Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Asus má desku s čipsetem nForce 590 SLI Intel Edition

Základní deska ASUS P5N32-SLI Premium/WiFi-AP

Čipsety nForce řady 500 pro platformu Intel uvedla nVidia sice už v červnu, ale bylo to spíše jen takové „papírové“ uvedení. Reálné produkty na něm založené se začínají objevovat až nyní. Jedním z prvních (ne-li úplně první) je společnost Asustek, která pod svou nejznámější značkou ASUS uvádí základní desku s rovnou nejvyšším modelem, tedy čipsetem nForce 590 SLI Intel Edition.

Deska nese jméno P5N32-SLI Premium/WiFi-AP, přičemž z takto dlouhého názvu lze leccos vyčíst. Zajímavostí budiž tři PCI Express ×16 sloty, mezi které se ještě vejde jeden PCI Express ×1 a dva PCI. Firma se chlubí, že jde o „Quad-SLI ready“ produkt, který však nemusí být nutně využit jen na „Quad-SLI“. Dva PCI Express ×16 sloty jsou zamýšleny pro grafické karty a třetí pro fyzikální kartu od nVidie, což vlastně může být také grafika. Podobné řešení již kdysi předváděla firma ATI, taktéž se třemi grafickými kartami, ale patřičný čipset (RD600 alias ATI CrossFire Xpress 3200 Intel Edition, což je předpokládaný název) zatím na trhu není.

Z dalších vlastností desky už snad zmiňme jen celkem samozřejmou podporu pro Core 2 Duo/Extreme, podporu pro DDR2-800 (dvoukanálově a s přetaktováním) a vůbec další věci z čipsetu nForce 590 SLI IE vyplývající. Někoho pak možná potěší „WiFi AP Solo“ či Noise Filter (eliminuje šum na pozadí při záznamu zvuku a zpětnou vazbu), o zvuk se stará 8kanálový HD Audio kodek od Analog Devices ADI 1988B. K šesti 3Gbitovým SATA portům (součást čipsetu) ještě přidejme další dva z čipu SiI3132, které jsou vyvedeny na zadní panel jako SATA On-the-Go.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Asus má desku s čipsetem nForce 590 SLI Intel Edition

Žádné komentáře.