Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: Artefakty při DLSS pomáhají zlepšovat obraz

nvidia radsej mohla investovat cas a peniaze do nejakeho dema, alebo benchmarku. Podla metacritics u hracov ide o nudnu repetivnu strielacku (ktora ale ziskavala vysoke hodnotenia v recenziach) a to ma len 8 hodin hracieho casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy byla hra na jedinem 650/700MB CD nosici a clovek ji hral prubezne tyden nebo aktivne dlhe hodiny, dnes to ma desitky GiB a dohra to za 5 - 7 hodin, to proto ze vecsina dat jde na vrub takovym picovinam jako HD detaily, dlouha kecaci videa a DLSS-AA + RT.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Někdy byl 3 hodinový CGI podklad pro film na stovky TB, dnes je to několik PB.

Ještě nedávno jsem fotil digitálem s 0.5Mpix, dnes kdejaký mobil má 20Mpix.

Objem dat se zvyšuje a to zvyšování není lineární, datové nároky rostou dál a dál.

Mimochodem DLSS není součástí hry ale součástí driveru a má max pará MB. RT pak pro jistotu nezabírá de facto vůbec nic, protože to je jen pár knihoven (drivery, grafické api) a trochá zkompilovaného kódu navíc, plus nějaká parametrizace. To že hry jsou obrovské jde ruku v ruce s kvalitou textur a 3D modelů, kdy roste jak počet polygonů, tak rozlišení textur, kde jsou 1k textury z doby kdy hra byla na cédéčku, dnes jsou i 16k textury, tzn 256x vyšší datová náročnost...

Pokud chce člověk hrát s retro grafikou, má steam plný velice kvalitních indie her za pár šupů. Naví teď pro takové hry NVIDIA a INTEL přinesli do driverů škálování, aby to vypadalo lépe a bylo dobře hratelné. Samozřejmě jsou ale tací, kteří si rádi složí nějakou 486tku nebo prvního Penťáka, dají CRT monitor s rozlišením 320x240 nebo 640x480 a paří do aleluja originály dobových her.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tolko zbytocneho textu.... vytlac to na toaletak nech to ma pred splachnutim aspon jeden uzitok.

Vyssie spomina dobu, kde hry v pomere velkosti instalacky (napr. na cd) ku dobe hrania bol vyhodnejsi pre hraca - hra hlavne zabavila a graficky v tej dobe bola na slusnej urovni.

Teraz vacsina hier ma 10ky GB a je dohrana do 10 hodin a to aj s nutnymi v danom priestore zdrzujucimi achievementmi.

Vacsina hier ma trapne nascriptovane animacie, udalosti, ktore este hraca v hre zdrzuju len aby hrac neprisiel na to, ze doba aktivneho hrania boli vlastne len 3 hodiny a styri hodiny drzania klavesy dopredu. Zvysok animacie a load screeny.

Hra ma nelogicke repetitivne generovanie nepriatelov v sekciach, ktore boli par sekund dozadu vycistene a to len preto, ze sa hrac ocitol kusok za hranicou umelo a blizko nadefinovaneho checkpointu. Cize hrac spociatku nadseny je nasledne sklamany a musi takmer kazdu sekciu cistit niekolko krat len kvoli naschval podivne rozhadzanymi vedlajsimi ulohami len aby mu vygenerovalo znovu nepriatelov a musel to znovu cistit.

Casto rozdiel v texturach medzi "high"
, "veryhigh" a "ultra" je uz len mizivy a pre vizualofilov. No pre tie GB textur a hlavne vyvojarskeho casu navyse ta hratelnost je rovnako zla na hranici nudy a repetitivnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K tomu poslednímu odstavci - ano, jednoho takového znám. Sice nevěřícně kroutím hlavou, neb většina věcí co hraje by mu jela líp i v DOSboxu, ale proti vkusu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, jak vypadá upscaling bez interního in-engine scalingu, se dá zjistit celkem jednoduše, prostě se to vezme v nižším rozlišení. A pak už si to můžeš upsamplovat, čímkoliv je libo. Pak už ti "možnost srovnání" vznikne a můžeš to i "objektivně hodnotit".

Ano, budou možná rozmazanější nějaké prvky, které se dávají až na vyrenderovaný obraz (HUD, OSD), ale to je tak všechno. Jestli je to, že "dostává kvalitnější data" součástí nadstavby DLSS a bez DLSS jsou ta data k ničemu... tak je asi zbytečné to řešit. Jestli k tomu frejmu dostane hra i nějakou masku nebo mapu vektorů pohybu, tak jsou taková data bez DLSS stejně k ničemu.

Ale pak už by to nevypadalo tak konspiračně, no.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ctes vubec ty clanky nebo jen rovnou nabehnes do diskuze? Jestli sis to precetl a netrollis, tak doporucuji navstivit lekare, protoze se u tebe projevuje unava nebo degenerativni onemocneni ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, objektivně uznávám, že kvalitu DLSS nelze posoudit, protože není možné zjistit, jak vypadá obraz upscalovaný z nižšího rozlišení jinak než přes nové DLSS nebo in-game upscaling, který tam (možná záměrně?) přidává artefakty.

Ale jo, asi jsem tam splácl dvě věci dohromady, jestli jde o tu možnost srovnání. Jirka by chtěl porovnávat staré DLSS a nové DLSS. to měli ještě vyrábět další extra verzi s původním DLSS, aby se to dalo porovnávat? Je tu Battlefield, je tu Metro, Final Fantasy, v nich to DLSS nějak vypadalo. Teď vypadá hůř, líp, stejně?

Ale pořád trvám na tom, že " Lze hodnotit pouze rozdíl oproti algoritmu pro zvětšování obrazu, který má hra integrovaný." je nesmysl, lze hodnotit i rozdíl proti nativnímu rozlišení a rozdíl proti jiným algoritmům zvětšování obrazů a na základě toho posoudit kvalitu DLSS v Controlu.

Taky nerozumím tomu, co chtěl básník říct tím "Jaká část kvalit obrazového výstupu tedy půjde na vrub DLSS algoritmu a jaká faktu, že DLSS na vstupu v případě Control dostává kvalitnější data, ", když to, že DLSS dostává nově nějaká data navíc, je zjevně součástí algoritmu DLSS.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"když to, že DLSS dostává nově nějaká data navíc, je zjevně součástí algoritmu DLSS."

No, praveze neni.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je naschvál zvětšený výsek screenshotu, která část je DLSS a která native? http://download.jirikocman.cz/dlss_on_off.png

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DLSS je levá? Netrolím, fakt to nevím, ale myslím si to...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vlevo je nativní 2560x1080, v pravo je 1707x720 DLSS do nativního. Samotné rendering rresolution, nehledě na nastavení sharpening filtru, vypadá bídně.

DLSS dosud implementované umělo rozostřit obraz, s DLSS v kontrolu mi přijde výsledek v detailu ostřejší ale jinak nevidím rozdíly. Resp. rozdíly ve screenshotu jdou poznat, například "zašpinění" zdi se renderuje trošku jinam, jako že flek není přesně na stejném místě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten DLSS vpravo je jak z éry Z80, hrany schodů je fakt katastrofa, a ty rozsypaný vlasy... to raději ať používají standardní AA efekty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, ale vlevo je to víc rozmazaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde to poznat. Běžný záběr zezadu by měl jít už poznat.
DLSS je naučena z gameplaye hry (=umí si vzpomenout na normální záběry).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je normální záběr ze hry. Je to 3rd pohled, je normální že hrané postavě jde vidět do tváře a někdy i ve velkém detailu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není to běžný záběr, ano sice jde kameru ve hře Control i natočit na obličej a pak chodit poslepu.
Většina hráčů ale většinou hru hraje (=vidí vlasy nebo při změně směru ucho a tvář).
Detailní záběry jsou videa nebo animace se zablokovanou kamerou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, zřejmě tu hru nehrajete, já obličej vidím každou chvíli. Navíc, vlasy může člověk vidět různé, hra obsahuje vizuální doplňky, jak účes, tak oblečení jde měnit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim cim to je, ale Control vypada hnusne s i bez DLSS :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, obojí mi přijde dost tragické.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co mám ohlasy, tak už Nvidia opravdu zamakala a DLSS v Control není již mazanina, ale naprosto v pohodě. Pokud to budou dále vylepšovat, RT se bez problémů stane přínosem už u současné generace grafických karet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Vlhke sny"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj, AMD posedlý Waffer píše o vlhkých snech, lidi co dělají do počítačové/herní grafiky o nově nastavené laťce pro vývojáře.

A to máme ohlášených 13 her které jsou ve vývoji a budou podporovat RT, další je venku a čeká na dodatečnou podporu.

A že to budou hry, které jsou na RT jak dělané, noví watchdogs nebo cyberpunk se s RT vizuálně dost mění. Mimochodem, poslední ukázky z Cyberpunku byly v mnoha místech s RTX

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ohlášený jsou už rok a praktické využití není (téměř se s RT nehraje). Netvrdím, že RT nemá budoucnost, ale nemá tu blízkou (2-3 roky).
Na druhou stranu jsem rád, že taky konečně Nvidia prosazuje novou technologii, která snad bude mít užitek :oP

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Control vyšel minulý týden, byl jednou z her ohlášených při launchi. Z těch 14 her o kterých teď víme byly na začátku oznameny 4? Deset nových, některé budou vydány v řádu týdnů. Osobně jsem měl zájem o dvě hry s rtx a ty mám. Dostávám ale ještě jiné tituly které mě tvrdnou na disku asi 1 roky. Z těch nové ohlášených mám zájem o dvě. Koupit rtx grafiku pro mě mělo vyznam

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Díky, že platíš vývoj docela drahé firmě, Beta-testere :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk byl s RTX? No, to není dobrý pro RTX? když za grafiku byl dost hateván

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ukázkou ze hry, která však bohužel nesrovnává standardní DLSS a DLSS vylepšené pro Control" Co je to za píčovinu? Jak původní standardní DLSS?
Deep Learning Super-Sampling - Je naučená neuronová síť pro konkrétní animaci nebo level.
Už z principu neexistuje nic jako "standardní DLSS". https://www.napocitaci.cz/33/neuronove-site-a-princip-jejich-fungovani-u...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napinate svaly ale nejako Vam unika, ze aj model pre trenovanie neuronovej siete treba navrhnut a teda je mozne ho menit / zlepsovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, ale porad je to standardní DLSS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to marketing proboha, to snad nikdo nečeká, že nVidia řekne "doposud to u všech her bylo na hovno a teď teprve u Control je to snesitelný". Vypadá to líp, vypadá, tak co.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Testovano v RAY TRACING 1080p modu.

>Diskuze pod videem je zakázaná.

>Autoři hry uvádějí, že pro dosažení žádaného výsledku „krmí“ DLSS obrazem s „nadbytkem“ detailů, díky kterým může algoritmus lépe vytvářet detailnější obraz ve vyšším rozlišení. Jaká část kvalit obrazového výstupu tedy půjde na vrub DLSS algoritmu a jaká faktu, že DLSS na vstupu v případě Control dostává kvalitnější data, nepůjde jednoduše posoudit.

-ale posoudit to jasne jde, mne osobne to pride jako umele obrazem skriplena hra na zadost samotne velke NVIDIE kde pote jeji DLSS-AA konecne bude znout uspech(umele, jako filtr ktery propusti ty kvalitni data), kdyby autori hry zadne kvalitnejsi data DLSS algoritmu prednostne neposilali ale sami uvedli kvalitni obraz na stavenem engine, zadneho DLSS-AA by jiz nebylo potreba, chce se mi z toho blejt velebnosti, tez bych rad pripomel jestli i to zapnuti DLSS-AA neni podmineno samotnou aktivaci RT, pak skoncite jako F1 2019.

Presne by se sem trefil test hry Control na karte rady GTX a RTX, podle mne si hra hned zdetekuje ze jedna o rozdil v rade a pote bud aktivne nasadi DLSS-AA a nebo sa v roli GTX predvede ve sve nezkriplene parade(automaticky propustí kvalitnější data).

Ted urcite zavidi majitele RTX tem co maji GTX, totiz ti co koupili GTX je koupili za podstatne mensi penize a nejsou tak buzerovani a omezovani jak ty co maji RTX, ne ze nove hry celkove stoji za backoru(par vyjimek se najde) a sosaji k tomu 50 - 75GB dat na disku, ono se jeste v nich bude povinne zapinat DLSS-AA i s RT i kdyz uz dobre kazdy vi ze to ma nulovou hodnotu a teda prinos zadny, pravidla a prikazy jako na zavolanou z Bruselu.

Doplnim i DirectX 12, kdyby Microsoft umele neomezoval tohle api na Windows 10, dnes mohlo byt podstatneji vic rozsireno, ja kdysi implementoval v pohode DirectX 9.0c na Windows 98 SE ktere zacinali na DirectX 7.0, a pritom tu by rozdil MS-DOS vs NT(2000/XP).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitnější data neznamená, že dostává lepší render, proboha. Kdyby DLSS dostávalo na přežvýkání lepší render, než hra dělá normálně, tak se asi po zapnutí DLSS nebude zvedat framerate, ale bude se spíš propadat.

Může dostávat třeba data o tom, které objekty se jakým směrem pohybují, nebo informace o tom, které linie tvoří hrany objektů, které plochy nemá filtrovat, protože je to jen zbytečně rozmaže, co z obrazu je HUD a OSD a má to nechat tak, jak to je a nepřidávat tam filtrováním artefakty apod.

Všechno to jsou věci, co můžou algoritmu DLSS pomoct, ale bez něj mají nulovou hodnotu a nulový vliv na obraz.

Ale tady to bude asi něco jiného. Jenom v tom článku marně hledám, kde na to, že DLSS dostává scénu s "nadbytkem detailů", Jiřík byl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tady je dost nejasně napásno, že se to "nějak" zlepšilo. U konkurence jasně píší že DLSS aktuálně provádí temporal stabilizaci, tzn. neuplatňuje se jen na jeden snímek ale na více snímků a vyhodnocuje rozdíly mezi nimi pro dosažení přesnějšího výsledku. Možná to tím myslel, jako že dostane k vyhodnocení několik snímků najednou = více informací = více detailů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Temporal využívalo DLSS už předtím. Mj. je to důvod, proč to v F1 2019 vypadalo jak olejomalba.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DLSS je samostatná volba a funguje, pokud se nepletu jen na kartách RTX nikoli GTX, tudíž volba bude neaktivní, bez možnosti změny. Dle nativního rozlišení pak hra umí nabídnout více rozlišení ze kterých se bude upscalovat. Například na 4k lze například jít na 2560x1440 ale také na 1920x1080. Existují i modely pro Ultrawide monitory. Člověk tak může vybrat úroveň DLSS.

DLSS lze použít nezávisle na RT.

A já naopak nezávidím majitelům GTX. platili za ty karty víc než za RTX a jejich GTX jsou pro plnou vizuální parádu naprosto nepoužitelné, i majitelé 2060/2060S se musí na FHD krotit, pokud nechtějí zapínat DLSS.

Pro informaci, Control je hra co má asi 30GB, zapínat RT či DLSS nikdo nemusí když nechce, ale oni to lidi zapínat chtějí, protože Control je showcase implementace RT, který zatím nepředvedla žádná hra pohromadě a například transparency reflections je ve ře použito poprvé. Také se vývojáři nebáli obětovat trošku výkonu za kvalitu protože co pixel, to paprsek, doteď ve hrách bylo i 5+ pixelů na paprsek. Přitom hra drží slušný a hlavně konzistentní framerate

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Diky za vysvetleni ..konecne uz vim proc Control pusobi tak zpatecnicky a doslova hnusne a rozpatlane on by jim tam ten RT potom tak dobre nechodil :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chodí tam naprosto v pohodě. Na FHD, plná rasterizace + odlesky nebo stíny se světly a 60FPS moje 2070S udrží v pohodě.

Ta hra není žádná ultrarychlá kompetitivní hra kde jsou potřeba vysoké framerate a FPS kolem 60 jsou naprosto ok, ani 50 není špatně, je casual hra, kde člověk každou chvíli u něčeho stojí, zkoumá, čte všemožné intel infromace, kterých jsou ve hře stovky a dotvářejí příběh té hry.

Co by za FPS jaké má Control s RT dali konzolisté. PS4 nebo původní XBOX v některých případech padají i na 15 FPS. Věřím že tohle zvládne na FHD i 1080Ti s plným RTX

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

prekvapilo ma, ze mas len 2070s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně mám jen 34" 1080p ultrawide. Na mých 60fps max detail to staci

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

este viac ma to prekvapuje, asi mi uz pamat nesluzi, ale zda sa mi ze na 1080p na plne detaily je malo aj 1080ti

*ospravedlnujem sa.. myslim, ze to bola 1080

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vinen vraždou prvního stupně, 1784 krát... Vražda? Prvního stupně? To bych si pamatoval )))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bite my shiny (raytraced) metal ass .. © Bender ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1080. 1080ti jsem doporučoval že na to má v pohodě. Moc tě 1080 nechybělo. 2070s v některých hrách přidala 20 někde 45% výkonu navic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takze aj tvoj rozpocet ma limit?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak Jiřík chtěl být "u toho" a zároveň neměl zrovna moc prachů a zároveň sehnal dobrého kupce na 1080ku... bych to viděl. Pokud měl "ti" tak je to kašpárek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tak. Chci hrát s rtx, a vybral jsem kartu, která splňuje to co chci, nekupuji hw který nevyuziju. Plne detaily a konstantní framerate 60. Musel jsem snížit refresh monitoru na 60hz. Karta tak negeneruje zbytečně snímky v méně náročných hrách. Samo to šetří nějaké kačky za elektřinu, což je bonus. Třeba při hraní doom 2016 je spotřeba celé sestavy v průměru 150W

Jelikož ta 2070 stala méně, než jsem plánoval do grafiky dat, tak možná nahradím kartu dřív, pokud se další generace rtx posune výrazněji. Chtělo by to aspoň dvojnásobek RT jader a vývojáře s koupena jako v remedy.

A 1080 jsem prodal dobře, 6000. Osobně jsem čekal že kupci budou tlačit cenu k 5 tisícům když za 4.5 koupi 1070 se zárukou. Moje byla už 2 měsíce po

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jehehehehe, to mi připomíná mě v práci :D It's not bug, it's feature! :D Nééé pani vedoucí, to je v pohodě, že máte prošlahlej tranzistor od zapínacího obvodu, ušetříte vteřinu času mačkáním zapínacího tlačítka, stačí odjistit stoptlačítko :D Ale u nvidie bych to nečekal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.