Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple zaplatí za zpomalování iPhonů, ale lidem to nepokryje ani výměnu baterie

Takže ta nabídka na výměnu akumulátoru za 29 dolarů nebyla realizovaná a místo toho dostanou 25 dolarů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta nabídka 29 dolarů platila pro všechny.
Jediné poučení které z toho plyne je, že dlouhá podpora telefonu se nevyplácí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro epl celkem jo, protože všechny služby jsou tak předražené, že hypoteticky na tom vydělá taky nemalej peníz. V US epl pěkně zbrojí proti opravám jeho krámů, byť už se tam asi něco děje, moc to nesleduju, US je daleko a žít tam nehodlám.

Ono totiž, jestli displej epl stojí 20-30$, servis foxu nějaké drobné (navíc na všechno mají přípravky, takže by to nemělo trvat dlouho), tak pokud si naúčtuju 150$ za výměnu digitizeru včetně zobrazovadla (což bych řekl že reálně bude daleko víc), tak se jim to pořád brutálně vyplatí. U baterie chtít 80$ za výměnu je taky sprostota, ta baterie stojí prd prd nic (v MO bych si tipnul 350ksč, tedy 15$), zbytek je práce, sklad a ... marže, co jde vyloženě do kapsy.

Je to pak o tom, jestli teda člověk raději zařízení opraví, nebo koupí hypoteticky nové, nebo po špatné zkušenosti zkusí konkurenci. V prvních dvou případech jdou furt prachy eplu, v tom třetím je to pro epl špatné :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že epl dělá všechno proto aby jeho zařízení byly co nejmíň opravitelný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Byla realizovaná, ale jasně z toho vyplývá, že uživatele (který byl účastníkem soudního řízení a vyhrál soud) stejně stálo řešení bugu, za který byl podle soudu zodpovědný Apple, $4.

Čistě iPhonů 6 se prodalo 220 milionů. Apple musel zaplatit $500 milionů odškodné, což odpovídá odškodnění méně než 20 000 uživatelů. Pokud by pouze uživatelům iPhone 6 (ne 6S a 7) Apple provedl výměnu baterie v hodnotě $29, měl by v kase o $6 miliard méně. S ostatními modely, kterých se to týká, možná $15-20 miliard.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"což odpovídá odškodnění méně než 20 000 uživatelů"?
spíš milionů asi ne?

No každopádně kdyby se ovečky nebouřily a poslušně nakupovaly každý rok nový iPhone, mohly se tomu vyhnout. To bude kampaň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, došly mi nuly :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž mi výrobce, který zadarmo mění baterii v telefonu u zařízení 2 - 3 roky starých když prokazatelně nedošlo k ohrožení uživatelů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nechapu proc by mel apple neco platit, to fakt jen blb muze zalovat apple za to ze chrani uzivatele pred pady systemu kvuli degradujcimu vykonu baterie

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne jen blb si koupi telefon, kteremu postupne klesa vykon. Takze jo, proc by mel takovym Apple platit. Vzdyt kazdy si mohl koupit jiny mobil, kde se nic takoveho nedeje a mobil ma po celou dobu provozu vykon stale stejny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako např. Kodak Ektra, že.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dva roky stary iPhone se pri zatezi(napr. trackovani trasy) bez varovani vypne na cca 25% a to nemrzne ..a kdyz mrzne tak jeste blbne a kdyz jsou tropy, tak se zase vypina kvuli prehrati nebo prestanou reagovat jednotlive casti co napr. obsluji wifi/bt ..muj Samsung se sice pri velke zatezi vybiji rychleji, ale ukazuje aspon korektne a nevypne se neocekavane (v extremnich podminkach funguje taky lepe)

To je dan za ojebavani u produktu s premiovou cenovkou :)
stacilo, kdyby nesetrili kazdy cent a udelali poradne baterie s vyssi kapacitou >> jedina blbost zakaznika je, ze to kupuje a jeste machruje benchmarky, ale ty jsou k prdu, kdyz telefon neslape jak ma a musi se degradovat vykon kvuli baterii:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple nechránil uživatele před pády systému kvůli degradujícímu výkonu baterie. K vypínání docházelo v důsledku zásahu ochrany před přehřátím a explozí baterie, nikoli v důsledku vybití baterie. Vypínání se dělo bez ohledu na to, jak byla baterie nabitá. iPhone 6/6S/7 nedokázal po běžném opotřebení baterie fungovat bezpečně, proto se preventivně vypínal. iPhone ≤5 a ≥8 tento problém neměl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jde o to, že to udělali podezřele potichu. Kdyby to zdokumentovanou řešili fíčurou, která uživatele viditělně varuje před starou baterií a zeptá se, jestli chce výkon nebo výdrž baterie, nebyl by to problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já teda nevím, ale některé kusy argumentace mají neskutečnou hyperbolu.
"improves power management during peak workloads to avoid unexpected shutdowns on iPhone“ ...jako zaměřit se na pitomou frázi "zlepšuje" a ignorovat v dlouhém komentáři to, že účelem je zabránit neočekávanému vypnutí zařízení. Pro většinu uživatelů bude tisíckrát důležitější, že jim systém nespadne, než jestli má chvíli poloviční výkon. Když vám throttluje přehřáté CPU/GPU, také to berete, že vás někdo okrádá o výkon, který někdo "improved managementem" srazil?

Tady se prostě dochází ke střetu pohledů a je jedno jestli to někdo vnímá předražené, hajpované nebo co já vím co, ale že se prostě těm co jsou s Jabkem a jeho přístupem "hlavně aby to uživateli bez námahy jelo a nespadlo, klidně s menším výkonem" spojeni nutí "Windows" postoj "musí to je na plný prdy i když to třeba spadne do BSOD.

Jako je blbý, že se řízení baterky nepovedlo úplně světluškově a zde jistě bylo v pořádku, že Apple musel baterky měnit, ale zpomalit zařízení pro předejití jeho vypnutí osobně považuji za správné řešení ve smyslu 1. funkčnost, 2, komfort.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Pro většinu uživatelů bude tisíckrát důležitější, že jim systém nespadne, než jestli má chvíli poloviční výkon.“

Nešlo o „na chvíli poloviční výkon“, ale o výkon snížený permanentně v každé zátěži o ~60 %.

„Když vám throttluje přehřáté CPU/GPU, také to berete, že vás někdo okrádá o výkon, který někdo "improved managementem" srazil?“

Nesrovnatelné. CPU v notebooku mi bude throttlovat úplně stejně, jako throttlovalo v recenzi, na základě které jsem si ho koupil. V důsledku toho bude mít i stejný výkon jako v recenzi, podle které jsem si ho koupil. iPhone se v recenzích choval naprosto jinak a dosahoval výkonu 2,5× vyššího oproti tomu, co uživatelům začal předvádět s novými verzemi iOS, aniž by release notes obsahovaly jakoukoli zmínku o změně výkonu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty taky házíš čísly jak Host Fuchs. Nejdřív je to 60 % pak dokonce 2,5 x. Pak blbneš lidem hlavu, že je to kvůli přehřátí nebo explozi. Po narovnání nastavení v iOS jde zpomalení vypnout.
To že v té době se prodávaly mraky telefonů které byly z výroby vyšizené na mizerné interní flash a zpomalovaly se ošoupáváním flash už nikdo nepamatuje. Jenom zlý Apple našel kreativní řešení, jak udržet telefon v chodu. Pak teda taky trochu mlžil, neříkal pravdu a tak ... no ale v zásadě aspoň se snažil :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se číst a počítat.
Původní výkon 100%, snížený výkon 40%, což je o 60% míň. Když 100 vydělíš 40, vyjde ti číslo 2,5...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jste měl [pro {jistotu|Kerta}] uvést, že to funguje i zpětně, tedy že 40*2,5=100...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti to nelze definovat o kolik je výkon snížený, protože benchmarky jsou jaksi něco jiného než běžné použití telefonu, že? :-) Většinou tyhle věci běží na volnoběh. Jak jsem říkal, Apple si obvod baterky té generace ajfounů za rámeček nedal, ale řešení existujícího považuji za správné. Radši pomalu než havarovat. Specifikace nespecifikace, udržet funkčnost na prvním místě. Spousta zařízení to nedělá a vypíná se ve zcela nejblbější momenty, když mají znavený akumulátor.

No s tím throttlingem to je pravda jen na půl, protože NTB také stárnou, jako ty baterky, zanáší se chladiče, stárnou ty "teplovodivé" samolepkosrandy na GPU a CPU, takže u spousty přístrojů se to fakt zhoršuje, někdy hodně.

Tady se hodně tlačí na to, že Apple nic neřekl, no plal jsem se těch pár o kterých vím že mají iP6, co si myslí o té hlášce o jeté baterce v novějších iOS a nemysleli si nic. Nebylo to tak dávno, už to byly pět? let jeté hajtry s vylítanou baterkou, hlášku tam měli, ale jako by tam nebyla. Prostě BFU.

Osobně bych Apple daleko více mlátil za přístroje co nejdou (snadno) opravovat, protože tam pravidelně zkouší dost hnusné kousky, ale tohle mi přijde jako bouře v šálku kávy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

málo těm šmejdom aspoň 20x tolik

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.