Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Van Gogh - po ročním zpoždění - přichází [foto]

Zasa ten Microsoft. Stale si mysli, ze to vzdy uhra na nahodu resp. pochybenie v rozhodnutiach a pritom si nielen zachova vsetkych zakaznikov.

Zatial tie vlastne pochybenia vzdy smeroval na potopenie konkurencnych projektov, kde vlastne skody pre velke predrazene statne zakazky vzdy v pohode vykryl. Takpovediac robi to z nasich dani.

Velka chyba. Tik-Tak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho čekám, kdy někdo vytvoří nástupce routerových desek PC Engine APU za využití právě nejnovějších APU od AMD jako je právě Van Gogh/Dragon Crest. 6W a 9W už takový rozdíl není, ale výkon a periferie budou někde úplně jinde. Na takové ty domácí servery/routery by to bylo ideální...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je, komu by ten vykon bol na co. Nejaky vsivavy 800MHz MIPS ma vykonu na ulohy pre router a domaci server aj na rozdavanie. Vacsim problemom na tych masinach moze byt skor RAMka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zase pozor. Všivý MIPS může velmi rychle skočit s jazykem na vestě, ono taky záleží co na tom routeru provádíš, jak složité máš fwrules a jaký počet pravidel, případně jestli provádíš inspekci na L7.

A než RAM (já mám ze 4GB reálně zabraných 359MB, cca 1,7GB je cache a filecache, free je 1,9GB) je u "homemade" routerů problém s úložištěm (a to právě APU2 elegantně řeší), pokud se nespokojíš s nějakým pfsense.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Nejaky vsivavy 800MHz MIPS ma vykonu na ulohy pre router a domaci server aj na rozdavanie

Tak to teda nema ani nahodou. Vykonu to ma tak akorat na prehazovani paketu, ani o fous vic.

RAMka u APU praveze neni problem, lze je koupit se 2 nebo 4G ram. Problem je vykon CPU. Pokud to chces jen na routovani tak je to i overkill, jedine ze bys mel nejakou ultra mega komplikovanou sit. Pokud ale to clovek chce pouzit jako domaci server, treba nejaky medialni nebo nextcloud, tam to procesor hodne brzdi. Me na tom bezi jeden nextcloud, a je to sice pouzitelne ale hodne line. Na MIPSu bez sance, mozna tak sambu a konec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí zabrouzdat do vod šifrování (např. u implementací VPN netěžících z případně vestavěné HW podpory) a výkonu není nazbyt.

Nový Mikrotik RouterBOARD RB5009UG (a' 5000Kč) má snad již 4xA72@1.4GHz, což by se v hrubém výpočetním výkonu asi dalo srovnat s R-Pi4(4xA72@1,5GHz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě musíš ještě chvíli počkat, ten vývoj je pomalejší a hraje se tu na delší podporu. Současné APU2 moc chyb nemají, a protože jde o headless mašinky, tak ta jaguáří jádra zatím celkem stačí (vlastní zkušenost)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim ze o Van Gogh v PC Engines uvazuji, IMO je to dost specialitka a nejake veci tam budou chybet (a nejake budou nazbyt). PC Engines pouziva spis "prumyslove" APU, na to ma AMD ty V a R serie (V2000 a podobne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je pěkné preview Steam Decku:
https://youtu.be/HjZ4POvk14c
Nevede si vůbec špatně - ani výkonově, ani výdrží. A kdyby to někomu nestačilo, drtí konkurenci cenou ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konkurenci to možná drtí, ale samotné zařízení mi velký smysl nedává. Je to moc velký a těžkopádný, aby to člověk používal při cestování nebo s tím někam zalezl v práci a výdrž jen 2-3 hodiny v zátěži.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Velké to je, ale pořád menší, než herní "notebook". Jasně, má to menší displej, takže to nemusí mít takový parametry, jako "notebook". Na druhou stranu se uvádí výdrž spíše 5 hodin - asi to bude dosti závislé na hře, nakolik to APU vytíží.
Možná by byl užitečnější stroj s tímto APU v kabátě malého (10 - 13 palců) tabletu, konvertiblu 2in1 či All in one se solidním gamepadem a "lepšejší" baterkou. Ale tenhle device si své zákazníky najde. Jestli se nepletu je na tom výkonem možná lépe jak soudobé konzole na AMD APU a furt se to dá připojit k monitoru a klávesnici jako kalasický desktop...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě v dnešní době subnotebooků o výšce pár mm ( aż tak , že to s žiletkami není k solidnímu užívání ) bych docela uvítal oprášení konceptu atomových notebooků, ale s Van Gogh APU .
To proč ATOM nebodoval byla zastaralost vnitřní koncepce oprášeného jádra a z ní vyplývající nevýkonnost a pak nestandardní rozlišení ,které vedlo jen k jednomu - srazit ceno Atomového kompletu .
Popravdě i já nejsem zastáncem integrovaného gamepadu v šasi zařízení .Ale taková malá otevírací krabička skoro do kapsy s klávesnicí Van Goghem uvnitř ...Ano myslím že bych nebyl sám komu by srdce hned zaplesalo samou radostí .
Steamdesk je co do provedení takové MEH...většina problémů s provozem jde na vrub přenosnému hernímu konceptu ,ale HW je extrémně zajímavý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že bude trvat pouze pár týdnů než se objeví na záda nasaditelný USB-C akupack, který výdrž Steamdecku prodlouží o hodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsme o půl roku chytřejší a ne AKU packy navíc v nabídce příslušenství zatím stále chybí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.