Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dvě jádra, čtyři vlákna a GPU v 35 wattech + odemč. násobič za $49: Athlon 3000G

klobouk dolu... tlaci solidni rychlosti na vsech frontach ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A hlavne to krasne pobezi na A320 boardech za babku, HTPC, Server nebo nenarocna herni masina, uchladis to krasne s pasivem a mas klid, tohle ti Intel nenabidne, co procesor to u nej novy board, omezeni, vyssi zravost, derava architektura a prodrazene jak prase.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nechapu, to je porad 8 jader, 12, jader, 16 jader, 24 jader, 32 jader a pak se ukaze, ze na bezne pouziti PC v domacnosti staci 2 jadra, to si AMD teda podřízla vetev s tim Athlonem 3000G, ale ja s AMD souhlasim a verim jim, ono to staci a i nejaka ta hra na tom pujde rozjet.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu mas za potrebi zo seba robit takeho kretena?

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

A to ještě nic není, třeba nVidia prodává GeForce 2080Ti!
Jako by nevěděli, že pro běžné použití v domácnosti stačí integrovaná grafika na procesoru, dementi, LOL.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, ty to nechápeš...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři jádra Ryzen 3 1200 mně přijdou výhodnější - cena dvoujádra by měla být pod litra. No, pokud chcete iGPU, tak teda OK a bral bych se sebezapřením i jen dual core. IMHO by dvoujádra měla začít pomalu mizet z nabídek desktop CPUs.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pokud shodi jeste 5 USD, tak to bude bratru nekde kolem 1040,- CZK... ;-) jako nejaky total low-cost startovni procak pro PC - kde s hledi doslova na kazdou kacku - zn. ideal... jinak samo za 2x vice 22/400g

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nepotřebujete 4 fyzická jádra, je ten 3000G ve všem lepší.
Má navíc grafiku, vyšší frekvenci, nižší spotřebu, cena bude zhruba podobná (při započítání externí grafiky bude Ryzen 1200 mnohem dražší).

A pokud vytížíte 4 fyzická jádra, nejspíš stejně budete potřebovat výkonnější procesor než Ryzen 1200.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ideální CPU do HTPC a PC NASu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to ano, pokud neprovozujete SW RAID pole. Pak je lepší sáhnout po "PRO" edicích, které mají aktivní ECC. Akorát se blbě shánějí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejaký zdroj toho info, že ECC je aktívne len v PRO?

Kontaktoval som kvoli podobnej otázke techsupport ASUS a potvrdili mi, že napr. do foršne ASUS PRO WS X570-ACE, ktorá má ECC podporu, môžem strčiť kľudne aj Ryzen 9 3900X a ECC pobeží OK. Verzie PRO majú IMHO naviac len šifrovanie obsahu pamäte a bežne sa zohnať ani nedajú, len pre OEM segment. Videl som, že ich používa hlavne HP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jsem zapomněl dopsat, že se to "PRO = ECC support" týká jen APUček. AMD CPU bez grafiky mají podporu ECC všechny.
Vycházím z toho, co píší diskuzních fórech, kde se zabývají domácími servery a na webu Asrocku, kde je uvedeno "*For Ryzen Series CPUs (Picasso and Raven Ridge), ECC is only supported with PRO CPUs."
Takže u tohoto 3000G (Picasso) ECC nepojedou, pokud nebude v PRO variantě, bude-li vůbec existovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ECC není potřeba "PRO" verze - normální to umí také.. Rozdíl je v tom, že u PRO se to pravděpodobně testuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s grafikou v tech Athlonech? U nekterych desek jsem totiz cetl ve specifikacich, ze nektere vystupy s Athlony nefunguji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tam omezeny pocet PCIe linek - 20... a pouze 4 jsou pro storage...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemají D/A grafické převodníky takže s nimi nejede VGA ani DVI-I (i kdyby na desce ten konektor byl)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jsem se doted nikde nedocetl. Navic to nemaji vsichni u desek a predpokladam, ze na desky neintegruji D/A prevodniky nebo ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, na desce jsou v podstatě jenom "dráty" od socketu ke konektoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je v nadpisu 35W a v tabulce 65W? Na stránkách AMD píšou 35W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřekoukl jsi se v tabulce o sloupec a nečetl 65W v názvu chladiče?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tam dnes dvoujaderne procesory patri, do ceny 50 dolaru, tohle ma jak moderni(a bezpecnou) architekturu, tak vykon CPU/4 vlakna a iGPU casti/+100MHz, plus je to odemcene, cele zabalene v 35W provedeni(TDP) + do krabice pribaleno jemne vykonnejsi 65W near-silent solution/reseni, jednoduse excelentni produkt, kdyz si pomyslim ze donedavna Intel zadal za sve Core i3 170€ musim zvracet.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

AMD zabodovalo
- nizké TDP
- slušné takty
- za tu cenu o dost vyšší výkon než konkurence vč. grafické části + nativní HDMI 2.0( to intel u desktopových CPU ještě nezapracoval )
- možnost přetaktovat
- slušný boxovaný chladič

Intelácká předražená Pentia se mohou jít zahrabat a poslední co ještě AMD chybí pro vzorné HTPC je podpora přehrávání chráněných UHD BD (což závisí jen na vývojářích SW a zřejmě lobbinggu Intelu ..jinak si to neumím vysvětlit, protože i NETLIX ustoupil z požadavku na Intel CPU)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Veľmi dobrá cena uvidíme za koľko sa to bude dať zohnať s A320 Mini-ITX doskou.

To čo ma však zaujíma ako to bude cenovo a spotrebou voči Mini-ITX s on-board QuadCore Intel Pentium Silver J5030 up to ~3.2GHz s max TDP 10W na platforme Gemini Lake Refresh (architektúra Goldmont Plus)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> ako to bude cenovo a spotrebou
> max TDP 10W

No vzhledem k tomu ze tohle ma 35W TDP, tak srovnavas hrusky a jablka. Spotreba bude zcela jinde, ale vykon taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veď to porovnávali aj na diite predchádzajúce modely DualCore (2C/4T) AMD Athlon 200GE 3,2GHz s max TDP 35W vs QuadCore (4C/4T) Intel Pentium Silver J5005 1.5GHz (~2.8GHz Turbo) s max TDP 10W

link: https://diit.cz/clanek/recenze-amd-athlon-200ge-nejlepsi-apu-pro-htpc/sp...

Teraz bude otázka DualCore (2C/4T) AMD Athlon 3000G 3,5GHz s max TDP 35W vs QuadCore (4C/4T) Intel Pentium Silver J5040 2.0GHz (~3.2GHz Turbo) s max TDP 10W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže by to chtělo získat nějakou desku s J5040, je to sice dostupné od 4. listopadu, ale zatím nevidím žádné reálné produkty.

Takže asi tam holt bude zase J5005, byť s novějším BIOSem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raději A300 - krásný mazel. Mám jej s 3400G pod TV. A když jsem synka poslal zapnout počítač, tak se vrátil s tím, že tam žádný není. :-) Ta cena je tedy trochu moc na kancl stroj. Za 5000,-Kč složím celej kancl stroj: normální case + microATX + 3000G + levné paměti (8GB) + levný SSD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám tiež A300 len s Athlon 200GE ale ešte to nieje nainštalujem a idem ako v prípade intel verzie čo ma celkom prekvapilo hlavne od ovládačov GPU som čakal jednoduchšiu inštaláciu (myslím linux).
Ale ináč k 4K televízii úplne postačujúce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Raději A300 - krásný mazel. Mám jej s 3400G pod TV."

Vy máte pod televizí Airbus!?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadl taky Acorn Archimedes, ale o tom by snad nikdo neřekl, že nevypadá jako počítač. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

planujem fotrovi ako darek....itx

totiz atom330+ion je katastrofa, seka aj yt 720 !!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proti tomu maj stát nové Celerony a Pentia s 6 core křemíkem (a 4 vypnutými jádry)? To nevidím pro Intel moc dobře.. :)
Jinak odemčenej násobič je super, né jen pro přetaktování, ale i pro podtaktování ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u téhle generace, ale starý Phenomy např. šly podtaktovat i zamčený. Resp. násobičem šlo hejbat pod pevně daným maximem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tady v diskusi vzdycky ziram ze jeste dnes ma nekdo potrebu HTPC. K cemu to? Arm krabicky nebo dneska i krasne vykonne Rpi4 pripadne hloupy chromecast zastanou uplne to same, nehlede na to ze nove TV uz maji dost vykonu na prehravani streamu z cehokoli primo v sobe bez nutnosti dalsi krabicky. HTPC davalo smysl tak pred deseti lety jeste mozna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"K cemu to?"
.. treba protoze ti prehravace pod Androidem, aka MXPlayer, nabizeji daleko mene moznosti nez prehravace z PC. Nebo treba, ze muzes pouzivat PC pro streaming, atd. Tech duvodu se najde spousta, pokud se hledaji :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud se hledaji tak najdes i duvod proc jezdit trabantem :) Neco konkretniho? "moznosti prehravace" pod tim si co predstavit, mne treba staci ze to umi dekodovat dany kodek a poslat do tv, htpc umi neco "navic"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnej si prehravace mezi sebou. Na androidu je v principu jediny pouzitelny MXPlayer. Na PC mas moznosti X..
Prehrajes treba na tom "skvelem HW v TV" 4K obsah v HEVC a bitratech okolo 100Mb?
Preharajes treba vysoky bitrate v AVC?
Preharajes treba vsechny dnesni audio codeky DTS HD a spol bez problemu?
Streaming jako takovy jsi vynechal treba uplne. A tak se da pokracovat.
Dalsi vec je, na co bych si mel porizovat "dalsi krabicku", kdyz mam PC, ktere se stejne pouziva a vyvedu z nej akorat HDMI kabel..Moznosti proc nepouzivat zadnou z veci, kterou jsi jmenoval je spousta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja se nebavim o PC ktere pouzivas ale o htpc :) coz je v podstate pc na multimedia do obyvaku, proto se to resi pod takovymi clanky. Nicmene i kdyz mas to velke PC v obyvaku tak je opruz jej zapinat kvuli multimediim. Dam ti priklad, dlouho jsem pouzivl rpi2 + libreelec + kodi + USB disk, zere to nic, prehraje to ve fullhd vsechno do h264 samozrejme vcetne dts a podobnych kravinek, na to mam receiver a starou plazmovou fhd tv. Zaroven mam do receivru natazeny i kabel z velkeho PC. Nepouzil jsem ho za poslednich x let ani jednou - naposledy kdyz jsem hral na telce tusim mass effect 1. Ovladani vseho z telefonu + ovladacem k tv naprosto jednoznacne v komfortu predci zapinani PC a prehravani z nej. Krabicka stoji cca 2000 dnes je to treba rpi4 pokud nefandis androidu, umi 4K60hz dnesni kodeky HEVC nevim do jakeho bitratu, netflix, hbo + prakticky cokoli, paralelne zvladne zastat i funkci NASu. Cili porad nevim a tve odpovedi neni partne k cemu je dnes nekomu HTPC, protoze to co dnes hardwarove zvladne dekodovat integrovana grafika umi i ta krabicka za par stovek. Co se tyce prehravace proc bych mel laborovat s prehravacema to opravdu nechapu, staci jeden co funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevis, protoze nechces vedet :))
Napisu ti jednoduchou odpoved..MXPlayer pouzivat nechci..a mas hned jeden duvod. To ze tobe se to tak hodi, neznamena, ze se to hodi druhym. HTTPC nebo PC je v podstate jedno. Lidi pouzivaji HTTPC, protoze jim HW oproti tvym "krabickam" vyhovuje lepe, je rychlejsi, nabizi vic moznosti, atd. To ze integorvana grafika umi prehrat veskere kodeky a bitraty neni rovnez pravda. A posledni bod..Pouzivani neceho jako "rpi2 + libreelec + kodi + USB disk," mne zase naopak prijde jako opruz. Tebe bavi ovladat z telefonu, jini jsou radi, kdyz mobil chvilku nevidi...
Ber to tak, ze kdo chce mit HTTPC asi ma pro to svuj duvod, stejne jako ty mas duvod, si kupovat "krabicky" a USB disk...
Kazdy to ma jinak..co vyhovuje tobe, nevyhovuje jinym :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja chapu ze kazdemu vyhovuje neco jineho ale na multimedia dneska pouzivat PC je pro mne nepochopitelne. Kdysi kdyz zadne krabicky ktere zvladly to same neexistovaly tak jsem sam doma prehraval na pc video i muziku, dneska, proč? Ten tvuj argument o prehravaci nechapu, ja ani nevim co vlastne za prehravac videa na tom kodi je, proste to funguje. Pustis video / stream a hraje to, nastavi si to video vystup nejblize frameratu filmu. Nechapu proc bych mel resit prehravac? Je mnohem lepsi si na telefonu na gauci vybrat film a pustit na telku nez vstavat k pocitaci tam si to pustit a pak se jit usadit do gauce,cili tuto argumentaci uz vubec nechapu. A kdyz uz tak rpi i armove krabicky umi HDMI CEC takze neni potreba ani telefon, staci ovladac k tv. Jediny relevantrni argument co jeste mozna pochopim je ta rychlost, ale mit kvuli tomu misto 5W krabicky s cenou do 2tis 50W pc za minimalne 5tis, ktery navic neumi ani to cec, takze si ani nezapauzuju film z ovladace k tv ... to mi dnes prijde hrozne retro :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam neni moc co chapat. Jendoduse tobe to vyhovuje nejak, druhemu naopak. Tobe je jedno co tam je za prehravac, mne neni. Nekdo ma AppleTV, nekdo ma krabicku, nekdo HTTPC, nekdo ma domaci streamovaci server, nekdo si plati Netflix, atd...
Mne jede vsechno pres komp...proc bych si mel porizovat krabicku jako ty? Sedim uplne stejne na gauci, cumim na telku a vsechno mi jede z kompu? Nejaky duvod, v cem mi tvoje reseni nabidne neco lepsiho nebo vic, krome toho, ze budu mit dalsi kram v baraku a tobe vyhovuje? :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.