Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Strix Point: 4× Zen 5 + 8× Zen 5c, 16 CU RDNA 3.5 a 4nm proces TSMC

@no-X: Pod tabulkou je překlep "Přehlede" po vzoru tepláke.

Nevybublaly na povrch nějaké zprávy o desktopovém Phoenixu? Dá se předpokládat, že to půjde uchladit líp než standardní čtyřkový Zen? Frekvenčně to bude níž, i ta plocha bude větší (přestože ve prospěch iGPU), a tak by se to teplo mohlo lépe rozprostřít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"plocha bude větší (přestože ve prospěch iGPU), a tak by se to teplo mohlo lépe rozprostřít"

Ne. Teplo se nerado rozprostírá.
Leda by jsi ho lopatou přehazoval.
Si pust třeba CB23 a dej mu afinitu na jedno jádro. (Když máš SMT tak na obě vlákna).
A v HWINFO se podívej na teploty okolních jader.

Můj Ryzen 5 5500 má deltaT 20°C.
Konkrétně zatížené jádro 75°C a všechny ostatní 55°C.
Chladič mám vapor. A 55°C je teplota varu kapaliny (nejspíš voda) v něm.
Takže jádra se ohřejí na teplotu chladiče. Protože křemík je tepelný izolant.
Teplo z chladiče přechází zpět do chipletu, raději než by se rozprostřelo křemíkem.

A pak to porovnej s nákresem svého CPU.
Jádra jsou od sebe 2mm daleko. Tloušťka chipletu je 1mm. Takže 2mm do stran je tak maximální vzdálenost rozprostření tepla v chipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by mohly vybublat aspoň vůbec nějaké ty Phoenixy. Začíná se to podobat prvním 10nm Intel procesorům - uvedení dávno za námi, oficiální dostupnost už několik měsíců, ale kromě testovacího kitu nikdo nikde nic moc neviděl... Rozumím tomu, že se prodeje jsou na prd a je potřeba vymést sklady, ale tak v tom případě ať prostě AMD nic neuvádí a i ten výmet jim hned půjde líp od ruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už přestává bý vtipné.
Najděte si jako základ spamu a/nebo trolování něco jiného.

ntb s Ryzen 7040 už lze najít i v nabidce uřvané zelené obludy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK - máš pravdu - je dostupný celý jeden procesor ze dvou řad (HS/U) z celé rodiny (15 modelů) u třech výrobců (kde Acer má celý jeden model a Omen dva). To je pokrytí trhu jak prase.

(Absurdní navíc je, že všechny modely GPU Phoenixu, které s prstem v nose překoná aktuální výkon konzolí, pro jistotu doprasili / nahradili samostatným dGPU. Dobře, u HS se dalo takové prznění ve větší míře čekat, ale 100% nabídky? Že se s tím APU v AMD vůbec drbou, měli v tomto segmentu udělat rovnou APU s jedním CU na zobrazení plochy a ušetřili si dost práce a křemíku.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nakonec omluva - blbě hledám. Výše uvedený výběr člověk dostane, když vybere "Phoenix" v rodinách procesorů. Při hledání dle modelového čísla procesoru se toho najde víc, dokonce pár HPček i bez dGPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 z těch HP mašinek bez dGPU půjdou děckám pod stromek.
Nějakou dobu jim to vydrží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I mna to udivuje ze tam davaju dedikovane grafiky. Najlacnejsi som nasiel Lenovo LOQ 15 s Ryzen 7640HS za 839€ a oni tam napchaju i RTX3050. https://notebooky.heureka.sk/lenovo-loq-15-82xt0069ck

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska začínají prodeje Radeon RX 7800XT.
Zatím jsem našel jednu nereferenční za 16.000 ... tak uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měli by bejt i recenze dneska zase ve 3 nebo v 5?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ve 4, zdroj videocardz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou 7800XT za 16
tak už mi přijde lepší 7900XT za 20,5

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zrovna kámoš čeká na za 7800XT a chtěl dát max. 15k takže nejspíš do dopadne na 7700XT doufám že rozdíl mezi 7700XT a 6800 bude minimální protože 6800 stála 13500,- gaming Z od msi ještě 2 týdny nazpět bohužel už je pryč :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukal jsem že i jedna 4070 je za 15k což má lepší výkon asi o 8% i v rastru, takže 7800XT bude za stejnou cenu nabízet horší výkon v rastru o víc hůř výkon v RT a o horší spotřebu, oproti tomu má o 4GB VRAM navíc, což v by nemusel být takový problém v 1080p ani za 5 let

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RAMka je jedno, dokud se do ní vejdeš. Pak se výkon zlomí a je jedno, jak výkonný máš RT a jak upscaluje DLSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave naopak, 7800XT je nad 4070, v 1440p o 7% a v Cyberpunku 1440p bez RT o 23% nad 4070. https://www.techpowerup.com/review/powercolor-radeon-rx-7800-xt-hellhoun...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukal jsem na GN a HWU a tam jim to vyšlo teda úplně jinak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu najlepsi chladic podla techpowerup ma PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound za 559€ / 13600 Kc. S quiet biosom ma dokonca 23.4 dBA a 764 RPM.
https://www.techpowerup.com/review/powercolor-radeon-rx-7800-xt-hellhoun...
https://www.mindfactory.de/product_info.php/16GB-PowerColor-Radeon-RX-78...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V desktopu není ani Zen4 herní APU, v noteboocích sice něco je, ale vždy nelogicky s dedikovanou kartou nebo za neadekvátní prachy (pokud vůbec) a já už tady čtu o dalším papírovém draku. Stačilo napsat "AMD si 4/5 nm výrobu syslí pro serverové Epycy a Instinct". Nemám jim to za zlé, jde mně jen o vyjasnění situace a nedávání falešných nadějí. Jinak 4B+8E je pro herní APU asi nejvhodnější vrcholná konfigurace a klidně mohou ještě s nižšími modely sklouznout až na 4B+2E, protože céčková jádra jsou o dost lepší než atomová.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A na ako trhu hľadáte?

Pre prvý trh v USA sú
https://www.amazon.com/MINISFORUM-7940HS-5-2GHz-Graphics-Computer/dp/B0C...

A až sa sa naplnia objednávky z 1. trhu, predje sa na 2. trh atď.

Keďže trhy sú

1. USA a CAN
2. Štáty EÚ s menou EURO
3. ČĽR
4. Štáty EÚ neplatiace menou EURO
...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych že Mirda má na mysli APU do socketu a ne miniPC

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není moc velký výběr produktů. Uvědomuješ si, že nakonec mají být uspokojeny všechny trhy? Jenže tímhle tempem se desktopového Zen4 s herní iGPU dočkáme týden před uvedením Zen5 nebo taky nikdy. AMD na to prokazatelně kašle a my můžem jen spekulovat nad důvody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne áno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zen4 s herní iGPU dočkáme týden před uvedením Zen5 nebo taky nikdy"
Nepamatu že by AMD uvedla vícero řad (Desktop/HEDT/WS/Server/NTB/APU) najednou.
Vždy tam jsou odstupy.
Vzhledem k tomu, že AMD se snaží vydávat novou architekturu každých 18 měsíců, se stává že se "dočkáme týden před uvedením".
Chápu co ti vadí. Mám to s WS stejně.
Ale lepší vydat každý rok něco, než to odkládat jako intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, ale herni APU na bazi Zen4 v pravem slova smyslu, zadne neni. To bude az se Zen5.
Jedine co prijde do desktopu budou mobilni Zen4 APU.......casem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč vlastně trváš na tom, aby to bylo do desktop patice?

Tady máš další kousek do sbírky
https://www.zive.cz/clanky/mala-krabicka-narvana-vykonem-asrock-vsadil-n...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože bych rád měl nepřipájené komponenty a nějaké splněné standardy kvůli opravitelnosti. I tak je ten Asrock zajímavý a kdyby se objevil v ČR, tak se o něj a podobné budu zajímat. Mini-ITX je IMHO dostatečně malá, tudíž si za další zmenšování nejsem ochoten moc připlatit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Desktop CPU das i do pasivnej skrinky napr. Streacom ST-FC8S za 136€ ktora je vhodna pre zataz do 74W alebo AKASA Maxwell PRO za 160€ ktora je do 87W podla testov na fullysilentpcs. https://i.ibb.co/JvPHvqV/fanless-case-comparison.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ale bude zpoždění od uvedení k dostupnosti pořád stejné, tak by to nemělo vadit. Rozhodující je, jak si to bude stát vůči konkurenci v daný čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten link nema nic spolocne s USA trhom.

Minisforum je Cinska firma. Tie ich miniPC si vies bez problemov objednat priamo od nich aj na Slovensko(maju sklad v Nemecku, tak neriesis clo a dopravu v ramci EU maju zadarmo). Pred tyzdnom mi dorazil UM790 Pro s Ryzen 9 7940HS.

Aj ja som chcel prv CPU do socketu ale zistil som zeby ma to v mini-ITX verzii stalo dost(maly vyber dosiek za vysoke ceny) a vyhodnejsie bude miniPC. Cena bude podobna, ak nie nizsia, vykon dobry a spotreba super, na ktoru by som sa s dektopom nemal sancu dostat. A hlavne dostupne.
Viem ho napajat aj cez PD cez monitor takze staci jeden kabel. Uvidime na kvalitu a stabilitu. Mam ho kratko a mne zatial funguje bez problemov ale su aj staznosti na restarty a ine neduhy. Chcel som radsej Asus miniPC ale dlho som cakal a stale nebol nikde, tak som objednal toto s novsim APU a nizsou cenou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to nebyl Zapadni Taiwan, tak uz mam asi objednano :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Minisforum je Tchajvanská firma? Úplně se mi nepodařilo vygooglovat, ale nabyl jsem dojmu že je to spíše Hongkong (ČLR).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť říkám Západní Taiwan, tedy vzbouřené kontinentální provincie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji si osvěžit historii Číny, kdo kam musel jako vzbouřenec utéct, hlavní města, historii toho ostrova atd. Jenom z Čankajškova životopisu pochopíš, že tvůj postoj je neudržitelný.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cankaj%C5%A1ek
I když měl v něčem pravdu a dobrý odhad (amíci jako nebezpeční imperialisti), tak to on měl z dnešního pohledu roli vzbouřence.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

satai si dělal srandu. Nicméně reálně žádná "vzbouřenecká" oblast Číny neexistuje. Komunisté ovládli pevninskou Čínu a Kumomintang před nimi utekl na Tchaj-wan, který komunisté nikdy neovládali. Tchaj-wan Číně či Čínskému císařství snad nikdy nepatřil. Jen tam v průběhu staletí postupně emigrovali lidé z pevninské Číny, částečně disidenti. Tchaj-wan byl přiznán Číně po druhé světové válce, do té doby byl ovládán Japonci. V té době však v Číně zuřila občanská válka mezi Kuomintangem a Komunisty o moc. Dál už to známe. Došlo v podstatě ke vzniku nového státu, kde značnou část obyvatel tvořili Chanové z pevninské Číny, ať už z Kuomintangu, nebo potomci emigrantů z minulosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

špatně umístněno
prosím smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 4 se proti ZEN 3 liší taktem a spotřebou.
Nadávat že ZEN 4 není v notebooku je Mirdovské.
ZEN 3+ je naprosto OK. AMD Ryzen 5 7530U za 16 000 super cena. Například zde
https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-slim-5-14abr8-cloud-grey-celokovovy-d...

Ale souhlas že toto namlsání "papírovým drakem" kazí chuť kupovat současný HW.
Proto se o něm dozvídáme pofidérní cestou, kterou se AMD snaží zamezit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Liší se ještě instrukční sadou, ale mně jde primárně o tu grafiku. Někomu může vadit i PCI-E 3. DDR5 je s námi už dlouho, iGPU dost pomůžou, takže i když odkazovaný notebook patří mezi spíše lepší, tak není nic přehnaného chtít dnes už víc.

Tohle namlsání beru opravdu jen jako papírového draka a naprosto nic od něj neočekávám, chci jen aktuální technologii, ne tu budoucí, která je ve hvězdách.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na AVX512 jsem zapomněl.
PCIe 3 i DDR5 je zase jen o zahřívání.
Aby DDR5 měli rozumné latence, tak potřebují trochu nakrmit.

Ano iGPU...Ale notebooky teprve nedávno přešli od HDready na FullHD.

Jeden důvod mě napadá.
Prodeje herních grafik jdou opravdu špatně.
Výkonné APU by je ještě zhoršilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ntb se Zen4 jádry (a tím i AVX512) se dají najít už i v nabídce zeleného uřvance.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten odkazovaný notebook patří k tomu lepšímu? Však je to na 14" těžké s malou baterkou, nízké ppi a žádné barvy displeje. To je levný stroj na nějaké nenáročné domácí browsdani po netu, poštu a tu a tam nějaký dokument. Pro me je to lowend plný kompromisu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Ten stroj má 16 GB RAM, 512 GB SSD, 6 velkých jader a poměrně silnou iGPU. Na tebou uvedenou činnost ti stačí násobně horší parametry. Sám sem nedávno zkusil Win10 a 4GB RAM, staré i3 a na tyhle věci to stačilo. Samozřejmě kupovat nový stroj s 4GB RAM bych už dnes nedoporučil nikomu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty řešíš ram a procesor, ne to že se nedá koukat na displej, nebo že 56Wh baterie v 14" stroji je téměř to nejmenší co dnes koupíš. Měl jsem loňský model lenovo yoga 7. 14" tělo, stejná hmotnost ale convertible konstrukce, 71Wh baterie dokovani jednim kabelem. Místo 59% srgb gamutu to mělo 100% dci p3, mělo to vyšší jas, 2.8k rozlišení = vyšší ppi = jemnejsi vykreslení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V lowendu se tohle řeší, ale to je těžké vysvětlovat někomu, kdo tvrdohlavě odmítá vzít v potaz celé cenové spektrum notebooků a mobilů. Displej je 1920x1200 IPS, 300 nitů - chápeš, že tohle je v populaci mírně napdrůměrný notebookový displej? Nedá se na něj dívat jak má hrubý rastr a hnusné barvy?

Chápeš, že to co jsem napsal, nemůžeš vyvrátit pomocí vlastnictví 8K OLED 380 Hz displeje, protože to s tím nesouvisí? Zajdi si na testy autismu nebo já nevím co přesně ti je, ale je to pořád to samé a neděláš pokroky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale parametry, které ne každý ocení. 100% srgb ocení jen ten kdo to viděl, těm ostatním pokud se nezabývají grafikou to přijde normální. 2.8k taky ocení jen někdo, zvlášť když to ten stroj neutáhne... (Když už se tu bavíme o výkonu igpu) Najdou se i tací(třeba já) kteří zvládnou koukat na 28" fhd 131% srgb, hnus je 4k na 75" pokud na to člověk musí koukat zblízka, ale na 14" je pro většinu lidí fhd ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja abych se nebal napsat, ze Jirickovy parametry zajimaji mozna 1% potencionalnich kupcu a to jeste tomu fandim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento panel ma 49% sRGB https://laptopmedia.com/review/lenovo-ideapad-slim-5-14-amd-gen-8-review... a to pozna kazdy ze tie farby su uplne mimo ak polozis 2 notebooky vedla seba a ten druhy bude mat 100% sRGB. Ale mas pravdu, cloveka to netrapi kym to nevidi - ale potom sa zacne chytat za hlavu aky smejd nakupil. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, když člověk vyzkouší 100% dci p3, 10bit, oled s true black plnohodnotnou podporou hdr10/dolby vision, tak už nechce jít dolů.

Vyšší ppi pak zajistí daleko ostřejší a jemnejsi vykreslení. Zase, kdyz si clovek zvykne, downgrade uvidí. To same jas. 300 nit je dobře možná do kanclu, ale vzít si to třeba na terasu v letní den? Nemožné

No a pak je tu mat vs lesk. Mat často mrsi barvy - jsou víc do šedá.

Ips + nižší jas = horší barvy, ips ztrácí barevnost s nizsim jasem. Oled ne. Resp. par ips monitoru garantuje barvy i při nižším jasu, ale bavime se treba o dellu za 90 tisic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Přesně tak, když člověk vyzkouší 100% dci p3, 10bit, oled s true black plnohodnotnou podporou hdr10/dolby vision, tak už nechce jít dolů."

Presne tak, pokud nekdo pohledne na platinove briliantove nausnicky za 500k jedna, tak ho uz bizuterie ve stribre neuchvati....

Zivot je pes. Jeden koupi zene cervene rukavicky a musi ji k tomu dokoupit i cervene Lamborgini, protoze to zlute ji k rukavickam barevne neladi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo chce občas i jen upravit fotku, tak lepší displej využije. Nechci se vracet do dob, kdy jsem TN displej nakláněl od sebe, aby mi prokreslil tmavá místa (změnila se gamma - prokreslila se tmavá místa, ale přepálila světlá).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trošku absurdní přirovnání. 30 tisic za laptop je méně než stoji vlajkové mobily. V téhle cenové si vybereš slušně vybavené stroje a není to nic co naboura rozpočet ve srovnání s něčím za polovic. Představ si že větší peníze zaplatíš treba za jen jinou barvu auta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud kupujes notas na "office"/"programovani" tak ti muze byt pokryti sRGB opravdu jedno. Pokud si to kupujes na editaci fotek, videa, tak to ma urcite svoje kouzlo, ale tam k tomu bude mit vetsina lidi i externi monitor, protoze nedava smysl se divat na tak maly placek. Takze jo, najde se mala skupina uzivatelu, co to oceni, vetsine to muze byt uplne fuk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine ak fungujes v nevedomosti len na tom jednom notebooku s mizernymi farbami tak je to OK. Ale ak obcas sadnes i za kvalitnejsi panel, tak uz sa to neda, lebo filmy, hry a dokonca i web stranky uz vyzeraju hnusne. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A divat se na sebelepsim pididispleji na film nebo hry neni porod? O tom snad na panelu pod 54" (u filmu) a minimalne trech 26" displejich (hry) nema smysl uvazovat....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže k notebooku si musím pořídit 1x 54" nebo 3x 26"? Mně by se to na stůl ani nevešlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. O tom snad na panelu pod 54" (u filmu) a minimalne trech 26" displejich (hry) nema smysl uvazovat.."
Jdu se svým 43" monitorem stydět do kouta

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jedine ak fungujes v nevedomosti len na tom jednom notebooku s mizernymi farbami tak je to OK."
.. nikoliv. Vetsine lidi je to jednoduse jedno. Tem co pouzivaji externi monitor, je to uplne jedno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud používám externí monitor, proč si kupuju notebook? Resp. viděl jsem na fotkách z Číny, jak se prodávají výhodně macbooky se sundaným (rozbitým) displejem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud používám externí monitor, proč si kupuju notebook?"
.. Ladinku, zijes obcas v nejake normalni realite? Spousta lidi nechce mit desktopy, nema rada "velke veci" at uz nad nebo pod stolem. Proto si kupuji notase.
Vetsina lidi, co dnes ma notebooky v produktivnim veku a dela nekde v kanclu, je fasuje, aby mohli pracovat na HO a v kanclu. Ke kazdemu z toho se fasuji opet Monitory.
Pokud chces pokracovat v tehle diskusi na tema "proc pouzivat notas s monitorem", tak pak uz opravdu beze mne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Domu mi ho firma taky koupí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud tobe ne, tak asi pracujes u spatne firmy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JInak ja netvrdim, ze lepsi dispaly neni bonus, je a rozdil v podani barev muze byt markantni. Nicmene ze zkusenosti muzu tvrdit, ze jen malo lidi, tenhle bonus vyuzije :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se pořád v kontextu že " je to lepší notebook"?
Ideapad je prostě ta nejlevnější řada a podle toho vypadá i vybava = to nejlevnejsi. Lepší bych bral treba tu yoga 7, to je klasická stredni trida a podle toho je i vybavena.

A ogpu nezvládne 2.8k? Zvládne několik takových displejů a to i intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik by stálo jabko s pamětí a diskem jak má tento ntb?

https://www.hp-shop.sk/produkty/hp-zbook-firefly-14-g10-5g3c8es

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že větší baterii a lepší displej nemáš u lenova? Já měl yoga7 a bylo to pod 30k, convertible. Yoga 7 je stredni trida, ideapad základ.

Btw nový 14" mbp s m1, 16/512 vyšel na krásných 40k. Kdybych bral konkurenční dell xps, dám 50 minimálně.

Firefly není špatný, ale ten displej, jen 2.5k LCD. Já už jen oled nebo mini led. 2.8k rozlišení minimálně, ted mam 3k, bodlo by 3.5k jako mají třeba delly

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně teď přijde moc hrubý 4K na 15,6", takže příště jedině 8K. Jejda, já si zapomněl sundat lupu na pájení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me staci na 14" 3.5k 16:10 při 200% skalovani je to jako fyzicke cca 1750x1080, což je rozumné velké ale pri skalovani daleko jemnejsi a ostřejší. Když můžu mít mobil s 500+ ppi, tak laptop s 240PPI nevidím jako něco nestandardních. Na 3k to musím skalovat jen na cca 175% což není nejideálnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiříčku, prosím, prosím, smutně koukám.
Kolik chce moštárna za 64GB RAM?
Nebo alespoň 32?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se musíš ptát, tak na to nemáš ;-)

Jsem fanda technologií a low-end Applu je naceněň bezkonkurenčně, ale vyšší konfigurace jdou hodně do peněz. Holt se to bere, že to už jsou počítače na práci, takže si na sebe musí vydělat. Naštěstí pro mě já jako programátor píšu optimalizovaný kód, takže mně stačí 16 GB (pro virtualizaci), což už Apple nabízí za dobrou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se do ceníku. Me staci základní konfigurace. Utilizace ram dlouhodobě kolem 12GB a na 512 disku 430GB volneho mista. Klidně bych mohl mít menší disk.

Až budu potřebovat 64/2000 tak ti rád řeknu kolik mě to bude stát, řekl bych že rozdíl bude jen pár tisíc korun jak stejne vybaveny stroj od dellu. Xpska umí stát taky 2-3 tisice dolarů.a jestli třeba 70 nebo 75, to je banalni rozdil, na který si to vydělá za pár hodin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. na 512 disku 430GB volneho mista. Klidně bych mohl mít menší disk .."

Tak to já bych nemohl. Drobný příklad:
140GB - Baldurs Gate 3
69GB - New World
72GB - Horizon Zero Dawn
75GB - XCOM 2
31GB - Path of Exile
30GB - Ashes of the Singularity
24GB - Command & Conquer
20GB - Elite Dangerous
17GB - Stallaris
17GB - Maight & Magic Heroes VII
15GB - Endless space 2
10GB - Neverwinter NIghts
7.5GB - Rocksmith 2004
7.5GB - Master of Orion
4.9GB - Baldurs Gate
3.5GB - Baldurs Gate II
2.8GB - Icewindale
1.1GB - TES III: Morrovind
5.6GB - TES IV: Oblivion
14.3GB - TES V: Skyrim

Nechce se mi to opisovat vše. Takže součet her a DLC činí 906 GB a nějaké drobné. To už bych asi na 256 nebo 512GB SSD nenarval ani s kompresí.

A k té ceně .. Ryzen 7840HS, 64GB, 2000GB, Win 11 Pro ... 1735€ s DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hraješ všechny ty hry současně? Jestli je nutné je mít furt lokálně. Můžeš si je odložit na externí disk, kdyby ti interní nestačil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba je nechce furt stahovat, já mám prakticky vše ze Steam, Epic, Ubi, EA, Battle nainstalováno a těch TB je podstatně víc. Nikdy nevím na co budu mít náladu která může vyprchat mezi zdlouhavým stahováním nějaké 50GB+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesunout na jiný disk neznamená "furt stahovat". Dokonce si může udělat i symlinky / junction pointy, takže budou fungovat po připojení (pomalejšího) externího disku, aniž by je musel kopírovat na interní disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Nemám staženo vše co mám v knihovně
2) Nemám 1Gbit+ linku. Takže stáhnutí nějaké záplaty je .. velmi slušně řečeno .. na dlouho
3) I to interní SSD dá jenom nějakých 300 MB/s. NVME se proti tomu fláká na nějakých 16%
4) Nic proti, ale znám i příjemnější formy masochismu než se zbytečně omezovat politikou nějaké firmy. Cenový rozdíl 64GB/2000GB proti 32GB/1000GB je menší než cena licence Windows (nebo DPH, pokud máte možnost se obejít bez ní).
5) Pokud znáte Steam klienta, tak byste měl vědět, že nedovolí přesunout aplikaci, pokud vyžaduje update. Což znamená nejprve stáhnout (hromada času), updatovat na tom Vámi navrženém externím disku (další hromada času) a teprve pak přesunout na něco rychlešího.

Děkuji za Vaše rady a postupy, ale zvážil jsem je (pro mne) nevýhodnými.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč, je snad divné chtít za peníze nový hw co nejaktuálnější ? Jako crap s pcie3 by musel být skoro zadarmo a i tak bych se hodně rozmýšlel.
Ale toto není jen s PC hw, do ČR mnohé ani nedorazí či s víc jak ročním zpožděním. Teď jsem koukal po Android TV krabičce a třeba Xiaomi dodává jen několik let staré, ta verze z minulého roku sice má českou recenzí ale nabídka nula...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky vybírám TV.
Tak možná zakopeme válečnou sekeru.
Spíš než TV bych vybíral ovladač.
A pak TV tak aby s ním fungovala.
Chvíli jsem si hrál s LG Magic Remote a mnohem lepší než to co jsem dostal k Xiaomi.

Jinak tradičně nesouhlasím.
V PC bych samozřejmě PCIe 3.0 nechtěl.
Ale k čemu ti je v notebooku? Když tam GPU nedáš a rychlá SSD mají problém s chlazením.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U AMD je s novějším DDR i rychlejší iGPU, protože iGPU má výkon laděný na výkon RAM (nemá smysl větší, než kolik zvládne RAM krmit). Mluvím sice o RAM a vy o PCIe, ale u procesorů se oboje bumplo ve stejné generaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o princip, jde o hodně výběhové zboží, takže když už tak jen za velmi nízkou cenu. Je to jako u toho Google TV udělátka pro hloupou TV od Xiaomi, prostě ví že tady doprodají i za skoro plnou cenu ikdyž je to krám s pouhými 2GB RAM. Jako na dnešní nenasytné aplikace na TV od O2 či Vodafone je to už teď na hraně. A po dalších pár aktualizacích se bude vše sekat....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu uživatele to je opačně.
Krabičku jsem koupil před 3 roky za pár stokorun a stále se prodává za stejné peníze. To byl dobrý kup.

Koukám že T-Mobile přidal náhled při přetečení TV. Xiaomi to zvládá v pohodě.
Takže někdy jsou ty aktualizace i dobré.
Už jen vybrat nějaký modernější ovladač.
A když bude fungovat se stávající TV, tak jí ještě nechám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je to - stále se prodává za stejné peníze - jako ten Xiaomi bazmek, jenže ve světě už je výkonější verze s 4GB RAM a větším úložištěm. Uvedeno skoro přesně na rok a tady dovozce žádný.
Leda typovat že mají pořád plný sklad jako u těch grafik a než to doprodají tak nic nedovezou protože by stávající bylo neprodejné.
Hlavně na lepším hw trvám kvůli tomu co jsem u TV zažil jen s YouTube - nejdřív úplně plynulé a po několika letech už i po provedení resetu do továrního nastavení mikrozáseky. A to je jen aktualizace vlastně základní appky a jak náročnost narostla. O2 zprvu naprosto plynulá, pak už to bylo slabší, reakce jako u zmíněné YT ale pořád to ušlo až do nové 2.0 verze kde 1-2 vteřinové prodlevy. Obdobně když jsem zkoušel VF TV. Přitom odladit na daný hw jde jiným bez problémů - HBO i Amazon Prime plynulé ovládání. HW nějaké postarší quadcore a 4/8GB.
Proto když jsem se porozhlížel pořídit tu krabičku s Androidem co udělá z hloupé TV chytrou tak jsem sice narazil na levné hračky kolem 1200Kč, ale s tak zastaralým hw že to jsou vyhozené peníze. 4GB RAM beru jako dnešní minimum co se ještě dá používat, ale oni mezi 1000-1500 nabízí směšných 1-2GB - u nás v ČR.
A samozřejmě výkonný čipset protože u hlavních firem je tendence neoptimalizovat, přijde mi osobně že to prsknou na nějaký referenční Samsung a Apple a když je to tam plynulé tak to pustí do světa...

Ovladač, záleží jakou kdo preferuje ergonomii, bohužel tvarově jsou dnes oblíbené klasické nudle, tak pak záleží na rozmístění hlavních tlačítek. U naší TCL je to vyřešeno uspokojivě, to nejdůležitější v dosahu palce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

YT? Co to je?
Používám SmartTube a nemám problém.

O2TV jsem měl a trhalo na WiFi s plným signálem.
Jedině kabel.
Co mám TM tak jsem lagy nepozoroval. Ani na WiFi.

Ovladač:
Koukal jsi na to LG Magic Remote?
Má to kurzor. Jak kouzelnická hůlka.
Fakt super.
Jak zadáváš text nebo číslice?
S LG úplně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xiaomi Mi TV Box zůstával celé roky totožný, prostě protože byl stále dostatečně dobrý pro běžné použití. Nedávno přišla nová verze Xiaomi TV Box S 2nd Gen => https://androidpctv.com/xiaomi-tv-box-s-2nd-gen-review ... může to trvat i půl roku nebo rok než se dostane na náš trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mhh 4k za 69$. To vypadá dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen3+ je uplne v pohode. Ale 7530U je len Zen3 (to poznas podla pamate, ze tam je len DDR4) a nema dekodovanie AV1, co zvysi spotrebu pri sledovani youtube.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kódování videa v AV1 už youtube aplikuje? Myslel jsem si, že to je hudbě nedaleké budoucnosti, ale stále ne realita. Můžeš k tomu přidat nějaké informace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde to zapnout:

https://www.google.com/search?q=when+youtube+uses+av1
"Most google products like Youtube widely use VP9. In comparison, other streaming services, like Amazon, Netflix, Nvidia, etc., have adopted AV1. But you can enable the Av1 codec in YouTube settings and play videos in the playlist 4K, 5K and 8K videos with the new AV1 codec."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niektore nove videa uz maju AV1 kodek. Youtube to pouziva uz asi pol roka. Na youtube kliknes prave tlacitko mysi, potom "Stats for nerds" a zobrazi ti to kodek, bud av01 (co je ten AV1) alebo vp9. AV1 ma malinko lepsi obraz nez VP9.

Porovnanie spotreby je tu.
https://diit.cz/clanek/hardwarova-akcelerace-av1-uspora-18-wattu-pro-4k-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, co je to konfigurace "4B+8E" a "4B+2E", znám výrazy jako C (core / jádro) T (thread / vlákno), E (E-core / slabší jádro jako Atom), ale co je tomto případě Bé a É nevím. Z diskuse jsem asi jediný ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bé je výraz uživatele Intelu, když zjistí, že jeho notebook má v MT uřvaný výkon jako pasivně chlazený Apple a poloviční jako lehce foukající AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vylučovací metodou sis to mohl domyslet. Bé jako big, ale mělo být obvyklejší P jako performance. E je obvyklé efficient. Intel oficiálně používá P a E, AMD zatím nevím. Tedy kromě toho jejich céčka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Apple a Intel jádra označují jako Performant a Efficient, i když u Intelu se tím myslí efektivní (malá) plocha křemíku (vejde se jich víc, ale žerou jako ta velká). AMD má malé c (velké je už pro Core v souvislosti s počet Cores / počet Threads). C možná jako Condensed - jak byl ten font na jehličkových tiskárnách. Používá proces křemíku, který je zhuštěný, ale nedosahuje vysokých frekvencí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení, bohužel mi to nedošlo. Snad jen jedna technická, ta E jádra nejsou efektivní (ač se jim tak říká). Jak už se tu psalo, mají jen dobrý poměr výkonu na plochu křemíku. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni by i mohly, ale to by AMD-Intel museli oddělit iGPU od zbytku. Malý příplatek za výrobu APU složeného ze 2 čipů se vyplatí, protože za monolitičnost herního APU se připlácí výrazně více za samotný křemík.

S čím souhlasím, je autorovo zmínění podílu lowendu "GTX 1050, 1050 Ti, and 1650", který by měl být adekvátně nahrazen něčím podobným, jinak hráči utečou jinam a špatný vliv úspor z rozsahu se nadále zvýší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podíli založené na Steam hwsurvey....škoda číst. Jsou to nesmysly.
Na světě je 8miliard lidí. Nejlidnatější indie s 1,5mld teprve čeká na PC revoluci.
Na čem bude hrát dnešní chudinská mládež si netroufám odhadnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se bavíme chudině v zemích třetího světa, tak je to mobil. PC tam je max. tak jeden v rodině, takže furt obsazen na office job (např. úkol do školy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že z chudiny se během pár let stane střední třída. Stačí když udrží růst co mají.
Takže tu rázem může být miliarda zájemců o herní PC/TV konzoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z nuly se roste rychle, ale neprotahoval bych ten graf donekonečna. Ty země mají obrovskou korupci a nepotismus, takže střední třída zas tak rychle neroste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné čtení.
Největší brzdou pro APU je cache.
Přidání by technicky šlo.
Ale s cenou to asi nevychází.
Jinak by už AMD měla dávno v nabídce něco s HBM nebo 3D V-cache.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Článek je dobrý na hodinu literatury (nebo sociologie).

Autor se nám snaží něco říct.
A pak se nám v diskusi snaží říct, že to myslel jinak.

Krom toho se snaží vysvětlit budoucí chování jiných lidí na základě zkušeností získaných ve své sociální bublině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi cekaji na APU pro AM5 jako na smilovani, nevim nac u AMD cekaj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Článek co postoval del42sa řeší že APU má pomalé DDR proti GDDR
"use slow DDR memory rather than GDDR"

Jaký je rozdíl DDR5 6000 proti GDDR5 6000?
Předpokládám že žádný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nevíte rozdíl mezi DDR a GDDR, tak na IT webu nemáte co dělat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technické rozdíly jsou mi známé.
Ptal jsem se na praktický rozdíl.

Chtěl jsem poukázat na to, že low-end GPU mají GDDR5 (Výrobce to někdy označuje nesprávně DDR5 i když to je založené na DDR3)

APU s DDR5 by mělo mít k dispozici stejnou propustnost. Prakticky tam tedy nebude rozdíl.
I když v tom odkazu se píše něco jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.