Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová generace APU Beema a Mullins s bezpečnostním ARM jádrem je za dveřmi

Dokaze alebo planuje v blizkej dobe ist AMD pod 28nm ? Respektive Global Foundries dokaze vyrabat aj mensim procesom (pripadne kde este amd vyraba) ? Minimalne pri SoCoch sa im potom docela tazko dobieha Intel ktory ma Baytrail na 22nm a koncom roka planuju Broadwell na 14nm. Osobne je pre mna AMD na desktope mrtve. Nikdy neboli schopny spravit k svojim celkom slusnym CPU pouzitelny chipset. Kazde AMD co som mal tak brzdil chipset, ci uz ovladace alebo celkovo podivny vykon. Snad pri SoCoch sa tomu vyhnu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S grafikama půjdou na 20nm koncem roku (±). Co se APU týče, tak teoreticky pod 28nm jít mohou, ale reálně to nedělají, protože jim to nic nepřinese. GlobalFoundries ani TSMC nemají ≤20nm procesy, které by nabízely výkon srovnatelný nebo vyšší než umožňuje 32nm SOI nebo 28nm SHP GlobalFoundries. Z hlediska mobilních APU by smysl měly, ale pro čipy typu Kaveri ne. I Carrizo má být 28nm. V podstatě jediný proces, který by byl pro AMD zajímavý, je 22nm SOI, který vyvíjela IBM nezávisle na GlobalFoundries - koupí továren by GlobalFoundries mohla získat vybavené výrobní linky. Jenže tento krok je důsledek nečekaného zvratu událostí, se kterým AMD nepočítala, takže pro 22nm SOI nemá nachystané žádné produkty. Krom toho i v případě prodeje továren zůstává IBM IP, takže by si GF musela proces licencovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aa pozeram ze ste tu mali clanok o GP a plane prechodu na 14nm (staci byt chvilu mimo inetu a hned je clovek pozadu :-)). Podla clanku by mali zacat produkovat cipy niekedy v roku 2015, tak to nebude take zle. Otazne je ako sa bude AMD s ich APU darit oproti Intelackym SoCom ktore zacinaju byt velmi podarene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesy, o kterých se píše ve zmíněné článku, jsou ale bez výjimky low-power. Tedy nic, co by bylo možné využít na APU typu Richland, Kaveri, Carrizo... Krom toho všechny dosud zmiňované varianty 14/16nm procesů GlobalFoundries, Samsungu a TSMC jsou ve své podstatě jen 20nm procesem s několika drobnými zlepšeními. Reálný zlom má přijít až s 10nm výrobou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už aby tu Mullins a Beema byly. Přemýšlím o Win8.1 tabletu s novým Mullinsem, 4GB RAM a 64GB úložištěm, který by zastoupil můj stařičký netbook s Atomem N270 i ještě starší 14" notebook s Core Duo T2300/ATI X1400. Cena ideálně do 9000 :-).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.