Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Piednoël: Apple nepřešel k ARM kvůli výkonu, Skylake byl zabugovaný až běda

a proto ze byl skylake tak super tak na nem jede i dalsich 5+*/-+~ rad :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Když nemáš válečného oře, musí ti stačit v boji i věrná stará herka...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No protože nic lepšího neměli.
Jestli rozhodnutí přejít na svůj vlastní ARM procesor padlo 2015-16, v té době bylo AMD ze hry.
Později už možná nebyla vůle řešit přechod na AMD, když už byl v běhu vývoj vlastního procesoru.

No, a co se týká ARM, tak Richieho komentáře o tom, jak ARM už v roce 2018 výkonově drtil x86 procesory, jsou sice fajn, ale reálný produkt na nich nepostavíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale reálný produkt na nich nepostavíte"
.. uvidime ted co predvede Apple pristi rok s Macbook Pro 13 a hlavne Pro 16. Tam uz se musi ukazat, co v tech jejich vyvijenych ARMkach je. Srovnani se Zen3 a TigerLake bude zajimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro úplnost: Já nechci zpochybňovat vůbec možnost někdy uvést konkurenceschopný desktop na ARM, to by byl zase opačný extrém.

Pokud se budeme bavit o tom, že Apple může řekněme do roka uvést konkurenceschopný ARM notebook a řekněme do 3 let konkurenceschopný ARM desktop, tak OK.

Ale to je úplně jinde než výroky Richieho (aka 6 ALU), jak už v roce 2018 měl ARM vyšší výkon než x86 (a současné ARMy jsou násobně výkonnější než x86), navíc s daleko nižší spotřebou i cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Já nechci zpochybňovat vůbec možnost někdy uvést konkurenceschopný desktop na ARM"

Na tom přeci není co zpochybňovat, k tomu už kdysi došlo. ;) https://books.google.cz/books?id=LvhAoKR-ixwC&pg=PA41&lpg=PA41

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vime jiste, ze Mac Pro 13 a 16 ponesou ARM?

Ja mel za to, ze zatim Apple testuje na jinych strojich a definitivni rozhodnuti kde komercne nasadit ARM jeste nepadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi hledat link, ale podle te jejich keynote preci prohlasili ze prejdou do dvou let kompletne na svoje vlastni CPU. Z toho bych usuzoval, ze pokud zvoli strategii "od maleho po velky" tak zacnou letos nejspis s Macbook Air a nekdy pristi rok se dockame i tech Pro booku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, nicméně takovýto argumentační řetězec má jednu velkou díru a to neoprávněný předpoklad, že kromě x86 Intelu a ARMu už neexistují jiné - konkurenceschopné, či lepší procesory. Možná ale, že rozhodnutí padlo již v tom 2015, kdy to platilo -> takže od té doby až dodnes Apple prodává produkty s procesory o kterých je sám přesvědčen že jsou shit - btw to je milé vědět u notebooku za který si klidně řeknou 1/4M. Dnes je řešení snadné a to i bez nutnosti zbavovat se x86. Apple už ale zaplatil moc dolarů za vývoj toho armu, OS a aplikací pro to, takže nakonec do toho půjde tak či tak. Sám jsem zvědavý, alespoň nám ARM ukáže zač je toho paže. Anebo se konečně potvrdí, že scale up ARM do noťasu a desktopu se na velké x86ky nechytá

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Svět není černobílý

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Byla to IMO příležitost pro hlasy volající po vlastních procesorech. Na telefonech a hlavně tabletech si to vyzkoušeli. Teď to zkusí na desktopech. Zatím mají všechny cesty otevřené. Proti ARMovým procesorům asi nelze mít nějaké zásadní výhrady. Vždycky bude obrovský prostor pro méně výkonné stroje, které stačí na nějaké prezošky, videjka, textíky a nářky na internetech... Popřípadě se výkonově náročné funkce odsunou do cloudu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A v tom cloudu to pojede na ARMech:). ARM je dost tvárný, takže ani velký výkon nebude/není problém, chce to jen zadat do výroby.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No a spousta výrobců ráda dodá řešení na míru, kdykoliv si Apple řekne. Takže pokus jít vlastní cestou s tím, že žádná vrátka se nezavřela ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu slysite, jak nas Intel drel, jak leta nic nedelal, jenom updatoval puvodni Sandy Bridge, nic noveho nevymyslel a pak vam nekdo rekne, ze ve Skylake bylo narozdil od predchozich generaci mnoho chyb.
Takze jak se tam dostaly, kdyz je Skylake udajne to same jako ty procesory predtim a nic Intel nevyvyjel?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že ty chyby jsou ve Skylake narozdíl od předchozích generaci. Problém je asi v tom, že narozdíl od předchozích generací (kdy se o nich nevědělo) měly být opraveny (bez zásadního výkonnostního hendikepu).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale já si zase hýčkám svýho estébáka přes IME, oni mě baví. Višco, někdo to musí dělat a já na to mám už takovej fígl... že ten kýbl zevnitř pomažu sádlem. A oni jak mají ty malý nožičky...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě jen potvrzuje to, co si někteří lidi myslí už dávno... znouzectnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A takovýhle ementál má podíl v serverech přes 90%. Svět x86 procesorů je ta největší shnilotina v celých dějinách techniky. Zlaté TDI od VW, HDD od IBM atd. - nic se tomu nepřiblíží ani na dohled.

Jestli někdo zná větší anomální hnus, tak prosím příklad, ale jen ty opravdu vhodné - výrobce musí/musel jasně dominovat a zároveň mít jasně horší produkt než konkurence. Díky bohu za ARM a RISC-V.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Wintel, jehož dominanci si pořídili sami uživatelé, takže prostor pro lepší konkurenci postupně zanikl?
Tam je to ještě o kus dál, protože nejen že je to shit, ale už z toho není ani kam utéct.

(Wintel beru jako zkratku pro x86 + Windows, samozřejmě tam spadá i AMD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O boj proti vzniku monopolu se nemají starat zákazníci, ale antimonopolní úřady. Brzo ta možnost útěku bude, protože např. i ty Windows pojedou na ARM čím dál lépe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho je to souboj cena + výkon + PR + jednoduchost (pořízení, nasazení, používání, lenost). Dávno to není jen výkon …
A co se týče monopolu, tak Wintel z principu nemůže být monopol - jsou to dvě firmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Je to komplexni problematika. Takove ty jednoduche nahledy, jak se vse najednou zmeni, jsou odtrzene silne od reality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale nevznikl monopol, Wintel si jen získal dominantní pozici na trhu a zákazníci to ve velkém podporovali. Mimo jiné na tom měl podíl Microsoft se svou filozofií "raději ukradněte Windows, než něco jiného".
České úřady Wintel zhusta podporují, když už jsme u toho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

České úřady můžou proti globálním korporacím akorát šoupat nohama, chce to větší úřady a spojení několika států, které si uvědomí, že závislost jen na jednom státu je špatná a pro ně samotné škodlivá.

https://www.ww01.net/en/archives/26740
Už tenhle „úvod" je měl trknout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o závislost na jednom státu, ale na jedné technologii. Neskutečně to brzdí rozvoj. Vzpomeňte si, jak bouřlivá byla doba, kdy Wintel neměl dominantní postavení, co všechno vznikalo.
Díkybohu se to povedlo hodně zdaleka obejít díky webu, kdy dneska uživatel nepoužívá operační systém, spíš webový prohlížeč, a webové technologie jsou většinou na platformě nezávislé. A tak najednou i Wintel začíná být ohrožován.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víc úřadů, byrokracie, regulací, nařízení a úředníků rozhodujících co je správně a co je špatně. Neúplatných, jak jinak. To dycinky fungovalo, nikdy to nepokřivilo trh a vždy to prospělo blahu lidstva. Na státní úrovni už nestačí? Tak zavedeme superúředníky na nadstátní úrovni. Sice převáží státní zájmy a nepůjdou proti firmám z vlastních zemí, nepůjde to koordinovat a státy se budou bránit jejích zásahům, takže to bude nádherně fungovat. A bude to stát jen trochu - 3 zadnice plné peněz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Palomino vzhlizi ke komunisticke ideologii, nema cenu mu tohle vysvetlovat, akorat tady zase rozjede svou agitku :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Komunistickou ideologii nejvíce posiluje zprasený kapitalismus a jeden z nezpochybnitelných důkazů jeho zprasenosti je současný stav PC. Za to mohou úředníci co deformovali tržní prostředí pomocí vyjednávací síly USA.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Radsi nebudu pichat do vosiho hnizda a budu drzet hubu, kdo to ma na IT webu pak cist ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, připojím se k vám, v určité fázi diskuze ztrácí smysl, i když argumentů by byla ještě spousta :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá volba. Když fanatický antikomunista nechce uznat zjevný úpadek kapitalismu (na který upozorňují mnozí ekonomové nijak prokomunisticky založení), tak je to až trapné čtivo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takovej druhej Tombomino tenhle Psycho. Argumenty dojdou, nastoupí odbíhání od tématu (komunismus si vytáhl první ty), smajlíci a případně ještě urážky.

Všimni si podstatného faktu. Zatím se nikdo nezmohl na uvedení jiného tak zoufalého příkladu jako je dnešní situace v x86-Intel-serverová CPU, takže ten stav kapitalismu asi nebude lepší než v minulosti a obecně bude dost špatný. V kapitalismu je zdravé konkurenční prostředí definováno úplně jinak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak on by kapitalismus nemusel bejt tak úplně špatnej, kdyby se do toho furt nesrali nějaký komunisti. Kapitalismus se bohužel musí řídit hromadou regulací, které jsou, jak známo, doménou právě komunistů a obecně levičácký verbeže. Technicky vzato i patentové právo a autorské právo jsou komunistický vynálezy. Takže když někdo začne v tý mašinérii regulací, kterou kapitalista chytře využil (protože neni na rozdíl od komunisty blbej), produkovat konkurenční produkt, tak kapitalista opět chytře sáhne k levičáckým regulacím, aby si upevnil pozici („nene, ty konkurenční produkt tvořit nesmíš, protože nápadně připomíná náš produkt apod“). Takže ten bordel, kterej vypadá jako selhání kapitalismu, je ve skutečnosti sraní se komunisty tam, kam se srát nemá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v EU se do toho serou pomatení levičáci, ale globálně je kapitalismus deformován spíše fašistickými sklony. Podpora americkým firmám americkou vládou (podobně např. v Jižní Korei atd.) je spíše znak fašismu než komunismu. Mně je to celkem jedno o jaké slovo ve skutečnosti jde - jde o trendy a chování.

Pokud si např. dnes v ČR hrajeme na konkurenci mezi mobilními operátory a tvrdíme, že je lepší dnešní tržní prostředí, kdy miliardy odplouvají do zahraničí, než státní komunistický monopol, tak to nesouhlasím. Když už praktický monopol, tak jedině daného státu, jen v některých odvětvích a jen na svém území. Větší státy nemají finančně ničit ty menší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nadavate na Intel a chcete zlikvidovat konkurencni prostredi (byt treba pokrivene) statnim monopolem, ale vubec Vam nedochazi, ze momentalni situace Intelu je zpusobena prave absenci konkurence v predchozich letech. Cemu teda pomuze statni monopolizace cehokoliv alias devastace jakekoliv konkurence? Opravdu verite, ze to muze vest k necemu pozitivnimu? Tak trochu si lidove receno se.ete do huby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do huby si neseru, to jen ty neumíš pořádně číst. Nenapsal jsem, že chci státní monopol ve všech oblastech, ale jen v některých. Např. u mobilních operátorů by státní monopol nebyl problém, protože oni nic nevyvíjejí jen dávají peníze do stupidních reklam a tyto zbytečné výdaje pak nuceně inkasují od zákazníků. To samé energetika, vodárenství apod. U polovodičů by stačilo, že by USA měly konkurenci v Číně a EU a dalších soustátí (Indie s Japonskem a dalšíma dle libosti).

Jedině tak se v tržním prostředí globálního kapitalismu může zmírnit negativní účinek na všechny menší státy. Není náhoda, že obří firmy jsou v drtivé většině původně z velkých států. Nejdřív ovládneš domácí trh a pak expanduješ, ale když si z malého státu, tak ta expanze je těžší - máš menší základnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten statni monopol v jakekoliv oblasti povede pouze ke stagnaci stejne jako u Intelu. A ted vidime v primem prenosu, ze v konkurencnim prostredi muze dojit k napraveni teto situace diky navratu konkurence. Ve statnim monopolu neni nic takoveho mozne a historie mi dava za pravdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proto zmiňuji vhodnost monopolu jen v některých odvětvích. Mobilní operátoři jen nakupují řešení vyvinutá jinými firmami. Ve vodárenství je soukromý vlastník jen větší pijavicí než stát viz, pravdaovodě. ČEZ nevyvíjí reaktory, vodní turbíny a solární panely. U těch polovodičů jsem to nemyslel jako nařízený monopol (snad jen státní zpráva by to měla nařízeno), ale jako podporu daných uskupení domácímu průmyslu. Díky tomu by nevznikaly dnešní majetkové extrémy a chudnutí jedněch, aby druzí byli ještě více bohatí. Bohatí mají bohatnout nebo stagnovat jinak než vysáváním těch chudších-slabších.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Statni monopol je spatne temer vzdy, ma smysl o nem uvazovat jedine tehdy, kdyz se jedna o oblast, ktera je samostatne komercne neudrzitelna, ale stat ji bezpodminecne potrebuje. Jde jen o to, nastavit zakony a ochrane mechanismy tak, aby se nedely levarny a kartelove dohody. Nerozumim argumentu o vode, kdyz mame cenu vody prumernou a stejne tak energie. Kde vidite problem? U mobilnich operatoru je to uz horsi, ale resenim urcite neni monopolizace. Kde berete to presvedceni, ze zrovna statni urednik ovladany politiky bude delat lepsi sluzbu obcanum? Zvlast kdyz se podivame do historie je tohle presvedceni zcela nesmyslne.

http://www.vseovode.cz/clanek/vite-kolik-stoji-voda-v-evrope

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Projekt pravdaovodě má na youtube kanálu video, kde popisuje privatizaci/odstátnění vodárenských sítí i ve Francii atd., takže srovnání se zahraničím je irelevantní. Pijavice jsou asi všude. U nás je cena vody vzhledem ke kupní síle příliš vysoká.

Energii mají v Německu dražší, protože šílený projekt Energiewende, ale zase vzhledem ke kupní síle a tomu jak to tady bylo za komunistů (to samé s vodou)...

Odsuzujete státní monopol pomocí argumentu o ideálním světě. Svět asi nikdy nebude ideální, takže bych státní monopol zatím neodsuzoval.

„Kde berete to presvedceni, ze zrovna statni urednik ovladany politiky bude delat lepsi sluzbu obcanum?"
Z komunismu, kdy jsme na tom byli jako zákazníci V NĚKTERÝCH OBLASTECH, lépe než dnes. Pokud se můžeme poučit z chyb komunismu, tak se můžeme poučit i z chyb kapitalismu. Přehnané platy státních zaměstnanců (např. ředitel pošty dostal zlatý padák 8 milionů, ředitel ČT bere příliš vysoký plat atd.) a úplatky spojené se státní správou byly v komunismu menším problémem. Nevím, kdo ty pracovní smlouvy schvaluje a nesouhlasím s tím, ale to je v dnešní demokratuře asi tak to jediné co s tím nadělám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim jak Vy, ale elektricka energie a voda zvlast je pro me ta nejmensi polozka kazdomesicniho placeni. Takze pokud je to za akceptovatelnou cenu, at si nekdo klidne vydela, pokud to neni podvodnym zpusobem. Na zisku neni nic spatneho, naopak je to motor pokroku.

Nikde nepisu o idealnim kapitalistickem svete, jen ze ten kapitalisticky system neni rigidni a ma tendenci a hlavne moznost napravy. Komunismus spadl na hubu protoze tuhle schopnost nemel.

"Pokud se můžeme poučit z chyb komunismu, tak se můžeme poučit i z chyb kapitalismu."
Tohle je jedna z prvnich veci se kterou souhlasim. A proto je potreba jen prubezne doladovat system, ktery z tech co mame funguje nejlip, je nejbliz lidske podstate a vyvarovat se pokud to jde regulacim nebo navratu ke komunismu, ktery je v dlohodobem meritku zcela nefunkcni.

V nekterych oblastech je spavne slovo, v tom zbytku uz to byl absolutni propadak. Pisete neco o uplatcich dnes, ale zcela zamerne ignorujete jak to tady fungovalo pred 89. Diskutovat s nekym kdo selektuje fakta aby za kazdou cenu obhajil svou ideologii je asi zbytecne, to je nekonecna diskuze :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Btw. komunismus a socialismus jsou postaveny na vire, ze lide chteji a budou konat dobro ve prospech vsech, ale to je zcela zasadni nepochopeni lidske podstaty (resp. podstaty zivota). Staci se podivat, kam to vedlo v minulosti, na to mame dostatek dukazu. Lidskou podstatu nezmenite a uz vubec ne narizenim shora.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Lidskou podstatu nezmenite a uz vubec ne narizenim shora."

A když běloch nerasista poklekne před černochem a omlouvá se mu, že je běloch, tak to není měnění lidské podstaty? Těch případů je víc, takže bych s tímhle tvrzením byl opatrný. Lidská podstata se za těch tisíc let změnila v mnoha ohledech.

Podstata dnešního kapitalismu je zneužívání lidské blbosti a chorobné chamtivosti (normální chamtivost je OK), ale mě zatím nezměnil a nehodlám oslavovat i ty podnikatele/firmy co jsou na tom založeny. Někdo se narodí hloupější a někdo jiný chytřejší to zneužije poskytnutím nevýhodné půjčky - ano stát by měl toto ovlivnit, stejně jako by měl zamezit chronickému odtoku peněz mimo své území.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"A když běloch nerasista poklekne před černochem a omlouvá se mu, že je běloch, tak to není měnění lidské podstaty?"
Neni, kdyby to tady udelali mistni neonacisti, byla by to pravda. Tohle udelali lide co nesouhlasi s rasismem dlouhodobe, takze to je jen verejne prezentovane gesto. Pokud by tem stejnym lidem co libali boty nekdo sahl na majetek, jejich chovani by se dramaticky zmenilo. Zaklad lidske podstaty, ze vetsina bude delat dobre hlavne pro sebe, se nezmenila a asi ani nikdy nezmeni. Ja nemam problem s bohatnutim lidi, pokud zaroven ostatnim lidem prinasi pokrok nabo dulezitou sluzbu. Coz vetsina technologickych firem prinasi, na tom neni nic spatneho. Spatne je v lidech je zakorenena zavist vuci takovym lidem. Za minuleho rezimu se sice na oko hralo na konani dobra pro blaho spolecnosti, ale na pozadi si skoro kazdy hrabal stejne jako v kapitalismu pro sebe, kradl kde to slo a slo to opravu dobre, protoze nebyl problem uplatit kohoholiv. Nasledek verejneho majetku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tím černochem jsem napsal jako příklad vnucené hlouposti, která jde proti přirozenosti-zdravému rozumu.

Míra krádeží a úplatků za minulého režimu byla menší a hlavně ty prostředky zůstávaly v drtivé většině v ČSSR. Kolik komunistických funkcionářů mělo tajné konto ve Švýcarsku nebo uteklo s miliardami do zahraničí? Uzavřené hranice a státní banka měly kromě mínusů i plusy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"To s tím černochem jsem napsal jako příklad vnucené hlouposti, která jde proti přirozenosti-zdravému rozumu."
To neni pravda, to neni vnucene, to ti lide delaji dobrovolne, protoze chteji ukazat, ze nejsou rasisti.

"Míra krádeží a úplatků za minulého režimu byla menší a hlavně ty prostředky zůstávaly v drtivé většině v ČSSR. Kolik komunistických funkcionářů mělo tajné konto ve Švýcarsku nebo uteklo s miliardami do zahraničí? Uzavřené hranice a státní banka měly kromě mínusů i plusy."
Tohle snad ani nemuzete myslet vazne? Nebo jo? Staci se podivat na pripad Babis, ktery zrovna jedno takove konto ve Svycarsku mel, to ho ostatne dostalo tam kde je ted.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„To neni pravda, to neni vnucene, to ti lide delaji dobrovolne, protoze chteji ukazat, ze nejsou rasisti."

Dělají to dobrovolně, protože jsou hloupí a tu hloupost jim někdo/systém vnutil. Už samotné ukazování, že nejsem rasista je hloupé a ten způsob? Pokud to podle tebe není hloupé, tak nemám slov. Kechlibar to na svém webu hezky popsal. Volná citace - kluk chodí na demonstrace BLM, aby tam byl vidět a měl větší šanci, že půjde s nějakou na rande. Jak dobrovolné.....

Nějaké podrobnosti o datu založení a částce na tom kontě? A pokud možno i další příklady, přece jenom, jeden komunista jaro nedělá a těch příkladů po roce 1989 je opravdu mnoho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Dělají to dobrovolně, protože jsou hloupí a tu hloupost jim někdo/systém vnutil."
To jsem necekal, ze uz budete zabihat az do tak extremich nesmyslu. To ze Vam to pripada hloupe, proc ne, je to Vas nazor a proti tomu se neda nic namitat. Ale kdo jim tohle vnutil? To je jejich dobrovolne rozhodnuti. A sam to taky pisete, akorat nevim z jakeho duvodu to desinterperujete.
"kluk chodí na demonstrace BLM, aby tam byl vidět a měl větší šanci, že půjde s nějakou na rande."
Je to dobrovolne rozhodnuti a v tomto pripade ani neni moc hloupe. Chce zbalit zenskou, musi pro to neco udelat, zvlast kdyz chce lovit zrovna v techto vodach. Kdyby chtel "pravou jizanku", zacne se natrasat nekde na demosntracich jizanskych rednecku.

Zkuste precist Kmentu, Boss Babis. Ony se ty dukazy tezko hledaji, protoze STB dukladne zametla stopy skartaci spisu velkych ryb. Pokud se bavime o uplatcich, ty byly v podstate na dennim poradku i pri nakupu masa. Kradlo se vsech podnicich ve velkem a nikdo to neresil, proc taky. Bud se pridal a neco z toho mel, nebo se na to vykaslal, nejakym zpusobem to osetril. Nikomu se nechtelo (nebylo to jeho, resp. nemelo to zadneho vlastnika) resit protokoly a vypovedi na VB. Jen kdyz uz to bylo opravdu extra se to vubec dostalo do policejnich statistik. Navic ty se fixlovaly taky. Priklad za vse je Ladislav Hojer, seriovy vrah. I kdyz vysetrovatele vedeli, ze ma urcite na svedomi vice vrazd a mohli jeste nejake vysetrit, prikaz shora byl uzavrit. Protoze v lidove demokraticke zemi nemuze byt zadny seriovy vrah, to je jen na prohnilem zapade. Je potreba pokud chcete vest podobne diskuze, se zacit vice venovat studiu historie a vyvarovat se selekci informaci, ktere se Vam nehodi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl pod společenským tlakem, takže žádná dobrovolnost. Na tom prohnilém západě je teď v módě sebemrskačství a kdo nejde s námi jde proti nám. Doporučuji si o tom něco zjistit, třeba i od toho Kechlibara. To není dobrovolnost. Pardon i jako částečný sympatizant s komunismem si svobodu a dobrovolnost představuji víc svobodněji.

K Babišovi. Takže tvrzení bez důkazů. Švýcarsko je demokratická-kapitalistická země, ale asi holt musí chránit své klienty, smutné. Tím netvrdím, že Babiš tam něco neměl, ale bylo toho málo a Babiš je jen jeden. Úplatky jsem v pozdějším komunismu nezažil a v kapitalismu taky ne, ale umím číst a všechny ty aféry po sametu jsou svým rozsahem větší než tehdejší švestičky z vlastní zahrádky. A to, že se někdy něco nevyšetřovalo a zametalo se to pod koberec? To se stává i na tom západě. Např. sexuální zneužívání tisíců nezletilých britek stálo ČT za jeden článek - aby se neřeklo. Přitom ten rozsah a přístup britské policie a politiků je nechutný. Něco v takovém rozsahu komunisti nikdy neudělali.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Byl pod společenským tlakem, takže žádná dobrovolnost. Na tom prohnilém západě je teď v módě sebemrskačství a kdo nejde s námi jde proti nám. Doporučuji si o tom něco zjistit, třeba i od toho Kechlibara. To není dobrovolnost. Pardon i jako částečný sympatizant s komunismem si svobodu a dobrovolnost představuji víc svobodněji."
Ale to ze jsou lide manipulovatelni je zcela bezna vec, navic ignorujete miru takoveho chovani. Ve skutecnosti jsou tito lide v mensine, dokonce bych si troufl rict, ze jich je minimum. To ze tohle lide nejvic sdileji na soc. sitich je jina vec. Staci se podivat na pocty demonstrantu. Ale spolecensky tlak byl v komunisticke ere na uplne jine urovni, budes ve strane, budes mit vyhody, reknes neco proti komunisticke strrane, budes mit tezke problemy. To je prece naprosto nerovnatelne a je to z Vasi strany jen prkrucovani a selekce.

"K Babišovi. Takže tvrzení bez důkazů." Za dukazy to lze tezko oznacit (resp. samy o sobe by u soudu neuspely), ale jsou to velmi sline voditka, ktere nelze brat na lehkou vahu. Nakonec p. Kmenta uz sve kvality opakovane prokazal v minulosti a to ze z jistych duvodu neni vule to opravdu dukladne prosetrit policii se nemusime bavit. Samozrejme si dobre uvedomuju limity ceske demokracie a kapitalismu, ale to neznamena, ze je to ted horsi nez driv. Nevim jak jste na tom byl, treba diky stranicke legitrimaci Vasich rodicu a dobrem socialnim zazemi z toho vyplivajiciho, jste uplatky nezazil. Ja treba jo, kdyz otec chtel jiny nabytek, nez ten hnusny umakartovy shit, musel nalozit 6 l slivovice, k tomu nejake vino a po predani v jednom statnim podniku jsme ho meli do tydne doma.

"A to, že se někdy něco nevyšetřovalo a zametalo se to pod koberec? To se stává i na tom západě."
Ale jde o miru a pokud se to proflakne diky napr. novinarum, padaji hlavy politiku a zodpovednych osob, ne obcanu, kteri na to upozornili. Napr. Pentagonské dokumenty a Watergate jsou toho dukazem.

"Přitom ten rozsah a přístup britské policie a politiků je nechutný. Něco v takovém rozsahu komunisti nikdy neudělali."
O tomto nevim, poprosim o zdroj. Ale opravdu chcete vytahovat neco takoveho a ignorovat napr. komunisticke lagry? Jestli jste se chtel strelit do nohy, prave jste si ustrelil obe dve :D
"V roce 1953 bylo na Jáchymovsku v celkem patnácti táborech vězněno 12 000 politických vězňů." (sic jen wikipedie, ale v tomto pripade jsou informace vicemene v poradku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pravn%C4%9B_pracovn%C3%AD_t%C3%A1bo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Komunismus se stejně jako ostatní systémy v čase vyvíjí. Lágry a justiční vražda Milady Horákové? Proč to ti idioti vytahují 30 let po pádu komunismu u nás a minimálně 50 let od doby, když sami komunisti tohle odsoudili a už se tak nechovali? Je to propaganda pro slaboduché. Dnešní komunisti s tím logicky nemají nic společného, když i ti minulí to odsoudili. To je jako odsuzovat dnešní američany kvůli otroctví - což se vlasně děje, ale já to považuji za kravinu, ty oslavuješ sebemrskačství. Kdy byl v ČSSR uzavřen poslední lágr? Ano, hodně dávno před rokem 1989. Dnes nám podobné pracovní tábory chybí, protože část obyvatel si neváží bytu zdarma, zničí ho a ještě má dluh za nájemné, zatímco ostatní mají hypotéky na desetiletí, pokud na ně vůbec dosáhnou.

Zneužívání dětí v Británii i dnes zametají pod koberec, žádné tresty po odhalení nebyly a dokonce to jede dál. Kdo má žaludek se v tom bahně máchat, tak
Rotherham child sexual exploitation scandal
Upozorňuji - jen špiška ledovce, další města následují a neskončilo to. Ať žije západ, komunismus byl to samé co nacismus, kdo sloužil v ČSLA, tak byl to samé co esesák, styďme se za ČSSR!!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Komunismus se stejně jako ostatní systémy v čase vyvíjí. Lágry a justiční vražda Milady Horákové?"
Vzdyt to je jen spicka ledovce, ktera ukazuje, jak se choval stat ke svym obcanum. Perzekuce, i kdyz se pozdeji trochu umirnily, byly celou dobu. Za celou eru maji na svedomi obrovske mnozstvi zmarenych, nebo jen znicenych zivotu. Meli jsme v rodine jednoho politickeho vezne, 12 let za nic a do konce zivota znicene zdravi a psychika. Nekteri dnesni cesti komunisti maji za vzor stalinismus (napr. frakce Marty Semelove) a za me se ani KSCM dostatecne nedistancovala od sve minulosti. Bohuzel se komunistum neda verit a i predseda Filip to neustale dokazuje, napr. nedavne prohlaseni popirajici historicka fakta. Komunisti lhali svemu narodu 40 let a neni duvod se domnivat, ze ted svym volicum rikaji pravdu (a jsou na to dukazy).

"Zneužívání dětí v Británii..."
Podivam se na to, na nejakou informaci si matne vzpominam. Kazdopadne stale plati to co jsem psal driv. Nevic je velky rozdil, kdyz takove veci provadi stat v souladu se zakonama danne zeme a protipravni jednani skupiny osob.

"Ať žije západ, komunismus byl to samé co nacismus, kdo sloužil v ČSLA, tak byl to samé co esesák, styďme se za ČSSR!!!"
Napsal jste to sam, sice to neni uplne pravda, ale je to bliz pravde nez to ostatni co pisete :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Semelová je extrém, který vyvolal jiný extrém. Dneska je primátorem Prahy idiot, co popírá roli Rudé armády na osvobození Prahy. Přitom je to jasně historicky dané - nacisté se báli a ustupovali Rudé armádě. Měli tady milion dobře vycvičených chlapů, takže nějací Vlasovci byli pod jejich rozlišovací schopnosti. Pan Hřib je jako zajíc s medvědem za zády (o kterém neví nebo v jeho případě nechce vědět) co si myslí, že ten vlk utekl kvůli němu. Když se píše o Stalinovi, tak by rozumná debata měla vypadat klasicky - plusy a mínusy. Za cara v Rusku lidi umírali jak na běžícím pásu jenom kvůli nedostupné lékařské péči. To Stalin nám všem zachránil život před národy ze západu, co nás chtěly vyhladit. Lidi si neuvědomují, že Stalina jsme zažili na plný plyn, mohl si s námi dělat co chtěl, Hitlera jen tak na volnoběh a stejně je z čísel jasné, že nacismus se z komunismem nedá moc srovnat, natož tvrdit, že jsou si rovni. Pravda je v číslech.

Dneska máš zase plno zničených životů bezdomovců, přičemž si to většina nezaslouží. IMHO bych byl raději politický vězeň nebo na svobodě šikanován komunisty, než bezdomovec, ale to je každého věc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Dneska je primátorem Prahy idiot, co popírá roli Rudé armády na osvobození Prahy."
Ne nic takoveho nedela, to je Vase desinterpretace. Pokud pristupujete k historii jako Filip, tak se samozrejme muzete na situaci divat jinak, ale to nic nemeni na faktu, ze to jsou lzi.

"To Stalin nám všem zachránil život před národy ze západu, co nás chtěly vyhladit."
Ne narody ze zapadu, ale nacistickym nemeckem. Opet lzi a prekrucovani. Btw. Stalin zabil miliony a jediny duvod proc osvobozoval evropu byl rozsireni sfery vlivu. Stalin uz pred valkou rikal, ze necha evropu pobit sebe navzajem a pak si ji prevezme. Ano pravda je v cislech, komunismus ma na svedomi vic zivotu nez nacismus a muzete to okecavat jak chcete. Akorat nacisti vynikali v rychlosti, za jakou to zvladli.

"Dneska máš zase plno zničených životů bezdomovců"
Velka cast je na ulici zcela dobrovolne, znam z rad svych vrstevniku spoustu pripadu. Nic neni dokonale, ale jsou lide a organizace, ktere se snazi s tim neco delat.

"raději politický vězeň"
To by jsme si teprve rekli az by takova situace nastala, od klavesnice se to hezky teoretizuje...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Ne narody ze zapadu, ale nacistickym nemeckem."
Mám zde vypisovat seznam národností co bojovaly po boku němců a/nebo těch co nás připravily o pohraničí? Snad nemusím.

„"raději politický vězeň"
To by jsme si teprve rekli az by takova situace nastala, od klavesnice se to hezky teoretizuje.."

Třeba takovej Vašek Havlů jak ten za komunistů trpěl. Musel jezdit do práce svými luxusnímy auty, to bych fakt nedal. Bavím se o politických vězních z posledních 20 let komunismu, ne o těch za Stalina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Mám zde vypisovat seznam národností co bojovaly po boku němců a/nebo těch co nás připravily o pohraničí? Snad nemusím."
Tak prosim, muzete zacit.

"Třeba takovej Vašek Havlů jak ten za komunistů trpěl. Musel jezdit do práce svými luxusnímy auty, to bych fakt nedal."
S temato hovadinama na me opravdu nechodte (tim nemyslim konretne ty auta). Konspiratorske a rusofilni weby siri totalni lzi, ktere pak Vam podobni hltaji, protoze se jim to hodi. Uz jsem podobne diskuze zazil opakovane a nechce se mi zase rozbijet argumentama klasickou paletu nesmyslu a lzi. Ale pokud si za kazdou cenu chcete nabehnout na vidle, klidne pokracujte.

"Bavím se o politických vězních z posledních 20 let komunismu, ne o těch za Stalina."
Kapitola "Politické izolace"
https://www.abscr.cz/data/pdf/sbornik/sbornik5-2007/kap03.pdf

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žádné konspirace. Havel bojoval a žil v komunismu asi 20 let. Jak dlouho by bojoval proti nacistům za protektorátu? 2 dny? Ale prý byl nacismus a československý komunismus stejný - dle mě asi tak stejný, jako ty dva časové úseky.

Seznam národností si v konkrétních rolích ozvěž sám - jednotky SS byly svojí národní pestrostí jako jednotky NATO. Za odtržené pohraničí nese zodpovědnost VB, Francie atd. Jsi trapák, že máš potřebu to zpochybňovat.

Ten odkaz mě nemůže přesvědčit. Bezdomovec to má horší. Celkově jsem o různých vězeních i z moderní doby četl mnohem horší věci a to nejsem citlivka co se po přečtení slova waterbording orosí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ale prý byl nacismus a československý komunismus stejný" Ale jediny kdo to tady dokola pise, jste Vy.

"Seznam národností si v konkrétních rolích ozvěž sám - jednotky SS byly svojí národní pestrostí jako jednotky NATO. Za odtržené pohraničí nese zodpovědnost VB, Francie atd. Jsi trapák, že máš potřebu to zpochybňovat."
Takze obykly information distortion nebo nevedomost. To ze naverbovali pozdeji do SS ruzne narodnosti se tehdejsiho ceskoslovenska nijak nedotklo. V pocatku valky to byli predevsim nemci. Po anexi dalsich zemi, nebo akceptovani nacistickych vlad v nekterych zemich (Slovensko, Madarsko)
se tam zacali objevovat i dalsi narodnosti. Ale ti nemeli zajem o nasi likvidaci, to meli predevsim Nemci. Btw. povazovat lezerni pristup Francie a nebo Velke Britanie k obsazeni sudet a nasledne CR za zamer likvidace nasi zeme je uz absolutni nesmysl a ovykle prekrouceni faktu komunistu. Nejdriv si nastudujte, v jake situaci byl svet po 1. svetove valce, v jakem stavu se nachazela treba francouzska armada a pak se muzeme bavit dal.

"Ten odkaz mě nemůže přesvědčit."
Ten jenom dokazuje, ze politicti vezni byli i v poslednich fazich chcipajiciho realneho socialismu v CSSR. Ja Vas o neicem presvedcovat nepotrebuju, jen nemam rad lzi, ktere nejsou nijak vyvraceny.

Ale co, kaslu na to, nema to zadnou cenu. Jdu radsi delat neco co ma vetsi smysl, treba 3 hodiny cumet do zdi. Lzi uz bylo na dnesni patek vice nez dost. Preju hezky zbytek dne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Zneužívání dětí v Británii i dnes zametají pod koberec, žádné tresty po odhalení nebyly a dokonce to jede dál"
Pokud se dobre divam, uz bylo v teto kauze x lidi odsouzeno, takze opet lez a to jsem zatim jen tak lehce proklepnul. Konkretne min. 35 lidi odsouzeno. Takove fakta Vy predkladate? Overujete si alespon neco co napisete, nebo to jen tak strilite od boku co si vymyslite?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš fakt mimo. WOW 35 lidí z mnoha tisíců bylo odsouzeno. Další policajti a politici co to kryli ani odsouzeni nebyli. Stačila poloomluva. Čti dál, zatím seš jen na začátku a i ten začátek si pochopil špatně, takže pár dnů minimálně...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

0 a 35 je ve sve podstate nekonecne velky rozdil. A pokud se tady chcete ohanet fakty, je to jednoznacne fail. Takze nevim co jsem na tom pochopil spatne, uznani omylu je zakladni predpoklad diskuzni kvality kazdeho jedince, misto podobnych plku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě sám uvádiš, že je důležitější role systému, proto jsem bral jako samozřejmost, že nějakého přímého pachatele odsoudili, ale jde o příběhy starostů, vedoucích policistů atd. Selhání systému a prd. Pořád se oběti musí bát, že budou obviněni z rasismu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uplna spravedlnost bohuzel neni a nikdy nebude. To je holy fakt se kterym se musime smirit. Komunismus na tom byl podstatne hur, takze tahle argumentace je zcela bezpredmetna. Tady se da jen rict, ze se musime poucit z chyb a uz je neopakovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A tady se muzete presvedcit, jakym realnym zpusobem se KSCM distancovala od sve minulosti. Nabude to pro Vas asi lehke cteni :D

https://plus.rozhlas.cz/jak-je-slozite-se-omluvit-7833162

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč zase ten pubertální smajlík? Mně to stačí, musím být v dnešním světě skromný. Jak že se amíci omluvili jen za nelegální invazi do Íráku, která stála statisíce životů? Jak se omluvili jen za 500 tisíc mrtvých dětí co zemřeli kvůli sankcím?
https://www.youtube.com/watch?v=bntsfiAXMEE

Takže bez jakéhokoliv přehánění - v tomto případě Zlatí komunisti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"musím být v dnešním světě skromný"
Jestli neco podobneho povazujete za skromnost, asi opravdu nema cenu dal diskutovat. Oficialni omluvu KSCM nikdy nerealizovala a to je podstata problemu, ktery nechcete videt. Rika se tomu ruzove bryle.

"Takže bez jakéhokoliv přehánění - v tomto případě Zlatí komunisti."
Jasne, ono je lepsi totiz primo vrazdit sve lidi, nez neprimo zabit lidi v cizi znepratelene zemi.

ps.: pubertalni smajlik proto, ze Vase chabe a prekroucene argumenty me cim dal vice rozesmivaji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Jasne, ono je lepsi totiz primo vrazdit sve lidi, nez neprimo zabit lidi v cizi znepratelene zemi."

Z hlediska celkového pohledu zcela určitě a hlavně to tvoje pokrytecké NEPŘÍMO - hahaha. Rudí Khmérové byli totální idioti, ale díky tomu, že neměli touhu expandovat (narozdíl od nacistů a USA) byli pro svět menším nebezpečím. Z hlediska nebezpečnosti je agresivní demokratický režim horší než diktátorský, i když ten diktátorský zabil více svých lidí. Píšu -více- protože amíci taky zabíjeli svoje lidi.

Např.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Julius_a_Ethel_Rosenbergovi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ani neni argumentace. Ano neprimo, protoze to nebyl zamer. Komunisti lidi vrazdili zcela zamerne jako naciste a v tom je sakra rozdil. A hodite odkaz na Rosenbergovy, ja uz to asi vzdavam. Uz je to stejne v tom uzkem sloupecku skoro necitelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Míra krádeží a úplatků za minulého režimu byla menší a hlavně ty prostředky zůstávaly v drtivé většině v ČSSR..."
Hm, hlavně celá ta estráda začala bezprecedentním vyvlastněním soukromého majetku (znárodněním) a ekonomickým kolapsem, který vyvolal "měnovou reformu" (znehodnocení soukromých úspor), ale kradlo se a uplácelo prý méně... tebe asi Sputnik přinesl z paralelního vesmíru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měnová reforma byl i důsledek druhé světové války. Je třeba dodat, že ani po měnové reformě nikdo neměl hlad a nikdo se nestal bezdomovcem narozdíl od kapitalismu. Dnes se krade např. pomocí inflace, ale ekonomičtí negramoti mají potřebu hájit zlodějský systém, protože jim přece nikdo nic nekrade. Jenom ta střední třída z nějakého záhadného důvodu chudne a už skoro ani nemá na vlastní bydlení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Míra krádeží a úplatků za minulého režimu byla menší a hlavně ty prostředky zůstávaly v drtivé většině v ČSSR. Kolik komunistických funkcionářů mělo tajné konto ve Švýcarsku nebo uteklo s miliardami do zahraničí? Uzavřené hranice a státní banka měly kromě mínusů i plusy."

Jako vážně? Ty jsi redaktor Krasnaje zvezdy? Jenom tolik peněz kolik Československo prodělalo těžbou a vývozem do CCCP jedné z nejstrategičtějších surovin pro několik set příštích let je naprosto skandální.

Že KSČM nemá s KSČ nic společného? Co takhle výroky předsedy strany ( který mluví i za další členy KSČ )?
„Členové KSČM a další čeští občané kladně hodnotí skutečnost, že ruská vláda nemá zájem na tom, aby nutila místní úřady stavět památníky těm českým legionářům, kteří v Rusku nikoho neosvobozovali a neudělali nic dobrého pro nejskvělejší světovou socialistickou revoluci minulého století v roce 1917 v Rusku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Technicky vzato i patentové právo a autorské právo jsou komunistický vynálezy."

To jsem netušil, že Anglie v 17. století byla komunistická.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc rad bych videl, jak by Vam ta neviditelna ruka trhu, kterou tak vzyvate, dala poradou facku...
Kapitalismus bez regulaci by pravdepodobne resil nektere ekonomicke problemy, ale nedalo by se v nem zit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..ale jak historie dokazuje: JE, více než jen "špatnej.." kapitalista, na Tebe naprosto sere, zajímá ho pouze jak co nejvíce vytěžit ze Tvé práce, komunista, ten aspoň tvrdí, že Tě má rád, ale zároveň Ti také tvrdí, co si máš myslet, a jak máš žít.. obě tyto zrůdné , extrémní ideologie, jsou samostatně, v dlouhodobém horizontu: NEPOUŽITELNÉ..! tolik k tomu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v podstatě ano. Žijeme v šedi. Rozumět jejím odstínům, které se prolínají vyžaduje mentální kapacitu a tu někteří nemají. Pak je tu druhá skupina (což bude většina plevelující IT diskuzi politikou), která ji má,ale je buď natolik egoistická, či líná neustále přehodnocovat názory což způsobuje nepříjemnosti nebo jinak postižená ( deprivanti a psychopati s nedostatkem empatie)
Pak si už jen stačí vybrat stranu - "obří vyplachovač" nebo "hovnový sendvič" jedno bránit a druhé odsuzovat. Vystudoval jsem filozofii, četl všechno co souvisí s počátky ideologií, které si všichni berou do huby a tak vím,že nás formovaly všechny tyto teorie a přestože mám nějaký politický názor, vážím si všech i těch protichůdných. EU, ani Stalin nikdy nebyli komunisté, stejně jako nikdy neexistoval slušný kapitalismus (předpoklad křesťana jež ctí desatero, to nemůže u ateistického vychcaného pragmatika nikdy fungovatzdejší) a tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Debil nad tím mávne rukou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to tak a v čase se to mění, já už jsem ve věku, kdy mne formuje čistě selský rozum, ale vím moc dobře, že někdo, k rozumu a NADHLEDU, nedojde dosmrti..!! a právě takový, jak správně říkáš: egomaniakální idioti, mají potřebu své amatérské, politické slinty a svou jedinou správnou, "pravdu", zasírat, do všech NEPOLITICKÝCH diskuzí..!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je jedno jaký máte politický názor. Jde o to, že pokud jim plevelíte IT diskuzi jste idiot (doplňte si před to jakého idiota chcete - komunistický, superpravicový, fašistický... ale pořád idiot)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele troubeline, kdyz uz se o mne chces otirat, tak se napred podivej sam do zrcadla. Tech hovezin co jsi tu napsal, ktere vydavas za "nazory" by pomalu vydali na knizku. Jedna z tvych perlicek za vse..vyber pro notebook je "neplastova" vanicka..
To ze se ti nelibi, kdyz ti nekdo ty fatazmagorie zpochybnuje, je tvuj problem a nemas s nima lozit do diskusi. A pokud musis uz placat vesele svoje nesmysly, tak aspon neprekrucuj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš z tý hliníkový vaničky nějaký trauma, přitom je to normální požadavek zlepšující vlastnost výrobku. Fakt nemám potřebu ti to po 101 vysvětlovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ty máš z tý hliníkový vaničky nějaký trauma"
.. to mas spis ty ne? :D.
Jinak mne nic vysvetlovat nemusis. Vysvetluj si sam sobe, ze si das v principu druhorady parametr a pak brecis v diskusi, ze si neumis vybrat notebook...A tak je to minimalne s pulkou tvych komentaru, ktere jsou odtrzeny od reality, coz ty samzorejme nechapes a hrozne se tomu divis.
Takze pokud ti muzu dat radu..otirej se v prve rade sam o sebe. Blbosti si tady napsal tolik, ze te to radi na mistni vysluni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase máš problém s chápáním psaného textu. Mám dva notebooky, takže si umím vybrat. Jen mě jako např. u aut štve ten mizerný výběr a blbá technická řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja si na tu diskusi dobre pamatuji, takze laskave aspon neprekrucuj a nelzi. To ze mas notebook nic nemeni na tom, co jsi v te diskusi psal.
Tvoji "vanicku" jsem tady dal jen jako ukazku tvych nesmyslnych komentaru. Kdyby se mi chtelo, muzu tady podobnych prikladu napsat dalsich X.
Mne je uplne jedno, co si vybiras nebo nevybiras. Je mi uplne taktez jedno, co si myslis. Stejne to v tech diskusich schytavas porad dokola.
Ale neni mi jedno kdyz lzes a opiras se u toho o mne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale já nejsem slaboch jako ty - já to schytávání klidně vydržím. A pokud někdo napíše argument, který mi dokáže, proč je hloupé mít na výběr kromě 250 plasťáků i 80 hliníkových vaniček, tak to klidně uznám. Tys to nedokázal, tak se neoháněj nějakým odkazem na tu diskuzi, kterého se fakt nebojím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi veeeeeeelky hrdina .. asi plati, ze cim hloupejsi komentar napises, tak tim budes hrdinstejsi, co? :)
Nemas to v ty hlave trosku pomotane, protoze zacinas i na svuj level placat pate pres devate..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zase bez argumentu a jen osobní útok. Ano, proti tobě jsem hrdina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A zase bez argumentu a jen osobní útok"
..."Ale já nejsem slaboch jako ty", "Takovej druhej Tombomino" .. ty si opravdu nevidis do huby a semeles co se da, i svoje invektivy, ktere prekroutis. Skoda, ze ten cas, ktery tady travis placanim, nevenujes sebevzdelani a studiu.

Mne uz to placani s tebou nebavi "hrdino" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opírat svůj argument o většinu je typický příklad slabošství, uvědom si to.

"Takovej druhej Tombomino"
To není urážka ani osobní útok. Pod názory někoho, kdo se bude vyjadřovat jako já ti dávám svolení napsat "Takovej druhej Palomino" třeba 100x.

Diskuze s tebou mě nebavila nikdy, ale doufal jsem, že přispěje i někdo jiný, kdo ti třeba pomůže a já se konečně dozvím, proč mám tak hloupý požadavek na větší možnost výběru mezi materiály notebooků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Opírat svůj argument o většinu je typický příklad slabošství, uvědom si to."
.. no to tak mozna pro Tebe, kdo si fantaziruje o sto sest. Ja se opiram o svoje diskuse s tebou, kdy jsem ti nekolikrat vyvracel bludy, ktere jsi tu psal. To ze ty to zase pochopis uplne jinak..je ehmm..znamka toho, ze nedokazes ty diskuse chapat.

"Takovej druhej Tombomino"
.. samozrejme, ze je to invektiva, protoze to bylo mysleno negativne. Takze opet prekrucujes a seres si do huby. Mi je uplne jedno, k cemu mi davas svoleni. Ja ti zadne svoleni nedal a proto jsem ti psal, at se do mne laskave prestanes otirat.

"Diskuze s tebou mě nebavila nikdy,"
.. to je vzajmne, hlavne po zjisteni, ze na druhe strane je vlastne prazdno.

"a já se konečně dozvím, proč mám tak hloupý požadavek na větší možnost výběru mezi materiály notebooků."
.. opet lzes. Diskuse nebyla o vyberu materialu, ale zacala o tom, ze si neumis vybrat notebook, kdy jeden z tvych "neprekonatelnych" pozadavku byla hlinikov vanicka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem požadavek na hliníkovou vanu a pokud možno kvalitní chlazení využívající té vany. Normální pořadavek.

Cituj mě (klidně i volně), tak, že z toho bude jasné, že si neumím vybrat notebook. Vzhledem k tomu, že moje nároky na výkon notebooku jsou malé, tak ten jediný problém zůstal v tom materiálu a provedení chlazení. Moje požadavky jsem v té diskuzi napsal, ale ty sis dokola mlel svoje o tom, že nevím co chci. To je pak těžké...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Vzhledem k tomu, že moje nároky na výkon notebooku jsou malé, tak ten jediný problém zůstal v tom materiálu a provedení chlazení."
.. a to je prave to, co nedokazes vubec pochopit. Ze problem jsi ty, tvuj pristup k vecem a ne v materialu a provedeni chlazeni, pokud nemam zadne naroky na vykon. Ukazkovy priklad nesmyslneho dogmatismu. Takze jsi si to cele potvrdil sam, ze jsi mimo se svyma nazorama. Coz se ti tam snazili myslim 2 dalsi lidi taky vysvetlit. Marne. Dokonce jsi se od te doby neposunul ani o milimentr :)
Diskuse je s tebou jen ztrata casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ze problem jsi ty, tvuj pristup k vecem a ne v materialu a provedeni chlazeni, pokud nemam zadne naroky na vykon."

1) Nauč se česky, ta věta nedává smysl.
2) Moje nároky na výkon nejsou nulové, ale malé a klidně bych vzal výkon i větší, ale ne za přemrštěnou cenu, kterou si hliník nezaslouží.

Výrobci se tě snaží natlačit do škatulky a ty to obhajuješ. Je to stejné jako s výbavovými stupni u aut a jejich nesmyslném navázání na výkonnější motory. Většinu lidí to sere, bohužel s tím nemohou nic dělat, ale neoslavují to a neútočí na lidi co na tenhle nešvar upozorní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"1) Nauč se česky, ta věta nedává smysl."
.. ty perlis, ty jsi zmatenejsi jak vcela na jare :)

"Většinu lidí to sere, bohužel s tím nemohou nic dělat, ale neoslavují to a neútočí na lidi co na tenhle nešvar upozorní."
.. ne, ty mas nesmyslne naroky, ktere chteji svoje vysnene zlate tele a nejsi schopen se pohnout ani milimetr nazorove, ze takova zlata telata se podle tvych predstav a ceny nedelaji nehlede na to, ze ty vzhledem k "vykonovym nenarokum" takove zlate tele ani nepotrebujes. Dneska se bezne notebooky, ktere byly pred 10+ lety 2,5kg cihly s "tucnym" chlazenim presunuli do placek. To ty nechces, jak jsi psal..protoze to nema "chlazeni z tveho zlateho telete". To ze to takove chlazeni dneska nepotrebuje, protoze tech 15W pri spravne zvolenem modelu uchladis celkem s prstem v nose bez toho, aniz by to v beznych cinostech bylo hlucne..to te nezajima, coz byl kdysi pred 10+lety duvod tech chlazeni. To neni pro tebe argument..ty mas preci svoje zlate tele. Pak nastupuje tvoje dalsi volba ze zlateho telete..a sice hlinik. Zrovna v tech plackach se hlinikove nebo magneziove tela pouzivaji docela casto, ne jen plasty. Jenze..protoze ty mas vysnene zlate tele, ktere nesmi byt placka, tak to odmitnes. A modely v ne-uplnych plackach, ktere maji plastove dno nechces, pricemz dulezitejsi, je ale jak je provedeno chlazeni, ne jestli to ma hlinikove dno, nebo ne. A do tretice je tu na konci ta cena. Takze kdyz uz by se nejake zlate tele naslo snad podle tvych predstav, to znamena s "lepsim" chlazenim (alias ne-placka) ktere, ale ve skutecnosti na nic nemas, v hliniku bez plastove vanicky..tak je to zase drahe :)
Ty jsi unikat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude unikát. Mám drahou placku a stejně bych ji vyměnil za něco tlustšího co by mělo jiný zvukový projev. Ty pidi větráčky se musí točit příliš rychle. Notebook tak často nepřenáším, tak by mně nárůst hmotnosti vadil méně, než turbínka. V desktopu většinou nerad jdu pod 12 cm nizkootáčkové hovádko, protože to jediné mně vyhovuje.

Dneska není na výběr. Buď předraženou hnusnou placku, nebo herní monstrum, ale i ty herní monstra mají většinou chlazení s horším zvukem než desktop. Apple sice hliník používá, ale to je zas Apple se všema ostatníma nevýhodama, který nemůžu akceptovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jste dva unikati a verim , ze se najde i treti..
Ale ted vazne, lidi fakt neblbnete. Zacal bych tim, ze se podivam, co je momentalne na trhu a vybral bych si notebook, ktery mi vyhovuje. Zacnu u sebe. Mam 1,45kg 15''ku 2,5 roku stary model Samsungu. Vetsinu doby jede v pasivnim rezimu a pokud jede na plnou zatez, nejsem schopny jeho ventilatory rozlisit od hluku v mistnosti. Potazmo jsou neznatelne slysitelne, pokud dam ucho cca 10cm a mene od nej. To je komentar k tomu, ze placky jsou zvukove neprijemne. Ne, neni to pravda, pokud zvolim spravny model.
Hlinik nebo jine metalicke slouceniny pro telo nejsou domenou Apple. Ja mam celokovovy model. Acer dela celokovove modely i v uplne nejnizsich radach, atd.
A ted k tomu co je na trhu...zacnu hned u zminovaneho Acer-u.. Acer Swift3.. celokovove telo, 14'', 1,2kg, Ryzen 4500U-4700U, vetsinou pasivni rezim v beznem kancelarskem provozu, pri zatezi CPU 33dB.
https://www.notebookcheck.net/Acer-Swift-3-SF314-42-Laptop-Review-Fast-s...

Vybrat notebook pro mene narocne az stredne narocne pouziti snad nebylo jednodussi nez je dneska. Vykon tech Renoir placek je na urovni drivejsich 6C H rad Intelu. Pokud zvolim dobry model, hlucne to nebude. To samozrejme za predpokladu, ze clovek nevybira 'zlate tele'.
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zlatý komunisti. Člověk byl zbaven jakékoliv možnosti výběru a tak se nemusel zbytečně trápit! ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se opet nechat vtahnout do politicke diskuze na IT webu, posledne mi to stacilo a nevim jak Vy, ale ja se vetsinou k urazkam neuchyluju. Jen asi jediny komentar, porad lepsi kdyz je to pokrivene konkurencni prostredi v urcitych sferach, nez nulove konkurencni prostredi. Jinak samozrejme slovo komunismus jsem napsal prvni ja (a ucinil jsem tak jen z duvodu ukonceni mozne dskuze timto smerem), ale komunisticke myslenky jste tu zacal sirit opet vy. Regulace jsou typicky socialisticko komunisticky zpusob (ne)reseni problemu a vsichni kdo nechteji selektovat informace jsou schopni videt, kam to v minulosti vedlo. Takze tohle vlakno ukoncime, kazdy si nechame tu svou predstavu o svete kolem nas a resme radsi to co se bezne na IT webu resiva ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V sobotu to bude 70 let, co rudé zrůdy zavraždily Miladu Horákovou. Připomeneme si tak to, co nesmí být nikdy zapomenuto, že všichni komunisti jsou zloději a vrazi a vždycky u nich platí, že co slovo, to lež a co čin, to zločin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jééé, zase Miládka. Přitom je to tak slaboduchý argument. Komunisti se po smrti Stalina dost uklidnili, ale Miládku musíme vytahovat pořád. Kapitalisti a komunisti si ve vraždění a lhaní nemají co vyčítat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To me zajima, pojdme si vyjasnit to vrazdeni vlastniho obyvatelstva. Vykopavam ja za komunisty. Mao 50 mln mkrtvol, Stalin 10 mln mrtvol, Pol Pot 2 mln mrtvol. Zamerne uvadim spodni odhady a bez zapocitani obeti, za ktere sice mohli ale ne primo, jen svou neschopnosti takze treba hladomory. Mas tam neco za kapitalisty, co by se tomu alespon blizilo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus upadá, tak to je smutné. Ještě že komunistické země vzkvétají a rostou do blahobytu - Kuba, KLDR, Venezuela (ti se socialismem probojovali z pozice druhé nejbohatší země jižní polokoule skoro až na dno, kdyby měli spoustu nerostných surovin, třeba ropu, tak by by na tom byli ještě lépe!), Kapverdy,... Škoda, že Čínu a Vietnam tam bohužel nelze zařadit, protože tam je mnohem slabší sociální systém a drsnější kapitalismus než v EU. Ale snad i tam se vrátí na tu správnou komunistickou cestu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kuba, KLDR, Venezuela.
Dostaň jakoukoliv jinou kapitalistickou zemi pod stejné sankce a garantuji ti, že by to dopadlo ještě hůře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co kdybyste šel zvracet politické kecy někam jinam, kde o to budou stát?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, pokud to napíšeš i těm ostatním v diskuzi co s tím začali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předně sankce do kapitalismu nepatří, každý subjekt má mít právo obchodovat si s kým chce. Jsou výsledkém "práce" těch vaších milovaných úředníků.

Na Venezuelu jsou sankce AFAIK pouze z USA a zaměřené na ropný průmysl. Na Kubu jsou sankce také víceméně jen z USA a za dob RVHP měli dokonce prioritní přístup na trhy východního bloku. Nějak to moc nepomáhalo.

Oproti tomu Iran je skutečně pod tvrdými mezinárodními restrikcemi a vede si mnohem lépe. Skoro by se dalo říct, že to je ukázka, že autokratický režim nemusí zabít ekonomiku ale komunismus vždy.

KLDR se izoluje samo a ani mu to nevadí. Nemá skoro co prodat, nemá za co nakoupit technologie, investora tam nepustí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„KLDR se izoluje samo a ani mu to nevadí."

Aha a proto jsem tolikrát (pro jistotu uvádím - prozápadním médiu) četl o mnoha zmařených obchodech. Vůbec netušíš o čem píšeš. Ty tvoje sankce „jen" z USA by nás položily.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně proto, protože Kim potřeboval zlaté WC. Pro dobro pracujícího lidu to nebylo :-)

Jak může sankce jedné země s upadajícím kapitalismem složit vzkvétající komunistickou zemi, to mi vysvětli?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ta jedna země je ta aktuálně nejsilnější (USA), tak lehce. Palomino má pravdu, např. se do Severní Koreje nesmí dovážet ropa, kterou by klidně zaplatili (již je zaplacená) a není to ropa jen pro vrchní prasátko Kima.

Ta poslední věta z tebe dělá ještě většího blbce než seš. I upadající Řím měl větší moc ve srovnání s nějakou pidi zemičkou té doby, která vzkvétala, ale on nepíše nic o vzkvétající Koreji, ale o sankcemi šikanované Koreji. Tak vysvětleno a teď si jdi raději číst komiksy, protože navíc nemáš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem proti sankcím. Ať si každý klidně obchoduje s režimem, který popravuje lidi za politické názory pokud mu to svědomí dovolí. Pointa je v tom, že KLDR byl v hajzlu už před sankcemi (zcela závislý na dodávkách ze SSSR, když ty skončily přišel hladomor, který zabil baj vočko 2 mln lidí a to i přes masivní pomoc z celého světa, včetně USA) a byl by v hajzlu i bez nich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémem KLDR je to, že je v mnoha ohledech závislá na čínské pomoci. Kdyby čínští soudruzi chtěli v KLDR nějakou změnu... ale proč by to chtěli, takhle mají páku udržovat v jisté nejistotě svého největšího ekonomického konkurenta v oblasti a současně zprostředkovaně provokovat ostatní země.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mírně off-topic dotaz, ale snad mě to odpustíte. Jsem donucen sestavit si nový počítač, protože tomu dosavadnímu dosavadnímu postavenému ještě na ivy bridge po osmi letech provozu mainboard odkráčel do silikonového nebe.
Nejraději bych použil board s X570, ale poněkud mě znervozňuje, že všichni výrobci na které jsem narazil ten chipset chladí malým větráčkem. Netušíte jestli někdo nedělá desku tohoto typu s pasivem, příp. jestli někdo nenabízí pasiv jako náhradu toho pitomého větráčku? Předem díky za všechny odpovědi k věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od toho jsou tu různá fóra a poradny. Výhoda spočívá v tom, že váš dotaz pak může najít někdo, kdo má podobný, a odpověď tak může pomoci více lidem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nepochybně pravda, ale byl jsem prostě línej kvůli položení jednoho dotazu za X let si někde zakládat účet. Navíc mám zkušenost, že v poradně, příp. v diskuzích např. na zive.cz se nezřídka objevují odpovědi, jejichž čtení hodnotím jako ztrátu času. Naproti tomu zdejší diskutéry vnímám jako dost fundované a většinou diskutující k věci. :)
Nicméně pokud admin tohle vlákno smázne protože je skutečně offtopic, tak to samozřejmě pochopím jako zcela oprávněné. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud nepotřebuješ tak bohatou konektivitu tak běž do B550 chipsetu je to v podstatě to samé, ale žere to míň a topí to míň, jenom si vybrat správnou desku s dobrým vrm a stále to bude levnější

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si přečti zkušenosti majitelů konkrétních desek. Ten větrák tě otravovat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte X570 Aorus Extreme... ale ta je pěkně mastná. Nebo tam vrazit řeba tohle: https://chlazeni.heureka.cz/primecooler-pc-nbhp1/# pokud se vejde. Osobně bych na X570 rezignoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porid si MSI B550 Tomahawk, pokud je to ATX. Ta deska ma lepsi napajeni nez entry level X570 boardy, nema to vetrak a ma pro vetsinu dostacujici PCIe 4.0
https://youtu.be/m8d4C80Ub_o?t=646
https://www.youtube.com/watch?v=m8d4C80Ub_o

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tom ze sou procesory architektury/generace Skylake ukazkovy šmejd a jeji derivaty sli jeste dal, uz vi naprosto kazdy kto uziva rozum a pracuje v informacnich technologiich, dobre si pamatuju kdyz prisli ve velke slave na trh a prve co progresivne u-/za-vedli byl o 1/3 znizeny zakladovy substrat cimz tyhle procesory pri svych bocich pri pouziti tezsich chladicu praskali nebo se ohejbali:

https://techreport.com/news/29396/skylake-cpus-may-be-damaged-by-pressur...

https://www.pcgamer.com/intel-skylake-cpus-are-bending-under-the-pressur...

https://hexus.net/tech/news/cpu/88628-intel-skylake-cpus-bending-due-coo...

>nastupni modely Kaby Lake, Coffe Lake + rh a dale Comet Lake jenom potvrdili to ze je intel v pekne ryti, kazdy mesic tuny bezpecnostnich chyb na podnose, kdyby se vsechny aplikovali ted jako jsou bez pardonu, klesne IPC tehleh generaci minimalne o 30-40%, dale ty vojeby s cipsety, vojeby s TDP, vojeby s 56 sekundami(PL1, PL2, EWMA a tau), ne dnesni procesory intel-u sou jenom cista osobní parodie, posledni normalni byly Haswell-y a pak to slo do ryti. Byt statem zakazu zcela nakup informacni techniky s procesory Intel a prejdu plne na Zen od AMD, bezpecnost v IT je prvotni cili zasadova, v pripade intel-u vas muze smirovat a ovladat kdokoliv si zamane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale na číslico-zhoubo-světě mě teď pobavila kombinace DDho argumentů.
V diskuzí k úternímu článku: "Intel je dlouholetý partner DDWorld.cz"
Ve včerejším článku: "Apple byl prý vůbec nejvíce nespokojený partner Intelu."

Z toho jasně vyplývá, že Apple nenávidí Intel ještě více, než Číslicová Zhouba, řečeno přímo mistrem samotným, tudíž to musí být pravda. A to je hodně, hodně zlé. Až je mi Applu líto a pak chápu, že cokoli je lepší alternativa, než Intel. I kuličkové počítadlo.
Pak teda přichází otázka, proč nezvolit AMD, ale i tam měl DD pohotovou odpověď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netahej to tady...tahej si to do diskusi pod jeho clanky prosim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nejde, se nesmí. Zato DD občas zajde i sem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, ze je to "tezky material", se kterym se da tezko diskutovat, ale fakt to tu netahej..zbytecne to zasira diskusi, pak se toho nekdo chyti a bude se tady resit DDweb misto clanku. Krome toho, neni ferove se bavit o autorovy na jinem webu.
Dekuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli on je těžký materiál, jak uvádíš, tak ty si po tom kovadlina s parním válcem dohromady.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze je to porad lepsi nez se projevovat jako blbecek, ktereho jedina pridana hodnota je pruzeni v diskusi..
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá, že potíže Intelu nejsou jen "nestihli jsme 7nm technologii", ale půjdou do hloubky firmy na všech úrovních.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.