Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 5K Display od Apple-LG „umře“ po zapnutí Wi-Fi routeru

"reklamace výměnou by nepomohla, oprava v klasickém slova smyslu není možná, protože jde o „vlastnosti“ každého vyrobeného kusu"

Nebylo by v tom případě na místě řešit to s příslušnými orgány zodpovědnými za certifikaci s ohledem na EMC a podobně?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je klidně možné, že monitor plní příslušné normy (skoro bych se vsadil že tomu tak je) akorát hold není tak odolný jak by bylo třeba. Určitě je to chyba návrhu monitoru, ale není to možné zákoně vymáhat.

Stačí se podívat na štítek routeru. Pokud je tam CE a vykřičník v kroužku, tak to znamená, že na router je vystaveno prohlášení shody s příslušnými normami s určitou vyjímkou. V manuálu k routeru pak bude napsáno něco ve smyslu: Že pokud dojde k rušní, musí koncový uživatel provést příslušná opatření.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zadny "5K Display od Apple-LG" neexistuje, je to jen a pouze monitor od LG.

To, ze se prodava na Apple store jeste neznamena, ze se jedna "take" o vyrobek Apple.

Napr. na jejich Apple store byl ve sve dobe i tento monitor od LG, ktery mam doma:
http://www.lg.com/uk/monitors/lg-34UM95

A zadne "nakousnute" jabko na nem nevidim... :-)

Chapu, ze na tomto webu je v mode kopani do Apple, ale tohle je tak trosku mimo...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"To, ze se prodava na Apple store jeste neznamena, ze se jedna "take" o vyrobek Apple."

Samozřejmě, spoustu věcí prodávaných v tom obchodě vyrábí třeba Foxconn. ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Apple se otevřeně hlásí k tomu, že se podílel na jeho návrhu, doporučuje ho svým zákazníkům a prodává ho mezi svými produkty. Snažit se tu dokazovat, že s tím produktem nemá nic společného, je poněkud mimo mísu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Apple se otevřeně hlásí k tomu, že se podílel na jeho návrhu" - muzes mi poslat nejaky odkaz na zdroj, kde toto Apple tvrdi?

"doporučuje ho svým zákazníkům a prodává ho mezi svými produkty." - proc by nedoporucoval, kdyz vlastni monitor 5K nema, stejne jako doporucoval ten muj pro Mac Pro, to je smesna "argumentace". Mozna se to k tobe nedostalo, ale Apple prodava hromadu produktu 3-stran na svem webshopu. Stejne jako prodaval i ten muj LG... :-)

Netvrdim, ze s tim produktem nema nic spolecneho - tak mi to nepodsouvej. Spolecneho ma to, ze ho marketingove podporuje a doporucuje ho ke svym produktum jako komplementarni, protoze vlastni alternativu nema.

Proste a jasne, nic takoveho jako Apple - LG monitor neexistuje, je to pouze a jen LG monitor, ktery Apple marketingove doplnuje jako komplementarni ke svym produktum. Jen tady opet vydavas sve dojmy za fakta.

Tady je na Apple storu odkaz na tento monitor:
http://www.apple.com/cz/shop/product/HKN62ZM/A/displej-lg-ultrafine-5k?f...

Doporucuji si precist informace k zaruce k tomuto monitoru:
"Produkty prodávané na tomto webu pod jinou značkou než Apple jsou servisovány a podporovány výlučně jejich výrobci v souladu s podmínkami dodávanými s těmito produkty. Omezená záruka společnosti Apple se nevztahuje na produkty jiných značek než Apple, i když jsou baleny nebo prodávány spolu s produkty Apple. S žádostmi o technickou podporu a službu zákazníkům se obracej přímo na jejich výrobce."

Nejhorsi na tom je, ze lide pak bezmyslenkovite roznaseji tyto a podobne nesmysly dal po NETu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

takze kdyz Bob Novák nevi a sam pise o bezmyslenkovitem roznaseni informaci dal po NETu je trochu usmevne :D :D

" muzes mi poslat nejaky odkaz na zdroj, kde toto Apple tvrdi?"

mrkni na oficialni kanal Applu keynote 2016 october ;) kdyz uz si hrajes na chytraka a obhajce Applu tak verim ze mas dostatek intelektu a najdes si to sam ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz si hrajes na chytraka s nadhledem, doporucuji si o tom neco zjistit:
http://www.imore.com/lg-5k

Verim, ze mas dostatek intelektu kliknout na ten odkaz a precist si to cele... ;-)

Strucne a jasne, jedna se o klasicky LG monitor, s LG stavbou, designem a vlastnostmi (uplne stejne jako starsi LG UltraWide 34UM95, ktery mam ja a ktery byl Applem doporucovan Macu Pro) - invence Apple je v tomto pripade "omezena" na fungovani s jejich produkty...tohle musi videt i slepy...ikdyz chapu, ze pro nektere jedince i tato ocividna zalezitost predstavuje velkou zatez na jejich intelekt... :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

cist to cele nemusim stacil mi titulek a prvni odstavec ... nejaka konkretni informace na kterou bych se mel zamerit ?
Apple oficialne tvrdi neco jineho a puvodni zpravu nedementovali ani nedovysvetlil >> nejaky soukromy clanek se subjektivnimi nepodlozenymi zavery od cloveka co je ocividne Apple fanda nema zadnou vypovedni hodnotu a mam dostatek intelektu k tomu abych nebyl fanaticka iOvce ktera uveri vsemu co se ji nabulikuje kdyz se ji to hodi do skatulky :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze argumenty nejsou, tak se kvakaji nesmysly a nadava se druhym do iOvci...super, co tam mas dal? Nic? Klasika... :-)

Apple na svych strankach oficialne radi tento produkt jako produkt 3-ti strany, nic vic, nic min. Uz jsem to psal nahore, mas jiste dost intelektu na to, aby sis to nasel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

je moje vina ze si Apple nabehl na vlastni velkohuba prohlaseni ?
az prvotni vyjadreni upresni nebo dementuji muzeme se bavit dal a to ze iOvce cilene prehlizi jasna fakta a upravuji si realitu dle svych potreb taktez neni muj problem :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtom pripade neni apple vubec nic, protoze zadna apple fabrika neexistuje, vse vyrabi nekdo jiny a da na to nalepku nakousnutyho jablka.
To je jak tvrdit ze zadna skodovka neexistuje, vzdyt uvnitr je vse od VW a audi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Placas blbosti, ale to je tady uplne normalni, jaky web, takovi diskutujici...piseme nesmysly, ale hlavne nam jde o ctenost.

Tento produkt na sobe nema ani to nakousnute jablko, a nelze na nej uplatnit standardni Apple zaruku/support, tedy ani Apple jej nepovazuje za svuj produkt - v tom je ten rozdil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jen ti doplnim info sam Apple tvrdi ze spolecne pracovali na vytvoreni tohoto produktu aby meli "uzasny" monitor pro sve zakazniky :) takze nevim o cem tocis jasne ze konecny servis produktu poskytuje LG ale nic to nemeni na tom ze se Apple angazoval pri jeho vyvoji :)

takze blbosti placas ve vysledku ty :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bych tedy byl hodně opatrný v těchto výrocích. Spolupracovat při návrhu a podílet se na vývoji jsou dost odlišné věci. Je je, že si diktujeme co by to mělo umět a jak by se to mělo chovat, druhé je vlastní vývojářská činnost na návrhu HW a firmware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple se vyjadril jasne ze s LG na tom "makali spolecne" ze neupresnili jake maji konkretni zasluhy je vec druha :) (ale neco na tom bude ze Apple se rad chlubi cizim perim a vydava to za sve )
spolupracovat pri navrhu = podilet se na vyvoji >>> trosku by neuskodilo specifikovat jasneji rozdil ktery jsi zamyslel :)
a nebo si myslis ze jim nadiktovali si podminky co tam chteji mit a makejte at to funguje mi si pak doladime nas HW i SW ? :D so naive ... i konkurecni firmy jsou v tehle urovni vzajemne velmi uzce provazane ono by to ani jinak neslo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ta těsná spolupráce určitě byla ve smyslu: "abychom to oficiálně nabízeli jako doporučený monitor v našich obchodech chceme takový a makový barevný projev, takové rozlišení, takové chování při připojení k Thunderboltu. Tím to podle mě končí. Je to monitor LG, LG jej navrhla, vyrábí a prodává výhradně pod svou značkou a Apple jej pouze doporučuje pro Mac, protože tak se to dohodlo.

Je to docela běžný model. Třeba některé aerolinky třeba úzce spolupracují s výrobcem na vývoji nového typu letadla. Což neznamená, že by tam dělali jakékoliv vývojové a konstrukční práce. Prostě úzce specifikují co a jak by se jim líbilo a chodí se dívat na prototypy a makety s tím, že dále posunují výrobek směrem ke své představě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple se zarucil a chlubil tim ze na nem s LG "makali spolecne " ze ten monitor napaji macbook pres thunderbolt a Mac zvlada dva takove panely naraz atd >>> takze jestli to bylo vyvinuto jen na zaklade "objednanych" parametru tak ociividne lhali ....
...a ze to radne neotestovali coz je u multimiliardoveho byznysu fail stejne jako Samsung a jeho akumulatory atd. atd. tohle fakt nejsou nizkorozpoctove firmy kterym by se to dalo jakz takz prominout nabizeji premiove produkty za premiove ceny tak at to podle toho vypada .... to neni nejaka skryta vada v navrhu nejake hi tech nano technologie :)

ale jak jsem zminil vyse at je pravda kdekoliv nabehli si pouze na sva velkohuba prohlaseni a nevyvraci to fakta v clanku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, marna snaha, tuhle ocividnou vec ignorantum nevysvetlis. :-)

Ale cil byl splnen, hodne se klika na clanek a diskuse bezi... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple je dost sracka :) nektery vikend jsem vezl slecnu z nemecka a mela Macbooka - kdyz byl zastrcenna apple adapter strceny v invertoru (12/220V), tak nejel touchpad :) Po odpojeni nabijecky touchpad jel. Takze dosti podobny problem s prijmem ruseni..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm nemela by oprava spocivat v polepeni monitoru kovovou folii? To pokud by to ruseni chytal samotny monitor.

Ten thunderbolt kabel je trochu divny - kabel je urcite stineny a tak by mu elmag ruseni nemelo vadit. Ale mozna neni stineni uzemneno - to je pak ovsem asi chyba navrhu zarizeni, coz je opet reklamovatelna vec.

A problem se sousedem lze take resit stinici folii nebo pletivem - dokonce se takove veci prodavaji pod omitku, pro lidi, co maji obavy z premiry elmag zareni kolem sebe. A existuje i specialni nater s kovovym prachem, co ma take tlumit elmag zareni.

Proste elmag pasmo ve free frekvencich je dnes brutalne zarusene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde vidět, že si problémy elektromagnetické kompatibility představujete jako Hurvínek válku. Oblast EMC je neuvěřitelně složitá. Udělat přístroj tak, aby nerušil a nebyl rušen není zase tak jednoduché. Samotné stínění není samo-spásné. Dost často může způsobit ještě větší potíže. Kdy vysoce selektivní úzkopásmové rušení roztáhne do větší šířky. A to může způsobit daleko větší paseku.

Bez znalosti informací na jaké frekvenci a při jaké intenzitě pole monitor začne zlobit nelze vůbec na nic usuzovat. Ona totiž může být i paradoxní situace, že monitor plní všechny normy a přesto nefunguje když je u něj WiFi router. Ne nadarmo mají WiFi routery na štítku CE z vykřičníkem v kroužku a v manuálech poznámku, že pokud dojde k rušení tak uživatel musí udělat patřičná opatření.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stínění je pasivní záležitost. Jak tedy může úzkopásmové rušení roztáhnout do šířky, když nemůže změnit jeho kmitočet?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto jednoduše. Rušení se indukuje do stínění, začnou tam téct proudy a mohou způsobit další rušení.

Samozřejmě pokud je stínění provedeno řádně, tak se takové věci dít nebudou. Jenže správně stínit je celkem umění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže se nezmění úzkopásmovost ve smyslu frekvenčním, ale spíš šířka/dosah svazku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prostě když se podíváš na spektrální analyzátor tak tam uvidíš další vyšší harmonické. Ono totiž "ideální" stínění se zase tak moc v reálném životě nevyskytuje. Stínění je spíš neuvěřitelně složitá soustava RL/RC článků. A kdy na to posvítíš z nějaké antény tak to může dělat skoro cokoliv.

Ono lepší než se snažit všechno stínit za každou cenu, je pokusit se přístroj a hlavně PCB navrhnout správně. Ono třeba stačí kousek rozlité země která nikam nevede a má náhodou velikost lambda/2. Hned tam máš anténu (dipól). A pokud je to zrovna nějaký analogový frontend pak stačí i pouhé 3V/m na které se běžně zkouší přístroje pro domácnost/lehký průmysl a začne to dělat pěkné psí kusy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co si to dovolujete, označit něco u Apple za chybu? Blikání a vypínání je něco, co si odteď budou všichni přát a příští rok tuto vlastnost začnou dohánět první konkurenti, ale to už bude Apple zase o pěkný kus dál.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...víc kondenzátorů franto...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že nějaký dobře placený inženýr u LG zapoměl na blokovací kondíky? I to je možné.
p.s. zajímalo by mně, proč se problém neprojevuje, když mám hned vedle monitoru laptop. Je tam taky Wi-Fi a její max. výkon je stejný. Proč TO ruší jen routery? ☺

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důvodů může být 1001. Třeba jiná vyzařovací chrakteristika antény, jiná polarizace, atd. Bez bližších znalostí opravdu těžko soudit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to cele umistil do klece..... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako i s uživatelem? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to predevsim

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas ked uz kopete do applu (aj ked je to produkt inej znacky), tak si zrovnajte fakty a piste aktualne informacie. Ste deep in it a vacsinou si za tym nazvom aj stojite ale ak ide o apple, tak "sorry jako".
https://9to5mac.com/2017/02/03/lg-fixes-wifi-interference-problems-with-...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

co je v clanku fakticky spatne ? to ze soucasne produkty maji problem je fakt to ze budouci HW revize nejspise problem odstrani faktem byt nemusi v tom bych videl asi jediny sporny bod ze tohle v clanku nebylo uvedeno ....to ze zakaznikum nezbyva jine reseni nez se trapit s LG supportem nebo reklamovat je taky fakt :)

tak co konkretne rozporujete na tomto clanku ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:)))))))))) Apple aspiruje na titul Bavič roku!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No spíš by jste měl napsat LG. Nevím co je na tom tak zábavného. Někdo prostě odflákl testy EMC nebo optimalizoval výrobu a už to znovu nevyzkoušel. Takové věci se stávají. A pokud nejde o život tak se nic neděje.
Chtěl bych vidět všechny co tady kritizují jak jsou neomylní ve svojí práci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tiez to tak vidim .. co je vlastne dnesny bezny stav - vo vyvoji to niekto navrhne (a mozno aj trochu otestuje ak to stiha v termine a hodinach), no pred vyrobou "sa spravi" este niekolko "optimalizacii" (hlavne z ekonomickeho pohladu) avsak uz bez dalsich testov .. take sucasne .. (a asi je to dnes rovnake v ktoromkolvek odbore)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je fakt, že i Macbooky minulý rok poskytly více než dost pobavení pro lidi, kteří Apple nefandí a dost bolestí hlavy majitelům nových modelů.
Testovat produkty už asi není in ... teda testovat v laboratořích, při výrobě, ne na koncových zákaznících.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na pokusnych zviratech (ovcich) se testuje nejlepe a vyjde to i levneji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koncový uživatel byl, je a vždycky bude nejlepší betatester. M$ a v podstatě téměř všechny velké IT firmy by mohly vyprávět.. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.