Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple zvažuje osazení Zen APU do MacBook Pro

Divil bych se kdyby se Intel nějak "nepodbizel", tak jako ma ve zvyku vuci AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete si dobu kdy Apple chtěl od Intelu čipy pro iPhone a nakonec si musel udělat vlastní ARM? Dodnes toho Intel velice lituje.
To nemluvím o benchmarcích poslední generace A10 která ukazuje, že se jim daří dělat velice kvalitní CPU. Ani bych se nedivil kdyby začal Apple spolupracovat s AMD i na grafice pro ARM resp. iOS zařízení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro tento web je charakteristické protežování AMD a zatracování Apple. Po přečtení nadpisu jsem byl zvědavý, jak tuto situaci autor zvládne. Zvládl to metodou dočasného pozapomenutí na nenávist k Applu (známý Cimmermanův krok stranou) ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1) nikdo te nenuti na tenhle web chodit, nebo ano ?
2) pokud nemas rict nic konkretnejsiho nez "protezuje X a zatracuje Y", zkus priste mlcet.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nebyl omezený, tak bys věděl, že už dlouho Apple používá grafiky od AMD. Tvůj příspěvek se tak stává šlápnutím do hovínka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Znacka samotna muze byt pro nekho sympaticka, pro nekoho nikoliv, ale ze by nekdo nejakou znacku nenavidel? To se muze stat tak maximalne pri soudni pri nebo necem podobnem.
Dost pochybuju, ze by redaktor jakehokoliv magazinu mel tak silnou citovou vazbu na jakoukoliv znacku. U vas naopak k silnemu citovemu poutu k urcite znacce zrejme doslo a muzete maximalne pogratulovat Applu za skvely marketing, ale uz bych neosocoval ostatni, ze podobne pouto postradaji.
Ono to totiz neni uplne normalni!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsadil bych se, že jde spíš o nátlak na Intel, aby něco se svou nabídkou udělal (zlevnil/vydal adekvátní řadu dříve). V nastíněném schématu to snad nemůže být nic než šaráda.
Apple by daný produkt potřeboval teď - což AMD nejspíš není schopno pokrýt, anebo jen půl roku před oficiálně naplánovanými adekvátními procesory Intelu. Prostě se generační období jednotlivých firem nekryjí datem vydání a tak Apple chce, aby se mu okolí přizpůsobilo, anebo alespoň poskytlo "problém kompenzující" slevy.:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> jde spíš o nátlak na Intel

taky mi to napadlo

> AMD nejspíš není schopno pokrýt

Nooo to je otazka. Hadam ze se tech Macbook Pro zas neprodava desitky milionu rocne, nebo ano ? Pokud je to 1-2M rocne tak to by AMD+GF asi zvladlo v pohode...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to videl ze pokud ZEN dopadne dobre tak Apple po nem skoci protoze mu pak zustane prostor pro vetsi marzi ;)
obzvlast pokud se podivame na jeho "AiO" stroje kde i7 bere jako premiovou variantu na objednavku .... a jelikoz AMD nejspise jen srovna krok s Intelem nevidim duvod nerozsirit nabidku nebo uplne nahradit radu s i5 CPU pro Apple zadna velka zatez na vyvoj protoze oboji je x86+ >>> dalsi vec co me napadla nova APU od AMD by mohla nahradit kombo mobilni GPU + intel CPU coz je zase pro Apple kvuli vyssi marzi lakava varianta :) >> muj zaver za ty prachy si to mohou strcit do dirky :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zadna velka zatez?

OS X i vsechny aplikace jsou sice x86, jenze Intel only, protoze os i spousta aplikaci vyzaduje instrukce ktere v AMD procesorech zkratka nejsou.

Staci si nainstalovat upravenou verzi OS X na AMD procesoru a pocitat, kolikrat se to cele slozi napr. na urovni kernelu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně že to byl problém, když se portovalo na x86, že? :D

Ten objem kódu s procesorově specifickými instrukcemi v jádru není zas až tak velký, a samozřejmě zase mohou legálně vykrást nějaké to BSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priste si zkus neco nastudovat nez placnes tydle kraviny. Instrukce jsou na 99.99% stejne, vyjimku tvori virtualizace. To co je zcela odlisne (a kvuli cemu to nefunguje na AMD) je power management.

Kazdopadne AMD grafiky pouziva Apple dlouho, a nasroubovat OS X na AMD cpucka by zvladly bez problemu max za par mesicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze zasah do systemu by byl potreba, ale nijak zasadni. Pokud AMD procesory neumi urcite instrukcni sady, tak se proste nepouziji nebo se pouziji obdobne, ktere AMD ma, tedy celkem bezny update na strane programu a systemu.
Tohle je ten nejmensi problem a pro Apple vlastne zadny problem. Naopak pokud by mu AMD mohlo vyrobit nejake SoC na miru, tak potencionalnich vyhod toho pro Apple plyne rozhodne vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě bych se moc nedivil. Pokud se dívám do roadmapy, tak minimálně dvě generace MBP by byly v podstatě identické z hlediska výkonu, a to bohužel nejen u grafiky. Reálně by následně mohli zákazníci dojít k závěru, že je obměna zbytečná, což by mohlo citelně zasáhnout tento segment produktů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pripade AMD ZEN APU v Macbook Pro by se snad mohlo uz konecne vice zacit prosazovat HSA v SW mezi plebsem.
Pak muze padnout argument o nezvysujicim se vykonu oproti predchozi generaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak bylo by to logické, k čemu je grafika která nejde použít (například DaVinci Resolve....)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ta roadmapa je taková jakási do ztracena, jakoby nechtěli nic AMD prozrazovat... ve smyslu pokrok v IPC do 5%, proces stejnej, čili ani u počtu jader nic... to tedy znamená, že ani pro grafiku není místo... HD530 vs. A12-9800 je faktor 1,5x, u Zenovýho APU řekněme 2x pro grafiku, 0,75x pro IPC (a to by byl úspěch, dnes je to 0,66x) a pokud by mělo AMD dosáhnout stejnýho IPC, tak spotřeba letí na 50W minimálně (i ta grafika papá jak kráva)... no nezdá se mi to pravděpodobný. Jako spekulace dobrý a přeju jim to, ale na 35W asi né - leda že by se Apple opět stal "pomalým strojem dobrým na grafiku"... jak bejvávalo.

Dokud tu nebude 10nm a ještě lépe 7nm, není prostě místo v TDP budgetu na to mít APU raketu u obou výrobců. Jestli Intel marketuje GT4e verze procáků po 400 dolarech, nevidím důvod, proč by si v další generaci (2019) místo trapných 128MB nemohl dovolit 1GB HBM1, v té době snad už levných. TDP budget na to má, na rozdíl od AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se Zen u Apple objeví, tak na podzim 2016 v Mac Mini. Ale šance jsou malé, spíše toho jen Apple využije ke slevě od Intelu.

<vtip>
Aby nám Apple to AMD nekoupil, to bychom měli vážení přátelé po Zen-parádě :-)
</vtip>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že spousta apple NB nemá ani dedikovanou grafiku tak ten zen by v nich klidně být mohl... apple nehraje na top výkon on hraje na top zisk!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.