Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus se omlouvá za nedostatek GeForce RTX 3000

Od toho tu máme zdravé tržní prostředí chráněné antimonopolními úřady........oh wait.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mas pravdu, nie je tu zdrave trhove prostredie, je priliz regulovane patentami

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak takové pak mají v Číně...
Asi není ideálně nastaveno, jako většina věcí na tomto světě, na jednu stranu se může zdát, že brzdí pokrok. Na druhou stranu, ty by jsi investoval peníze a čas(jako subjekt který má produkovat zisk) do vývoje něčeho, pokud by to mohl kdokoliv obšlehnout a začít prodávat levněji, protože nemusel nic dát do toho vývoje?
To jedině že by vývoj probíhal jen na univerzitách, nebo ve specializovaných firmách, které by výrobci sponzorovali. I to by ale muselo být nějak regulováno aby toho někdo nezneužíval... Příkladem něčeho takového je třeba ARM, kde ten "sponzoring" je zajištěn licenčními poplatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem by mě zajímalo, co nadělá takovej antimonopolní úřad s faktem, že jeden druh poptávky silně převyšuje danou nabídku ... ?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nic ale poděkuje straně a vládě za dostatek karet na vánočním trhu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASUS, nebuď slušnej. Řekni kdo za to může, jméno!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TO BYL ZASE TEN KALOUSEK A TRUMP!!!!

https://is2.4chan.org/pol/1605763563932.png

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čekám komentář, že RedMarx to říkal, Samsung nezvládá jeho 8nm proces :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase číst, jak měl zase pravdu... toho se nikdá nenabažím... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Len prečo tu potom nemáme AMD karty však na tie čipy nevyrába Samsung. Dosť irónie.
Je tu hlad po nových GPU a ani dvojnásobné objemy by nestačili.
Uvidíme ako to bude ďalej po novom roku tak či tak som nákup nového PC odložil lebo to dávam na RedMarx-a a čakám na úsporné osemjadro od AMD a GPU pod 400€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Počátkem října vyplynulo ze slov CEO Nvidie, že zlepšení situace nelze v letošním roce očekávat. Což
>bylo později v říjnu potvrzeno zjištěním, že měsíc po vydání je situace horší a dodávky už nestačí ani na
>pokrytí 7 % objednávek.

Nie dvojnásobná ale 14 násobné objemy by nestačili

14 *7=98% požiadaviek

S AMD to bude výrzane lepšie

August 28, 2020
Nvidia claimed 80% of the discrete GPU market in the second quarter of 2020, stealing market share from rival AMD.

That impressive growth has come at the expense of rival AMD, which saw its slice of the market shrink from 29% to 20% over the same 12-month period.
https://www.techradar.com/news/nvidia-crushes-amd-with-80-gpu-market-sha...

Ak by AMD chcelo len sanovať nedostatok nVidia Amper
t.j. 93% z 80% = 74,4% + svojich 20% = 94,4% z 20% za týždeň, A to nie e možné, aj keď situácia s AMD RX6000 je násobne lepšia ako s Ampere

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX 6800 sa predávajú ani nie jeden deň. Uvidíme po dvoch mesiacoch.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No vidíme to u Zen3.

V US něktre obchody zákazníkům posílají omluvné emaily s tím že jejich objednávky budou moct vyřídit nejdříve v 1Q 2021.

Konzole to samé, dostupnost třeba pro ČR únor 2021 a jinde to asi nebude o moc lepší.

Do toho tu máme enormní zájem o RTX3000 řadu a vzhledem k tomu jak dobré jsou RX6000 tak lze říci že člověk, který nemá specifický požadavek (jako já třeba na RT výkon a AI ať pro DLSS tak RTX broadcast), tak koupí takovou grafiku kterou aktuálně sežene a bude mu jedno zda NV nebo AMD.

Výkony karet jsou si blízké, ceny jsou si blízké také, zvláště u 6800XT a 3080.

Mám tady poptávku po jedné mašině na MSFS už někde od půlky září. Tehdy jsem říkal, počkej si na grafiku, grafiky vyšly a nebyly, říkám ok, tak to už počkejme na nové CPU, CPU vyšly a nejsou, tak počkejme na další grafiky, ty vyšly a nejsou...

Dal jsem mu doporučení že z pár testů co jsem viděl v 4k MSFS, tak 3080 vede o dost, ale že to zřejmě bude nepoladěný driver AMD a může se to zlepšit. Pokud tedy sežene 3080, bude to fajn, pokud ale narazí na 6800XT dřív tak se ji bát koupit rozhodně nemusí.

Až bude mít grafiku v doma, tak zvolíme zbytek. Buď 5600X a když nebudou tak se koupí 10700KF, což je pro mě osobně i preferovaná volba, ale je to na něm, na 4k na které směřuje to stejně bude stát na grafice ne CPU.

I když nám teď vyšel na závěr roku skvělý HW, tak je problém ho pořídit. Nejhorší je to pro ty co potřebují komplet nový počítač a nechtějí/nemohou čekat.

Bazar je taky dost zabitý, drží si ceny

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nepríde ti na tom nič zvláštne že v ponuke majú len jednu kartu od NV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všetko ostatné je vypredané a žiadny medzisklad v Európe ich nemá. v prípade AMD sú aspoň v medzskaldoch v EÚ resp. na colniciach alebo v dopravnom prostriedku (lodi, lietadle alebo kamióne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nové RX tam nejsou zalistované

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lebo tiež nie sú ani na ceste..

Akurát to ukazuje, aký strašný dopyt je po

1. GPU od nVidie aj AMD
1. Zen3 CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AGEM.SK ani jeden kus 5600X, 5800X, 5900X ani 5950X

Dostupnost 3 dny pro 5800X a 5950X = menší zájem
Pro 5600X a 5900X 14 dní = vyšší zájem

Nicméně ty procesory jsou pro slováka i pro čecha dost drahé, v US, kde, když žiješ ve větším městě a máš rozumnou práci, vyděláš 5-6 tisíc dolarů a náklady na život máš 3-4 tisíce, včetně zdravotního pojištění, leasingu na auto a jeho pojištění, PHM, nájem, platba za telefon, internet, energie, jídlo... Takže ti v rozpočtu může zůstat každý měsíc na celou sestavu. U nás musíš s rozumnou prací a všemi náklady šetřit dlouhé měsíce až roky

graciké karty RTX - v nabídce není vůbec nic, ne skladem, ale vůbec tam není nic vylistované, skadem je jen nějaké quadro a pak RX570 a 5700 od AMD

Intel je na tom dobře, to ano, to i u nás, na Alze seženeš snad každý model 10. generace, bez K, s K, F nebo non F...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, že je Intelů dost, chybí poptávka. Ty už se jen montují do OEM strojů - než doběhnou smlouvy. Normální člověk se jim vyhne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by se jim normální člověk vyhnul?

Pokud chce člověk levný herní počítač tak není problém to postavit na 10100F místo 3100, ale tady je úspora možná 200 korun, takže je irelevnatní co člověk koupí, pokud cílí o kousek výš tak jen totální ignorant by doporučil R5 3600 místo 10400F. V ceně R5 3600 dostane navíc buď 16GB paměti nebo 500GB NVMe nebo ten rozdíl padne třeba na o třídu silnější grafiku.

Poptávka po levných Intelech se zvýší, když ten obchod nemůže nabídnout 5600X za 300 dolarů a říká zákazníkovi že to bude tak za čtvrt roku, tak mu nabídne alternativu, třeba i9-9900K za 300 dolarů nebo 10700KF, což jsou reálné ceny, u té i7 možní trošku navíc, k 5600X asi jen tak někdo nebude kupovat nejvyšší grafiky na trhu, takže fakticky rozdíl mezi tou R5 a i7/i9 ve hrách nepozná a v aplikačním výkonu to taky nebude rozdíl, profík, který by něco mohl pocítit nekupuje R5, že.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak např. MB. Mezi lidmi je bezesporu mnoho MB s AM4 a koukají a budou koukat po upgrade CPU. Ale MB s 1200 (nebo co zrovna frčí tuto sezónu) a koukají po upgeade mnoho není. Ať profík nebo domácí uživatelů.
Profík pak po Intelu nekouká (bezpečnostní riziko, výkon, atd.).
No a pak tedy máme domácího uživatele a nový/přestavba. Tam jistě může být díl lidí, kterým bude stačit výkon Intelu (resp. jeho max). A oba výrobci mají aktuální platformy na konci životnosti (to tedy Intel má v podstatě okamžitě po uvedení, nyní i AMD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejméně výhodné AMD z Zen3, se nediv, co 5600X nebo 5900X?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5600X z Bohemky mám už týden :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5-6 tisíc USD, keď na Floride je podpora v nezamestnanosti pri platení si poistenia je 35 000 USD/rok počas prvých 3 mesiacov. To asi nepoužívate americké ročné ani anglické týždenné platy, že?
Ak to prepočítavate na adekvátne naše mesačné platy, tak OK, Ale v IT napr. so SAP, tých 5-6 tiíc EU dáte aj u nás- teda na freelancing, čo je v USA 43% pracovných miest

https://www.titans.sk/sk/freelanceri/pracovne-ponuky
https://www.titans.sk/sk/freelanceri/pracovna-ponuka/data-platform-archi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Len prečo tu potom nemáme AMD karty však na tie čipy nevyrába Samsung.“

Čekal jsem, kdo první začne srovnávat nedostupnost produktu vydaného před více než 2 měsíci s nedostupností produktu vydaného ani ne před 24 hodinami. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak kde si koupím PS5, předprodeje začaly dřív než prodej RTX, teď se vesele "prodávají", proč mi velké krámy píšou dostupnopst v únoru 2021? Seženeš leda tak XBOX Series S, ale ta je o kus slabší a není to takový posun.

Proč AMD procesory v US některé krámy zákazníkům slibují nejdříve 1Q 2021?

Myslíš že tak dobré grafiky jaké teď AMD vydalo seženeš v pohodě?

Když nemáš specifický požadavek na RT výkon, AI... tak je fakticky jedno kterou grafiku koupíš, efektivita je podobná, ceny jsou podobné, výkony jsou podobné. Už to není třídní boj o to, zda červenou nebo zelenou, je to boj o to zda vůbec něco koupíš nebo ne a když ano tak zda to nestojí ranec navíc.

Slabší grafiky taky nejsou RTX turingy se v zásadě doprodaly, tady má šanci AMD s 5700XT které se prodávaly proti NV hůře a je jich dost. Ale kdo dnes koupí grafiku za 12, když nová grafika za 14 může mít o 50-70% vyšší výkon...

Jsou tu pak staré Polarisy a GTX řady turingu, tyhle karty jsou ale z dnešního pohledu obsolete, Dá se čekat že případná 3050 bude mít výkon GTX2060/2060S a cena by v téhle kategorii měla být hodně pod 200 dolarů.

Je to těžká doba, máme skvělý nový HW v top cenových relacích, ten HW není, střed a nižší segment se nám vyprodává a není výhodný s tím co víme co zákonitě přijde na trh někdy v příštím roce.

Až se situace uklidní a začně být normální dostupnost, bude to skvělé a bude to mít pozitivní dopad i na bazarový trh, pokud někdo cílí na něj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

PS5 není zrovna dobrý příklad.
Za prvních 12 hodin předprodejů se "prodalo" více kusů PS5, než za prvních 12 týdnů prodejů PS4.
https://screenrant.com/ps5-pre-orders-12-hours-beat-ps4-sales/
https://sony-ps5.com/first-12-hours-of-ps5-sales-were-more-than-the-firs...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jirkovi se ke lžím a demagogii hodí cokoliv jako už jsme na něj nebyli všichni zvyklí :-D
Jinak TSMC není nafukovací a předem se vědělo, že to taky nebude sláva. Jen AMD může zastavit výrobu ZEN2 a původních RDNA a tím si uvolní 7nm kapacity. A hlavní rozdíl je, že TSMC nemá problémy s výrobou, jen hold nejsou dostatečné kapacity. Co vím a všude se to uvádělo, že výtěžnost je více než dobrá.
Někde jsem četl že má dorazit zanedlouho dost velká várka nových procesorů. Tedy pokud se nestane to co u grafik během krypto horečky... Kdy do Hamburku dorazí kontejner a hned je celý rozebraný různými překupníky co na tom chtějí vydělat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co nahradí Zen2? Zen3 za stejné ceny? To bude dost ořezané CPU ne? Pokud to půjde natočit na úroveň těch co představili, tak zas neprodají ty drahé, že. Absence v nižším cenovém segmentu dá velký prostor Intelu, protože jeho procesory jsou dostupné, ověřené platformy a ceny jsou velice výhodné.

Jaké zase lži? Já nevím o obchodě kde bych si hned teď mohl koupit PS5, ukaž mi nějaký velký obchod u nás, který je má skladem, díky.

Kde si koupím u nás 5600X? Kde si koupím 6800XT?

A nechápu co máš s tím že TSMC nemá problémy. Proč by je mělo? Má omezené kapacity které AMDčku uvolnit nemůžu, jelikož TSMC není zas tak velký výrobce čipů jako někteří jiní, navíc je to jen jeden z více procesů kde je více zákazníků, tak lusknutím prstu další waffery nevykouzlí. CPUčka nebudou takový problém jsou to malé čipy a je na tom největší vývar, konzole taky ne, tam bude nasmlouvaný objem odběru a na to AMDčko nešáhne, takže co bude trpět jsou grafiky. Navíc když udělají na 7nm i low endy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak si si nevšimol bola to irónia ala RedMarx, ktorý tam bol spomenutý. Ale asi bola slabá sypem si popol na hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za Radeony se neomlouvají? Aha jsem zapomněl, že těch je (asi) dostatek a já teda jen blbě vidím když koukám na místní eshopy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

radeony sa zacnu predavat az o tyzden, nie?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, včera se všechny prodaly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

skvele, ludia si radeony ziadaju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda. Pred chvili byla na alze dalsi varka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teraz je tam Tešíme sa aspoň na SK verzii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo vrácené karty. Tak jak tak jakmile ty karty nebudou, tak to ty krámy začnou cpát do sestav, když něco dostanou, třeba u RTX 3080 tomu tak je, proč prodat grafiku za 21-25 dle modelu, případně prodat za 30 a být za "zloděje", když to prodáme v prebuildu za 70, nejen že prodáme další drahý HW, ale napálení ceny u prebuildů je běžné, tudíž není tak okaté.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Ve velkym se vratili karty, aby jich meli na chvili 5+ kusu skladem. Mel by si prestat komentovat veci o kterych vubec nic nevis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá věta pro zasmání, naprosto nesouvisející se zbytkem příspěvku, ale ty z toho děláš hlavní událost dne. Užij si svou minutu slávy jak si mi to nandal

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Trolliku. Reagoval si na muj prispevek a pridal k tomu haldu tvych blabolu co s nim nemeli vubec nic spolecneho. Ja reagoval jen na tu cast co s mym prispevkem souvisela. Zbytek byl naprosto mimo tema a za reakci nestal. Stejne jako mi za reakci nestoji vetsina tech zvratku, kteryma tu posledni mesice zaplevelujes diskuze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se omlouva Asus, tak se omlouva za nereference a ty opravdu budou az pristi tyden.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RX 6800 od Asusu a spol se zacnou prodavat az od 25. Zatim jsou v prodeji jen reference.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

dobrá, ale reference taky nejsou. Tzn. mám věřit že se stane zázrak a nereference budou chtít lidé méně než reference a tedy že to bude jiné/lepší? A není to náhodou tak, že většina čeká právě na ty nereference, tzn. ty už nebudou vůbec když už skupují i reference?

To je spíš apel na ty lidi hodnotící příspěvky, protože Vy máte se svým nelogickým předpokladem +3, zatímco já mám se svou reflexí současné situace na trhu (fakt) -3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A není to náhodou tak, že většina čeká právě na ty nereference"

není, spousta lidí provedení vůbec neřeší. Nezapomeň že se pohybuješ na entuziastické diskuzi, tedy jen malá množina zákazníků se specifickým pohledem na HW.

V úterý jsem stavěl soudedovic klukovi počítač, když jsem ho upozorňoval že v té cenové relaci kteoru měl to nebude zázrak, chlazení grafiky bude obyč, relativně hlučné, že tam bude stock chladič, co není nejtichší... nebo že to nebude vypadat nejpěkněji, tak mi řekl že mu je to jedno, že to hodí pod stůl a jestli to uslyší nebo ne vůbec neřeší. A teploty jsou mu zcela ukradené, on to nechce na to aby tam sledoval teploty, chce si zahrát a to si zahraje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Můžu tě ujistit, že to lidi řeší. Nemám to statisticky podložený, ale jsou lidi co řeší značku a jsou lidi co řeší pouťové atrakce (aka RGB LED). Ano, je to možná k smíchu, ale je to tak. A Potom to pochopitelně asi dost lidí řešit nebude, když nebude nic jiného.
To je jako s chlebem. Když je na výběr, tak si každý vybírá. Když je jenom jeden druh, tak holt všichni "chtějí" jenom ten jedinej, no. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že to někteří řeší, ale těch nebude tolik, nejvíc se toho prodá v prebuildech, tam lidi vezmou prostě to co tam je. Případně vezmou to co je levnější.

Řeším podobné dotazy pravidelně, někdo vidí někde v krámě leták s nabídkou počítače a ptá se zda to pro jeho účel stačí, tam v drtivé většině víš jen co je to za GPU čip ale jaké provedení od koho se nedozvíš, může to být prémiový model osvědčeného výrobce, nebo to také může být naprosto očesaná OEM karta.

Dělám v IT 20 let, pohybuji se mezi odborníky na počítače, vesměs nikdo počítač extra neřeší, HW je pro ně prostředek jak provozovat SW, nejsou HW nadšenci, z okruhu mých známých a kolegů vím o jediném člověku který při nákupu preferuje konkrétního výrobce některých komponent a vyloženě si zakládá na RGB., hromada lidí si vystačí s notebookem a to typicky levným. Ti kdo mají stolní počítače mají v drtivé většině případů právě prebuild počítače a to typicky značek HP a DELL, popřípadě něco z Alzy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, všichni přece víme, že Nvidia se s parametry svých GPU pohybuje ZA hranicí toho, co umí v danou chvíli výrobní proces nabídnout. Zažili jsme to s 65nm GeForce GTX 280 a 216 se 192SP. Teprve po nějaké době přišly 55nm modely GTX260-216, GTX 275 a GTX 285. Zažili jsme to s mega-přímotopem GTX 480, jehož evolucí byla celkem pohodová GTX 580 na vyladěnější verzi 40nm procesu. Taková GTX 680 se naopak celkem povedla, protože přišla až dlouho po HD 7970, takže už rovnou na vyladěnějším 28nm procesu. Tak holt nyní Nvidia zase jde ZA HRANU a tyhle karty jsou tak trochu něco jako GTX 480 svého času - proto má RTX 3090 to šílené chlazení a přinesla 12pin konektor. Její refresh bude lepší.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V čom je horší 12Pin ako 2x8Pin?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, zda je horší konektor sám o sobě, ale konkrétně v provedení na RTX 3000 se objevovaly stížnosti na jeho nevhodné umístění na kartě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedine čo som videl bolo, že tá redukcia z 2x8Pin bola tuhá a nevyzeralo to dobre ale ani jedno z toho nieje asi to čo tu p. Ježek chcel povedať však?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Menší povolený celkový proud (12-pin vs. 2x 8-pin) a absence zpětné vazby regulovaného napětí (slouží pro kompenzaci úbytku na přívodních vodičích a konektorech mezi deskou a zdrojem).

PS: Jedna větev napájení 12V ze zdroje pro grafiku má být dimenzována na 16A s povolenými špičkami 18A.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlel někdo vůbec trohcu prakticky a konstrukčně o tom 12-pin? Viděli jste jak vypadá FE edice bez chladiče? Je to vlastně mini ITX karta, jak byste chtěli dát konektory na konec karty, když už tam není PCB??? To jako na drátky a pak byste sundali chladič a viselo by to na tom? nebo by karta měla prodlužovák a šlo by to dál odpojit? A víte že každý další konektor znamená přechodový odpor?

když se na to malé PCB FE edice podíváte, tak si zkuste někam umístít 2 nebo 3 8piny aniž byste je museli stavět "na sebe" a dostanete odpověď proč je ten konektor nastojato a vejde se tam jen jeden.

Takto bycho mohli pokračovat, hospodské řeči od stolu jako když pupkatí fotři "radí" v hospodě u fotbalu profíkům jak měli zahrát nějkaou akci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ALe na to se da odpovedet uplne stejne..je problem NV, ze udelala male PCB a nema misto na 2x8 PIN vedle sebe ;)
Osobne mi je to jedno, ale prijde mi neprakticke az zbytecne zavadet dalsi konektor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"A víte že každý další konektor znamená přechodový odpor?" ...a proto jsme přidali redukci ...jak logické ?!

PS: Konektor by byl asi řešitelný i jinak, ale nebylo by to tak hezké nebo by to bylo výrobně složitější (fixace konektoru na chladiči).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já dneska "skládal" herní PC 30k a je to bída, nic není skladem, všechno je drahý jak prase a do konce roku lepší vyhlídky nejsou ty grafiky jsou teď největší tragedie
sehnat kvalitní cz podsvícenou klávesnici jsem nevěřil že bude tak těžký :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No a sehnal jsi nějakou? Docela bych mojí obstarožní G15 už poslal do... sběrného dvora :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mím G915, nečeskou, ale problém s tím nemám, chtěl jsem podsvícenou, ale bezdrátovou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesehnal musel jsem doporucit US nebo pokud cz layout tak přímo ty CZC klávesnice lidi si je docela chválí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ty jo, před půl rokem jsem řešil něco podobného. Vzal jsem nejprve CZC tu jejich "G" řadu, ale byla šíleně měkká, naprosto bez hmatové odezvy. Tak šla zpátky a mám teď nějakou jinou, ale bez potisku. Tak furt hledám a opravuji ěščřžýáí – neumím to poslepu :( Ale už mám přelepky, v šuplíku :)
Vzal jsem si nějaké napodobeniny brown snímačů, podsvícení nastavil na temně vyrudlé a jsem spokojený.
https://www.czc.cz/genesis-rx85-kailh-brown-us/275480/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

brown snímače jsou na psaní dlouhých textů myslím, že na hraní nejsou moc vhodný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GAMDIAS Hermes P3, Kailh LP Brown, CZ/SK maji na CZC do dvou dnu za dobrou cenu, mam ji sam a jsem s ni velmi spokojen ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrej humus, to už cpou feťácký nápisy a dětinský samolepky i na klávesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela slušně těžká - kilo a půl to už je nášup. Kdyby lehčí a bezdrátová, vypadala by mnohem zajímavěji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, mechaniky vazi vic nez ty s membranou, navic jsou urceny proste pro intenzivnejsi pouziti, takze to ze se na stole nepohne je spise plus, ten kdo hleda mobilitu tak samozrejme lovi v jinacich vodach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tu jiz zaznelo: Ja jsem vam to rikal! :-)

Nicmene to by mohlo byt dobre, Asus nasranej na NVidii by mohl naschval vyrobit konecne poradneho premioveho Radeona se skvelym OC uz v zakladu. Ted jen, jestli to AMD nezvore taky a cipy od nich budou v dostatecnem mnozstvi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem koukal, tak ROG STRIX 6800XT má totožnej chladič jako RTX 3000 ROG STRIX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung + nVidia, to se dalo čekat.
Oba plnou hubu slibů...

Na jaře jste strašili že na podzim nebudou RAM. No to je snad to jediné co není problém sehnat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, na jaře jsme strašili, že pamětí bude dostatek:

https://diit.cz/clanek/prodeje-hardwaru-jdou-prudce-dolu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn všichni sedí doma u kompu :) jsem taky objednal novej, aby to šlo ještě do daní a vypadá to spíš bídně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo. Spletl jsem se. Ten čas utíká rychleji a rychleji. No v článku z jara se píše jasně:
"Očekávalo se, že u SSD, RAM a dalších zařízení vznikajících na linkách tradičních výrobců pamětí, vyletí kolem pololetí cena, neboť se poptávka dostane vysoko nad možnosti výrobních kapacit."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta uvodni fotka me uplne rozbila :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě fascinuje, že za 2 měsíce od papírového vydání nebyl nikdo schopen adresovat problém s dodávkami, čím to asi je? nVidia mlčí, Samsung mlčí, ASUS vydá vágní prohlášení, které situaci v žádném ohledu nezpřehledňuje. Ty karty stojí na čipech, které má vyrobit Samsung na 8nm procesu. Jistě, není to jediná součást karty, ale proč by právě tento nijak běžně používaný proces nemohl být oním zapíraným problémem? Otázka je, zda se někdy dozvíme pravdu ... třeba RedMarx jednou bude moc slavit. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona se pravda přibližně ukáže až se zveřejní tržby v daném segmentu jednotlivých společností za tato čtvrtletí. Srovnáním s minulými obdobími, kdy byl obrat xy a průměrmá prodávaná GK stála zhruba abc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nijak neukaze kde je problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohlo by to ukázat zda je nedostatek dán enormním zájmem (tržby a odhadované kusy budou významně větší než v předchozích kvartálech), nebo budou tržby stagnovat (díky vyšší průmerné ceně budou tudíž počty prodaných kusů nižší). Ta druhá varianta vede na neschopnost GK vyrobit (distribuce/prodej by neměl být problém). Konstrukčně(výrobně) snad většina (zejména AIB) GK nebude náročnější, takže další faktor by mohl být nedostatek součástek. Hlavní kandidáti jsou dva GDDR(X) a GPU, jestli je to jeden či druhý z nich vyjde prakticky nastejnou. Oba mají omezený počet výrobců (pár GDDR6?, jediného GPU 7nm/8nm, GDDR6X) s nenafukovacími výrobními kapacitami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nemůže to být nakonec tím jejich super-éňo-ňůno novým konektorem? Se klidně vsadím, že nestíhají vyrábět ten. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já bych se podíval do minulosti. Najdeme případ, který by se podobal tomu co se nyní děje s novou generací nVidia GeForce? Já si na nic podobného nevzpomínám, což neznamená, že mi paměť slouží dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s množstvím vyrobených čipů nemusí být jen u Samsungu, neboť jejich testování a pouzdření často dělají další firmy, a kapacity v dané kategorii velikosti a složitosti čipu nemusí být aktuálně dostačující.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za koment mimo téma. Ta fotka v titulce je super retro, bohužel ne moc veselé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je do černobíla převedená fotka z dnešního rána, takhle to vypadalo před Lidlem v rámci "rozvolňování" epidemických opatření.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když to zmiňujete, tak i když je to krutě OT a fakt nesnáším tahat politiku na IT server, nicméně na jiných se nepohybuji. To "opatření" které zmiňujete, jak si nad ním vláda mlaská, tak to musel vymyslet nebeský kret*n. Fakt větší ko*otinu jsem v životě neviděl.

Teď jsem nedávnou koukal u výdejny obchodu kam si chodím pro komponenty a IT drobnosti. Uvnitř může být jen jeden člověk (malá prodejna) a prodavači tam běžně jsou aspoň dva. Lidi stojí venku porůznu na chodníku, a motají se mezi těmi, co někam po chodníku jdou (boť rozestupy). Fakt geniální.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to vysvětlení od Asusu je kde? Já vidím jen spekulaci redakce. ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.