on the App Store to date....

Kde by tohle Epic ziskal? Nikde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy žijete na jiné planetě než my ostatní (tedy na té se sedmi miliardami lidí)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trzby
apple $1.2 billion
google $10 milionu

je jedno kolik je na nasi planetce lidi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je jedno", že sedm a půl miliardy je podstatně více než 133 milionů? To je snad celkem jasná odpověď na otázku "kde".

(A falešné dichotomie si nechte pro lidi, co na ně naletí. Já to nejsem.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tohle preci neni clanek o tom, kolik "lidi" si muze stahnout neco nekde.... je to o konkretni hre, na mobilni platformu... a tim padem mame k porovnani dva app story, Apple a Google, 1.2B USD je radove vice nez 10M USD... takze nikdo jiny jim tohle opravdu neda, at je tech lidi 20 miliard na trech planetach, cisla jsou jasna... dichotomie... lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na obou platformách se jedná o stejnou aplikaci se stejnou nabídkou nabízenou za stejné peníze stejnou dobu? Uživatelů androidu je totiž podstatně více...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká "hra na mobilni platformu"? Bavíme se pořád ještě o téhle? https://en.wikipedia.org/wiki/Fortnite

"Platform(s): Windows, macOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, iOS,[b] Android[b]"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram, ze je tu vela apple fandov, ktori si myslia, ze apple robi vyvojarom laskavost, ze im umozni predavat v appstore. Opak je ale pravdou. Prave vyvojari urobili z appstoru velku platformu. Appkami s pridanou hodnotou, na ktorej apple nema ziadnu zasluhu.
Nebyt vyvojarov, tak by bol appstore prazdny a iphone by bol nezaujimavou plackou s hodinkami a kalkulackou. Skoncil by rovnako ako Windows Phone, ako desktopovy Linux.
Prave vyvojari umoznili applu dost zbohatnut na ich praci.

Osobne povazujem tento podielovy/percentualny sposob spoplatnenia za znacne neferovy a prehnany.

Fakticky apple nema ziadnu zasluhu na pridanej hodnote appky, ktoru predava.
Viem si predstavit fixne poplatky za vedenie developerskeho uctu, za stiahnutie appky (aj per velkost) a pod. Ale brat podiel na cene/zisku je uz na urovni statnych dani a nema nic spolocne s ferovym obchodom.

Predstavte si, ze by napr. alza mala appku na appstore a predavala tovar (asi aj ma). Pri zachovani rovnakej ceny by mala o 30% nizsi zisk, alebo by museli navysit cenu tovaru pri predaji z appky. Fakticky ale apple nema ziadnu zasluhu na tom, ze alza tovar preda a doruci kupujucemu.

Rovnako je to aj s inymi appkami/sluzbami v appstore.

Podobny princip vyuzivaju aj ine spolocnosti.

Napr. kartove spolocnosti (Visa a pod.), ktore si beru 2% z transakcie. Pricom maju fixne naklady na transakciu, ktore su nezavisle od jej hodnoty. Obchodnik tento poplatok samozrejme zapocita do ceny a zaplatime to my pri kupe.
Ak mate napr. mesacne vydavky 1000 eur a platite kartou, tak zaplatite 20 eur za transakcie.

Predstavte si, ze by takyto princip uplatnovali aj banky.
Namiesto fixneho poplatku za vedenie uctu by ste platili 10% z vasho mesacneho prijmu. Neviem ako by sa vam to pacilo. Banka ma fixne naklady na udrzovanie uctu a na transakciu. Napr. pre podnikatelov ma baliky s predplatenym poctom transakcii.

Prisli by ste do obchodu kupit rozky a obchod by vam nauctoval 1% z vasich prijmov (technicky by sa dalo spravit).
Eshop by vam poslal objednavku cez postu a ta by si uctovala 5% z jeho hodnoty.

V pozicii Epicu by som osobne skusil zahrat hru applu.
Apple si vybudoval platformu kde su zakaznici ochotni platit. Toto by som vyuzil a ceny/marze appky aj in-app transakcii by som zvysil na 200% oproti ostatnym platformam. Kto by nechcel platit viac by si kupil kredity cez web. Komu by to bolo jedno, by ich kupil za vyssie ceny. Apple by dostal nazrate a Epic by zarobil podstatne viac na appstore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nikdo, opravdu nikdo te nenuti vyvijet pro iOS/Android... a pletes si b2b s b2c... to jsou uplne jine vztahy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate je to jedno ci je to b2b alebo b2c, stale je to neferove.

Rozumiem vyvojarovi, ktory si povie, ze preda appky za 10 mil, z toho da 3 mil applu a ostane mu 7 mil. Je to viac ako nic.
Toto rozhodnutie ma ale aj druhu stranu a to, ze da 3 mil svojmu otrokarovi, ktory tymto zosilnie a v buducnosti este silnejsie vyuzije svoju poziciu a skasiruje ho este viac.
Takze fakticky je to kratkodobe a kratkozrake rozhodnutie, ktore sposobuje rast a posilnenie takychto monopolov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale otrokar? :D nebud komunista... nekdo neco vybudoval a ty toho muzes vyuzit, ale nemusis... kolik by bylo fer? u applu mas alespon vyhodu, ze jeho zakaznici jsou zvykli utracet, v pripade Fortnite je to v prumeru 10USD, u Google je to v prumeru dolar jeden....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebylo by fér porovnávat to i podle aktivního počtu hráčů pro jednotlivé platformy ... průměr je krásná věc, ale nevypovídá o ničem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o nicem? :D vypovida to o tom, jak jsou uzivatele ochotni utracet a to je dost podstatne pro kazdeho vyvojare, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si zjistit jak to je s cenotvorbou v tvém oblíbeném supermarketu. To je taky dobrá sranda. Pak ti podmínky co vyžaduji obchody aplikaci nepřijdou tak přísné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Který hypermarket blokuje celý trh? a který prodává především virtuální zboží jehož skladování ani distribuce prakticky nic nestojí? Trošku od tebe demagogie ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ze zrovna na IT webu si prectu tohle, to jsem necekal.... prakticky nic nestoji? 133 milionu stazeni a pak pokazde 133 milionu update? opravdu? to jim asi bezi na rPi s 500GB diskem, ze ano...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ze zrovna na IT webu si prectu tohle, to jsem necekal....
Ano v porovnání s fyzickým zbožím nestojí prakticky nic!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké jsou mezní náklady na jedno stažení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.