Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple „řeší“ mezinárodní cenotvorbu iPhonů prohloubením rozporů v cenách

Zakaznici z EU fakt nedotuji dopravu tem z USA, kdyz vyrobni cena zarizeni je nekde na petine prodejni ceny :) To spis americka spolecnost ma jenom prijemne ceny pro sve spoluobcany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na vysoké ceny je jednoduchá odpověď, prostě to nekupovat. Pak by museli jít s cenou dolů...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Snížením ceny by si podkopali auru výjimečnosti. Správný produkt od Apple přece musí být drahý, pro socky jsou telefony s Androidem. :-D

To už by spíš bylo pravděpodobnější, že přepracují dizajn a cenu přepálí ještě víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Správný produkt od Apple přece musí být drahý, pro socky jsou telefony s Androidem

Nj, tohle je docela zabavni "fakt" :) nedavno jsem videl studii, iPhony si kupuji hlavne zeny ve veku 18-23 kdezto muzi ve veku 23-30 z 99.9% kupuji Android... takze ve skutecnosti lidi v produktivnim veku iPhone moc nekupuji, spis decka a starsi decka :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je buď mem a nebo záměrně vytrhané z kontextu (nějaká specifická skupina či stát). Opravdu silně pochybuji, že si obecně iPhone koupí 1 z 1000 v uvedené věkové kategorii. To nějak popírá penetraci (i to co člověk na ulici vidí) která je celosvětově cca 20 % (na západě obecně více než "v třetích zemích"). A doufám, že zmínka o produktivním věku do 30 let je vtip. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není ani mem ani vytžené z kontextu. Aple prostě vždy cílilo na mladší jedince. Oni se dají snadněji "zblbnout" a dají daleko víc na módu mež na technická data. A u děvčat to platí dvojnásob.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě řečeno, nebo ošklivě řečeno, to je jen takov chytrácké plkání. :-) Kolik lidí dokáže posoudit jaký typ Flash má v telefonu, jaká jádra ARM a grafika jsou v SoC a jaký to má vliv na výkon? Na rovinu, objektivně to nedokáže posoudit nikdo, je toho moc. Jen zlomečíček lidí má jakýs takýs přehled, ostatní dají na radu prodavače, kamaráda (který také ví prd atp.). Většina lidi doporučí egoisticky to co sami vlastní (případně nedoporučí, pokud trefili šmejd). :-)

V tom je síla jablka, že jediné v čem se modely liší je velikost úložiště, jinak výkon, displej atp. je u všech v modelu daného roku stejný. To garantuje výborný výkon a funkčnost s OS bez jakéhokoliv hloubání nad tím co je A10 a jestli je ten ARMv8-A lepší nebo horší co je zač PowerVR Series 7XT GT7600 Plus grafika. Prostě vybereš barvu a svůj cenový rámec a technické parametry budou OK, netřeba se o to starat. Mě to přijde jako dobrý důvod a to se v technice fakt rád nimrám.

Značkomilní jedinci pochopitelně Apple budou hodnotit výše, ale myslím, že třeba Samsung dost solidně kontruje s brandem Galaxy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není žádné chytrácké plkání, mladí a holky hlavně dají prostě víc na to co je cool in trendy, módní. A lidi nemusí řešit co to má za procesor a kolik to má paměti. Prostě porovnají mabídku: konstrukci, display foťák atd. z toho co se nabízí a pak hlavně cenu a vyberou častěji to co má rozumnou cenu a umí to to co chtějí namísto koupě toho co je "in".
Logicky uvažující jedinec prostě místo hraní si na image koupí to co umí pro něj to samé a stojí to pětinu, navíc to na první pohled dneska nevypadá nijak hůř...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na vysoké ceny je jednoduchá odpověď, prostě to nekupovat. Pak by museli jít s cenou dolů...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Konec iPhonu, konec mobilnich telefonu, krach Applu, do 10 let mobily nebudou, ....

Tohle vsechno uz jsme u PC zazili, proste se trh nasytil, holt budou muset u Applu zacit setrit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Apple se jistě poučil. V příštích modelech již baterie nepůjde vyměnit ani v servisu. Správný model má přece po 2 letech chcípnou a zákazníku hybaj pro nový :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v EU se celkem vážně uvažuje o zákazu nevyměnitelných baterek

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co zde tvrdis je nesmysl, uz jsi menil nekdy baterie v Samsung,HTC a celkove vubec. Me to u iPhonu porad na vymenu prijde nejednodusi 4-7 srobecku a trocha zvycaky. Uzivatelsky vymenne baterie se prakticky uz nenosi..

To co dela Apple a ted s turingem I nVidia je klasicky marketing v plne parade.
A konecne uz vytahnete hlavu ze zadku iPhone ve svete neni nic extra specialniho.Ani designove uzasneho ani nemaji nic prevratneho, jsou I hezci telefony Samsung Huawai .. Jsou telefony za tisice € kdyz uz se chce nekdo chlubit. iPhone ma kazda socka jelikoz vsude jinde se dava telefon za zvyhodnenou cenu k tarifu a treba 6S a mam dojem ze uz I 7 jsou zcela zdarma. Cook se muze vymlouvat na co che treba I na cinu ,ale proste pokud iPhone 8 plus stoji za plnou 650 a XS Max za 1.250€ s tim ze pro zakaznika v tom neni prakticky zadny rozdil tak mu mlzeni nepomuze.
Pokud vedle sebe prdnete Huawai 20 pro a iPhone x .XS nebo XR tak verim ze vetsina lidi si iPhone nevybere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena není určena náklady, ale ochotou zákazníka zaplatit. Apple zatím uklidňuje akcionáře tím, že zisk roste. Odložili Apple Pay v ČR z loňska na letošní 2Q, na kdy Cook slibuje magický nový produkt (služba pro zdravotnictví). Chce skokově zlepšit výsledky, hraje o své udržení na pozici CEO. Uvidíme :-) Ovšem Apple nastoupil do problému před 3 roky, kdy sice ještě rostl, ale méně, než zbytek trhu. Ten sešup tedy není přechodný jev, jak se snaží prezentovat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je mi to tak nějak jedno, nekupuju ani šunty od Applu, ani lokomotivy od Siemensu, ani elektrárny od Rosatomu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze by ludia dostali rozum a prestali tie ich produkty kupovat?
Rozhodne nie :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To preplacanie v EU sa netyka iba mobilov, to je dan za EU a jej prebujnelu legislativu. A co sa tyka iPhonov tak to je taka klasika. Chaos v oznaceniach modelov a samotnych modelovych radach, dost diskutabilne inovacie a prinos noveho radu. Kedi si clovek nema cim obhajit nakup noveho modelu tak je problem a tak isto nebude donekonecna fungovat to ze je to novy model tak kupujte. A hlavne Cinania dost potiahli v kvalite, aj ked to sa tyka skor konkurencneho Androidu. Ostatne to pochopil aj Samsung ktoremu tiez klesli predaje a tak sa ide natlacit na druhy najvecsi trh do Indie kde ho ale uz predbehol Xiaomi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ten rozdíl ČR a UK ? Že by v UK měli nižší daň za EU a její přebujelou legislativu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To preplacanie v EU sa netyka iba mobilov, to je dan za EU a jej prebujnelu legislativu

Megablbost na n-tou. "prebujnelu legislativu" ma kazdy rozvinuty stat na tehle planete, ukazte mi jeden ktery nema. A pokud si myslite ze v CR / EU jsou vysoke dane tak bych se doporucil rozhlednout se po svete. Trebars tady:
http://www.gnvconsultancy.com/taxation/world_corporate_tax.html

Dane v EU nejsou nijak vyjimecne vysoke proti zbytku sveta, at se divate na rozvinute krajiny nebo afriku. Platite vic z jednoducheho duvodu: poptavka vs nabidka. Jina receno lidi maji vic penez, jsou ochotni vic platit, tudiz jim firmy prodavaji za vyssi ceny. Tomuhle se nelze vyhnout a pokud si myslite ze s tim ma neco "prebujnela legislativa" tak nevite ani zakladni veci o fungovani trhu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vy budete nejaky Euro fanda ? EU ma prebujnelu legislativu a nevidim ze by som tam niekde pisal nieco o daniach, nie ze by clenske staty EU mali nejaku rozpravkovu dan.
Ale tak skusim, v ramci eu je zaruka na tovar 2 roky, amerika nic take nema tj naklady s tym suvisiace vyrobca zarata. Dalej u nas je povinnost mat manual v narodnom jazyku a asi to tak bude v kazdej clenskej krajne, v amerike im staci anglictina (aj ked aj tu na to poniektori kaslu), voltaz v zasuvkach je ina ako v usa tak isto koncovky su pomali v kazdej krajne ine. Kupujete si IOS samostatne ? Platite za pristup do App Storu? Nie, ale su tam naklady spojene s prevadzkou a legislativou a na to treba tiez odniekial vybrat peniaze. A este by sa toho urcite dalo najist viac. Tym nechcem obhajovat cenotvorbu applu ale zvysene naklady tam su a viacere budu opravnene. Otazne je ci tie nariadenia v ramci EU su naozaj na ochranu spotrebitela alebo su skor na tarchu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvysene naklady ?? jako ze napr. Americka nabijecka bude vyrazne levnejsi nez evropska ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výrobní náklady budou dost podobné, ale budou jiné náklady na distribuci. Pokud máte zabalené telefony, tak je nemůžete jednoduše převézt v případě potřeby z Anglie do Německa, protože ta nabíječka je tam jiná. Evropa se sice tváří jako jeden trh, ale do toho to má daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu neudela rozdil 300-400 babek ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není rozdíl v ceně taky tím že v EU, na rozdíl od US, je dvouletá záruka?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsou vyrobci kteri daji i 10let zaruku i v tom USA protoze si veri a kolikrat jsou levnejsi nez konkurence .... v tom bych zakopaneho psa nehledal....i kdyz jisty vliv to ma ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil tu samozrejme je - v USA resi prvni rok zaruky prodejce, potencialni delsi zaruka se resi s vyrobcem. V EU jsou to 2 roky u prodejce, tzn. ten ma se zarukou vic prace a proto typicky lehce navysi cenu, kdesi jsem kdysi cetl ze zvyseni ceny o 3% je smysluplne. Dalsi rozdil je velikost trhu, ten v USA ma lehkou vyhodu - 300 milionu lidi v jedne zemi. To ma tak cela EU dohromady, je to rozkouskovane, vic narodnich pobocek Applu zvysuje naklady.
Mne neprekvapuje, ze jsou ceny iPhonu v ruznych zemich ruzne, zarazejici je spis cenova hladina jako takova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby to bylo jen 3% tak by nikdo nenadával na české obchodníky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé nadávat na české obchodníky může jen hlupák, v tomto případě cenu diktuje Apple daleko výrazněji než je obvyklé u jiných značek. Naopak je dost běžné, že prodejci v ČR jsou lehce pod doporučenou cenou.
A co se týče procenta, tak v první řadě to v článku je spočítané blbě, s aktuálním kurzem mi u prvního příkladu vyšlo cca 2500 korun místo udaných cca 2900. Ve výsledku je navýšení po připočtení DPH "jen" něco kolem 8% a při uznání těch skutečných nákladů na záruku jsme tam zas tak dramatický rozdíl proti USA není. Pokud by Apple chtěl srazit prodejní cenu například o 10%, tak se prakticky jistě bez DPH dostane pod prodejní cenu v USA.
Osobně si myslím, že by podobný přístup byl velmi žádoucí, ovšem pokud by nastal, tak to bude opravdu zlevnění, vydávat to pouze za "dorovnání ceny" by bylo zavádějící (ač to možná Apple bude s ohledem na akcionáře takto podávat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V cele EU dvouleta zaruka neni , napriklad Irsko a myslim si ze I UK maji pouze 1 rok jinak si musim priplatit nebo pripojistit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a co dovozové clo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ono se plati na mobily nejake clo?

8517 12 00 – – Telefony pro celulární sítě nebo jiné bezdrátové sítě bez p/st

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém není těch 10% rozdílu v ceně. problém je že je to minimálně o 100% předražený....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"100% předražený" ... jako že by měl být zadara ? Máš zajímavý business plan, zkus to Applu navrhnout :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to znamená, že to má být za polovinu. Základ je pochopitelně ta očekávaná cena, ne ta předražená, to by nedávalo smysl. Cena nemůže být předražená sama vůči sobě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte pre pár mesiacmi v médiach objavovali nápisy ako "Tim Cook verí, že cenové rozmedzie iPhonov je výborné", alebo "Tim Cook verí, že $999 za iPhone X je priaznivá cena".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to pravda, výborná a příznivá cena - pro ně ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.