Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple uvádí M2: O 18 % výkonnější CPU, o 35 % rychlejší GPU

4x lepší efektivita není nadsazená. Jen si hezky prohráli s čísli. Jako konkurenci vyprali CPU, které je slabší. Nechali ho běžet na max taktu. Takže mimo optimum. K dosažení stejného výkonu běží M2 na 80% výkonu. Tedy v optimálním rozsahu kdy jim výkon ještě roste lineárně.

Co je horší zpráva a není v článku uvedená, tak těch 35% výkonu GPU je díky většímu TDP. Snad jen vylepšili poměr spotřeby CPU/GPU a celkové TDP je stejné jak M1. Ale tady Apple mlčí = mlží. Ale obávám se že následuje trend zvyšování spotřeby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Efektivitu ma Jabcak v tech jeho sledovanych "benchmarcich" nejlepsi. To se mu musi nechat, at uz nekdo jabkar nebo ne. Jestli je to 3x, 2,5x nebo 2x uz podle mne nehraje zasadni roli. Mne osobne se tohle na habku libi, byt mi jablecne produkty nesmi pres prah domu :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Jestli je to 3x, 2,5x nebo 2x uz podle mne nehraje zasadni roli.“

Mně přijde jako podstatná informace nejen jestli je lepší, ale taky o kolik.
V případě „tohle zařízení sice stojí 2x tolik, ale je lepší“ mi přijde důležité, jestli je 4x lepší, nebo o 10 % lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze 10% vs 2x lepsi a 3x vs 4x lepsi jsou docela zasadni rozdily.. :)
Ja nikde o tom, ze je neco lepsi o 10% nebo 15% nepisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zákazník Apple si nevyberá notebook podľa nanometrov procesora, zákazník Apple si vyberá podľa cooolového dizajnu, hrúbky, absolútneho minima konektorov a pocitu závisti, ktorý vyvoláva šedivý fľak na vrchu veka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo no :-D A všiml jsem si, že už nechtějí prodávat MB air, když je v nejnižší konfiguraci (8/8/8/256) za 36.990 a MB pro v nejnižší konfiguraci (8/10/8/256) je za 38.990... By mne zajímalo kdo by si v tom případě koupil air...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Air má slabšiu grafiku ale lepší display. Pro má touchbar.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny parametry mají stejné až na velikost (o 64px větší rozlišení nepočítám). Akorát teda nemám potuchy jaký je rozdíl mezi "liquid retina" a "retina".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1: 13" pro má starý desing, starý display, starou webku, repro... atd.. změnil se jen M1 za M2
2: má touchbar, někdo je fanda
3: má aktivní chlazení, při dlouhodobé zátěži může mít až o 30% vyšší výkon než pasivní Air (myslím hodiny v zátěži ne minuty, tam se throttling tolik neprojeví úři zprůměrování)
4: nemá notch :)
5. větší baterie větší výdrž na ni

V 2020 modelu Pročko zabila cena 300 dolarů navíc, teď s M2 stojí stejně a člověk si vybere. U srovníní 2020 modelů tu byly další plusy pročka:
6. lepší repro a mirkofony než u airu (u 2022 zatím nevíme, ale asi bude lepší air)
7. 500 nitů display proti 400 nitům Airu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, Air je pasivně chlazený. To může být (pro někoho) killer feature.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je, před pár týdny jsem si koupil k Airu ještě Windows laptop a po pár dnech jsem ho vracel. Stroj jako takový naprosto pohoda, ale měl větrák a nebál se ho používat, i když recenzenti tvrdili jak výrobce u toho modelu jde hlavně po tichém provozu a ne po výkonu, tak prostě jde slyšet. Když to bylo na baterku tak ok, ventilátor byl v podstatě pořád vypnutý ale při externím napájení už se roztáčel při každém větším loadu, po 1,5 roce používání Airu už aktivní chlazení - resp. jakkoli slyšitelné chlazení - nesnesu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chce to koupit stroj s Windows bez větráku. Jeden mám a naprostá pohoda. U MacBooku s M1 jsem větrák slyšel za více než rok asi dvakrát, takže taky pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil v alze na AIR vs PRO u vyssiho modelu je taky - air je drazsi o litr oproti pro a nechapu proc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no a to je totál low-end varianta...když chcete trochu normální konfiguraci s 16GB RAM a aspoň 500GB SSD, tak jdete přes 40k...to je extrém za normální konfiguraci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom extrém, najdi laptop který s 16GB a 500GB diskem stojí výrazně méně a má takovou konstrukci, takovou konektivitu, form factor, tak kvalitní touchpad, klávesnici, displej... najdi něco co bude mít výkon stejný při napájení ze sítě a z baterie, najdi ještě něco co bude pasivně chlazené a bude to mít aspoň podobný výkon jako M1.

Věci co se tomu podobají, třeba XPS apod. stojí v podstatě stejné peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě XPS tolik throttluje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč se ptáš mě, já XPS nemám, ale pokud bych musel vybírat něco místo airu, tak XPS 13 by bylo v hledáčku, ale HP a tuším Asus dnes dělá 13" laptopy co mají méně než kilo, tohle si musím někde osahat, docela mě to láká. Můj iPad Air s Magic Keyboard a můj Galaxy Tab S8+ s book cover keyboardem mají 1067 resp 1083 gramů..

Tak jak tak se stejně bojím že to zabije chlazení, půjde slyšet. Ale on by to ve finále asi vyhrál Microsoft Surface X8, 1135G7 má víc výkonu než od laptopu potřebuju, sice to váží přes 900 gramů, ale prostě ten form factor... 13" Windows tablet..¨

Škoda že Apple zatím ne a ne uvést hybrid iPadu a Macbooku protože takový "Apple Surface" s M1/M2 by byl no brainer a šel bych do toho hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ani kupujici napr. GPU se nekouka na nanometry,ale kolik fps mu to da a jak je to hlasite. To bych BFU nevycital.

Ale zatimco kupujici GPU se rozhoduje mezi amd a nvidia,kupujici apple jde rovnou pro apple,hlavne aby bylo videt,ze ma apple. Proto si na iphone nikdo nikdy nezmeni vyzvaneni,hlavne aby bylo slyset to zname iphoni. A to bez ohledu na to,ze se u toho vyzvaneni zacnou koukat na mobil 3 dalsi lidi.

U ntbk je to stejne. Nejdriv jabko,potom budget a az potom teprve velikost displeje,hdd apod. A to je to,co mi na tom brandu vadi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nm skutečně nikdo normální neřeší a to teď píšu ze zařízení s 4nm procesorem. To že to má 4nm mi bylo fakt u zadele. Dokonce mi byl u zadele fakt že zařízení které nahrazuje je fakticky výkonnější. Protože z uživatelského hlediska mám pořád víc než dost výkonu..

Ale nechápu kde bereš to že si lidi kupují Apple aby ukazovali že mají Apple. iPhone je třeba v US levný telefon, když platíš mesíčně 80 dolarů za mobilní tarif, tak těch třeba 20-30 dolarů navíc za iPhone dáš, protože ho máš od operátora na splátky s nulovým navýšením, k tomu ti starý výhodně vykoupí. 20-30 dolarů je jeden oběd... Navíc ukázat se že máš Apple? Třeba dle průzkumu mezi studenty (průměr byl 16 let) jich mělo iPhone 90% a podobné procento uvedlo že další telefon bude zase iPhone. Naopak, když vytáhneš něco jiného než Apple budeš za hrdinu. To platí i pro tablety a notebooky. Leckterá škola dává studentům macbook a ipad ke studiu zadara, na konci školy za dolar mohou odkoupit.

Ani cena iPhonu není zásadní, však i kdejaký Xiaomi čňan si dovolí vydat telefon za víc jak 1000 dolarů, korejci už to dělají déle. To samé tablety. iPady jsou levnější než korejský Samsung... 11" S8 za 699 USD, stejně velký a víc jak 2x výkonnější iPad 599 USD..

Tak jak tak většina uživatelů zjistí co potřebuje dělat a jaké má očekávání od každé elektronické hračky a podle toho vybere, třeba to HDD. Tady je pro drtivou většinu cílové skupiny Airu 256GB víc než dost, sám jsem power user a na 256GB macbooku mám 150GB volného místa. Na pracovním počítači mám třeba 120GB disk a přes 50GB volného místa. Syn má herní počítač, má tam 250GB disk a má přes 100GB volného místa...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pisu o lidech v CR. Az budu zit v bangladesi,budu psat o jejich zvycich. Americane si kupuji apple ze stejneho duvodu,proc si my kupujeme skodovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty škodovky jsou podobný příklad. Nejdřív škodovka, potom budget.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to trochu jako nesmysl. Je možné ze existují lidé kteří to takhle mají. Ale iPhone jsem si pořídil až po dlouholeté pozitivní zkušenosti s iPadem. Předtim jsem měl dlouho samsung a nijak mi to nevadilo. Ale uznávám ze iPhone byla pro mne pozitivní změna. Vyzvánění mám stále vibrační. Tedy ani nevím jaky zvuk vyzvánění má. Osobně mne jakékoliv zvuky obtěžují. Take počítač a ntbk od Apple mám již spousty let. Ano, po Apple jsem šel cíleně. Ale jen proto že to v tu dobu byla prostě pro mou práci nejlepší volba a postupem času se ten dojem jen utvrzoval. Apple neměl nikdy nejvýkonnější hw, ale vždy spolehlivě fungoval a jeho OS je pro BFU téměř ideální. Tedy to nemusí být vždy potřeba se před někým předvádět. A lidí kteří to mají jako já znám spousty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... vy musite mit mizerny zivot :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Off topic.
Načítá se mi web příšerně dlouho. Na mobilu v Chrome, DuckDuckGo i v Opera. Na PC nejdéle Chrome čeká na openads.aira.cz. Děje se to někomu dalšímu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, děje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, deje sa mi to a mám pocit, akoby sa tento web načítaval cez 4-násobnú VPN od Aljašky, cez Filipíny a späť do Paríža cez Kaliforniu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se stránky zde načítají také hrozně pomalu a to sedím na optice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Žatci a Mostě taktéž, a to je to na různých strojích, dokonce s různými ISP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne to ide rýchlo. Ale asi to bude tým, že mám blokované tie hlúpe skripty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u me to "mrzne" na
Pripojovani k hrabos-gdpr.aira.cz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, čeká to na:
openads.aira.cz/delivery/asyncjs.php

Ještě navíc to zřejmě není tak úplně async a blokuje to další skripty, takže nefunguje třeba přihlášení dokud se to nenačte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ví někdo, kolik to má ALU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malo ;)
Pokud vim z dob fanatickych prispevku uzivatele 6xALU, tak stale nejspis 6xALU :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je konec inovací, Apple zklamal, očekával jsem 300% nárůst výkonu s 80% nižší spotřebou :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jasne, superiorni ISA ARM ani min nez 300% na generaci delat nemuze ;)
Ale vazne, vypada to, ze Apple bude pokracovat podobnym tempem jako x86..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple už po tom jejich GPU grafu nevěřím ani nos mezi očima. Vhodný ořez dělá hodně. Jinak jsem zkoušel 3090 na 200W a v tom jejich benchmarku byla pořád 2x výkonnější než ta M1 ultra. Další věc je, že jejich Ultra v GPU neskaluje prakticky vůbec lineárně, a to byla zátěž optimálně paralelizovatelna. V neposlední řadě bych rád zmínil totálně nejhorší poměr výkon / 1 tranzistor na trhu. A pak samozřejmě ta cena.

Neříkám že Apple je špatný ale doporučuji maličko ubrat na marketingu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak problém s lineárním škálováním maj skoro všichni kromě NVidie, která má ty nejlepší inženýry na trhu na GPGPU prakticky dominanci. Jinak opravdu to má špatný výkon ku spotřebě? Protože co jsem četl recenze, tak to právě má stejnou efektivitu jako NV, akorát že NV nabízí i několikanásobně větší spotřebu (a tedy krát to i výkon).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě to nemá špatnou efektivitu. Jen z jejich grafu plynulo že jsou bezmála 2x lepší než to nejlepší na trhu. Ve skutečnosti jsou ale při 200W naopak 2x horší. Prostě jak píše autor, oni dělají grafy tak, že porovnají nejhorší případ konkurence s nejlepším případem sebe a zbytek oříznou, aby nebylo vidět, že maximální výkon mají také mnohem menší. Takové srovnání prostě není možné brát vážně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo dělá pořádná srovnání? Intel to dělá třeba stejně. Co vím, tak jedině AMD má pořádný grafy a nebojí se ukázat, že je usecase, kde se to dokonce zhoršilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To aby člověk pohledal :) Osobně co se Apple pustil do prosazování M1 na úkor x64 to považuji za nové dno ale je to pouze můj subjektivní názor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nepamatuju, kdy to Apple dělal jinak. M1 na tom nic nezměnilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne az tak ojedinely scenar: Prvotni rozplyvani nad vykonem Studio M1 Ultra, nasledne vystrizliveni ve lhute 30dni a po jeho vraceni porizeni zakladniho Studio M1 Max. U nekterych jeste nasleduje dodatecne uvedomeni, ze Studio M1 Max neprinasi vykonove vlastne nic navic proti jimi drive porizenemu MacBookPro M1 Max.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je tam stejný SoC. Apple zde nemystifikuje a uvádí jej rovnou do názvu produktu. Desktopový PC má jen lepší chlazení, což má vliv hlavně na dlouhodobé úlohy (ale ten SoC je tak úsporný, že asi stačí chlazení v notebooku - holt žádné x86).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem není to až tak dlouho co si Apple začal navrhovat SoC (APU) a podle všeho se mu to daří od samého začátku bez nějakých přešlapů. Jak je možné, že Intel při (opětovné) snaze vstoupit na trh s GPU tolik selhává? Laik by řekl, že Intel bude mít k úspěšnému vstupu na nový trh (zkušenosti s grafikou má letité) víc zkušeností než Apple, který do té doby využíval řešení konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to přijde dlouho, a taky to bylo dost postupně, po malých krůčcích. Např. první CPU část byla standardní, akorát s větší cache. A první GPU mělo vlastní jen výpočetní jednotky (shadery).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.