Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levný iPhone? O tom jsme ani neuvažovali, potvrdil Tim Cook

No, zásadní je, že se od představení nových nahryznutých produktů propadla cena akcie Apple o 40 dolarů :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od minuleho uterka je o 17 dolaru vic, ale celkove za 14 dni fakt ztratil 40%, coz je asi 10% .... uz asi byla septanda, ze 5C bude megafail ......

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Fail to nebude.... když hodně zlevní. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky myslim, ze jestli Apple odhali sabotera, tak se brzo dockame 5C za 279$ .... ale pri jejich hlouposti je asi radsi hodi do spalovny nez na nich i tak vyryzovali majlant a jeste x-krat tolik na prodanych aplikacich .....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Soudíte podle poměrů v naší bezvýznamné malé zemičce (minimálně z pohledu Applu). Když se podíváte na model, který má apple zavedený v USA, tak musí být zcela jasná a logická strategie Applu. iPhony se prodávají především ke kontraktu a jako takové jsou odstupňovány po 100 dolarech od 0 po 300/400 USD. A právě předešlé modely tradičně fungovaly jako low-end.
To byla na jednu stranu výhoda (nemusí se vyvíjet a podporovat další mobil), na druhou stranu je to omezovalo ve snižování výrobní ceny - stále potřebují highend materiály.
Jinými slovy 5c NENÍ nový trh pro Apple. Funkci 5c minulý rok zastával 4S, rok před tím iPhone 4 a rok před tím 3GS. Kdyby se neobjevila 5c, tak by přesně v její pozici dnes stál minuloroční model (tedy ip5).
Když porovnáme 5c a starou 5-ku, tak 5c přidává na technice (trochu lepší baterka, displej,... tedy věci jejichž výrobní cena časem výrazně klesá) a naopak ubírá na materiálech (část, jejíž cena zůstává).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Soudíte podle poměrů v naší bezvýznamné malé zemičce..." Nesoudíme, stačí se podívat do zahraničních médií, která Apple za tento úlet zkritizovala daleko ostřejším způsobem. Stejně to vidí i zákazníci, zatímco 5S je vyprodaný, 5C nekupuje nikdo. Kdo by taky za high-end cenu kupoval mobil s designem dětské hračky :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by v naší malé zemičce a dalších malých zemičkách všude na světě přišli na to, že iPhone je sockomobil, iPad sockotablet atp. A dokud ty malé zemičky nebudou terorizovat a bombardovat zbytek světa, tak se to nezmění :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou mi zase brilantni dedukce :-D Nekdy mi uz pripada, ze velmi modni Apple-hejt je zalozen na tom, ze cim casteji budu opakovat neco jako "Apple v poslední době působí jako firma, která ztratila směr", tak se toho snad i KONECNE doziju :-D

Komentar v jednom ze zdroju clanku to dobre vystihuje: "Businessweek: The magazine that predicted the failure of iMacs, iPods, the iPhone, and the Apple Store." :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by se asi Stevovi nelíbilo a nebo snad "To je na h...." :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitní iPhone? O tom jsme ani neuvažovali.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Odezva byla vyvolána, trend nastaven, cesta do kopru nastolena :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Od zverejneni ceny jsem vedel, ze to bude MEGAGIGATARAFAIL, minimalne v CR. Ale rikal jsem si, ze treba v USA, kde treba spousta lidi kupuje dotovane telefony, tak to bude lepsi.
Mno, neni, mozna nejaky uplny vidlak by se nechal nachytat a ten jiste neni primarnim zakaznikem applu:) V jistem pripade vychazi 5C skutecne na polovinu 5S (5C 32GB, 5S 16GB) 100 vs. 200 dolaru.
Nicmene uplne nejlevnejsi tarif od operatora s upisem na dva roky vyjde na 70 dolaru mesicne bez dane:) I ten vidlak si spocita, ze se mu vyplati investovat 100$ navic za telefon, ktery ma o generaci novejsi procesor, ctecku otisku prstu (prijde mi jako naprosta bomba), je lehci, z kvalitnejsich materialu (co by taky clovek za dve petky chtel, nechapu, ze nekdo koupi S4) a jeste neco, na co jsem urcite zapomnel .....
Pravda v USA maji volani a tarify hodne drahe, o hodne drazsi nez u nas, nicmene kdyz pak iphone vyjde za ty dva roky upisu na nejake ctyri petky, tak je to fakt sila! Soudny clovek si ani tam nemuze 5C koupit.
Mozna nekdo v euforii a dehydrataci, co kempoval 14dni pred applestorem, tak naleti na polovicni cenovku s polovicni pameti na dvoulety upis:) Nebo spis, kdyz uz tam 14dni kempoval a 5S doslo, tak aby nebyl za uplneho kokota a dom deckam nedonesl jen prochcanou deku, tak vzal ten 5C, ale jinak to snad nikdo nemuze koupit ani v USA ....
Ve zbytku sveta je to jeste zrejmejsi, apple nema s operatorama kartel jak v USA, takze operatori to budou "dotovat" sami a vetsina zakazniku bude z rad normalnejsich lidi, kteri si urcite osekany plastovy zderb se stejnou vybavou jak lonsky model se spickovym sasi, za dokonce vyssi cenu, urcite nekoupi:o)
Zacinam mit pocit, ze se nam rozmaha spletita sit firemnich sabotazi. V Microsoftu radi uz delsi dobu, nejdriv sabotoval windows phone (proc jinak by WP8 byla osekanejsi a neprivetivejsi nez WP7 ze?) a pak surface, kdy jej misto "nazvu" konvertibilni ultrabook za smesne nizkou cenu nabizeli jako tablet za celkem vysokou a jen na dvou trzich a misto, aby to nabidli i jinde, tak radsi odepsali ztratu .... naprosto nelogicke saboterstvi.
A podobny typ cloveka asi radi ted i v Applu. Jak jinak si vysvetlit, ze vemou lonsky model, obali ho misto premiovym materialem do plastu a prodavaji draz:o) To by nevymyslel ani Pat a Mat! Kdyby stal pulku, tak bych to chapal, ale ze je o 10% levnejsi, tak to je ubohost. Asi bych to nechapal ani kdyby 5S stal litr a 5C devet kil ... ale kdyz je 5S telefon za megapremiove dve petky, tak je to silenost!
Apple mel sanci vyrobit plastovy laciny telefon s lonskym HW za cenu kolem 6-8k, ovladnout kompletne trh a megabrutalne se napakovat jak na telefonech, tak hlavne na prodeji aplikaci (provize za prodeje aplikaci je vskutku zlaty dul!).
Maji bez diskuzi nejlepsi mobilni operacni system (a to rikam jako uzivatel WP), mohli ho masove dat lidem, nikdo by uz po zadnem androidu nad 4k ani nestehnul. Ale oni si rekli ne, my nebudeme levni ... ja to chapu, chcou aby premiovi zakaznici meli pocit vyjimecnosti a je mozne, ze by o par z nich prisli (ale nejspis ne, protoze jina moznost neni), kdyby byl fakt laciny iphone pro masy, ale zas by vypadal uplne jinak, tak co, ze?
Misto toho udelali plastovy outdated smejd, ktery neni pro masy, ale za to je to porad plastovy smejd, cimz premiovou klientelu nejspis nastval mnohem vic a je mozne, ze nekdo od Applu ted odejde jen z principu. Vysvetluju si to jen rizenou sabotazi, jine vysvetleni nemam ... nebo uplna silenost/konspirace, MS applu pred 10ti lety pomohl od krachu (mozna ma jeste spoustu jeho akcii), ted se snazi si to vzit zpatky, tak to udela jak s Nokii, sabotovali vlastni WP, koupili Nokiu (vlastne jeste nekoupili, treba je to jen zasterka), prijdou s bombastickym WP8.1 (jinak to ani nepujde, jestli ten system ma prezit), ted snizi akcie applu pomoci nelogicnosti jako 5C a pak je koupi misto Nokie:o) Ale to uz je hodne divoka konspiracni teorie:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tady někdo buď nechápe, neví nebo zapomíná, že Apple je primárně prodejcem HW, nikoli SW. Apple je prostě hardwarová firma, tedy přesný opak např. Microsoftu. To je třeba samozřejmě vzít v potaz, než se pustíme do nějakých spekulací.

Aplikace (stejně jako třeba hudba) nejsou pro Apple ani zdaleka hlavní zdroj příjmů. Tvoří to jen logický celek do skládanky jejich ekosystému, kterým si vytvářejí dokonalou vendor-lock-in klec na uživatele. Pokud jde o nějaké „napakování se“ na prodeji aplikací, je to tedy u Applu naprosto mimo, nehledě na to, že člověk co by si koupil případný cenová-bomba-iPhone by byl určitě ten typický „super platící zákazník“ v App Storu.

Apple jako výrobce HW potřebuje jediné - zachovat si vysokou marži. Nepotřebuje, aby jeho zařízení používali všichni, či si mohli dovolit všichni, tudíž nepotřebuje „zaplavovat trh“, stejně jako to nepotřebuje u svých počítačů. K čemu by ostatně byl HW firmě se jménem Applu boj s "ostatními zoufalci" v cenovém suterénu, kde jsou marže 0,0 nic? iPhone 5C je náhrada za 5ku STAŽENOU z prodeje. Jeho úkolem je jediné, překonat prodeje, které by udělala výběhová 5ka, což bezesporu překoná, protože mohou rozjet marketing na jakože „nový produkt“, a to by s výběhovou 5kou jen těžko mohli, jelikož dost dobře nejde dělat marketingovou kampaň na rok starý mobil. Překrytovaná 5ka do plastu za stále vysokou cenu tak je přesně to, co potřebují - plast zlevnil výrobu, která byla u kovové 5ky náročná, čímž si zvýšili vejvar na HW, navíc novým krytem dokonale odlišili 5C od 5S = super pro marketing. A barvičkami se dá zaútočit sakra dobře na skupinu lidí, kteří mají nějaké technické parametry v paži. Plast bych zde jako překážku vůbec neviděl, však kolik se prodává plasťáků za podobné ceny...

Ono v těch firmách nepracují pitomci, které strčí do kapsy každý hejhula na webu. Takže by možná stálo za to se spíše zamyslet nad tím, proč to mají nastaveno, jak to mají nastaveno, než si zbytečně hrát na chytráky :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze za vse mluvi prvotni zpravy o prazdnych regalech s 5S a praskajici regaly pod 5C:) Ale jak rikam, me osobne to neprekvapilo a nesabotery v Applu zjevne taky ne, zkratka logicky dusledek.

S tim SW je to uplny nesmysl, Apple nebude z principu alergicky na penize ..... a v apple storu se toci OPRAVDU velike penize ..... minimalne z reklamy u free aplikaci pro "socky, co nechcou kupovat aplikace" .... proc myslis, ze gugl dava android zadarmo a rejzuje z google storu miliardy denne??? Myslis, ze apple ma uz plne ucty a vic penez se jim tam nevejde?:o) Ano, vydani 5C by tomu i napovidalo:o)
Naklady na iphone budou mozna i mensi nez na kdejaky mnohem levnejsi mobil. Domenou iphonu je hlavne SW, na HW nikdo nehledi (teda az na design). Kdyz si vemes, v jakem nakladu vyrabi, ze ma uplne stejny display jak lonsky model. Kdyz vemu moji nokiu 720, taky ma pres celou stranu sklo (dokonce vetsi nez u iphonu), streva budou cca stejne, sice nema ctecku, zato ma NFC ..... iphone ma navic jenom kovovy nerez (nebo hlinik?) obal, coz bude jiste drazsi, mozna nekolikrat nez plast, ale zas si nenalhavejme, ze to bude vic jak 10 - 50 korun za kus .... realne muze byt na vyrobu ten iphone i levnejsi nez ta 720ka ...
Ono stejne bude muset 5C krute slevnit ......

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase myslim, ze 5C bylo vzhledem ke snadnejsi vyrobe vyrobeno vice, nez 5S, kterych naopak bylo jen relativne omezene mnozstvi. A od toho se odviji praskajici regaly/vyprodani u jednoho a druheho modelu.

Ale neni to o tom, co si ja nebo ty myslime. Je to v prve rade o tom, aby sis otevrel libovolnou vyrocni zpravu Applu a podival se, kolik vydelavaji na HW a kolik na SW, jinak tato diskuze postrada smysl. Apple je HW firma a tve domnenky s tim nic neudelaji, vydelek na SW je u nich almuzna. Takze nevim jak moc by muselo byt vedeni Applu padle na hlavu, aby se snazili nasobit doslova dolarove polozky z prodeje aplikaci pomoci levneho iPhone, kdyz mohou nasobit velkorysou marzi na svem HW. Cili Apple urcite neni alergicky na penize, chce trhnout co nejvice, coz se mu podari jedine na drahem HW, coz je ostatne jejich dlouhodoba strategie - marze na HW. Zadne zaplavovani trhu, zadna cenova valka, nic takoveho je nezajima a neni ani o co stat, protoze cenou dnes bojuji vsichni sikmooci a je tam krute narvano. Sam pises, ze naklady na iPhone jsou nizke, a tim jen potvrzujes ma slova, protoze to je pri vysoke prodejni cene jen a jen dobre.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako mas asi pravdu, ze jim z kazdeho iphonu strikne do kapsy takovych 700$ a to je velmi slusna castka, kdyz jich za 3 dni prodali 9 milionu:o) Okamzite se jim zaplatil vyvoj celeho iosu, mozna i OSX a nejspis i vsech predeslych iphonu, macu a vseho, co kdy vyrobili, takze je fakt, ze HW dela sve .... a je pravda, ze sice maji nejlepsi mobilni OS, ale kdyby byl ihone za 8 litru, tak by si spousta lidi misto toho za 20, poridila takovy za 8, to mas fakt pravdu. Sice je fakt, ze by jich bylo nejspis nepomerne vic, ale neni to jistota, telefon za 8k je porad premiova cena, pro drtivou vetsinu lidi neprijatelna. Sanci bych videl licencovat iOS i nekomu jinemu, neukradal by jim trzby z luxusnich iphonu, ale jeste by se brutalne pakovali na SW. Treba to tak udelaji, ikdyz kdo vi, OSX taky myslim neprodavaji jako retail. Takze mas pravdu, ze ten 5C asi fakt nijak vyrazne neslevni ..... ale nic to nemeni na tom, ze 5C je uplny propadak, s tim fakt apple slapl uplne mimo, kdyby jim slo o nove zakazniky, udelaji to, co jsem rikal, takhle akorat zmatli par soucasnych zakazniku a ti, kteri si 5C omylem koupili, tak budou hodne nasrani .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.