Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová generace APU Beema a Mullins s bezpečnostním ARM jádrem je za dveřmi

AMD ústy Lisy Su potvrdila uvedení nové generace (ultra)mobilních x86 SoC podle plánu: V minulém kvartálu dostali čipy do rukou výrobci, v tomto kvartálu se dostanou do rukou zákazníků…

Krom distribuce výrobcům a vydání v tomto kvartálu se Su pochlubila několika menšími úspěchy: AMD věří, že se jí s novou generací APU, především SoC Beema, podaří dosáhnout výraznějších úspěchů než s Kabini. Společnost dokázala oslovit řadu výrobců mobilních zařízení, kteří by měli novinky uvést ve druhém kvartálu; širší spektrum ~booků pak bude na trhu ve druhé polovině roku.

Loňská i letošní roadmapa potvrzují 28nm výrobu, rozhraní FT3 i energetické nároky

Pojďme si shrnout, co vlastně o čipech Beema a Mullins víme. Jde o přímé nástupce generace Kabini a Temash, low-power x86 čtyřjader určených primárně pro mobilní trhy. Obě vzniknou na 28nm výrobních linkách, jak máme potvrzeno již od loňského roku.

Procesorová jádra Jaguar nahradí třetí generace low-power x86 architektury nazvaná Puma (v některých materiálech uváděno jako Puma+), o které zatím víme pouze to, že na rozdíl od nyní dostupné generace nabídne turbo/boost, čímž výrazně zvýší jednojádrový výkon.

AMD CES 2014 027

Grafické jádro vychází z generace GCN (patrně 1.1) a jediná dosud známá informace se opět týká turba. Lze tedy očekávat dosahování vyšších taktů v situacích, kdy CPU není plně vytížené a GPU pracuje naplno (hry). Grafický výkon by díky tomu měl dosahovat až dvojnásobku toho, co nabízí konkurenční BayTrail.

AMD ULP APU roadmap 2014

Strategie odpovídá roadmapě z roku 2012, „3 generace“ x86 APU/SoC nabídne spotřebu pod 3 watty

S ohledem na setrvání u 28nm výroby a výrazné snížení spotřeby (SDP/TDP; u čipu Beema podle veřejných roadmap klesá spotřeba o 33-50 % oproti Temash) můžeme počítat s řadou energetických optimalizací. AMD se dlouhodobě snaží snížit TDP nejúspornějších x86 čipů pod 2 watty, což je v branži považováno za jednu z nutných podmínek ke vstupu na trh klasických tabletů. Tato zlepšení se jistě promítnou i do vlastností výkonnější Beemy, která má v některých roadmapách rovněž vyznačené nižší TDP než její předchůdce (konkrétní hodnoty se ale v různých dokumentech postupem času měnily).

ADS2013 Papermaster mobility platform security processor

Poměrně podstatná informace, kterou výrobce zveřejnil loni v listopadu, souvisí s integrovaným tzv. „AMD Security Processor“, jehož úlohu zastává licencované jádro ARM Cortex-A5. Loňská prezentace potvrdila také ~2× vyšší energetickou efektivitu (výkon na watt), což koresponduje s očekávanou implementací turba a optimalizacemi pro snížení spotřeby.

AMD 2015 APU roadmap

Beema a Mullins budou dodávané v BGA pouzdru (FT3). Zatím nic neindikuje, že by AMD stanovila pevné datum vydání socketové (AM1) verze.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nová generace APU Beema a Mullins s bezpečnostním ARM jádrem je za dveřmi

Úterý, 22 Duben 2014 - 19:36 | pg | Už aby tu Mullins a Beema byly. Přemýšlím o Win8....
Úterý, 22 Duben 2014 - 13:20 | no-X | Procesy, o kterých se píše ve zmíněné článku,...
Úterý, 22 Duben 2014 - 13:05 | aa bb | aa pozeram ze ste tu mali clanok o GP a plane...
Úterý, 22 Duben 2014 - 12:37 | no-X | S grafikama půjdou na 20nm koncem roku (±). Co se...
Úterý, 22 Duben 2014 - 12:19 | aa bb | Dokaze alebo planuje v blizkej dobe ist AMD pod...

Zobrazit diskusi