Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arc A380 napájený ze slotu zůstává na papíře, i ASRock volí 8pin konektor

Měl jsem pocit že jsem někde četl, že ASRock zůstane (co se týká grafik) AMD-only. Tak teď už asi ne :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASRock zůstává AMD only (u grafik). Nebo někdo snad tenhle paskvil považuje za grafickou kartu? Já to považuji za odpadní křemík a kuriozitu do vitríny (spolu s vytištěným zdrojovým kódem ovladačů), že teda takhle opravdu ne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:-D No to je fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocenil bych, aby GPU ze slotu odebíraly jen nejnutnější minimum. ATX24pin má jen 2 žíly na 12V, krmí se z toho větráky, čerpadla, RGB a pak si grafika řekne o 75W -> to je recept na vyhoření konektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On není problém ten konektor jako takový, většina zdrojů má ty 12V vodiče dostatečně silné a mnohé desky mají tlustší kontakty, větší problém jsou spíš cesty v samotné desce směrem k PCIe slotům, hlavně na levnějších deskách. Více než zničení ATX konektoru hrozí poškození samotné základní desky.

Desky co mají hodně PCIe slotů mají typicky extra PCIe šestipin či jiný konektor pro extra přídavné napájení těch PCIe slotů, protože 24-pin ATX by to nemusel utáhnout při větším množství karet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, layout moderní desky jsem neviděl (překvapivě), ale řekl bych, že to tam bude stejné jako u každé moderní složitější desky. Prostřední vnitřní vrstvy na zem a napájení, pro impedančně kontrolované spoje pak sendvič zem-signál-zem (ale ne po celé ploše). Takže o šířku spoje bych se nebál. Horší by mohl být přechoďák samotného slotu, není to konektor pro tahání velkých výkonů.

K ATX konektoru, viděl jsem několik "nahnilejch", takže obava je částečně na místě. Otázka je, zda-li je stále platná, protože to všechny byly staré desky z éry Pentií 4 a netbuřtů. Řekl bych, že dneska se všechno tahá z toho "CPU" 4 pinu spolu s ATX konektorem, takže těch vodičů je k dispozici vícero :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už dlouho provozuju 2-3 GPU v PC a ATX konektor vždycky začne zlobit. Na Maximus V gene se mi dokonce celý roztavil.
A přídavný konektor pro PCIe sloty se nedával ani na většinu X399 desek pro Threadrippery, a to byly desky co umožnily osadit 4xGPU.
Jakmile jsou v PC dvě a víc GPU a uživatel pustí dlouhodobě nějakou zátěž, tak je na 100% jistý, že se ATX konektor vyhřeje.

Dneska na deskách nejsou CPU 12V konektory propojené s PCIe 12V.

Buď přibastlit na PCIe slot přídavné napájení, nebo na GPU vyměnit bočník pro PCIe napájení za větší, aby si karta přiškrtila odběr ze slotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a kolik tak čerpadel a větráků mívá počítač s grafikou napájenou ze slotu?

Každopádně např. ATX deska se 2 PCIe x16 a 3 PCIe x1 by měla počítat s odběrem alespoň 180 W (75 W na PCIe x16 a 10 W na x1), tak nevidím důvod aby vyhořel napájecí konektor při zapojení jedné 75W grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednu grafiku to ustojí, ale dvě grafiky v zátěži už to dlouhodobě nedá. Ty dvě 12V žíly daj dlouhodobě cca 100W a i to je na ně moc.
Když to srovnám s napájením CPU, kde se dávaj 2x 8pin konektory pro cca 200W tak to je ve špičce 25W na žílu. Stabilní napájení pro GPU se musí řešit konektory na kartě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem nepochopil proč zrovna osmipin, to snad hodlají taktovat přes 3Ghz? Standardně se přeci dává šestipin.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to zaujínavé. Buď rátajú so spotrebou nad 150 W, alebo, ako písal Maor, nechcú, aby GK žrala 75 W zo slotu, ale z príd. napájania a potom čokoľvek nad cca 80 W = 8 PIN. Teda ak sa dá docieliť to, aby zo slotu šlo len niekoľko málo W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.