Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASUS Eee PC ze softwarové a uživatelské stránky

Opravdu se vam zda psani pomale? Vzhledem k tomu ze ten ukazkovy text ma 330 znaku, napsat ho na normalni klavesnici za 68 sekund znamena psat pres 300 uhozu za minutu. Sam pisi vsemi deseti a dostat se na vas cas se mi podarilo az po velkem soustredeni na druhy pokus (je ale pravda, ze casto pisi anglicky, nebo bez diakritiky a tento text byl diakritikou primo prospikovan).

Psat takto rychle 4-5 prsty, to vas opravdu obdivuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc to nechápu s tou pamětí. Zrovna minulý týden jsem si koupil rychlou 8 GB kartu do mobilu a bylo to za pár šupů, a tady nemůžou trochu přidat paměti do notebooku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

..chybi mi tam prehrvani ruzne tipy videii ( treba zkusit v ruznych (malých :-) )rozlisenich i x264  apd ( mpeg-4) .. a to i treba zkrze wifi .. treba jak se zde zkouselo to dvd(mpeg2( a jine formaty) jak by to hralo kdyz bude dvd  v jednom kompu a bylo by to nasdileno pres wifi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2Pettt: EEE ma HDSD slot, cena 8GB SDHC katry je s DPH 708,- :-) to je misto pro cca 2 DVD, to nestaci? gl

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

opravdu drahy jak vix  http://geizhals.at/deutschland/?fs=asus+eee&in= ... takze cena za toto 10k ,nebude v CR vubec premrstena :-((

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zaber z lednicky me dostal :lol: chudak asus ktery tam musel "mrznout"...jinak pekna hracka a jeste peknejsi kuchyne :) (ano,clanek sem si precetl cely a to jak na mobilu tak na pc)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak se chovalo to zavirani(uspavani) na XP? Tam predpokladam pohoda, ze to nefunguje v linuxu, to je jasne. Jinak, kdyz to bude mit XPcka, tak to by uz byl skoro pouzitelny produkt:) Kazdopadne to NFS me dostalo, to bych necekal (ze tam vubec bude nejaka grafika), ze tam vubec povali, jeste aby valilo UTcko:) S tim monitorem a rozliseni to bude beztak problem driveru grafiky, jsem slysel ze MS vyda spesl OS na to EEE, takze pocitam pul az giga na disku, lepsi ovladace pro vsechno uz v zakladu a podobne. Spis me teda prekvapuje, ze nemaji ten linux nejak vychytany, aby fungovalo to zavirani(STR) a pokud to nejde, tak to tam vubec nemaji davat:) No, az to bude v CR s XPckama do 6ti litru, tak du do toho:o) Ale chtelo by to jeste GPSku. Muze to byt do sesti i bez XP, klidne s tim linuxem, kdyz tam XP pujdou nainstalovat:) Kazdopadne 6 litru je docela pro takovou hracku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dotaz - pri instalaci XP jsou nutne ovladace nekde jednoduse dostupne, nebo se musi slozite hledat?
A jeste poznamka - nesouhlasim s tim, ze je to jen hracka s kterou se neda pracovat. Potrebuju chodit po terenu (opravdu teren - pole, louky, lesy) a odecitat data z dataloggeru. A tahat s sebou klasicky notebook, kdyz potrebuju jen odecitaci software (jen pro win), pripadne notebook a Calc, je silena drina... Pro me to bude "idealni" stroj... Akorat me stve vydrz - furt se mi zda, ze s tema parametrama by mohla byt 6-8 hod.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to BTJ: Uzpavani funguje v linuxu bez problemu, jak zavrenim eee tak aj pres menu, ktere se da vyvolat pres "nabidku start" nebo stalcenim talcitka pro zapnuti. Odzkouseno nejedenkrat v Xandrosu aj v eeeXubuntu. Toto menu ma v eeeXubuntu celkem 6 polzek: "Switch user", "Log out", "Restart", "Shut down", "Suspend", "Hibernate". eee se pokazde korektne vzbudilo ci uz s uspani, nebo z hybernace...

Ovladace pro XP jsou na prilozenem CD, nezkouseno, nebylo zapotrebi... eeeXubuntu plne uspokojuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> ditoom:
Jsou dodávány přímo na tom samém DVD, na jakém je recovery image toho Linuxu, co k tomu je. A dají se stáhnout i klasicky z webu ASUSu. Podpora v tomto smyslu imho v pohodě a klasická, jako u všeho, co ASUS dělá.
Pokud jde o tu pracovní použitelnost - ano, dá se najít pár situací, kdy je to i na práci lepší než klasický velký notebook, ale spíše bych to označil za výjimky.

>> Freemaneer:
Rozdíl bude možná v tom, že já ten text chrlil z hlavy (jako malej jsem si do posledního slova, pomlky a smíchu obecenstva pamatoval celý zhruba hodinový pořad, toho času nahraný na kotoučáku) a znám ho doteď na písmenko přesně, takže je to psáno prostě "zfleku", zatímco vy jste ho asi musel "opisovat", což každopádně zdržuje. Ale jinak musím sebechvalně prohlásit, že jsem se svou rychlostí psaní čtyřmi až pěti prsty relativně spokojen :-).

>> BTJ:
V XPčkách je uspávání v pohodě. V tom Linuxu, co k tomu je, jen někdy.
Pokud jde o ten driver, Intel má dva, jeden ten, co je použit a co je k mání i od ASUSu (ASUS má ještě trošku starší) a jeden trochu jiný z kategorie Embedded, fungují oba. Já zkoušel kdysi jednu takovou úpravu od kohosi, kdo ten Embedded driver krapet znásilnil a díky tomu pak lze i na tom interním displeji s nativním rozlišením 800×480 nastavit i 1280×1024 a všechno se tam vejde!! Jen je to díky scalingu fakt už nečitelné - a hlavně natažené, takže je to spíše jen jako perlička, ale o použitelnosti bych nehovořil. Zajímavé na tom je, že myší kurzor scalován není, ten je 1:1 (omlouvám se za výrazy, ale zrovna jsem v takovém trošku nevhodném rozpoložení, že nenacházím rozumné ekvivalenty).

>> vidoq: On zas tolik nemrznul, sám se docela zahřívá, takže mu to spíše prospělo :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz ho mam mesic objednanej v jednoho british shopu asi mesic (vychazi asi na 8500 i s postovnym, platba v pohode ale proste nejsou na sklade. Asus tenhle rok na vahu nabidky moc neprihodi, takze tenhle rok to hadam bude nedostakovy zbozi vsude. Pokud teda jednoho krasnyho dne prijde, pak si nainstaluju upravenou distribuci linuxu (eeedora, eeeXubuntu, PClinuxos...jeste nejsem rozhodnutej), s nejakym odlehcenym desktopem, myslim ze prace se na tomhle mrnousovi da udelat docela dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja ho mam uz zopar dni, linux som prehodil na normalny kde desktop, fici svizne. xp by som tam nedaval. naco. nieje ani ten najmensi dovod tam pchat tu ozrutu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rodrixs: V jakém shopu jsi si ho objednával? Já jsem koukal na britský amazon a přijdou mi tak ty ceny někdy docela vysoké.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ak ma niekto zaujem na www.agem.sk ho maju dostatok v bielej alebo ciernej sam som ho tam kupoval a som spokojny uz asi 2 tyzdne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to super len vela ludi caka na 10" verziu vratane mna

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad. prehravani videa - v pohode "divx" .avi, mpeg, i stream pres VLC z dremboxu :)  Pro XP je uz utilitka pro jednoduche nastaveni frekvence a otacek vetraku:
http://i153.photobucket.com/albums/s210/LucyFerr2/eee-freq.gif
 
ad. "obluda  windows" vs. "rychly" Linux- pouze naivni prani linuxaku, minimalne aktualni distra s KDE, Gnome a spol. jsou nenazranejsi nez XP. I ten Xandos u EEE mi prisel linejsi nez XP. Podobne rozlezly a liny je Open Office - MS Word i Excel 2003 na EEE nabiha cca. vterinu - rychleji nez na desktopu s C2D.  ( Holt vyhoda "disku" s random acces 0,5 ms. :) )
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co sa stalo s projektom http://en.wikipedia.org/wiki/One_Laptop_per_Child ? Taketo subnotebooky popravde inde ani nemaju prilis zmysel a ani si ho dost dobre nedokazem predstavit ako hracku. Do toho terenu spominaneho v diskusii by sa predsalen hodilo nieco co nie je primarne koncipovane na cenu. Inak, autor clanku ma pobavil tym ako sa v linuxe snazi pouzivat windowsove navyky. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mna najviac pobavila WIFT-ova fotka:) konecne si mozem ku skvelym clankom pridat aj tvár with cool metal hair:D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hej lidi, to je dobrá recenze, díky. Normálně takové o-ničem-komentáře nepíšu, ale tady je to prostě potřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

soja: mas pravdu, je to naivka co?:o) Treba s tim aby fungovalo uspavani do RAM, potreba mit pouzitelny system a podobne co? To jsou navyky z windows hold, v linuxu se nic takoveho cekat neda:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: neni tam linux kvuli cene? komu o cenu nejde a bude to mit na praci, ten si priplati. ale zbytku by mel stacit linux. BTJ si ho, podle naznaku jak pise, upirati a bude to mit za sestku. ;o)

Jinak koukam i ten linux potrebuje redukcni dietu nebo spis lehci distribuci. Skoda, ze jste ty wokna nLitem neprotahli + doinstalovat chybejici aplikace, napr OO. Aby byla lepsi predstava.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uwe, mojko, precitaj si manual v eee pc, je vidiet ze ho nemas. XP musis este poriadne okresat aby tam ako tak siel, a to je oficialne v manuale. plus musis mat dalsiu externu kartu aspon 1gb. Linux s kde tam bol presne na mieru okresany, co u XP nehrozi. Ach ti teoretici, co len kydaju na nieco co ani nedrzali v ruke...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co je to za hudbu u toho prvního (bootovacího) videa ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to malé + , Nemá to pořádný disk - , má to malý displej + -, Nepochopitelné problémy s grafikou a ovladači - , Výdrž na baterie - , Cena -
**********************************************************************
Stále mnoho záporů i na hračku ;) .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Junkie:
Taková moje slátanina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Milé CLAUDIUS, EEE samozrejme mam, i ten prispevek jsem psal na nem - staci kliknout na ten link se screenshotem. RAM jsem rozsiril na 1GB a jedu bez swapaku, XP jsou vcetne SP2 a po instalaci odebrany zbytecnosti pres XP Lite. Adresar Windows ma 1GB, nebyt   dotNET tak ma o 150MB min, Office 2003 + nejake dalsi  potrebne veci (CCCP s mplayer Classicem, neco na obrazky, Miranda IM, neco ruznych nastroju) = cca. 1,7GB zabraneho mista - zaloha Ghostem pri nizke kompresi ma 1,3.
 
Ja neteoretizuji - na rozdil, Xandos jsem tam mel chvili po vybaleni, vyzkousel jsem, pokrcil rameny a slo to pryc - pro mne k nicemu. kdo si s linuchem tyka taxi to mozna upravi k obrazu svemu, ja ne - a neminim s tim zabit XYZ hodin. V te defaultni podobe me to nijak nezaujalo, stejne jako klasicke "live" distra pro normalni PC. Na druhou stranu - defaultni instala ce XP by me taky nenadchla, ale tu si upravit tak jak chci dokazu... ;)
 
Důkaz místo slipů:
 
http://i130.photobucket.com/albums/p270/Eblefle/eee-amiga1.jpg
http://i130.photobucket.com/albums/p270/Eblefle/eee-amiga2.jpg
 
- ta ruka je moje, a ano - zrovna na tom zkousim WinUAE - prekvapive to i celkem stiha :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to vypada ta gamesa jako Turrican ci jak se to jmenovalo ..cca pre 15 lety jsem to masil na C64 :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to Turrrican:) Konkretne Turrican 2 - Amiga verze ve WinUAE emulatoru, stiha to moc pekne ale hrat se to neda - vseobecne na klavesnici ne a na te mini u EEE uz tuplem. Chtelo by to nejaky gamepad...docela o nem premyslim (akorat ze bude velky jak cely "notebook" :D )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co zkusit jak na tom běží filmy v xvidu nebo divixu+titulky, co jsou běžně dostupné, zvládne to procesor?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak videa v normalnich beznych formatech urcite, to valilo v pohode uz na NB s 800 P2(nebo P3), tohle je podstatne(o neco) lepsi. Kazdopadne HDTV v H.264 si asi nechme zajit chut, pokud to nejak nezvlada grafika HW, ale to by zas chtelo nejake spesl kodeky nebo neco. Ale jinak to fakt nevypada spatne, mit to GPSku, vydrz aspon 5 hodin a cenu kolem 6k,  tak je to super vec:) Jeste teda nejakou aspon 16GB storage by to chtelo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uwe, ja idem na xandros bez swapu aj pri 512mb. Proste a jednoducho som si xandros nastavil tak ako ty si windows nenastavis, lebo sa to neda. nemozes odobrat .net nemozes si nastavit kazdu ikonu, kazdy button, dialog ci toolbar. moznost pridania xp je tam iba pre takych ako si ty, co poznaju iba MS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Claudius -  neznam jen Win, Linux mi doma dobre slouzi minimalne v 4 ruznych krabicich (sitovy disk, sat. prijímac, router, harddiskovy vseprehravac - to vse funguje na tucnaky, mozna i neco dalsi o cem to ani nevim ) - tam je mu dobre a jsem s nim navysost spokojenej ;) Nejsem nerd co si kompiluje vlastni jadra, jsem pouhy uzivatel - mam hafo jinych zajmu nez se jen hrabat v pocitacich, takze je pro mne WinXP jednoduse cesta mensiho odporu. Verim ze pro kovaneho linuxaka neni problem vykresat z toho Xandosu i pouzitelny system, ja ale nim nejsem a nikdy nebudu, a XP mi poslouzi na EEE vice nez dobre  - asi tak ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je ovšem zlodrsná kočka! :D Vlastně celý článek se povedl, je tam spousta originálních momentů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,
poridila jsem si tento mininotebook,ale nemuzu se pripojit na wifi doma, porad mi to pise ze se pripojuje ale nikdy se nepripoji a protoze moc s compem neumim tak jsem se chtela zaptat, jestli by mi s tim nekdo neporadil, protoze nevvim jestli je chyba v tom pocitaci a nebo v tom ,ze jsem tem neco zvorala pri nastaveni ty site.Moc dekuji kdyz mi nekdo odpovi na mail christinapetrbokova@seznam.cz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Na mne Eee dela dojem "mobilnich dat s primym zpracovanim" a vyuziti muze byt jak pracovni(spise typicky pro zeny kterym jde predevsim o vahu a design na konference atpdb.) tak predevsim pro skoly(nejen do rozvojovyh zemi), kam byl konkurencni projekt puvodne urcen(toho se chvili ucastnil i Intel a pak z toho vycouval)... Pro deti 10-15let to muze byt el. kniha, diar, kalkulacka, etc etc... Doma jen synchronizace dat a hotovo:)
 
PS: Mit to int. HD3200 tak neni co resit...:o)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidím problém v tom ako tam vôbec ten Windows XP dostať. Veď ten ASUS Eee PC vôbec nemá CD alebo DVD mechaniku. Proste z SD karty tam to XPčko asi dať nepôjde. Takže k tým 10 tisíckam treba ešte pripočítať externú DVD Romku a hneď je cena vyššia. Inak možno by tam išla nainštalovať aj Windows 98 a zaberalo by to na disku nejakých 200 MB. Otázne je či by na tom ta WIN98čky chodili, lebo Intel je taká potvora že k novým svojim čipsetom a grafikám nerobí ovládače pre starú dobrú Win98čku. Pritom si myslím že Win98 by bol na takýto slabší mininotebook ako stvorený.
Čo sa týka ceny tak za 10 000,- korún sa mi to zdá drahé. V SR sa dajú kúpiť najlacnejšie notebooky s linuxom alebo bez systému už za 11 500,- Sk. No a tam je aj 80 GB HDD, DVD RW mechanka a 14 " displej. Na tom už pôjde bez problémov aj NFS-6 či NFS-7. Normálny lacný notebook je síce väčší a zvyčajne nemá wifi, ale wifina sa dá kúpiť ako USB modul a teda nie je problém. To rozlíšenie displeja 800x480 je riadna blbosť. Veď štandardy sú 640x480 alebo 800x600, či 1024x768.
Ani ako hračka mi to nepripadá dobré, lebo tomu chýba DVD ROM mechanika. Klasický notebook DVD RW má a teda tam stačí vložiť DVD film a prehráva sa. No tu treba film najskôr skopírovať do PC a odtiaľ na SD kartu a tú vložiť do Eee PC. To je dosť zdĺhave. Ja osobne by som každému radšej odporúčal nový čo najlacnejší notebook a bude mať z neho väščí úžitok ako z tohto Eee PC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.