Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple obviněn z účtování vícenákladů při výměnách baterií

To ani vysvětlit nemůžou... přeci na přímo neřeknou, že jsou to nenažraný hovada a nějak ty prachy ze zákazníků chtějí vyždímat za každou cenu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

... světe div se ...

Komerční společnost, které pomalu dochází dech s inovacemi, chce maximalizovat zisk.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme nemali v pláne vymieňať batériu ale vymieňajú celý telefón preto tá prirážka aby sa im mobl zaplatil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, jedná se o NĚKOLIK uživatelů ze stovek miliónů, proč se o tom píše zde?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

„jedná se o NĚKOLIK uživatelů“

Omlouvání chyby její relativizací?

„proč se o tom píše zde“

Za dostatečně závažný problém, aby se o tom psalo, to považuje BBC, Digital Trends, Apple Insider, Slashgear, Gizmodo, Softpedia a asi padesát dalších webů. Proč bychom to jako problém neměli vnímat my?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Protože je okurková sezóna, proto se píše o kdejaké hovadině.
Zjevně jde o jednotlivé případy které řešily jednotliví technici kreativně a nejde o politiku Apple. Nebo si snad někdo myslí, že kvůli pár set librám si budou kurvit značku když na novém telefonu mají marži 400? Navíc jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí nepozná značkový servis od duhového příp. jinak barevného.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ta baterka ma zivotnost asi rok. Takze drive ci pozdeji to postihne vetsinu uzivatelu.
Tehle neni jedina vec ktera se ted Aple a dalsim vycita. V US se ted naplno rozjizdi kampan za pravo na opravu u elektroniky. U aut to uz davno funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rok určitě ne. Navíc je dva roky v záruce. Co mám tak z okolí zkušenosti:
- jedna už vyždímaná, ale stále původní a způsobu využití stačí - 9 let!, iPhone 3G
- jedna kapacitou OK, ale nafouknutá 2,5 roku - iPhone 5 - výměna
- Kapacita pořád OK, ale začíná zřejmě jevit nenápadné známky nafukování, 3,5 roku, iPhone 5S

Moc nerozumím tomu právu na opravu elektroniky. To bývá problém v automobilovém průmyslu, kde je HW i SW zamčený, nikdo kromě autorizovaného servisu do něj nesmí, neorigo díly to bez (nelegálního) hackování nežere. V US je to problém hlavně třeba u zemědělské techniky. Tam to přelostlo do absurdního rozměru. U toho Jabka si můžete vybrat origo či neorigo díly i servis a fungovat to s bude (až na občasné lapsy, které obvykle Apple při další aktualizaci opraví).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zpomalování se týkalo I zařízení mladších než rok. To ze to nemusíš poznat je jiná věc. Nefungující touch id po výměně home buttonu je přetrvávající věc. Nově se řeší nefungující dotykovka po výměně displeje. Platí to i pro originální díly. A nejde o ojedinělé záležitosti. Pokud se bavíme třeba o opravách notebooku tak Apple neposkytuje diagnostické aplikace či schémata zapojení. Takže servisy ktere jsou schopné vyměnit vadný díl na základní desce (třeba o hodnotě dolar +prace) jsou hodně omezené. Ale u apple zákazníkovi naúčtují novou desku za 750usd. Mají nástroje na diagnostiku ale neopravuji. Mění. Koukni na na videa Louise Rossmanna na YT kde tyhle praktiky probírá z pohledu servisního technika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano správně je minulý čas, protože provní baterie iPhone6 začaly odcházet poměrně brzy (tedy už před lety) a také se to uznává jako závada a jsou uznatelné k výměně zdarma.

Nefungující TouchID je proto, že jeho ID je zaneseno do šifry celého telefonu a Secure-enclave a nevalidní čtečka otisků je brána jako nedůvěryhodná a nemůže být použita k odemykání šifrovaného obsahu. Apple z toho důvodu snad mění celý telefon, pokud je vadná čtečka otisků.

Závadu s nereagující dotykovkou neorig. displejů odstanili v poslední aktualizaci, takže tam zjevně došlo k nějaké nekompatibilitě ve firwmare tech displejů.

Ono to je v celém oboru. Netýká se to jen Apple, proto existují autorizvané a neuatorizované servisy. Bohužel být autorizovaným servisem čehokoliv "značkového" něco stojí, stojí to ve skutečnosti opravdu hodně, z toho se pak také odvíjí nemalé ceny oprav. Ne že by se mi to úplně líbilo, ať už se to týká aut, Jablek, Canonu nebo co já vím koho. Na druhou u "NoName" Čiňanů, si nějak moc na toto hrát nebudou, ale dokumentaci se k tomu stejně sehnat nepodaří, takže ono to je "z deště pod okap".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Čtečka je svázaná s procesorem. Nicméně data máš na Apple serveru a smysl by dávalo že se chráněna data vymazou pokud použije čtečku s jiným id. Prakticky je toto svazani blbost protože čtečka jen předává data procesoru k vyhodnoceni. Můžeš ji brát jako hloupou kameru. S displeji nebyl problém ve firmware. Opět se kontroloval obsah id čipu na flex kabelu. Nefungovalo ani prohozeni originálních displaju mezi dvěma iPhone. Když už jsme u displaju tak apple se soudí s jedním technikem, který posílá displeje s prasklým sklem na výměnu skla do Číny. Apple tvrdí, že jde o falzifikaty protože na flexu je jedno malé logo které tam dali sami. Jde o originální displeje co dostali jen nové sklo. I dotykovka je původní. Apple na opravování z vysoka kašle a jen chrlí další a další krámy. Tyhle problémy u dalších výrobců nenajdeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ta čtečka to právě nepředává "jen" procesoru ke zpracování. IDčka všech důležitých částí HW potřebných k získání obsahu pamětí jsou zanesena do pevného klíče šifry a to je uloženo v secure enclave (systému zcela nepřístupná oblast CPU). Takže když se flash čipy přeletují do jiného iphonu (kde je jiná čtečka a mohla by telefon odemknout), tak se k obsahu dostat nejde, protože čtečka řekne OK, ale klíč k šifře nesedí. Kdysi jsem viděl schéma co vše v tom je zahrnuté, teď se mi to nechce hledat, ale dává to smysl v tom směru, aby nešla data neautorizovaně získat přeskládáním více zařízení do sebe.

Podle mě se Apple může soudit jen s někým kdo své díly vydává za originální a má autorizaci Apple. V opačném případě je to každého věc, co si vyrobí a co do telefonu namontuje (Apple může zrušit záruku nebo vyhrožovat, že to není dost kvalitní, ale to je tak vše). V autorizovaném servisu by se tak dít každopádně nemělo, resp. nemělo by se tak dít skrytě (takže když platím díl Apple, tak je to fakt Apple jak má být, když neoriginál, nebo refurbish, je mi to jasně dáno na vědomí).

Tyhle problémy fakticky najdeš u všech výrobců. Sony, Canon, Nikon teď nevím co ještě jsem měl a pracně "neopravitelné" díly sháněl po netu (to nemluvím o tiskárnách, které jsou hrůzostrašné). Jediné kde to opravdu moc není je Android, což ale není dobrou vůlí výrobců, ale tím, že tam nemají vlastní uzavřený OS, nýbrž OS Google a tak se jim tam hůře zabudovávají vendor locky. Otevřenost Androidu v tomto poskytuje celkem unikátní možnosti, i když snahy jej ohnout jsou i tak. Apple není svatý, mezi zamykači HW nicméně nijak zvlášť nevyčuhuje a většina věcí se nějak dá obejít (až na ty čtečky, ty fakt ne :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vycuhuje. A dost.
I blbé čínské, THL se opravuje lépe.
Nikon jsem uz taky opravoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strange parts znám a sleduji. Ale to máš to převážně repasované díly z poškozených telefonu. Tedy odpadu dle apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obycajny bulvar.
Pisete, ze sa to tyka iP6, iP6S a iP7 a na fotke, ktora dokazuje poskodenie telefonu je iP5/5S.
To vam fakt tych par centov z reklamy ktora sa zobrazi za toto stoji?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Na fotce je iPhone SE, který patří do šesté generace. Na ten se akce na výměnu baterie vztahuje taky, protože jde o stejný problém jako u ostatních modelů šesté generace.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

SE do šesté řady nepatří (ma stejné SoC jako 6S, ale to má i iPad + nějaké kusy HW), zároveň má značnou část výbavy společnou iPhone 5S. Třeba baterie je jiná než ta v šestkové řadě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Apple si zakládal na tom, že SE má v základu stejnou výbavu jako 6 a to nejen SoC, ale i M9 a podporu NFC. SE byl vždy spojován s šestou řadou, viz Wikipedia: „Related - iPhone 6S (Plus)“. Rozdílná baterie není rozhodující, problém s napájením není věcí baterie, ale návrhu telefonu - Apple sám uváděl, že problém se nevztahuje k iPhone 8 a iPhone X, protože ty mají odlišně koncipovanou správu napájení (ne tedy baterii).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

...the iPhone SE serves as a successor of the iPhone 5S. It maintains the 4-inch screen size and largely IDENTICAL DESIGN to the 5S, but includes SELECTED hardware upgrades from the larger iPhone 6S model,

Výkonem se pochopitelně vztahuje k žadě 6 když má podobný výpočetní HW, stejně jako iPad 2017. Ani ten není svázán s řadou 6 telefonů co se týče baterie, ačkoliv SoC a HW je stejné generace. Nenašel jsem jediný důkaz toho, že by se SE týkaly stejné problémy jaké zastihly iP6 (shutdown při plném zatížení jeté baterie), tedy je to velmi pravděpodobně řešené jinak, jiným obvodem (jinak by to mělo stejné problémy), dost možná stejným jakým byl v iP5S

EDIT: tak je to Apple/Dialog 338S00122 Power Management IC (iP6S) vs Apple/Dialog 338S00170 Power Management IC (iP SE) vs Qualcomm PM8018 RF power management IC (iP 5S).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak M9 je přímo součástí SoC A9, takže tam pochopitelně je. NFC tam je jen kvůli zavedení ApplePay, tedy by bylo tak nějak hloupé, kdyby to dodnes prodávaný telefon neuměl (šváb je tam shodný NXP 66V10 NFC Controller).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to trochu složitější než se na první pohled může zdát. Na fotce je evidentně mechanické poškození a uštípnutý i kousek skla. Pro výměnu baterie musíte použít přísavku a dotykovku včetně displeje nadzvednout a pokud máte smůlu tak se ozve mírné "křup" a na dotykovce máte krásného pavouka. Co s tím? Zákazníkovi to těžko naúčtujete a tak kontaktujete Apple podporu pro uznání záruky, kde po hodině vysvětlování po vás budou chtít fotky, které samozřejmě pošlete. Následně vyhodnotí fotky a díky tomu drobnému úlomku vám záruku neuznají. Tedy jako servis jste v tom za cenu nového displeje a dotykovky (a hodiny času) :-) Příště si již dáte pozor a raději zákazníkovi tu dotykovku a displej naúčtujete předem než vyrobíte pavouka :-) Bohužel jablečná realita...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple jsou zlodeji, velka cast zakazniku uz Apple neche, osobne jsem videl zakaznici, kyrea rekla, ze mela Apple za 16.000 kc a po 4 letech ji ten telefon Apple zpomalil do nepouzitelna, po upgrade uz nesel pozivat, tak byl pomaly ....
Sla do stanu Xiaomi a rekla, ju mobil za 4.000 vzyskousela si jej a rekla, jo umi to co chci a kdyz to vydrzdi 2 roky tak budu spokojena ;-))

BTW ted se na stremu resi to, ze uzivatele Apple ac to neni v nazvu a nrikaji, ze se to tyka jen Apple uzivatelu resi roaming v cizine, Apple si totiz na wifi sam zapina G3/G4 data, pokud ma wifi vypadky a to presto, ze si mobilni data uzivatel vypne ... LOL, aby se tak nedelo, musi se vlezt do nastaveni WIFI a tam to vypnout .... valim se msichy, Applisti si pak stezuji, ze jim operator uctuje 1000kc za data, ktere podle nich mely vypnute ;-)))

Ano vodafone je zmetek, ktery vam defautlne zapne vse z ceho vytriska hodne penez, ale Android umi romaigova data vypnout i kdyz vam je oeprator nakrasne zapne (nastaveni v mobilu, vi co je jeho domovska sit a z jine se na data nepripoji, dokud to nepovolim)

tedy Applisti, jste prece bohati, tak co se cetite, ze jste meli data vypnute, Apple vam je pro vase pohodli v tichosti zapne a 1000kc pro vas prece nemusou byt penize, kdyz mate spotrebni vec, kterou poctate ze vymenite kazdy rok, nebo ze se vam kdykoliv rozbije ci ohne v kalhortech za 16.000 ... tak prece nebudete resit 1.000 ... to pro vas musi but drobne ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.