Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple MacBook Pro 15 s Core i9 radikálně podtaktovává frekvenci při zátěži

Píšete článek v době, kdy už je problém s přehříváním a následným throtlováním opraven:

https://www.macrumors.com/2018/07/24/throttling-fix-2018-macbook-pro-imp...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

" It was slightly slower than the 2018 Core i7 MacBook Pro. Poole says that while long running heavily multi-threaded tasks are going to see similar performance on the Core i9 and Core i7 machines, single and lightly-threaded tasks should be faster on the i9. "

Jo, tak tomu říkám klasická Apple kvalita. :D

Osobně bych takové "řešení" označil jako podvod. Když si koupím i9, tak přece chci zřejmě používat hlavně multithread aplikace, ve kterých je ovšem i7 dle samotného Apple lepší. Navíc toto "řešení" v podstatě ponechává celý procesor na základní frekvenci a nepouští jej výše.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

prosím smazat

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Účet?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On tam ale také píše, že měl podobné výsledky i na jiných tenkých laptopech... Zde jsme spíš na fyzikálním limitu chlazení takto tenkých zařízení, nezáleží na výrobci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dizajn nemoze ist na ukor pouzitelnosti! uz to pisem davno a je to pravda aj v tomto pripade. Kludne nech to je o pol cm sirsie ale je tam chladenie, co tych 45+/- W uchladi aj s rezervou!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Zde jsme spíš na fyzikálním limitu chlazení takto tenkých zařízení, nezáleží na výrobci.

Pokud je nejaky laptop na limitu chlazeni uz s i7, tak nabizet stejny laptop s i9 je tak trochu podvod, nemyslite ? to je jako nabizet Ferrari s pneumatikami z Fabie. A z toho ze to delaji vsichni vyrobci, nevyplyva ze je to OK.

@autor clanku: "u profesionálního zařízení, jako je MacBook Pro" .. pobavil :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ostatní taky dělají tenké mrzké potvory, ale ukaž mi, kdo do toho nacpal 6C/12T mobilního intela, který pak ve finále podává horší výsledky jak předchozí model c 4C/8T CPU a nacení to na 100+kkč? Navíc si to hraje na něco víc, než to ve skutečnosti je. Jo, SW asi psát umí, ale HW stojí už roky za pendrek.

Kdyby to nebyla hruška s jejich cenovou politikou, tak by do toho asi tolik nerejpali. Věřím, že kdyby HP uvedlo stroj v podobném duchu, asi by si taky smlsli na tom, jak zbytečnej a nesmyslnej produkt to je. Je to jako koupit velmi kvalitní reproduktor a nacpat ho do ozvučnice z tenké lepenky. Pokud to ta krabice vůbec udrží, tak si to "zabasuje" jen jednou a krabice je na cucky. Stejná logika, k čemu ti je tam to CPU, když tam může být jen 4C/8T kousek a výsledek bude možná lepší (a zákazník by měl ušetřit... což se u hrušky ale stejně nestane).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Min nadpis je dost špatně (na článek už vůbec nemám sílu, zvláště když už je offtopic). Ten laptop nepodtaktovává, ale nedosahuje tak vysokých hodnot. Frekvnce Turbo jsou "až", dle podmínek. Teplo, jádra, zátěž,...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

> Ten laptop nepodtaktovává

Ummm, mozna bys mel najit tu silu a clanek precist, a pak jeste pogooglit na netu, nez zacnes psat...

> Frekvnce Turbo jsou "až", dle podmínek.

Ano, Turbo je "az". Problem tady je, ze ten procak neni schopen udrzet ani BASE frekvenci (ne, to neni vtip, klidne si to vygoogli). Ze procak neni schopen udrzet Turbo v 15W je docela ocekavane, ale pokud neni schopen udrzet ani Base a navic ma stejny vykon jako i7, tak je to IMO podvod na zakaznika.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

já tedy nerozumím, proč já mám negativní hodnocení a ty kladné, nicméně v tvém případě je vtipné, jak zloděj křičí zloděje, když v tom článku není nic o tom, že by to nedokázalo udržet base.

A to hodnocení je mi fakt záhadou...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože to bylo naprosto mimo? Divíš se, proč to hejtí ale sám si to nechceš ani přečíst.

To že výrobci dělají tekné zařízení, které mají být i tiché a já nevím co, ale fyzika se nedá ojebat a tak to někde bude znát. A pokud zkrátka někdo vydá produkt, který má sice turbohypermega parametry, ale ve finále je díky mizernému chlazení horší než předchozí produkt(y), tak je to zkrátka špatně. Obzvláště, pokud to stojí takovej ranec peněz a hraje si to na něco jako je mobilní WS/DTR... a přitom je to složené z těžkého mainstreamu (ne, opravdu není 6 jader nic extra, stačí se podívat kdy nabízel intel 6C/12T systém v desktopu, v ntb je nikdo netlačil (krom TDP), tak tam zůstali taky na 4C a salámovou metodou "ojebávání" se snížila penetrace mobilních HQ CPU až se snížila na notné minimum ve prospěch U modelů... a takhle bych mohl pokračovat dál a dál).

Prostě bulšit. Je to předražené, kvalitou to je to spotřebka v hliníkové kastli a nedokáže to v loadu udržet ani base frekvence. Čili ten chladič nedá ani 50W TDP křemík. Hraju si teď s WX4100, prosím čip který má nastavené TDP na 35W (nicméně celkově je to hodnocené na 50W). Ta karta má pidichladič a byť jsem nastavil agresivní profil a je to i slyšet, uchladí to tu kartu a teplota není ani 80°C, občas to dosáhne na 71°C, což je ve srovnání s tím apple krámem rezerva jako kráva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nó, sorry jako, ale srovnávat by se mělo srovnatelné. WX4100 nemá s notebooky společného vůbec nic, ten "pidichladič" má objem osminy notebooku včetně velkého sání a výfuku. Mám ještě netbook s celkovým příkonem asi 18W a když to nahodou jede na plný kule, tak chladič (opravdu malý) ječí jak cirkulárka a v tý bedýnce (a není to nic ultratenkého) prostě není prostor na silný průtok vzduchu jako v desktopové bedně.

V notebooku je to vždycky komromis na kompromisu ať je tlustší nebo tenčí, tam se zázraky (ochcat fyziku) vykouzlit nedají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsi tu kartu v ruce jako já? Ten ventilátor zabírá tak 1/3 místa na kartě, z toho nějaký prostor ukousnou konektory ve předu, asi něco i kapacity a není to nalepené úplně na sebe, takže ten chladič pod plechem je se dá srovnat s tím, čím protahuje vzduch hruška v tom ntb. A ne, nedělám si "prdel". Proto se to nebojím srovnat.

A ano, v kysně je větší průvan, ale ne, pokud je to pidimidi SFF (což je tenhle případ, jinak bych do té karty nešel). Nezkoumal jsem ten MBP2018 do detailu, jak moc si vyhráli s otvory ve spodku, umístění ventilátorů a podobně. Výsledek je ale nadmíru jasnej.

A ultratenký ntb mám taky, byť ne nejnovější iX kraviny, ale měl relativně malý a tenký 2510p od HP. V loadu to byl taky "nasranej" komár. Mám tu samozřejmě další kousek od fujitsu, ten je na svojí dobu ultra tenkej a neprofukuje to ani žebra, ale spíš to víří vzduch okolo s 10W ULV potvorou. Je naprosto logické, že tam bude ventilátor s 3k+ otáčkama, klasickej komár, aby nějak "dohnal" větší ventilátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Termodynamické zákony jsou sviňa, takže bych opravdu srovnával srovnatelné. Ten Macbook nemá jen CPU, má i rychlé SSD na PCI Express, to bude také fest topit, hlavně větší kapacity, extra GPU Radeon a bambilion dalších komponent, jejichž teplo to profoukne skrz chladič CPU/GPU (resp heatpipes), jak se to u notebooků dělá. Celková spotřeba bude ve špičce k 90 W (dává se k tomu 87 W zdroj, jak nahlížím do specifikací) a to se vše musí protlačit nějakou štěrbinou a ještě nechat rezervu teplotního gradientu chladiči CPU, aby mohl vyzářit své teplo do proudu vzduchu. Chladící "tunýlek" GPU pro desktop je proti tomu jednoduchost sama, dostane chladný vzchuch, protlačí kolem GPU a napájecí kaskády, zadem vyfoukne a nic jiného v bedně to zásadně neovlivňuje svým přímým teplem (maximálně celkové klima, resp. teplota v prostoru).

Pokud je zároveň požadavkem, aby to bylo tiché a neřvalo neustále to jako kráva, je to docela oříšek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice jo, ale dost to podcenili. Oni nacpali do toho stroje moc malej chladič pro moc výkonné železo. Jestliže do podobné konstrukce kdysi nacpali i7 s jednoznačně nižším TDP a teď tam nacpali něco, co má mnohem vyšší TDP (nepochybně), tak to zavání průserem. Ano, tak GK nemá vedle sebe topící SSD, je nad ní a ten vzduch nasává spíš CPU než GK. Prošlo mi rukama několik NTB a každý z nich jsem nějakou dobu používal. Všechny, i ty sebemenší, se vždy uchladili na rozumných hodnotách a nikdy to nepadalo dolů (žravá stará i7 drží turbo nonstop). Ano, jsou to většinou tlusté cihly a beru zcela logické, že pokud chci chladit cca 100W (130W adaptér), tak to hold bude muset být tlusté a těžké, protože fyzika právě ojebat nejde.

Ano, ntb celkově hřeje všude, nicméně největší dopad na chlazení mělo jednoznačně vytvoření co nejmenšího odporu ventilátoru, co profukuje chladič. O tom jestli ten ventilátor sebere trochu vzduchu i ze zbytku, na to se podle mě moc nehraje, nikdy s tím problém nebyl i když byl vedle třeba žravější chipset bez chladiče, stejně se to nějak uchladilo. Jeden trochu extrém co jsem kdy měl byl stroj, kde paměti nesly kovový kryt a ten byl vždy velmi horký. Hnedka nad nima byl disk a ten dosahoval 70°C a překvapivě žije do dnes. Vzhledem k tomu že hruška ráda používá SSD od samsungu a ty nejsou dle všeho nijak výhřevné a během benchmarku idlujou, tak problém s tímhle fakt nebyl.

Mám tu pak i ten jeden velmi tenký ntb z doby Pentií 3 a opět, uchladí se a kupodivu to v loadu moc neřve, akorát se drželi rozumu a nestrčili tam na tu dobu to nejvýkonější (1,4GHz tualatina), ale šoupli tam jen 800MHz model s 12W myslím a bomba stroj (i o 13 let později, co byl vydán). Tohle co předvedli je nepodařenej kočkopes. Hraje si to na profi mobilní WS, ale má to obyčejné mainstream komponenty a o co ještě hůř - mizerné chlazení co neudrží jen CPU pod zátěží. Kdyby se dostalo pod zátěž obojí (jestli to ten konkrétní kus měl), tak to vidět ani nechci. Čili zařízení nabízí určitý výkon, ale nesmíš ho používat, takže kdyby tam rovnou hodili slabší železo, byla by úspora peněz a produkt by nabídl to samé, jen za mnohem nižší cenu. Jenže to by pak nemohlo mít nálepku hrušky a MBP, protože by to bylo jednoznačně horší než co nabízí konkurence... zašli už moc daleko a ještě to obkecávaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak můj post byl na rozdíl od franzzz fakticky správně (on laptopu přisuzoval vlastnost, kterou nemá), neobsahoval žádné impertinence ani jiný sporný obsah. Přesto je tam 11b rozdíl a je jsem v negativním hodnocení. V čem byl btw naprosto mimo?

Jak píšeš, prostě bulšit...:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc to řešíš. Nicméně argumentovat tím, že je autor mimo a zároveň tvrdit že jsi to nečetl, to je nejspíše pro čtenáře největší rána. Bodové hodnocení... hodnotí to lidé a ti mají také obvykle svůj názor. Je normální, že se netrefíš vždy do noty. Navíc tyhle články jsou čtené nejvíce v prvních několika hodinách, pak už logicky "kladné body" nenasbíráš. Neřešit to tolik ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-příspěvek byl fakticky správně
-neobsahoval impertinence
- v čem byl mimo?
Člověče, vzpamatuj se, bylo to v článku, bylo to zopakované v diskusi, ale ještě jednou:

„Min nadpis je dost špatně” je nepravda, procesor se zpomaluje POD základní frekvenci, PODtaktovává se, cyklicky, aby mohl jakože turbit. Tato nepravda je důvod dát mínus.

Článek jsi nečetl. Toto není nevhodné, nepatřičné, netaktní či nezdvořilé? Nemusíš někomu říct „debile”, abys byl nezdvořák. Stačí autorovi říct, že jeho dílo nestojí za přečtení a čtenářům to nacpat do diskuse, ať si toto „hodnotné” sdělení přečtou. Že nepadlo sprosté slovo? Tím řeč zpravidla oslizne, nestane se slušnou.

Mimo jsi byl v tom, že tě toto nenapadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý procesor se podtaktovává, v závislosti na zátěži. Zde v článku pak bylo zmíněno podtaktovávání v režimu throttling, tedy chlazení, které bylo na mez. Nikoli, že by nedodržel základní frekvenci jako takovou. S tímto CPU nemělo potíž.
Čímž si právě ten co na mě první reagoval bezesporu zasloužil negativní hodnocení, uváděl čtenáře příspěvku v omyl. A místo toho sbírá kladná hodnocení. OMG....

Ad čtení článku, abych byl v tématu opravdu nemusím číst zdejší článek, pokud jsem četl jiné zdroje.....;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako nečekal bych, že budu na to muset ještě odpovědet, ale tohle je kardinální blbost.
Jak docílit ochlazení CPU:
1) Stáhnu frekvenci a tu držím a zároveň stáhnu napájecí napětí, aby výpočet proběhl bezchybně (resp. celkový chod daného polovodiče na dané frekvenci)
2) budu vkládat prázdné instrukce, takže CPU byť "tiká" na nějaké frekvenci, ve skutečnosti polovinu času stojí a nic nepočítá. Pakliže neprovádí žádnou instrukci, tak se nepřepne žádný tranzistor provádějící nějakou operaci během taktu (ano, nektěré další "komponenty" uvnitř procesoru budou stále pracovat, ale dojde tím ke značnému odlehčení zátěže).

Výsledek je ten, že klesne buď proud tekoucí do parazitní kapacity tranzistoru a tedy spotřeba CPU (pokud jej podtaktujeme), nebo bude každý druhý hodinový takt proud do polovodiče velmi nízký (throtling). Výsledek je, že v určitém časovém intervalu klesne spotřeba a tedy i výdej tepla (kdo by to byl býval řekl).

Takže teď víme oba způsoby jak snížit spotřebu/teplotu nějakého obvodu. Jestliže desktopové CPU (a i mobilní) nemá v "proper" provedení problém držet jak base clock tak i turbo bez throtlu nebo podtaktování a tenhle hruškokrám s cenovkou naprosto neadekvátní s tím problém evidentně má (a je naprosto jedno, jestli toho docílí jedním nebo druhým způsobem, zkrátka dochází k LIMITACI jeho VÝKONU), tak je to problém.

Takže i když tu "base frekvenci" drží, tak do toho zase vkládá prázné cykly a ve finále dojde k ještě větší degradaci výkonu. Což nepochybně víš, když jsi se podíval na výsledky těch testů kterými to prohnali (po updatu FW). Ten update FW totiž zavedl jen přísnější limit a je jedno, jak toho limitu docílíš, prostě softwarem fyziku neojebeš a to CPU prostě bude bržděné byť se může tvářit že ne. Včera jsem na tohle téma koukal, byl jsem zvědavej ja se geniální apple k tomu postaví a postavil se k tomu jako vždy, stejně debilně. A to že jim na to někdo skočí na špek pouze dokazuje to, jak bravurně ojebávaj lidi a oni jim za to ještě děkujou a obhajují to.

Nemáš zač

PS: vypadla mi ještě jedna věc pro ty méně chápavé -> abych předešel dalšímu zbytečnému příspěvku, když už nevíme jak fungují moderní komponenty. Je možné kombinovat obojí. V desktopu mi v původní sestavě evidentně blbě držel chladič (LGA1366 boxovej), protože geniální intel mounting systém. CPU Nejen že neudrželo ani baseclock (byť nekteré thready si chvilku i zaturbovali, zatímco jiné spadli pod baseclock), ale zároveň provádělo i throtling. Nebo tě napadá jinej magickej způsob, jak chladit 100W bestii v chodu prakticky "bez chladiče"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady zase pisálci objevili ameriku ... ale to, že tímto problémem trpí Macbooky Pro už roky, si najednou nikdo nevšiml.
To je najednou pro všechny novinka.
Čtyřjádra v Macboocích Pro se podtaktovávají v zátěži, dosahují teplot přes 100 stupňů, nabíječka nestíhá uživit notebook v plné zátěži ... a najednou šok, u šestijádra je to ještě horší.
Kdo by to byl řek?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> nabíječka nestíhá uživit notebook v plné zátěži

Tak zrovna tohle ma taky Dell, a dokonce nekde na svych strankach to priznava a vyhlasuje za feature, nikoliv bug :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tenhle mor ošulených klávesnic, poddimenzovaného chlazení, "designového extremismu" a vyj*bávání se zákazníkem se šíří. A někteří pitomci tomu i tleskají.

(omlouvám se PT čtenářům za expresivní výrazivo, bohužel je to naprosto pregnantní označení)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No a co? Když to dělá "pracovní" notebook (jako tady Apple), tak je to samozřejmě prů..švih, ale nevidím důvod, aby ultrabook musel nutně držet plné turbo na všech jádrech při pěti hodinách renderingu x265, položený za oknem auta v létě. Pokud to někomu vadí, tak ať si prostě tenký notebook nekupuje, může si koupit dobře chladící cihlu a všichni budou spokojení.

Já třeba vím, že mi notebook při okolní teplotě nad 30°C a plné zátěži nebude stíhat chladit a pojede o nějakých 20% pomaleji. Kdyby šly posílát obrázky, ukázal bych ti, jak mi to trhá žíly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen Dell, Lenovo to má to samé. "Pracovní notebook" dodávaný s 65W zdrojem není ani při jeho chlazení velikým hliníkovým pasivem schopný dlouhodobě jet v zátěži čistě 35W CPU, displeje a 1 disku aniž by si pomalu nevysosal baterii na 50% a pak se natvrdo přepne na 30% frekvence CPU a trvá další cca noc než se to nabije a frekvenci pustí opět nahoru a cyklus se zase pomalu opakuje. Ani nemusí mít připojené žádné žravé periferie a snížený jas na minimum problém lehce omezuje ale neřeší, prostě paráda.

Přitom stačí připojit 90W zdroj a vše je najednou zázračně v pořádku. Ale proč neušetřit 2 dolary a dodat standardně 65W verzi když můžete za dalších 180$ dodat dokinu aby se s tím teprve dalo pracovat, že...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže Dell ti v konfigurátoru dává na výběr, co k tomu noťasu chceš za zdroj, a u spousty modelů si rovnou přiobjednat druhý na stůl. Takže v kanclu necháš 120W cihlu a na cesty, kde nepotřebuješ plný výkon, si vezmeš jen kapesní 35W "tužku", abys netahal kilo mrtvý váhy navíc. A chování napájení včetně zdůvodnění (kdy a proč to s malým zdrojem v zátěži nabíjet nebude a kdy naopak jo) je popsáno v manuálu.
Ale když si koupíš kontejnerovou konfekční konfiguraci pro středoškolačky, kterou velkošmelinář nakoupil s množstevní slevou bez ohledu na to, jak je poskládaná, nemůžeš se divit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi je dizajnovaný na používanie v zime :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale leda tak arktické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to ten Lee zkoušel v mrožáku, úspěšně.
https://youtu.be/Dx8J125s4cg část 1:50

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ved uz je toho plny youtube aj reddit.. linus im tiez riadne nalozil ))) redakcia by mala tiez napisat o tom ako linus dopadol z Imacom https://www.youtube.com/watch?v=LwEInwvFbwk Is Apple's behavior ILLEGAL?? - iMac Pro Repair Pt. 2
https://www.youtube.com/watch?v=jtHhvcdjNWw

Gotta love watching Apple get roasted haha kde ste aplaci ?? )))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná se tím konečně další výrobci přestanou inspirovat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, občas Apple podezřívám, že je to komplot všech ostatních výrobců, jak udělat morbidně předraženej krám v mizerný kvalitě, aby ti výrobci mohli své produkty deklarovat stylem „hele, my to neděláme tak blbě, a ještě navíc nám to funguje a je to levnější“, přičemž „levnější“ znamená není to předražené morbidně, ale jen tak lehce, aby trh neřekl.
Kdyby mi to někdo takhle řekl před časem, myslel bych si něco o konspiračních teoriích. Ale dneska mi to zas až tak nereálný nepřipadá, byť jsem to sám mínil jako takovou klasickou konspirační teorii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, to je jako myslet si, že zvolení Trumpa byl komplot Hitlary, kteří zmanipulovali Putina aby zmanipuloval facebook, aby zmanipuloval US voliče, aby pak Hitlary těsně nad hrobem mohla USa překlopit do hardcore komunismu a-la Pol-Pot ROFLMAO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.