Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Duel Arc A770 vs. Radeon RX 7600: Dvě 6nm GPU s 8GB paměti za podobnou cenu

No co, neumějí to s TSMC procesy, takže je to stojí denzitu a hodně tranzistorů navíc, z čehož plyne i ta výrazně vyšší spotřeba. Na první pokus to vlastně není špatné (plus ten vývoj ovladačů fakt stále běží vysokým tempem a třeba běh Windows/Steam her přes Vulkan/Proton na Linuxu je něco božího, byť to samozřejmě funguje i s Radeony). Ale při těchto cenách to není moc zajímavé, krom fanoušků Intelu. To možná spíš 16GB verze za 9k, ale opět hlavně pro specifické účely - rád bych viděl za rok-dva-tři nějaké měření v darktable/GIMPu/atd až tam přijde AI upscaling a denoising ve velkém.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, ostal som prekvapeny z toho, aky vykon vlastne ta grafika ma (aj ked teda treba nad tymi tabulkami prizmurit aj ritny otvor). Lenze je to stale masaker nevyhodna kupa. V tej cenovej relacii sa najde karta aj podstatne vykonnejsia, aj podstatne menej zrava aj s podstatne vacsou RAM.

Tej cenovke sa divim, pretoze to uz lepsie nebude. A ci sa najde nejake velmi specificke pouzitie, kde by ten Intel stal za hriech, o tom velmi presvedceny nie som.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za dva tri roky ukonci celou divizi GPU...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by byl platný argument, pokud by ten čip měl jen větší plochu, nikoli více tranzistorů. Pokud k dosažení určitého výkonu potřebuje téměř 2× více tranzistorů, nijak to nesouvisí s výrobním procesem TSMC. Intel dále už před >10 lety vyráběl u TSMC Atomy a žádná podobná anomálie oproti Atomům vyráběným v továrnách Intelu tam nebyla. Krom toho má Intel řadu divizí vzniklých akvizicí firem, které vyráběly a dosud vyrábějí u TSMC. Prakticky celé dědictví Altery. Nakonec grafická divize Intelu byla z nemalé části složená z lidí, kteří v minulosti pracovali u Nvidie, AMD, S3 a řady dalších firem, které u TSMC vyráběly a zkušenosti s tím měly. Takže tam bych problém nehledal.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mozna bys to mel trochu zkratit.
"No co, neumějí to."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mel cist a opakovane lidi hako DDR0, kteri vkladali nadeje do zazracneho vykonostniho upgradu 770.. co predvede Battlemage je porad zahadou, ale jestli ma byt max vykon nekde na urovni 4070 (6800XT) tak toho nepredvede dost, kdyz prijde do saturovaneho trhu s RDNA3 a Ada. I takovej nedopecenej trpaslik jako je 7600 je stejne rychly nebo i rychlejsi nez 770..
Tem prodejum na urovni ani ne 1% se nedivim, neni duvod kupovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nezklamal. Ale chápu tě, jako přední český fanoušek AMD z Intel GPU divize máš lepíky :)
RDNA je jen další evoluce GCN jako byl Polaris a Vega - v AMD to lepí operativně jako vlaštovky z materiálu co je zrovna po ruce když některá konkurenční technologie vzbudí velký ohlas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nezklamu, to je muj cil :D
Nicmene narozdil od tebe, sleduji informace, ktere jsou dodtupne a podle nich di delsm nazor. Ty prodse prijdes a placnes..
Takze Battlemage bych se opravdu nebal..a nema to nic s zadnym fanouskovstvim spolecneho..akorat ty nemas co rict, tak aspon placnes toto.
Zbytek komentare je nejaky nesourody nesmysl, ktery dava smysl jen tobe..
Krome toho, coz by jsi si mozna mohl zkusit zapamarovat, mne jako cerstveho majitele NV 4070, je battlemage, ktery vyjde pristi rok s predpokladanym vykonem okolo 4070? uplne, ale uplne ukradeny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá A770 náhodou 16GB VRAM?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to přečíst si článek celý. Má 8 i 16 a ta 16GB je o 2k dražší

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viz poslední odstavec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, sry, ten poslední odstavec jsem už nějak nedočetl, mohe chyba, měl jsem právě celou dobu za to, že dali jen 16GB, existenci 8GB jsem už předtím ani nějak nezaregistroval... celkem škoda, kdyby za tu cenu RX 7600 teď aspoň nabídli 16G 770, mělo by to aspoň co nabídnout, takhle to je trochu meh, protože cena už je vyšší, to už si rači můžu koupit RX 6700 XT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni to mají v podstatě rozdělené tak, že Intel vyrábí jen 16GB (Limited Edition), ostatní výrobci zase jen 8GB (nereferenční).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to bude tím, chtělo by to zlevnit a pak by to už mohlo být zajímavý, protože 8GB už začíná být pomalu nedostatečných a mít cokoliv nad není vůbec k zahození, mohla by to být dobrá alternativa. Jenže 16GB už je zbytečně moc a výrobce to už něco stojí, navíc ten čip nemají už zrovna nejmenší, takže to už by museli jít s marží asi hodně dolů, dávat to tak levně je asi nereálný, to už teď musí být ta cena stlačená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni se toho nejspis postupne zbavi v nejakch OEM sestavach, kde to bude jako bonus-tezitko.
Ale jak rikas, u te 16GB verze je to trochu skoda, ta by mohla byt asi i zajimava, pokud by ta cena byla rekneme max 7,5-8k a ne 9k a to jeste po sleve (alza.cz)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak, šoupnout tu cenu na stejnou úroveň jako RX 7600, už by se o tom dalo uvažovat, ale to co za to chcou je už celkem nesmysl... když si vemu, že to je slabší a ještě je spotřeba vyšší... možná kdyby už na trhu nebyly grafiky jako je RX 6700 XT, tak by to někdo třeba i vzal, pokud mu ten výkon stačí a chtěl by na tom nějakou delší dobu zkusit nějak vydržet, ale takto to nedává moc smysl brát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v OEM sestave do 20t. by to bylo docela dobry oproti oblibene GTX1650.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neslo by tyto procentni propocty doplnit i na 16GB model A770, pripadne casem pridat 16GB verzi amd karty v cenovce kolem tech 9000. Pokud mam aplikaci, ktera potrebuje hlavne data.. tak bych rad videl ktery produkt ma nejlepsi pomer GB/cena

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi Arc grafikami na to kápnul Linus s videem pořídil jsem si druhou GK/ARC380/. Kvůli kodekům. Pokud prostě máte starší, ale výkonou kartu na hry.. a ta nepodporuje AV1, nebo má vůbec mizerné HW encodery - jako například AMD. /FUJ/, tak se ARC pro streaming a kodovaní videa hodí. Totiž Intel je s vývojáři dál než AMD. Já neříkám, že je to zásluha Intelu.. ale prostě to tak je. Ta akcelerece kodování videa pro Intel AV1 - ARC už je hotová ve velké části videoeditorů a od dubna 2023 i v EMBY. To znamená že v Plexu budou mít hotovo nebo ladí poslední věci.
Takže pokud má někdo 16GB VEGU FE jako já, tak si fakt nepoběží koupit NVIDIA RTX 4000, ale prostě si za drobné koupí to 75W Intel čudo ARC a dost ušetří..
Ten pán v kožené bundě by se měl zamyslet nad svou cenovou politikou, protože ten Intel není zase tak špatný, a podle diskusí nad beta vezemi SW ty ovladače fakt zlepšuje.. mno . Fanda Intelu tedy nejsem, ani nahodou..ale ten motorkař v tý bundě co prodává snad hrnce podle poslední prezentace mě...
Takže jeho zelenou kartičku za ty prachy nechci. To radši zmodrám :-)
Jo bacha na ten resizebar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak to nechápu s tím resizebarem. Ono ho to stále neumí na AMD platformě? Jo a na A380 taky stále pošilhávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umí, jen si ho musíte v biosu zapnout. A nezapomenout na to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu je ta A770 furt nejlevnější karta se 16 GB VRAM (asi 9 tisíc). Další nejlevnější jsou AMD RX 6800 s cenovkou cca o 2 tisíce výš (asi za 11 tisíc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten pán v kožené bundě moc dobře ví, proč ty karty mají takovou cenovku... Já se mezi Intelem, AMD a nVidiou rozhodoval, nVidia to prostě s CUDA pro vývojáře vede... a jako bonus je nízká spotřeba elektřiny... Takže se ta vyšší cena poměrně rychle vrátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jestli se pán v kožené bundě nerozhodl naskočit na vlak AI akcelerátorů a se zbytkem vést politiku... kdo to potřebuje ten zaplatí cokoli.. Jako svého druhu Intel na poli CPU.. 4 jádra musí stačit všem.. a ostatní je pro servery /pro nás zajímavější/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel není AMD, postaral se dost rychle aby vývojáři zapracovali aspoň v těch video a workstation aplikacích. Takže ty karty na gamesky dneska furt nejsou ale u zbytku... Jsou to už zajímavé karty. U a380 kodeky u a770 16GB výpočetní schopnosti..
Jakmile totiž někdo začně psát i pro něco jiného než cuda.. a nvenc.. pozice nvidia hned slábne. Paradoxně Intel GK podporuje AMD. Doteď je problém psát pro AMD. Ale jakmile některé věci jsou najednou pro AMD+Intel.. je to jiný argument.. proč kód i pro ně vydolovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, já právě zjišťoval jak je to s CUDA vs. oneApi, Tensorflow atd. a zatím je to jasné pro cudu, no... 2.5x rychlejší... chtěl jsem podpořit opensource, ale fakt to nejde - nebyl bych konkurenceschopný:-D Nemluvě o tom, že Intel/AMD gpu nejdou skoro nikde pronajmout...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si AMD a Nvidia dávají na své karty tranzistory, které "nic nedělají" a zkouší na nich věci pro příští generaci, bude to stejně dělat intel. A protože toto je v podstatě jeho první generace (pokud nepočítám nultou), dá se odhadnout, že větší množství těch tranzistorů navíc je tam jako příprava na další generaci.

Tím neříkám, že příští generace zválcuje konkurenci, tím říkám, že tam těch tranzistorů bude víc na pokus než u konkurence v současné generaci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to byla hluboka myslenka...;
Nicmene by bylo dobre brat v potaz, ze vic tranzistoru=vetsi plocha. Vetsi plocha=mensi pocet kusu z wafferu. Mensi pocet kusu z wafferu=mensi vyteznost. Mensi vyteznost=drazsi chip. Drazsi chip=mensi zisk, atd..
V principu je to presne to, co firma apriori normalne nedela a spis to ukazuje na neco, co se Arc nepovedlo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Nicmene by bylo dobre brat v potaz, ze vic tranzistoru=vetsi plocha. Vetsi plocha=mensi pocet kusu z wafferu. Mensi pocet kusu z wafferu=mensi vyteznost. Mensi vyteznost=drazsi chip. Drazsi chip=mensi zisk, atd.."

A to jako někde rozporuju?

"V principu je to presne to, co firma apriori normalne nedela a spis to ukazuje na neco, co se Arc nepovedlo."

Intelu na ARC se to nepovedlo, ale firmy to opravdu dělají. I na navi31 jsou nepoužívaná rozhraní na další v-Cache (https://diit.cz/clanek/rozhrani-pro-v-cache-na-pametovych-cipletech-mcd-...). Vega takových nefukčních věcí měla. A Nvidia na tom nebude jinak. Prostě si něco zkoušeli a nepovedlo se, příště to už fungovat bude. V případě Intelu, který razí nový produkt, tak toho na posr*ní má hodně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Majklos:
"Pokud si AMD a Nvidia dávají na své karty tranzistory, které "nic nedělají" a zkouší na nich věci pro příští generaci, bude to stejně dělat intel."
.. ale to je cista spekulace. Nikde zatim ani naznakem neprosakli zadne informace o tom, ze by velikost toho chipu/nadstandardni pocet trandaku byla z duvodu, ze si Intel na tom 'neco zkousi'. Ze je tam treba kremik, ktery 'nefunguje' a fungovat 'by mohl' se neda vyloucit, ale pravdepodobne, by uz k tomu byly nejake aspon drby.
Takze spis to vypada pouze na to "ze se to nepovedlo" :)
Je otazka, cim zaujme vubec Battlemage. Pokud je pravda, ze by mel mit v top konfiguraci vykon okolo 4070/3080/6800XT tak tady mas uz dneska spousta nabidek od 550-650E + second hand. Nebo levnejsi 6800 od 450E. Aby Intel necim zaujmul, tak by to muselo mit treba superiozni RT oproti AMD nebo superiuozni spotrebu, opet oproti AMD a samozrejme musi mit nizsi cenu. Proti NV si myslim,ze to muze bojovat jen cenou...
Ale tak Intel treba prekvapi a bude to mit vykon 4070Ti+16GB za 600E, coz by mne nasral, protoze jsem poridil 4070 za 550E :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neco bude neefektivni navrh,neco bude nefunkcni test. Pomer nezname.

4070 je dobra karta,ale kdyz jsem to tady psal,dostal jsem zase bidu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4070 je bych dokonce rekl suprovni, zejmena v pomeru vykon/spotreba. Co ji za tu cenu kazi je jen 12GB a nebo mela byt o 100$ levnejsi. Ja ji ted koupil za 14k v nejlevnejsi edici, coz uz bylo na hrane, co bych za takovou kartu dal (byt stale drahy) a fakt dobry. Jen ten SW NV...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

too late, too less :)
Takze ani cenou na to nepujdou, jen vetsi VRAM..skoda, AMD to zase propastne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klid, RedGamingTech jsou takový pisálkové, kterým vyjde tak 50% tipů = prosté hádání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je taky pravda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě nedává smysl ani jedna z těch karet, tak je budu ignorovat rovnocenně... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.